Kotlick Odesláno 18. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. března 2024 V 16. 3. 2024 v 6:26, Xenomorfus napsal: Tady je trosku delsi clanek o tydenim mereni CO2 v loznici vzhledem k ruznym druhum vetrani... https://vetrani.tzb-info.cz/vetrani-bytovych-domu/17867-vysledky-mereni-koncentrace-co2-v-loznici Jo je to tak a když nemůžeš v noci větrat, protože máš naproti hospodu, tak se klidně dostaneš i na 3500-4000 ppm ve dvou lidech. Zlatá rekuperace. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 18. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. března 2024 Už jsem se ptal, ale asi zapadlo - máte někdo rekuperaci Toshiba? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 19. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2024 V rámci stavby zvažuji na terasu i swim spa. Máte někdo doma tento typ bazénu spojeného s vířivkou, zajímají mě zkušenosti s provozem - náklady, udržení čisté vody, ... Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Nick06 Odesláno 19. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2024 Jo je to tak a když nemůžeš v noci větrat, protože máš naproti hospodu, tak se klidně dostaneš i na 3500-4000 ppm ve dvou lidech. Zlatá rekuperace.A při rekuperaci se dostaneš na kolik ppm?Odesláno z mého SM-A528B pomocí Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 20. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2024 před 15 hodinami, Nick06 napsal: A při rekuperaci se dostaneš na kolik ppm? Odesláno z mého SM-A528B pomocí Tapatalk Hodně záleží na nastavení. V zimě mi to jede v noci co hodinu, takže hodina jede, hodina ne. Dostávám se na max 1000 ppm. Když přepnu na letní režim, tak to jede skoro celou noc, tak se nedostanu přes 700 ppm. A to vše bez vnějšího hluku a otravného hmyzu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Nick06 Odesláno 20. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2024 Hodně záleží na nastavení. V zimě mi to jede v noci co hodinu, takže hodina jede, hodina ne. Dostávám se na max 1000 ppm. Když přepnu na letní režim, tak to jede skoro celou noc, tak se nedostanu přes 700 ppm. A to vše bez vnějšího hluku a otravného hmyzu.Ok, to nejsou špatné hodnoty. ( hlavně letní režim).Odesláno z mého SM-A528B pomocí Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 20. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2024 Je nějaký důvod přerušovat chod rekuperace, měl jsem za to, že to pojede 24 hod denně, 365 dnů v roce. Schůzku s potenciálním dodavatelem mám příští týden, tak musím vše vyzvědět. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 20. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2024 Mě to jede 24/7 na nejnižší výkon. Když máme návštěvu, tak to zvýším. Když zapomenu, tak to plynule zvyšuje CO2 čidlo. Vypnul jsem to jenom když jsme jeli na týden na zimní dovolenou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 před 21 hodinami, P_P napsal: Je nějaký důvod přerušovat chod rekuperace, měl jsem za to, že to pojede 24 hod denně, 365 dnů v roce. Schůzku s potenciálním dodavatelem mám příští týden, tak musím vše vyzvědět. Jo můžeš, ale mi přišlo zbytečné když nejsme doma, aby to jelo. Ladil jsem to přes externí čidlo CO2, vlhkosti a teploty. Mám to puštěné v zimě od 18:00 do 9:00 co hodinu, z počátku větší výkon. Ráno 7:00-9:00 vyšší výkon, aby to odtáhlo vlhkost po sprchování a vůbec veškerý bordel z baráku. V 9:00 když se to vypne tak je CO2 mezi 400-500ppm, vlhkost v normálu. Míval jsem to puštěné i celou noc v zimě, ale přišlo mi, že už je k ránu v baráku zbytečně zima. V létě zase záleží na venkovní teplotě, ale zapíná se později cca od 20:00 a jede na bypass celou noc. Ráno vypíná mezi 8-9:00, záleží zase na teplotě venkovního vzduchu. Bacha na tropické noci, to by jsi si pouštěl do baráku zbytečně teplý vzduch. V létě hodně chodíme na terasu, takže CO2 není takový problém, přes den je hodně vyvětráno. Víkendy si upravíš podle svého životního rytmu. Doporučuju v novostavbě dát čidla na CO2, vlhkost a teplotu. Nikdy nevíš jak se ten barák bude chovat. Já mám Netatmo pro obývák, ložnici a dětský pokoj. Na základě toho jsem ladil rekuperaci a TČ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 @Kotlick Jasně, čidla CO2 počítám v obývacím pokoji a ložnici, vlhkost čidlo ano, ale nevím jestli jen jedno nebo stejně jako CO2. Snad jsem i někde četl, že jsou i spojená čidla v jednom zařízení. To čidlo teploty ale moc nechápu - tedy vzhledem k rekuperaci. Když teplota poklesne pod nastavenou mez, tak se přece spustí topení (plánuji elektrické kabely), když naopak teplota bude moc vysoká, může se spustit klimatizace. Ale to přece není důvod aby to nějak vyplo nebo zaplo rekuperaci, nebo je? Fakt nevím, chytrý budu až příští týden po schůzce s dodavatelem, ale uvítám i praktické info předem, abych už ny schůzku byl trochu připravený. PS: a jakou máš značku rekuperace? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 před 7 minutami, P_P napsal: @Kotlick Jasně, čidla CO2 počítám v obývacím pokoji a ložnici, vlhkost čidlo ano, ale nevím jestli jen jedno nebo stejně jako CO2. Snad jsem i někde četl, že jsou i spojená čidla v jednom zařízení. To čidlo teploty ale moc nechápu - tedy vzhledem k rekuperaci. Když teplota poklesne pod nastavenou mez, tak se přece spustí topení (plánuji elektrické kabely), když naopak teplota bude moc vysoká, může se spustit klimatizace. Ale to přece není důvod aby to nějak vyplo nebo zaplo rekuperaci, nebo je? Fakt nevím, chytrý budu až příští týden po schůzce s dodavatelem, ale uvítám i praktické info předem, abych už ny schůzku byl trochu připravený. PS: a jakou máš značku rekuperace? Čidla mám tyhle: https://www.netatmo.com/cs-cz/smart-weather-station včetně venkovního. Co se týče vnitřní teploty, tak mi nic nesepne, mám TČ, podlahovku a jedu podle ekvitermy. Tobě jak píšeš možná jo. My máme rádi teplo, takže to máme takto nastavené. Teplota venkovního vzduchu je zásadní při velkých mrazech a velmi teplých nocích. Při mrazu vy se měla rekuperace u nějaké hodnoty vypnout aby jsi si netahal do baráku zbytečně studený vzduch. V létě kdy to mám přepnuté na bypass tak zase aby jsi si do baráku, kde máš například 22-23°C nepouštěl vyšší teplotu. Loni bylo pár nocí, kdy bylo i 25°C, tak si to nepustíš do baráku. Ty limitní teploty venkovního vzduchu se dají nastavit v rekuperaci/apce a pak se to vypíná automaticky. Klimatizaci taky nemám, zatím mi to vždy v létě uchladila rekuperace v nočním režimu přes bypass. Loni jsem měl pár dní v baráku 26°C, jinak přes léto 23-25°C. Já mám VENTBOX 400, je to jednoduchá mašina, ale zbytečně drahé filtry. Plánuju nějaký hliníkový rámeček s filtrační tkaninou místo origo filtrů. Ten způsob používání rekuperace si budeš muset odladit sám, je to hodně individuální. Podle denního rytmu, požadavků na kvalitu vzduchu ale z počátku i vysychání novostavby. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 Už jsem to tu možná psal, ale ještě pro jistotu jednou: Nejdůležitější u stavby je projekt, který má zároveň dobře spočítanou energetickou náročnost, izolace apod. Začal jsem stavět 2020 a od té doby jsem potkal spoustu lidí, kteří také stavěli, nebo budou stavět a jejich projekty jsou fakt hrůza. Dělá jim to někdo na koleně, nebo to obkreslí z katalogu, nejsou k tomu skoro žádné výpočty apod. Nekteří, kteří už bydlí platí nesmyslné pálky za energie, ale měli projekt na polovic. Nechápu. Já jsem z projektu nemusel nijak uhnout. Kromě velikosti technické místnosti, kterou jsme zvětšili aby se tam vešly technologie a změny u rohového okna, protože to bylo do ulice a byli by jsme jak v akvárku, jsem nic neměnil. Kamkoliv jsem projektovou dokumentaci poslal, tak mi to chválili, že to mám super udělané, dobře se s tím pracuje a vše je jasné. Poslední bod - izolace a úniky tepla, nepodcenit. Pokud ti bude někdo tvrdit, že tak se to nedělá a oni jsou zvyklí to dělat jinak a podobné kecy, tak se nenech ukecat. Vždy to měj od někoho jiného potvrzené, nastuduj si to nebo cokoliv. Když budeš sedět v baráku, který tě bude chtít sežrat, tak to už je pozdě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 před 4 minutami, Kotlick napsal: Poslední bod - izolace a úniky tepla, nepodcenit. Pokud ti bude někdo tvrdit, že tak se to nedělá a oni jsou zvyklí to dělat jinak a podobné kecy, tak se nenech ukecat. Vždy to měj od někoho jiného potvrzené, nastuduj si to nebo cokoliv. Zrovna riešim ukotvenie pergoly, snáď niekto poradí. Mám tak nejako zafixované, že do izolovanej fasády ani zaboha, ale vraj majú pergolári overené a slušné skrutkovacie kotvy s plastovým medzikusom, ktoré prerušujú tepelný most. Pergolár mi to ukazoval, ale neviem nič podobné vygoogliť - je to skrutka do betónu, na to naskrutkovaná plastový medzikus, ktorý lícuje s fasádou, a do toho medzikusu ide ďalšia skrutka, ktorá drží pergolu... Dá sa niečo také bezpečne použiť? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 21. března 2024 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 Proč by jsi to dělal? Raději udělám o 4 stojky víc, než pergolu šroubovat na barák. Dřevo pořád pracuje, nehledě na to, že do pergoly můžeš nechtěně nacouvat (to jsem viděl). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 před 22 minutami, wawrik napsal: Zrovna riešim ukotvenie pergoly, snáď niekto poradí. Mám tak nejako zafixované, že do izolovanej fasády ani zaboha, ale vraj majú pergolári overené a slušné skrutkovacie kotvy s plastovým medzikusom, ktoré prerušujú tepelný most. Pergolár mi to ukazoval, ale neviem nič podobné vygoogliť - je to skrutka do betónu, na to naskrutkovaná plastový medzikus, ktorý lícuje s fasádou, a do toho medzikusu ide ďalšia skrutka, ktorá drží pergolu... Dá sa niečo také bezpečne použiť? https://eshop.zofi.cz/fischer-thermax-junior-10-hmozdinka-s-prerusenym-tepelnym-mostem/514259-10240-m10/popis?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwte-vBhBFEiwAQSv_xf21zOc9BO-FS2MKfHw5FeYx2OCdzOg5qKP8_qNMd4YydKqEKCgjchoCIxsQAvD_BwE Taky jsem nad tím uvažoval, ale nakonec mám 20mm závitovky na chemickou kotvu. Mám 30 cm Porotherm a 25 cm polystyren a nedělá to nic. Byl jsem z toho chvíli v nervu, ale nakonec to je cajk. Asi půjde i o to, jakou máš skladbu zdi. Mi to dělali před zateplením a fasádníci si s tím pohráli. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 @wawrik popř. ještě tady https://www.fischer-cz.cz/cs-cz/products/upevneni-na-etics-zateplenou-fasadu/thermax/thermax-12-a-16/thermax-16 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 Tak projekt a energetická náročnost - to je asi jak si to kdo nastaví. Chci stavět Porotherm 44 T Profi, jen cihla a zateplená omítka, rozhodně nechci polystyrenem obalit. Topení elektrické kabely, ano tepelné čerpadlo by asi topilo levněji, ale úsporou si nejsem vůbec jistý - investice u mne cca o 300k víc, pak nějaký servis během provozu, horší regulace - prostě preferuji kabel a spotřebu neřeším. Rekuperaci - přidal jsem do projektu - předběžná cena cca 250k - určitě nepočítám, že se to vrátí na úspoře za topení, dělám to jen pro ten čerstvý vzduch doma. Fotovoltaika - mám, protože musím, bude bez dotace, takže návratnost nevím kdy. Krb - jsem odpůrce, ale musím ho také mít - topit se tam asi bude jen vyjímečně - nebo tomu třeba přijdu na chuť. Teď řeším swimspa - to bych při snaze ušetřit také nemohl mít. Takže já to mám tak, že to neženu do extrémů, spotřeba domu mne celkem ani nezajímá, samozřejmě budu stavět dle současných norem a o něco lepší, ale vůbec to nehoním - například pasivní dům mne vůbec neláká. Předběžně mám ztráty spočítané na cca 14MW, rekuperace to asi trochu sníží a budu s ní v A. Já mnohem víc nyní řeším barvu kachliček, jaká podlaha, jaký dekor oken a dveří, jak bude vypadat kuchyňská linka, jakou ložnici, kde zapojit chytrou domácnost, projekt zahrady, grilování na terase, ... - o tom je ten život v domě, pohodlí, komfort, hezké prostředí. Jestli zaplatím na inkasu víc či míň, to fakt neřeším. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hopa26 Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 @P_P davej prosim prubezne dal info. Hltam tohle vlakno, jsem vdecny za postrehy a zkusenosti i od vsech ostatnich, co uz bydli. Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 Díky, ale zatím jsem ve fázi dokončování a upřesňování projektu, mám plánované schůzky s dodavateli a bude se tvořit nějaký rozpočet a ladit detaily projektu. Rád bych max do konce dubna podal žádost o stavební povolení (trochu se to zadrhlo) a po schválení začal hned stavět. Do zimy pod střechu, příští rok dokončení. Takže taky zde rád sleduji názory a zkušenosti všech, kdo se podělí. Je toho opravdu hodně, co je třeba nějak rozhodnout. Jaká okna, jaké dveře, jak řešit zámky - chci všude čip, chytrou domácnost jsem už asi vybral, celý projekt elektro (od 2024 musí být projekt na elektro, dřív nebylo), řeším opěrné zdi na pozemku se sklonem, hned bych stavbu rád spojil i s projektem zahrady, aby to bylo vše při jednom, pak ta vzduchotechnika (mám trochu problém s napojením digestoře a WC mísy, prý to do rekuperace moc vhodné není), na terasu bych možná chtěl menší swimspa, kde si slibuji menší starosti jak o klasický bazén, atd. Je toho hodně a v mnoha případech to pak není jen o technologii, ale třeba i o vkusu. Když jsem ve stávajícím domě dělal rekontrukci, měl jsem architektku, teď uvidím, zda to bude nutné. Pořád doufám, že kuchyň, obývák a ložnici navrhne ta firma, co to bude dělat, návrháře mají. A obklady snad dodavatel - třeba SIKO a pod. Malovat se bude jen nabílo (doporučeno u novostavby), takže tam to zpracování architektem taky odpadá. Nicméně je toho pořád dost, takže se zde asi zkušených budu dost ptát, samozřejmě pak přidám i vlastní zkušenosti. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jarett Odesláno 21. března 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. března 2024 Před hodinou, P_P napsal: ... zatím jsem ve fázi dokončování a upřesňování projektu ... Do zimy pod střechu, příští rok dokončení ... Tak ti nevím, jestli nejsi moc optimista ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se