martar Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 před 40 minutami, adasek napsal: Ahoj @martare, Background procesy včera doběhly - došlo k přeuspořádání příspěvků a fotek. Tvůj případ jsem sledoval, a problém přetrval: Problém: před přechodem nahraná fotka, která se vešla do velikosti 1000x750 (viz logiku výše) se stejně zobrazuje skrze proklik (tedy zprzněný náhled) Podle dat vytvoření souborů fórum vytvořilo náhledy těm fotkám už v době vytvoření těch příspěvků. Je možné, že proces upgrade fóra si prostě všiml: Ha, fotka má náhled => zobrazím ji přes proklik, místo toho aby si ověřil, zda se náhodou originál fotky nevejde do NÁHLED velikosti. Náhled u tvých příspěvků mohl vzniknout například přenastavením konfigurace fóra někdy v minulosti. Řešení: napíšu script, který: najde tvoje příspěvky a související přílohy-obrázky zkontroluje že se příloha vejde do pixelové velikosti NÁHLED vymaže příslušný náhled, a to z databázového záznamu i z disku upraví příspěvek, aby v něm přestal být rozklik přes náhled Měl bych ten script být schopný do týdne zvládnout. Hledací část už mám, ale musím postupovat obezřetně ohledně smazání toho rozkliku - budu tam pracovat přímo s obsahem toho příspěvku, a tam může být leccos, takže musím pořádně otestovat, že to nebude dělat něco co nemá. Otázka do pléna: ve chvíli kdy tento script budu mít, bylo by možné jej pustit globálně - tedy u všech fotek kde se originály vejdou do velikosti NÁHLED. Je ale dost dobře možné, že v některých vláknech je současné chování (s náhledem) vítanější než zobrazovat tam obrovskou fotku. Možná bych to tedy nechal na to, že mi napíšete, že o tuhle změnu máte zájem jako "autor" nebo v konkrétním vlákně. Teda fakt klobouk dolů. Já trochu tušil, že to u pechvoglů neproběhne úplně samo, a bál se, že to bude problém. Už jsem o dost klidnější. Osobně si myslím, že u fotek rozumné velikosti ten náhled nemá smysl nikde a proces by se dal spustit po otestování globálně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
5etter Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 Ahoj Osobně jsem vždycky vkládal fotky upravené v editoru a zmenšené na 700px delší strana. Po přechodu na focení mobilem ukládám 800px delší strana, jak zmenšuje mobilní aplikace Snapseed (tady už tuším kolizi s maximálními 750). I přesto mám stejný problém jako kolega martar. Z mých fotek zůstaly jen zohavené náhledy a plná velikost až po rozkliknutí. Vidno např. v mém stěžejním vlákně (odkaz v podpisu). Takže bych taky rád využil nabídky to řešit. Myslím, že postižených uživatelů bude víc. Souhlasím s martarovým názorem o nadbytečnosti náhledů - nevidím v nich žádnou výhodu, když maximální velikost vložené fotky je stejně jen o fous větší než náhled. Jsem za jejich zrušení, nebo to obejít tak, že by se jejich velikost nastavila stejně jako u VELKÁ, takže by tyto kategorie splynuly. Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 před 1 hodinou, adasek napsal: Otázka do pléna: ve chvíli kdy tento script budu mít, bylo by možné jej pustit globálně - tedy u všech fotek kde se originály vejdou do velikosti NÁHLED. Toto bych podpořil. před 1 hodinou, adasek napsal: Co se výkonnosti fóra týče: ... Identifikoval jsem problém, který server znatelně zpomaluje: příliš dlouhá vlákna ("Co máte právě na ruce" a další). Máme s moderátory v plánu taková vlákna přerušit a znovu otevřít, předpokládám že to během týdne uděláme. Problém je (zjednodušeně), že se při každém zobrazení stránky musí projít všechny příspěvky, což je při počtu dvěstě tisíc docela zátěž. Taková vlákna pak mají velký problém při běžném procházení i v tapatalku. Navrhuji přerušení v bodě upgrade fóra (2020/04/21). a první příspěvek by mohl obsahovat link na předchůdce vlákna. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 Ja som v6dy uploadoval fotky o veľkosti max 1000 px, u fotiek na výšku samozrejme 1000 px na výšku. Takže limit 750 je krok späť. Samozrejme by ma potešilo, keby sa všetky zobrazovali "normálne" a nie ako náhľady. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 (upraveno) @McStinger: Myslím, že adasek zmiňoval aktuální limit 1200 px s vytvořením náhledu a 1000 px bez vytvoření náhledu, (fotky větší než 1200 s automatickou kompresí a vytvořením náhledu), jestli jsem tedy předchozí stránku četl pozorně. Tj když budu chtít svou fotku uploadovat tak, aby ji forum nekomprimovalo a aby nevytvořilo ani náhled, upravím ji max 999 x 749 pixelů velkou. Takže snad žádný krok zpět. Upraveno 5. května 2020 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
adasek Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 před 2 minutami, martar napsal: Myslím, že adasek zmiňoval aktuální limit 1200 px s vytvořením náhledu a 1000 px bez vytvoření náhledu, jestli jsem tedy předchozí stránku četl pozorně. Tj když budu chtít svou fotku uploadovat tak, aby ji forum nekomprimovalo a aby nevytvořili ani náhled, upravím ji max 999 x 749 pixelů velkou. Takže snad žádný krok zpět. Máš pravdu, jenom ty limity jsou včetně - takže máš fotku do 1000x750 včetně, je to v pořádku. Todo: otestovat si to, jestli nekecám Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 Ano, takhle jsem to pochopil i já. Díky Adamovi za podrobné vysvětlení. Pokud si dobře pamatuju, Martarův problém bude asi v mnoha vláknech v sekci Fotogalerie. Tam totiž dříve platila - pokud si dobře pamatuju - výjimka a směly se tam nahrávat fotky do 1500 px, zatímco do ostatních sekcí a vláken bylo doporučení jen 1024. Stran skriptu bych se tedy taky přimlouval za to, aby byl limit velikosti fotky pro vytvoření náhledu stanoven tak, aby náhled vůbec nemusel být dělán. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 (upraveno) Tak vám teda nevím... Teď jsem do jednoho vlákna nahrál fotku s delší stranou 1000 px a kratší 750 px. Náhled se stejně vytvořil, přičemž výrazně ztrácí na ostrosti... Upraveno 5. května 2020 uživatelem siwi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
filo-boxer Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 před 35 minutami, siwi napsal: Tak vám teda nevím... Teď jsem do jednoho vlákna nahrál fotku s delší stranou 1000 px a kratší 750 px. Náhled se stejně vytvořil, přičemž výrazně ztrácí na ostrosti... Siwi, ja tu fotku vidim v plne velikost a ostrou. Ale nekde je neco spatne, spusta starsich fotek mensich nez 1000x750 se mi ukazuje jako nahled. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 (upraveno) @siwi @adasek ten problém bude v dřívější definici "delší strany", která dřív platila jak na výšku tak na šířku, zatímco podle aktuální definice jde o mizerných 1000w*750h. Osobně bych se přimlouval spíš za dosavadní "limitní čtverec" 1000w*1000h - některé hodinkové věci je prostě lepší fotit "na výšku" a exportovat na automatických "1000px". Zátěž serveru se tím (oproti orientaci na šířku) nijak nemění - a koukat na luxusní siwiho fotky zmršené na směšných 750h by byla fakt škoda, nemluvě o tom že režie na výpočet náhledu + reload originálu bude větší než kdyby to šlo v 1000px rovnou Upraveno 5. května 2020 uživatelem Radek124 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
5etter Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 +1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 před 1 hodinou, siwi napsal: Ano, takhle jsem to pochopil i já. Díky Adamovi za podrobné vysvětlení. Pokud si dobře pamatuju, Martarův problém bude asi v mnoha vláknech v sekci Fotogalerie. Tam totiž dříve platila - pokud si dobře pamatuju - výjimka a směly se tam nahrávat fotky do 1500 px, zatímco do ostatních sekcí a vláken bylo doporučení jen 1024. Stran skriptu bych se tedy taky přimlouval za to, aby byl limit velikosti fotky pro vytvoření náhledu stanoven tak, aby náhled vůbec nemusel být dělán. Problém s komprimací v Galerii bude mít řada členů, ale já ne. Já nahrávám fakt všechno 700px (výjimečně - napřímo z mobilu bez úprav - o trochu víc). U mně je problém daný naopak malou, téměř náhledovou originální velikostí fotek a tím, jak s nimi nové prostředí po migraci pracuje. Doufám, že se problém s náhledy generelně vyřeší tím skriptem zaměřeným na obràzky nahrané v malé velikosti a zažitím nových pravidel. To s obrázkem Siwiho, jak ho vidí on a jak Filo-boxer, teda nechápu... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 (upraveno) před 2 hodinami, filo-boxer napsal: Siwi, ja tu fotku vidim v plne velikost a ostrou. Ale nekde je neco spatne, spusta starsich fotek mensich nez 1000x750 se mi ukazuje jako nahled. To je zvláštní... před 1 hodinou, Radek124 napsal: @siwi @adasek ten problém bude v dřívější definici "delší strany", která dřív platila jak na výšku tak na šířku, zatímco podle aktuální definice jde o mizerných 1000w*750h. Osobně bych se přimlouval spíš za dosavadní "limitní čtverec" 1000w*1000h - některé hodinkové věci je prostě lepší fotit "na výšku" a exportovat na automatických "1000px". Zátěž serveru se tím (oproti orientaci na šířku) nijak nemění - a koukat na luxusní siwiho fotky zmršené na směšných 750h by byla fakt škoda, nemluvě o tom že režie na výpočet náhledu + reload originálu bude větší než kdyby to šlo v 1000px rovnou Limitní čtverec by asi byl řešením. Protože problém mé fotky byl v tom, že byla na výšku a oněch 1000 bodů tedy měřila její svislá strana. Teď jsem sem dal fotku na šířku - tedy 1000 bodů má její vodorovná strana. Výsledek je o poznání lepší, nicméně pořád se mi zdá, jakoby se z ní ten náhled dělal. Fotka se ve své skutečné ostrosti zobrazí až po jejím nakliknutí. Přímo ve vlákně je pořád - i když mírně - rozostřená oproti originálu. Na mobilech to asi vidět už nebude, ale na velkém monitoru je rozdílná kvalita náhledu a originálu pořád vidět. Pravdou ovšem je, že je to mnohem lepší než před pár dny. Mám skoro dojem, jako by náhled byl o malinko větší. Možná proto to mírné rozostření. Velikost zobrazení obsahu prohlížeče mám nastavenu na 100 %, žádné zvětšení. Upraveno 5. května 2020 uživatelem siwi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
adasek Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 Taky jsem si vyzkoušel, a asi jsem to ve svém původním vysvětlujícím příspěvku napsal nepřesně. @siwimu se obrázek nezmenšil, zobrazena je původně nahraná verze - ale proklik na překryv (s tím úplně samým obrázkem) tam je (na pc) taky. Přijde mi to ale spíš jako kosmetická záležitost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bandicoot Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 @adasekco to fórum teď blblo? Chtělo to stahovat nějaký soubor, pokaždé s jiným názvem... Na safari, explorer, chrome. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 Jasně. Proklik samotný nevadí. Ten byl už na starší verzi. Jen jde o to, aby původní kvalita obrázku byla vidět rovnou ve vlákně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 (upraveno) před 1 minutou, bandicoot napsal: @adasekco to fórum teď blblo? Chtělo to stahovat nějaký soubor, pokaždé s jiným názvem... Na safari, explorer, chrome. To byla určitě tou aktualizací Apache, kterou tu @adasek avizoval. Upraveno 5. května 2020 uživatelem siwi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 5. května 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 Kdo sem během následujících 2 dní napíše slovo TAPATALK, tak dostane BAN.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
adasek Odesláno 5. května 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. května 2020 Před hodinou, siwi napsal: To byla určitě tou aktualizací Apache, kterou tu @adasek avizoval. Je to tak. Omlouvám se za výpadek, technik s tím měl nepředpokládané problémy, protože prý máme zastaralou konfiguraci. Bohužel se zatím přepnutí nepovedlo. Měl by se k němu vrátit večer po 23.00, kdy prosím počítejte s možným dalším krátkým výpadkem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se