Josef01 Odesláno 14. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2025 V 12. 12. 2025 v 11:34, Pozorovatel napsal: Tohle možná mělo jít rovnou do vtipů, ale pro pobavení místní elektrokomunity Kdyby byl internet v roce 1916 (po 15 letech vývoje aut), tak by tohle byla recenze na spalovací auto Dnes všichni vidí ty začátky a když si porovnám vývoj za posledních 10 let, kdy jsem byl rád, že jsem před 7 lety dojel v zimě 100 km při rychlosti 110 km/h. Za 30 let to bude zase úplně jinde, ale tak to ve světě je se vším - první telefony, první počítače, první ledničky....
ivan_989 Odesláno 14. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2025 před 22 hodinami, Traveller napsal: Tak jsem se taky přidal. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Vitaj v klube! Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Pozorovatel Odesláno 14. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2025 před 2 hodinami, Josef01 napsal: Kdyby byl internet v roce 1916 (po 15 letech vývoje aut), tak by tohle byla recenze na spalovací auto Dnes všichni vidí ty začátky a když si porovnám vývoj za posledních 10 let, kdy jsem byl rád, že jsem před 7 lety dojel v zimě 100 km při rychlosti 110 km/h. Za 30 let to bude zase úplně jinde, ale tak to ve světě je se vším - první telefony, první počítače, první ledničky.... Celé je to myšleno jako humor. Borec měl Tesla, teď jezdí s Enyaq a poohlíží se po ID.7 Jako kdyby s tím šel do stand up, tak si myslím, že by měl úspěch
hodnypan Odesláno 15. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2025 @ivan_99 a V AKA Lexus klub: - jaké máte dosavadní zkušenosti/spokojenost jak s autem tak prodejcem? - jak probíhal výběr, přemýšlení zda UX, NX či RX (350 h či 450h+)? - zvažovali jste alternativně Toyotu (Rav4, ...?) Asi budu muset něco pořídit v následujících měsících, a Lexus je srdcovka. Uvítám proto jakékoliv zkušenosti případně odkazy na recenze či info, které Vás ve výběru nejvíce posunulo...
ivan_989 Odesláno 15. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2025 1) auto super, predajca super. Zatiaľ (2 roky) žiadne negatívum. 2) ux pre mna malé, rx zbytočné veľké takže nx. Najprv som skúšal 350h mal som na víkend. Potom dlho (mesiace) vahal. Potom mi na víkend ponúkli 450h+. Bola ťažšia, ale citil som sa v nej istejšie, ako keby lepšie sedela na ceste. Potom som dlho váhal. Potom mi zavolal predajca ze majú k odberu 450h+, v dobrej akciovej cene, vo výbave co mi vyhovovala. Tu som už neváhal a kupoval. 3) z rav4 som prešiel na nx zvažoval som DS7, XC60 a som rád ze som vybral nx. Najviac ma posunuli tieto videá 2
Traveller Odesláno 16. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2025 No já ho mám jen pár dní, takže se seznamujeme. Ale jde to rychle. U mě je to jako u Ivana, NX je velikostně tak akorát. Původně jsem zvažoval 350h ale vyskytla se možnost koupit 450 za cenu 350ky,tak jsem neváhal. Ravka nikdy nebyla ve výběru, moc se mi nelíbí. To už spíše nová Corola cross. 1
ATOM Odesláno 17. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 17. prosince 2025 Evropská komise zmírnila zákaz aut se spalovacími motory jen papírově, fakticky ho ztvrdila - Médium.cz
Pozorovatel Odesláno 17. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 17. prosince 2025 Takový dotaz do pléna. Kousek od nás se nedávno (asi v létě) otevřel nový showroom s čínskými auty. Nějakou dobu jsem jezdil kolem, až jsem se dneska zastavil a projel v téhle Omodě. https://omodajaecoo-skladem.cz/vuz/omoda5ev-mfhlaaenf4o/?model[]=omoda5ev&fuel[]=electric&sort_order=price_low Jako vevnitř jsou jisté prvky, které dávají znát, že se jedná o Čínu, ale zase za ty prachy mi to přijde jako good deal. Jízdní vlastnosti nejsou vůbec špatné a jako auto pro ženu mi to přijde super. Co na to ostatní? Někdo s osobní zkušeností?
geometr Odesláno 17. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 17. prosince 2025 Asi bych se zajímal o bezpečnost takového auta.
Pozorovatel Odesláno 17. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 17. prosince 2025 Tak jsou tady nějaké mechanismy, které by měly nějakou tu základní bezpečnost zajistit u všech aut. Na dálnici to auto zřejmě nikdy nevyjde a na ježdění po Ostravě to snad stačí
Kotlick Odesláno 17. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 17. prosince 2025 před 3 hodinami, Pozorovatel napsal: Takový dotaz do pléna. Kousek od nás se nedávno (asi v létě) otevřel nový showroom s čínskými auty. Nějakou dobu jsem jezdil kolem, až jsem se dneska zastavil a projel v téhle Omodě. https://omodajaecoo-skladem.cz/vuz/omoda5ev-mfhlaaenf4o/?model[]=omoda5ev&fuel[]=electric&sort_order=price_low Jako vevnitř jsou jisté prvky, které dávají znát, že se jedná o Čínu, ale zase za ty prachy mi to přijde jako good deal. Jízdní vlastnosti nejsou vůbec špatné a jako auto pro ženu mi to přijde super. Co na to ostatní? Někdo s osobní zkušeností? To radši tohle. Hyundai KONA EV Premium. Je to ozkoušené, ví se co to dělá: https://www.sauto.cz/osobni/detail/hyundai/kona/207369174
Pozorovatel Odesláno 17. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 17. prosince 2025 Tak jsem si tu Omodu trochu nastudoval a plánuje se výroba ve Španělsku, což by mělo cenu srazit dolů (cla na dovoz). Centrální sklad je nyní někde v Maďarsku a s dodáním dílů by neměl být problém, pokud by bylo potřeba. Jediné co, tak je rychlost nabíjení (umí to max 80 kW), ale jelikož by to bylo auto pro ženu s nabíjením v 99% případů doma, což dá stejně max 11 kW, tak to zas až tak nevadí. Jsou i levnější vozy, ale tam mi vadí zrychlení. Chtěl bych pro ní něco, co má 0-100 tak kolem 8s, protože nemá ráda líné auta No uvidíme, ještě nějakou dobu počkám
Josef01 Odesláno 17. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 17. prosince 2025 No já nevím, čínské auto, které předává všechny telemetrické a jiné informace na vládní servery bych nechtěl 1
mamenec Odesláno 18. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2025 Podle mě bude docela trabl prodat ojetyho elektrickyho cinana za rozumnou cenu. A pri mnozstvi cinskych znacek a modelu bude asi sranda za 10 let shanet nahradni dil na nejakej Xing Ping XB69 1 2
Pozorovatel Odesláno 18. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2025 Toť otázka, protože pokud to fakt budou vyrábět ve Španělsku (je otázka, co si pod tím představit), tak ty díly by měly být v pohodě a prodej pro mě asi není důležitý, s tím jsem nikdy moc ne kalkuloval. Každopádně BYD, XPENG atd. už je tu taky a jiné jistě ještě přibudou, takže lidé si na ty auta zvyknou. V podstatě Volvo nebo MG je taky Čína
African Odesláno 18. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2025 52 minutes ago, Pozorovatel said: Toť otázka, protože pokud to fakt budou vyrábět ve Španělsku (je otázka, co si pod tím představit), tak ty díly by měly být v pohodě a prodej pro mě asi není důležitý, s tím jsem nikdy moc ne kalkuloval. Každopádně BYD, XPENG atd. už je tu taky a jiné jistě ještě přibudou, takže lidé si na ty auta zvyknou. V podstatě Volvo nebo MG je taky Čína S tím malým rozdílem že s Volvem se příjemně svezeš oproti MG Ale dnes už se auta nekupují kvůli jízdním vlastnostem, tak že to je šumák. MG prodává Mitsubishi dealers, takže mě ho vždycky půjčují když dávám auto do servisu a žádná hitparáda upřímně...
Pozorovatel Odesláno 18. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2025 No já slyšel ohledně MG pravý opak. Že je to slušně udělané auto za příjemnou cenu. Ale každý má samozřejmě svůj pohled a já to zatím viděl jenom z venku.
African Odesláno 18. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2025 49 minutes ago, Pozorovatel said: No já slyšel ohledně MG pravý opak. Že je to slušně udělané auto za příjemnou cenu. Ale každý má samozřejmě svůj pohled a já to zatím viděl jenom z venku. No tak za mě lepší jak Dácie , to jako jó, ale nechtěl bych to. Třeba mě tam dostala zajímavá věc, myslím že ZS model to byl a to že na displeji takových pidi informací které jsem neviděl a že se rozsvicel postupně asi 20 vteřin, takže já už jel a displej stále neukazoval rychlost a všechny údaje. Další že to strašně řadilo, takové krátké rozpětí stupňů, takže málo kdy dopadla rychlost kterou bych si tam představoval. Jinak interiér celkově působil kvalitně....jo a co mě říkal prodejce, že ta spotřeba tam je docela vyšší u Číňana, co tak vzpomínám. 1
Ivan Lelák Odesláno 18. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 18. prosince 2025 V říjnu jsem psal, že jsem byl služebce v Bělorusku, které s Čínou úzce spolupracuje a čínská auta jsou asi nejvíc viditelným projevem. Jezdí jich tam hodně a rychle přibývají. Čistě elektrických je zatím méně, většinou jsou to hybridy. Nicméně jsem navštívil výstavu aut, kde byla až na pár výjimek (BMW, Lada) jen Čína. Musím říct, že portfolio jejich aut je velmi pestré, od designových úletů až po opravdu pěkné kousky. U jednoho mne zaujal dojezd přes 1100 km (i kdyby to byla v zimě půlka, stále dobrý). Mám tam pár známých, jeden má čínský hybrid přes rok, tehdy z něj byl nadšený, teď sice nenadává, ale ukazoval mi, jak auto začíná na více místech korodovat, to se výrobci opravdu nepovedlo. Druhý známý má opravdu velké SUV, kola pohání jen elektromotory, dojezd na baterky 200 km, což mu na běžné denní ježdění stačí. Pokud jede dál, auto má malý spalovací motor, vlastně elektrocentrálu, dobíjející baterie. V autě jsou místo běžných přístrojů před řidičem i spolujezdcem po celé šířce 3 panely, na každém lze zobrazovat jinou skupinu údajů. Co mne fascinovalo, auto umí jezdit v plně autonomním režimu, snímá dopravní značky, vozovku a dopravní situaci i na velkou vzdálenost, 360° kolem sebe, včetně chodců, zvířat, cyklistů, maminek s kočárkem či předmětů (hromada písku, kontejner, popelnice..). Animace této situace, upozorňování atd. na jednom z panelů je působivá a velmi přehledná a autonomní reakce auta byly po dobu naší jízdy bez chyby. Přechází chodec - auto zpomalí, případně se vyhne. Dám blinkr - auto přejede do druhého jízdního pruhu nebo odbočí, to vše zcela bezpečně a s ohledem na okolní provoz. Jel jsem s ním jen asi půl hodiny jako spolujezdec, ale bylo to v Minsku s poměrně hustým provozem a auto za tu dobu nezaváhalo ani jednou, i když ne celou dobu jelo autonomně. Ale i při ručním řízení na vše upozorňuje. Zadám do navigace adresu - auto tam dojede (tuto funkci je tam ale zatím zakázáno používat, resp. řidič by prý musel absolvovat nějaký kurs, aby to bylo plně funkční) a zaparkuje. No a ovládání auta pomocí mobilní aplikace, třeba při zajetí nebo vyjetí z úzké mezery na parkovišti, je jen příjemná třešnička. Celé to působí až trochu děsivě, na druhou stranu je fascinující, jakého pokroku bylo v téhle oblasti dosaženo, měl jsem pocit jako v nějakém sci-fi filmu. Interiér luxusní, příjemné materiály, zpracování velmi dobré, i když do preciznosti některých evropských výrobců luxusních aut jim ještě něco chybí. Ale je to plně srovnatelné třeba s VW, Audi či BMW, aspoň na pohled (co bude za 100 tisíc km, nevím). Se servisem prý není problém a to celé za 40 tisíc euro. PS: Omlouvám se za možná chybnou terminologii, nějak se v těch různých hybridech a druzích pohonu ztrácím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se