Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jen si dovolím poopravit  že vývoj EV rozhodně není "na začátku", elektromobily se (s různou intenzitou a nadšením) vyvíjejí nějakých 190 let - a jak vidno tak jejich majitelé stále řeší napájení, nabíjení a dojezd, co jde "z výfuku" (jedno jestli lokálně, z elektrárny a nebo při výrobě/likvidaci baterií) je nikdy zásadně netrápilo.

• Dát hlas 3
Odesláno

Take myslim ze primarne Bruselu nejde o to co jde z vyfuku. Protoze kdyby tomu tak bylo, nezakaze spalovaci motory (minimalne ty benzinove), ktere jsou dnes ciste, nikomu nesmrdi. I 15 let stare benzinaky maji emise v pohode, pokud je jejich emisni system v poradku a zahraty. Za ty roky jsme se v emisnich normach vyrazne posunuli u studenych startu. Dnes je benzinovy motor schopny udelat emise do minuty po startu. Uz pri zkouskach dokaze kolikrat vypoustet cistejsi vzduch nez ten nasaty 🤣 Primarne jde myslim o nezavislost na fosilnich palivech a tak to tlaci hlava nehlava.

Odesláno
před 1 hodinou, Josef01 napsal:

Žádné auto se nevyplatí, jen jsou na ně menší nebo větší náklady. Vývoj EV je na začátku a bude trvat dalších 20 let, než plně nahradí spalovací. Většině z nás musí být jasné, že ropa nebude věčně a že svět musí přejít na nějaké jiné zdroje energie a ten přechod trvá i 50 let. Stejná jako Dubaji si uvědomila, že jim v roce 2040 dojde ropa a tak spustili před 30 lety změnu, která jim to nahradí. My jsme si zvykli, že se dobrovolně trávíme na silnici jedovatými látkami a ne všichni v tom chtějí pokračovat.

@Pozorovatel já tě chápu, dostal jsi auto, které jsi nechtěl, na tvém místě bych řekl firmě, že s tím odmítám jezdit, protože to je nevyhovující. Buď to dají spalovací, klidně Fabii, nebo si najdeš jiné místo, je to jednoduché 

Jasne ze se zadne auto nevyplati, myslim, ze o nakladech na provoz se bavime od zacatku.  EV momentalne neni schopny nahradit plnohodnotne auto se spalovacim motorem a buhvi kdy bude. Pro bezne lidi co jezdi mestsky a primestsky provoz je nejlepsi mhd a pokud to ma byt nejaky auto ktere si nemohou nabijet doma, tak bezstarostny hybrid treba od toyoty, kdy to ve meste jezdi ciste a za malo a odveze je na dovcu i vylety.

Co se tyce vyvoje EV, ten jde tak rychle dopredu, ze kupovat dnes 5 a vice let stary EV je taky pruser a tohle bude platit jeste hodne dlouho.

Odesláno
Před hodinou, Duke650 napsal:

Hmm, nezávislost na fosilních palivech versus závislost na Číně, která ovládá globální většinu surovin pro elektromobilitu... dost krátkozraké 

Jasny, prast jak uhod. 👍

Odesláno
V 10. 7. 2025 v 15:18, ATOM napsal:

Jsem docela zvedavy na budoucnost, az se elektromobily rozsiri mezi prosty lid. Nekdo bude nabijet doma zadarmo, druhy bydlici na sidlisti bude odkazany na verejne nabijeni ( za buhvi kolik a uz ted je v tom chaos 🤣)....

Nekde jsem cetl ze v Anglii je uz elektromobilu tolik, ze se tam lidi dohadujou u nabijecek jak kone a funguji tam jacisi policajti...

Hlásím, že v Anglii jsem fronty na nabíjení neviděl, tak asi jak kde…IMG_8062.thumb.jpeg.e4ce23795419fd9508c4d8724b12af5d.jpeg

Odesláno

Novináři honí senzace. Stačí si počkat v určitý den a hodinu a nastane fronta na nabíjení ve Vestci pro Tesly a to je potřeba vyfotit a napsat článek, jak je to šílený :D Náhodná fotografie ukáže, že tam ve 90% času skoro prázdno. Tesla samotná má problém, že u Prahy má jeden Supercharger pro 8 aut, potřebovala by tak dva. Na druhou stranu je výjimka, že tam někdo čeká a to je v okolí Prahy tisíce Tesel a nepočítám projíždějící. Ostatní nabíječky jsou většinou prázdné.

Odesláno

Tyhle ultimátní řeči o tom, že EV není schopné nahradit ICE mám fakt rád. Můžete prosím mluvit za sebe? Manželka jezdí i3 už 10 let a poslední ICE jsem vyměnil za model Y před více než dvěma lety. 1000 krát vyvrácené domněnky o recyklaci baterií, výfuku v elektrárně... Jsem myslel, že tohle je racionální diskuze, ale jak to tady čtu, hospodské moudra jsou stále v kurzu. Já do ICE osobně už nikdy nepůjdu, nedává mi to smysl. Je to pro všechny? Určitě ne, ale je spousta domácností, které by mohly EV provozovat s prstem v nose... Jenže pak čtou podobná moudra jako tady a řeknou si, že to není pro ně. Ještě jste zapomněli připsat, že EV hoří, ať to máte komplet...

• Like 1
  • Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 1
Odesláno

Jake ultimatni reci a moudra. Tak me ukaz elektromobil za 400 tisic, ktery bude nabijen vyhradne na verejnych nabijeckach a jehoz provoz bude levnejsi nez klasicky spalovak a bude mit dojezd 1000 km a muze v rodine plnit funkci univerzalniho auta. Ne kazdy si muze auto nabijet zadarmo v praci nebo doma, nebo za 4,50kc.

• Like 1
  • Díky 1
  • Hlasovat proti 1
Odesláno

Se, Pepo, někdy rozhlídni u Kauflandu nebo Lidlu po parkovišti, ideálně mimo Prahu a odpovíš si na svůj dotaz sám…

• Dát hlas 2
Odesláno
před 6 minutami, Josef01 napsal:

Zajímalo by mě rodinné spalovací auto za 400 tis., to bude asi nádhera.

Nahodou takovy hyundai i30 kombi 1.5 dpi, nebo Kia jsou fajn spolehlive auta, ktere sluzbu udelaji.

Odesláno
před 3 minutami, LovecK napsal:

Se, Pepo, někdy rozhlídni u Kauflandu nebo Lidlu po parkovišti, ideálně mimo Prahu a odpovíš si na svůj dotaz sám…

A samozřejmě do této ceny má auto většina rodin. A věk více než 10 let. Normální realita, kterou ale namachrovany efanatici nechápou.

• Like 3
  • Dát hlas 2
Odesláno (upraveno)
Před hodinou, Mr. Sandman napsal:

Tyhle ultimátní řeči o tom, že EV není schopné nahradit ICE mám fakt rád. Můžete prosím mluvit za sebe? Manželka jezdí i3 už 10 let a poslední ICE jsem vyměnil za model Y před více než dvěma lety. 1000 krát vyvrácené domněnky o recyklaci baterií, výfuku v elektrárně... Jsem myslel, že tohle je racionální diskuze, ale jak to tady čtu, hospodské moudra jsou stále v kurzu. Já do ICE osobně už nikdy nepůjdu, nedává mi to smysl. Je to pro všechny? Určitě ne, ale je spousta domácností, které by mohly EV provozovat s prstem v nose... Jenže pak čtou podobná moudra jako tady a řeknou si, že to není pro ně. Ještě jste zapomněli připsat, že EV hoří, ať to máte komplet...

Úplně stejně je to i naopak, moudra opačné strany jsou též k popukání. To ani nejsou hospodská moudra. 

A k tomu tankování/ nabijeni- neviděl jsem nikde takovej přetlak a frontu na nabijeni, než na jakémkoliv místě ve svém rajónu. 

Upraveno uživatelem kuncák7
  • Like 1
Odesláno

@ATOM přesně jsi mi potvrdil co píšu.... Není to pro všechny, za 400k nové EV nekoupíš, větší polovina obyvatel bydlí v RD, můžou nabíjet. A těch 1000km, není to málo? Já bych chtěl 5000, možná 10?

@Frantik namachrovany efanatici? Vážně? Já vyměnil outback za Y, pořizovací cena stejná, provozní náklady třetinové. Čím jsem efanatik? Ještě namachrovany? Pro mě to byla čistě ekonomická volba.

@kuncák7 co jsem napsal v tom příspěvku, co není pravda? To, že máš jiný pohled na věc ti neberu, jenom mě prosím když tak oprav...

• Like 1
  • Hlasovat proti 1
Odesláno (upraveno)
před 5 minutami, Mr. Sandman napsal:

@ATOM přesně jsi mi potvrdil co píšu.... Není to pro všechny, za 400k nové EV nekoupíš, větší polovina obyvatel bydlí v RD, můžou nabíjet. A těch 1000km, není to málo? Já bych chtěl 5000, možná 10?

@Frantik namachrovany efanatici? Vážně? Já vyměnil outback za Y, pořizovací cena stejná, provozní náklady třetinové. Čím jsem efanatik? Ještě namachrovany? Pro mě to byla čistě ekonomická volba.

@kuncák7 co jsem napsal v tom příspěvku, co není pravda? To, že máš jiný pohled na věc ti neberu, jenom mě prosím když tak oprav...

Meleš stejný kraviny a snizujes názor jiných. Argumentace proti je na úrovni hospodských řeči- tvá citace, a dosahuje úroveň jako tvé argumentace. Tak si snižuj názory druhých jinde. Tvou volbu nesnižuju ani nerozporuju, ale tvé argumentační fauly si nech pro někoho jinýho.

Jo a pokud se někdo řídí moudrama tady- pro i proti, tak to potěš koště.

Upraveno uživatelem kuncák7
  • Like 1
Odesláno
před 2 minutami, Mr. Sandman napsal:

A kolik tech rodin z te poloviny si muze dovolit elektromobil za milion ? Asi tolik co novy outback ze ?

• Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...