Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Kde ho kupuješ? To by mě zajímalo...

tuhle znacku maji v indicky prodejne u nas, beru tam i vybornou basmati rejzi.. ale nejaky ghi by melo jit koupit temer v kazde prodejne zdravy stravy..

Odesláno

vypujcim si trochu textu od sve zname:

"Přepuštěné máslo GHÍ ? nepatří jen do Indie!

Zdá se vám, že ghí je něco exotického? Mně to tak dlouho připadalo a ghí jsem znala jen teoreticky z ayurvédských knih. Až později jsem zjistila, že ?ghí? dělaly naprosto běžně všechny naše praprababičky. Jen mu neříkaly ghí, ale máslo. Čerstvému máslu se totiž neříkalo máslo, ale putra. A až do 17. století se v našich krajích používalo téměř výhradně máslo přepuštěné ? tedy ghí! Syrové máslo zabalené do křenových listů se jako vzácnost prodávala na trzích, říkalo se mu putřička.

Naši předci používali přepuštěné máslo zejména kvůli trvanlivosti ? vydrží totiž hodně dlouho, dokonce několik let. Pro zvýšení konzervace se někdy i mírně solilo. Dnes ho používá i řada vyhlášených kuchařů a říkají mu klarifikované máslo.

Oproti obyčejnému máslu, které se přepaluje, má ghí vyšší kouřový bod, a proto ho lze používat k restování zeleniny, dušení či pečení. Ghí zlepšuje stravitelnost pokrmů a posiluje jejich chuť.

Podle ayurvédy je přepuštěné máslo elixírem života a nejvhodnějším tukem pro člověka. I když se z másla připravuje, má jiné vlastnosti než běžné máslo. Napomáhá prý detoxikaci, protože na sebe váže toxiny, které jsou rozpustné v tucích a odvádí je z těla ven. Má regenerační a omlazující účinek. Ayurvéda tvrdí, že ghí tráví tělo lépe než rostlinné oleje.

Příprava ghí

Zahřívejte máslo v hrnci se silným dnem na mírném plameni, dokud se nezačne vařit. Po nějaké době se na povrchu objeví bílá pěna. Seberte ji a snižte přívod tepla na minimum. Čas od času odstraňte sražené kousky a pěnu, které se hromadí na povrchu. Buďte opatrní, aby se ghí nepřipálilo. Barva musí být zlatě žlutá, ne nahnědlá.

Doba, kterou potřebujete na přípravu ghí, je závislá na připravovaném množství. Jeden kilogram másla budete vařit půl hodiny, ale 3 kila už více než 3 hodiny. Když je ghí hotové, má nazlátlou barvu a je průzračně čisté.

Nakonec ho opatrně přelijte přes plátno nebo jemné nerezové sítko a nezakryté ho nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pěnu sebranou z povrchu a sražené kousky, které zůstaly na dně hrnce, můžete použít při vaření zeleniny, polévek a obilovin. V naší tradici se těmto zbytkům říkalo cmerky nebo cmour ? chutnají mírně nasládle a dětem se mazaly na chleba nebo se na něm ohřívaly placky či lívance.

Ghí můžete uchovat při pokojové teplotě, ale ideálně v suchu a chladnu ve špajzu. Můžete ho nechat i v lednici, je pak ale příliš tuhé, pokud ho chcete odebrat lžící a použít. Tekutou konzistenci získá mírným nahřáním.

Já ho používám velmi ráda a často na restování zeleniny a na základy polévek!"

Odesláno

Ještě doplním pár mých "rozumů" :)

- máslo se pálí při 160 - 190 stupních, přepuštěné při 250

- přepuštěné máslo a ghí není zcela totožné
standardní máslo má 82% tuku a 16 % voda + mléčné bílkoviny + laktóza

přepuštěné máslo = rozpuštěné máslo, vysrážené bílkoviny a laktóza se posbírají z povrchu,
voda se nechá odpařit a máselný tuk se sleje, zůstanou vysrážené bílkoviny na dně

ghí = rozpuštěné máslo, voda se nechá odpařit, vysrážené bílkoviny a laktóza z povrchu se posbírají,
ale bílkoviny u dna se nechávají "karamelizovat" - trvá to dlouho, viz. dva posty zpět, čím více másla,
tím delší doba přípravy / mírného varu
některé národy nechávají bílkoviny na dně ghí, některé slévají jen máselný tuk

ghí má někde název "oříškové máslo", protože tímto postupem získá (v závislosti na vstupní surovině)
mírně oříškovou chuť

pro naši kuchyni je přepuštěné máslo zcela dostačující, lze snadno vyrobit doma
a skladovat v chladnu a temnu i několik let, nemá v něm co "žluknout" :)

Odesláno

tuhle znacku maji v indicky prodejne u nas, beru tam i vybornou basmati rejzi.. ale nejaky ghi by melo jit koupit temer v kazde prodejne zdravy stravy..

Aha, v prodejně zdravé stravy jsem nebyl asi deset let. A předtím taky ani jednou. Ale zkusím to Makro, nějak jsem si ho tam nikdy nevšiml.

Díky roura74 :)

Odesláno

V Makru,Black bridge,jsem byl asi před hodinou a přepustene máslo měli. Pokud si dobře vzpomínám 172Kč včetně DPH za 250g plechovku.

Je to půl kila. V Olomouci mají jen jeden druh.

Baleno takhle:

f55cf37b3349b87106fde61c7a8ab691.jpg

Odesláno

Zas nepočítejte, že 250g másla = 250g přepuštěného másla. Zůstane vám jen ten tuk (82%) mínus to, co se rozlije, zůstane na hrnci, sítku,... tedy nějakých 200g. Ale i tak je to výrazně levnější. A hlavně je to strašně jednoduché - ty názvy ghí, klarifikované máslo, oříškové máslo tomu dávají takovou auru exotické a vysoké gastronomie, ale je to prostě převařené a scezené máslo. A na smažení neznám lepší věc!

Odesláno

Lehký středeční oběd. Eintopf po thajsku. Tom Yum Goong. Jen kafirové listy jsem nesehnal.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Většina receptů se motá víceméně kolem stejných ingrediencí. Já dal navíc česnek, šalotku, plátky citronu+limetky a rajčata. Nedával jsem cukr. Navíc jsem citronovou trávu nechal na větší kousky aby se dala vylovit, protože byla tvrdá. Dal jsem malý neotevřený žampiony, místo noh a vařil jsem to cca 5 minut aby vše bylo křupavý.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...