Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Pravidla trhu budou fungovat na EV stejně jako na auta se spalovacím motorem. Nový EV ve firmách budou servisovat autorizáky. A jak bude auto propadávat dalším majitelům, bude přibývat procento servisování u "garážníků", jen část z nich prostě budou lidi s jinou kvalifikací než u spalováků. Neautorizovaná sevisní infrastruktura vzikne přirozeně s rozšířením EV na trhu.

• Like 1
Odesláno

Neuatorizovaných servisů na EV je už celá řada a jsou tam podstatně šikovnější lidí než v autorizovaných a opravy jsou za třetinu, protože tam řadu věcí opravdu opravují. 

• Dát hlas 1
Odesláno

No, takhle podaný to vypadá, že v těch autorizákách je to samej blbec...jen doplním, že v těch lepších servisech (čti neutorizovanejch) leckdy odstraněj důsledek, ale nemusí odstranit příčinu,  a potom majitel nadává, že auto stojí za houno, protože se pořád sype. A hlavně, většina z nich se soustřeďuje jen na vybraný servisní úkony, většinou ty nejlukrativnější.

Odesláno

@JR_2010  Jednoduché vysvětlení, když je někdo šikovný, dělá na sebe. V aut. servisech zůstane ten průměr. O AS jsou na internetu story, typu opravy aut technikem se servisní příručkou v ruce apod. Ale to není jen o autech. Nedávno jsem dával do neautorizovaného servisu MacBook, protože v autorizovaných mi řekli, vadné USB znamená výměna základní desky za 17 tis., přestože USB jsou samostatný modul připojený kabelem. V neuatorizovaném oprava za pár tis Kč s vyčištěním notebooku a novou pastou pod CPU.

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)

Vubec bych nerekl, ze je to tak ci onak. Zakezi na koho clovek natrefi. Muzou byt sikovni mechanici v autorizaku a naopak a to same plati u tech, co delaji sami na sebe. Ja mam zkusenost s lemplem v autorizaku i slendriany, co delaji na sebe. Paklize nepouziva mechanik logicke mysleni, selsky rozum a neni zrucny, praci dobrou neudela a je jedno kde maka.

Dovednost, peclivost a pristup k praci, jsou vlastnost konkretniho mechanika, nebo obecne remeslnika.

Upraveno uživatelem ATOM
  • Like 2
  • Dát hlas 2
Odesláno

Jasně, ne každý chce dělat na sebe a vydělávat 200k měsíčně. Jsou lidé kterým stačí 50k a nemusí se o nic starat. Každopádně si stojí za svým, servisy neopravují, jen vyměňují sestavy dílů. Lepší je pro výrobce měnit motor nebo reduktor s ložisky za 150k než za 30k ložiska. 

Odesláno

Tvůj pohled na tu samostatnou činnost mechanika mi přijde trochu idealizovaný, ale třeba to je tak jednoduchý pořídit si dílnu, vybavit ji, zaplatit si různý licence, revize, kalibrace, školení...

Odesláno
před 3 hodinami, Josef01 napsal:

Pár servisáků znám, jak začínali, tohohle v odkazu sleduju od začátku. Nic není jednoduché, ale stačí jen chtít a vytrvat. Stavěl jsem na nohy firmu, tak vím, co obnáší nosit denně svou kůži na trh.

https://www.i3upgrade.cz/cz/index.html

To je ten "maniak" jak s ním točil Vaculík, byl z něj nadšený. Kdyby mě to bávo dávalo smysl, už jen kvůli němu, že by člověk věděl, že de ke znalci.... 

Je to jak píše @ATOM v lidech, ale když je někdo pracovitý, tak v AD maká a melouchy má za firemní info. No a pak se dá na sebe, klientelu má.... takhle jsem to viděl párkrát. A taky jsou lempli který ti ojebou práci i v AD i jinde. Že prodávají olej a součástky a mění díly na záruku a přitom ty funkční vymontují a prodají.... bohužel realita a to není jpp, byl jsem u toho a vim o pár případech...😏😒

Odesláno

To BMW i3 se mimořádně povedlo, malá spotřeba a baterie mají neskutečnou výdrž. Geniální je, že se do první 60 Ah verze dala dát baterie s dvojnásobnou kapacitou a stálo u u Havrly 2,5 x méně než v aut. servisu. Jezdí k němu lidé z celé Evropy.

Odesláno

Me se na tom BMW libi ten mechanicky zaklad. Karbonovy skelet, hlinikove šasi, vnejsi karoserie z termoplastu...toto uz dneska nikdo nevyrobi. To auto proste odmita starnout, pokud epocitam bezne veci jako tlumice, pruziny, brzdy atd. Bohuzel, zbytek jsou docela problemove veci, klimakompresor, ktery to auto dokaze popravit, vykonova elektronika. Bezny clovek je odkazan na AS a tam to proste nezaplati i kdyby na to mel. Diky Havrlovi ty auta muzou jezdit dal, ale ani tak to neni uplne levne. A cekaci doba na takoveho echt servismana bude echt dlouha. Takovych lidi je potreba tisice. No snad casem...

Odesláno

Nechci Ti brát iluze, ale teď jsme v období aktivních, nejsilnějších ročníků v nejproduktivnějším věku, tzn. časem vznikne dost zásadní problém co se lidskejch zdrojů týká. V současný době školy produkojou strašně málo absolventů pro oblast automotive, a z nich to chce reálně děkat ani ne polovina.

Odesláno
před 13 minutami, JR_2010 napsal:

Nechci Ti brát iluze, ale teď jsme v období aktivních, nejsilnějších ročníků v nejproduktivnějším věku, tzn. časem vznikne dost zásadní problém co se lidskejch zdrojů týká. V současný době školy produkojou strašně málo absolventů pro oblast automotive, a z nich to chce reálně děkat ani ne polovina.

Mám obavu že to není jen automotive....😒

Odesláno (upraveno)

Tak o tom žádná, nastupující produktivní generace je téměř poloviční, holt bylo dlouho moc bezpečný a bohatý období, to se vždycky míň prcá...

Upraveno uživatelem JR_2010
  • Haha 3
Odesláno
před 27 minutami, JR_2010 napsal:

No to je fakt, ja mojim 3 synkum furt rikam chran vas panhu jit do automotive 🤣

Odesláno

Dneska pri útěku ze Slovinska (ta země je fakt krásná, jen by potřebovala neutronovou bombu a obsadit ji nějakým civilizovanym národem) ma potkala takova mala ICE paralela k apokalyptickym reportum o nefungujícím drahém nabíjení.

Když jsem ve středu překračoval hranice, říkal jsem si, nebudu brát v Rakousku, Slovinsko ma levnější benzín. Pár dní jsme strávili v okolí Kranjske Gory, vsude parkoviště nabitá k prasknutí, hodina za 0.8-1.2e se da přežít, ale zároveň vsude nabíječky a vždycky se našlo několik míst, kde by se EV nechalo zadarmo, respektive za odebránou elektriku, ktera stála 0.45e za kW...

V patek jsem projizdel kolem pumpy a znova jsem si připomněl, že nesmím při odjezdu zapomenout natankovat... trochu me znejistilo, ze vecer pri návratu uz byla pumpa obehnana páskou... kdyz jsme dneska jeli na Vrsic, pumpa stále nepremava a vecer cestou zpátky taky nic... nevadí, pred hranicema je jeste jedna, vezmu tam... no nevezmu, stejna story.

Nevim, co to je za moresy zavírat pumpy na vikend, ale tech 60 centů rozdílu na litru mě v Itálii celkem bolelo, za to mohly byt dvě pizzy.

Zda se, ze uz ani spalovak me neochrání pred zdlouhavým hledáním míst, kde natankovat a dojezdovou úzkostí, o financni stránce, kterou letmým odhadem za ty 4 dny koštuju na nějakých 40e ani nemluvím.

Odesláno

@Maro  úplně tomu příspěvku nerozumím, mám to správně přeloženo? "Ve Slovinsku lidi nestojí za nic, všude je spousta nabíječek pro EV a denně projezdím 250 Kč za benzín což je jedna pizza, lepší by bylo sedět na prdeli doma" :D 

Odesláno

@Josef01 Mas to blbe, ale beru to na sebe ja mam obcas problem vyjadrit myslenku srozumitelně, kdyz chci vsechny emoce nacpat do malo vět 🙂

chtel jsem sdelit, že Slovinci jsou kokoti, co si nezaslouží vlastní zemi. Přírodními krasami se na ten xindl vylozene plytvalo (ubytovani v Bovci nejlevněji za 400e na noc nebo postel v hostelu v Kobaridu za 80 je fakt prestrel, jako sorry, i ten cernohorec se me bude snazit ojebat, ale az budu odchazet, budu si myslet, ze jsme nejlepsi kámoši, tady si clovek pripada pomalu jak v rolexu a ocekava se, ze jim zaplatíš, nechas si plivnout do xichtu a jeste jim za to milostive poděkuješ).

Ale primární sdělení bylo, ze s EV bych tady paradoxně

1. Ušetřil za parkování a cas hledáním místa

2. Ušetřil si dojezdovou úzkost, protoze se (státní?) benzínka rozhodla ve 2 v patek zavřít a otevřít az v pondělí

3. Ušetřil na pohonných hmotách, ktere me kvůli tomuto staly o 60centu x40 l nádrž více v Itálii, přičemž jsem mohl mit nabito za 11korun za kw

4. Pobavilo mě to, protoze to je vlastně přesně ten scénář, ktery se často skloňuje jako dealbreaker u EV a ktery se s ICE přece nemůže stát nic vic v tom nebylo 🙂

• Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...