shewcza Posted March 29 Author Report Share Posted March 29 (edited) @P_P tyjo, donutil jsi mě vstát z postele od filmu Edit: běží to tak 4. rok a na filtrech nepozoruji sebemenší známky mastnoty Edited March 29 by shewcza Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_P Posted March 29 Report Share Posted March 29 @shewcza Díky za info, chápu tedy to tak, že máš vývod přes horní víko skříňky a jde to volně do toho prostoru - kolik tam je, 3-5 cm? Stačí to tak? Foto uvítám pro představu, moc díky. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_P Posted March 29 Report Share Posted March 29 (edited) @shewcza Dík za foto, příspěvky se minuly. Stejně ten film určitě není nic moc Pak je to jasné, nejde to ke stropu, ale do prostoru před linkou, kousek dál rekuperace to pak pobere. Pokud plánuji skříňky až do stropu, asi budu muset postupovat podobně. Ještě jsem uvažoval nedělat skříňky až do stropu, nechat tam cca 10 cm a dát širší lištu a do té lišty tu mřížku, jak máš ty. Ale to už je spíše detail, klíčové je, že se asi nedá pustit odvod z digestoře nad skříňku, kde bude po 3 cm hned strop a bude to přímo foukat na něj, to asi nebude OK. Edited March 29 by P_P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasňa Posted March 29 Report Share Posted March 29 Já koupím recirkulační digestoř, hlavně kvůli zachycení mastnoty a bordelu. Pachy vyřeší rekuperace, v kuchyni bych jeden otvor u stropu nechal udělat + tlačítko u varné desky na zvýšení výkonu. Přesně tak. Tak to funguje u nás. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasňa Posted March 29 Report Share Posted March 29 [mention=21215]shewcza[/mention] No to je ale jiný případ - máš to přímo napojené na rekuperaci, to je pak jasné. Ale to mi nebylo doporučeno, dokonce z více zdrojů. Prý se od toho spíše upouští, ty filtry v digestoři nejsou údajně tak kvalitní. Proto řeším recirkulační digestoř, kde ten vzduch půjde zpět do místnosti. Odtah rekuperace v kuchyni bude, ale ne přímo napojený na tu digestoř. A proto ta otázka, kam dát ten vývod, když skříňky jsou až do stropu, zda tam ta nějaká mezera cca 3 cm bude stačit? PS: moc pěkná linka, také plánuji kombinaci bílá/hnědá, konkrétně asi dub Halifax. Ano, je to tak. A ty 3 cm budou stačit. IMHO. Ale bude to tak asi po nějakém čase škaredé, ten strop na který to bude z takové blízkosti foukat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_P Posted March 29 Report Share Posted March 29 (edited) Při plánování projektu mi recirkulační digestoř nebyla právě doporučena, ne kvůli pachům jak jsem předpokládal, ale vlhkosti, která se vrací do místnosti. S rozhodnutím tam nakonec pořídit rekuperaci se ta situace změnila a zase naopak, doporučení je na recirkulační digestoř, jiná řešení prý jsou dost krkolomná. Jsem rád, že vám to takto funguje, teď jen budu vybírat jakou značku. PS: k tomu foukání na strop - asi tam nechám větší lištu - 5-10 cm a mřížkou ven. Jinak mě napadá, na ten strp se dá namontovat nějaká deska . A stejně to vidět nebude. Edited March 29 by P_P Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_P Posted March 29 Report Share Posted March 29 A ještě řeším jednu oblast, jak jsem psal minule, určitě zase uvítám názory. Okna - řeším dekor. Ideální je dekor z obou stran, ale narážím na názor architekta, dle kterého to naruší interiér a doporučuje zevnitř dát bílou (dnes to tak dokonce i máme). Tam ale zase narážím na názor manželky, které se moc nelíbí tato kombinace a hlavně pak to, že ten profil je bílý - prý se špatně udržuje. Takže možnosti jsou dekor z obou stran - plánujeme antracit nebo hnědá, ale spíše ten antracit. Interiér ale bude do dubu, tak nevím, jak moc to okna naruší. Druhá varianta je antracit/bílá a přemluvit manželku. A třetí kompromis - venku antracit, vevnitř bílá, profil antracit - prý to možná za příplatek půjde udělat. A jak to máte vy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juraj11 Posted March 29 Report Share Posted March 29 My to máme takto.A kam jde vývod od digestoře? A skrz zeď ven do není Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_P Posted March 29 Report Share Posted March 29 Kolik je tam cm prostoru mezi skříňkou a stropem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juraj11 Posted March 30 Report Share Posted March 30 Kolik je tam cm prostoru mezi skříňkou a stropem?Cca 30-35 cmSent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_P Posted March 30 Report Share Posted March 30 To je samozřejmě dost. Problém je, když jsou skříňky až ke stropu, pak nemá ten vzduch kam moc jít. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juraj11 Posted March 30 Report Share Posted March 30 To je samozřejmě dost. Problém je, když jsou skříňky až ke stropu, pak nemá ten vzduch kam moc jít. Strop je plný,nebo tam bude sadokartonovy podhled?Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_P Posted March 30 Report Share Posted March 30 Bude tam sádrokarton. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotlick Posted April 2 Report Share Posted April 2 V 28. 3. 2024 v 20:23, P_P napsal: A zase ta rekuperace - tak nakonec jsem jednu značku odmítl a dostanu nabídku na dvě jiné - vybral jsem si Zehnder a k tomu doporučení i na Systemair. Tak uvidím, Zehnder má na netu dost dobrých referencí (je dokonce označován jako jednička), Systemair zas tak moc známý asi není, pokud někdo umí porovnat nebo má zkušenosti, dejte info. Ale co řeším je digestoř. Prostě různé možnosti jsou celkem nic moc, jediná varianta bez negativního vlivu na rekuperaci je prý recirkulační. Třeba Faber má digestoře přímo pro rekuperaci upravené, ale asi zas tak moc dobré to není, prostě filtry nejsou tak super a rekuperace se zapatlá časem. Jsou i jiné varianty - třeba použití nějakých klapek na odstavení rekuperace v době chodu běžné digestoře, ale taky mě to nijak nenadchlo. Jak to máte kdo řešeno. A pokud máte tu recirkulační digestoř, jak jste spokojeni, co odfiltrování pachů a pod? PS: pár lidí tu sleduje jak se v tom patlám, takže pak dám další post - ohledně oken. Ať máme o čem přemýšlet, zvláště ti, kdož právě jako já řeší projekt a názor druhých je zajímá. Myslím, že ATREA to měla nějak vyřešené. Dodávali rekuperaci i s digestoří, které spolu nějak spolupracovaly. Jde o to, aby digestoř s odvodem vzduchu ven nepřetahovala rekuperaci. Digestoř má mhohem větší výkon (sání) a mohla by poškodit běžící rekuperaci. Já jsem chtěl digestoř s odvodem ven, protože hodně a rádi vaříme. Tudíž mi na digestoř dal elektrikář nějaký spínač, který když zjistí odběr u digestoře, tak vypne rekuperaci. Je to bezdrátové. Původně to používal na něco jiného. Dá se řešit i otevřeným oknem v kuchyni při vaření. Digestoř se pak nepřetahuje s rekuperací, ale "saje vzduch z okna". Nevzniká podtlak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_P Posted April 2 Report Share Posted April 2 Tak obecně to umí každá rekuperace, ale je to o složitosti řešení. Nejsem si jistý, že stačí vypnout rekuperace při zapnutí digestoře, která odsává ven. Pořád by mohla nasávat i z potrubí rekuperace, asi záleží, jak máš odvod rekuperace daleko od digestoře. Ale asi ti to funguje, tak super. Jinak řešením jsou nějaké servo-klapky, které opravdu ten odvod z rekuperace uzavře a tudíž digestoř nemá šanci z potrubí pro odvod nic vytáhnout. Bohužel já stále váhám - jeden je jasní, že dám recirkulační digestoř, druhý den zas že ne, nemám kam moc odvádět ten vzduch. Takže tak uvažuji a fakt zatím nejsem na 100% rozhodnut, jak to vyřeším. Plánuji chytrou domácnost, kde ovládání je také možno udělat bezdrátově, takže možná ta jedna servo-klapka a dát ji automaticky při zapojení odsávání by bylo schůdné řešení. Fakt nevím. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lub Posted April 2 Report Share Posted April 2 žena taky hodně vaří a při tom vytížení si nějak nedovedu představit, že to všechno honím pořád dokola - jak brzo se filtr v tomhle typu digestoře zanese (?). to je tak znečištěnej vzduch, že foukat si ho zpátky do místnosti mi nepřijde úplně super. notabene v těsné blízkosti omítky/stropu - jak to v tom místě po čase asi vypadá . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xenomorfus Posted April 2 Report Share Posted April 2 Kamos ma recirkulacni digestor a jednou za dva mesice (cca) z toho vytahne ten filtr, da ho do mycky a je to (ma tam k tomu urceny typ). Vari v podstate denne. A je trochu "damicka", takze na tyhle veci je cimprlich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasňa Posted April 2 Report Share Posted April 2 Vzduch se nehoní pořád dokola. V digestoři se přímo nad vařením ze vzduchu hned odstraní tukove kapičky a rekuperace to na tlačítkem u sporáku zapnuté turbo odsávání (u mě 400 m3/h pouze z kuchyně, ostatní sání se klapkou zavřou, ať se to nerozvádí do baráku) vyžene ven. A ještě to po cestě ven ušetří zlatku a ohřeje 400 m3/h čistého vzduchu, který náplní dům vůní jarních Beskyd a vytlačí zbylé pachy z domu do, v tu chvíli jediného, odsavacího bodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_P Posted April 2 Report Share Posted April 2 Tak je to o kompromisu. Odtah ven je nejlepší, vše jde ven. Ale s rekuperací to nejde dohromady, musí se to složitěji řešit. To mi přijde lepší ten recirkulační. Já fakt pořád nevím, co dát. Ale asi nakonec stejně ten recirkulační, nechci potenciální problémy. jen musím vybrat opravdu kvalitní typ a vymyslet, kam odvod při lince až do stropu, což je manželčino přání. Ale už zde je nějaká inspirace, asi nejvyšší skříňku osadit mřížkou (nebo nad skříňky dát lištu a v ní tu mřížku a foukat to před linku. Přímo do stropu ze vzdálenosti pár centimetrů to asi nebude ten nejlepší nápad. Klidně sem dejte někdo značku digestoře se kterou jste spokojeni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
P_P Posted April 2 Report Share Posted April 2 @Hasňa Takže máš rekuperaci, kde každá větev pro odvod (budu mít 3-4) má klapku, která vše uzavře a nechá jen kuchyň, když tam zapneš to turbo. Jak to máš, prosím, s koupelnou a WC - tam máš také tlačítka pro turbo. A v daném případě pozná rekuperace v jaké místnosti jsi zapnul turbo. A co když je zapneš ve dvou místnostech současně. Za mě docela složité řešení jak dosáhnout nejlepších výsledků, mému dodavateli se do toho moc nechce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts