Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Maxeli, prima šunka. Jestlipak jsi část masa pomlel ? :-)

P_P paráda....

Upraveno uživatelem Wagoneer
Odesláno

přidám můj postup:

- uvedená šunka je z kýty, připadá mi lepší než z plecka a pod

- pokrájím na malé kousky, nic nemelu

- přidám max 8g rychlosoli pro barvu a do 17g obyčejné soli, kávová lžíce cukru - vše do 1 dl vody

- míchám v mixeru - stará ETA - tak cca 15 minut

- pak dám do formy - dost to tam namačkám, šunka je pak jak z jednoho kusu, bez mezer, dobře se potom krájí  -  a šup dva dny do lednice

- vařím  2 hod při teplotě 80°C

- důležité - nechám řádně vychladnout, jinak se prý rozpadá - to je docela těžká část, čekat tak dlouho na první sousto 

Odesláno

Maxeli, prima šunka. Jestlipak jsi část masa pomlel ? :-)

P_P paráda....

Jasná věc ;) Takovou jednu velkou hrst, možna spíš dvě, jsou tam namleté (resp. prohnané robotem).

Odesláno (upraveno)

Podpořím P_P. Dělá to skoro stejně, jako já. Akorát já dělávám z krkovice. Jasně, není to úplně dietní, ale to ta komerční šunka s "bílým masem" dokola nebude taky. Zato je šťavnatější. Pragandu taky míchám se solí. Pragandy maximálně půlku, cukru stačí půl malé lžičky. Zato nedávám vodu. Bacha na ten mixér. P_P má na mysli spíš hnětač na těsto. Ta stará ETA - oranžová :)  - má takové prima zahnuté betelní kovové háky. A když se to pustí přes tu převodovku, tak paráda. To maso je pak krásně oslizlé po celém svém povrchu ;)  a lepí. Není potřeba nic mlet. Maso nedávám přímo do formy, ale do mikroténového sáčku. Nejlepší jsou ty pevné, určené do mrazničky. A přidávat po malých dávkách, a tlačit, aby tam nebyl vzduch. Dva dny v ledničce, to je jasné a potom ta voda. 80 stupňu je fakt max. Spíš to držím kolem 76-ti. Maso vkládám do vody ohřáté na 80st. Ne do studené. Když se to ohřívá pomalu ze studené vody, tak to nějak víc pouští vodu. A potom držet těch 76-78 dvě hodinky. Bez teploměru to moc nejde. Né, že by jako vůbec, ale je to loterie. A když to nevyjde, tak to bude vařené maso. Taky se to sní, ale už to nebude šunka. Po vyjmutí z lázně to rychle zchladím ve studené vodě. Potom do rána do ledničky...a to je vlastně všecko.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem Mirino
Odesláno

do šunky taky nemelu, když se to dobře promíchá a pak napěchuje, tak to drží pohromadě dobře. A nedávám rychlosůl, stačí jen sůl a troška cukru. Možná to pak není tak hezky růžové ale to nevadí. To promíchání je asi nejlepší rukama, když mě zábly ruce vzal jsem na to hňoucadlo na brambory. No ale když je stroj, kdo by se namáhal žejo. Hlavní je dodržet teplotu, když se zvýší přes těch 80 a blíží se k varu začne se to podobat vařenému masu a ztratí barvu. Dříve jsme často dělávali šunku z králíka, byla skvělá, taková dietní.

Odesláno

Čo je šnitlík...? Vyzerá to krásne, mám rád farby v jedle, samozrejme jedine z čerstvých ingrediencií.. :) Taký ľahký obed by som po včerajšku priajal dnes viac ako vepřoknedlozelo :D

Odesláno

Pánové, potřebuji blbuvzdorný recept na přípravu hovězího steaku pro svoje rodiče, nejraději bych je vytáhl někam do restaurace, ale to nechtějí. Jde mi především o šťavnaté a dostatečně měkké maso :-)

Asi bych to viděl na nějakou vyzrálou svíčkovou... co k tomu v tomhle období. Díky za odkazy, nebo rovnou recepty.

Odesláno

No jestli jsi nikdy steaky nedělal, tak aby jsi to trefil optimálně, tak je fajn doma mít teploměr. Já jsem používal digitální z Ikea a spokojenost.

Tady máš teploty

http://www.bifteky.cz/stupne-propeceni/

Pokud si na tom rodiče zas tak neujíždějí, tak svíčkovou a nebo T-bone. Přílohu třeba fazolky nebo jen bagetka a grilovaná zelenina...

Odesláno

Jinak bych na první dobrou nevymýšlel žádný složitosti a udělal to nejjednodužším způsobem - olej, pepř, sůl

Postup třeba tady

http://www.stejkybejky.cz/hovezi-steak-grilovani.php

K tomu nějakou omáčku, třeba pepřovku, ta je celkem jednoduchá. používám recept od Vaňka tuším, ale je podobnej tomuto:

http://www.apetitonline.cz/recepty/3941-peprova-omacka.html

Máslo, cibulka, nakládaný zelený pepř, smetana, bílé víno nebo vývar, sůl...

Dají se udělat ještě další omáčky - sýrová, chilli, nějaká hříbková, ale na ty není sezóna, ...

Odesláno (upraveno)

Sekaná, gravy z výpeku, mačkané brambory. A povedlo se všechno. Výjimečně. Jedl dokonce i ultra vybíravý junior a to je nejvyšší ocenění. Jídlo prosté, ale dobré.

8b268efcdf47a2df1375b13f437dfeab.jpg

Upraveno uživatelem Hasňa
Odesláno

Mirino - dík za upřesnění, jasně používám hnětač, jak máš na obrázku. Jen koukám, že já to krájím na mnohem menší kousky, možná zbytečně, příště zkusím také trochu větší.

PepaSFI - také plánuji šunku z králíka, snad prý budou koncem února. Ale dumám s čím to namíchat - s krkovicí, pleckem, nebo ???  Samotné králičí maso asi ne.

Odesláno

Ad šunka - co takhle pořídit obal na tlačenku a uvařit to v tom?
Na jedné straně zavázat, napěchovat se to dá velmi dobře, řekl bych i lépe než šunkovar, 
vaření je stejné. Ano, cool jako šunkovar to není, ale velikost si každý určí sám, dělají se

dvě velikosti na tlačenku, ten menší průměr by mohl pro domácí krájení ostrým nožem

fungovat lépe než se snažit ukrojit velké kolečko tence. ne každý má doma nářezák že ano :D

Zkoušel někdo?

Odesláno

kdysi dávno jsme to doma dělali právě v tom střívku na tlačenku, v tom větším

přítelkyni ale šunka moc nenadchla a tak jsme už nevařili

neměli jsme Pragandu, tak byla lehce šedivější, ale docela dobrá

šlo to celkem v pohodě

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno (upraveno)

Ad šunka - co takhle pořídit obal na tlačenku a uvařit to v tom?

Na jedné straně zavázat, napěchovat se to dá velmi dobře, řekl bych i lépe než šunkovar, 

vaření je stejné. Ano, cool jako šunkovar to není, ale velikost si každý určí sám, dělají se

dvě velikosti na tlačenku, ten menší průměr by mohl pro domácí krájení ostrým nožem

fungovat lépe než se snažit ukrojit velké kolečko tence. ne každý má doma nářezák že ano :D

Zkoušel někdo?

Já pravda nejdřív pořídil šunkovar a pak se teprv začal zajímat o postup, ale jel jsme podle tohoto návodu, kde to borci zkoušeli právě i se střívkem na tlačenku a moc to nedopadlo, citace:

Protože jsme nechtěli kvůli nejistému pokusu investovat do šunkovaru, rozhodli jsme se zkusit šunku uvařit ve střívku na tlačenku. V zásuvce zbyla jedna poslední. Ovšem tato vychytávka nevyšla. Při pěchování do střívka se obal protrhl, maso se hrnulo ven jako střeva z "píchnutého" pašíka. Co s připraveným masem?

http://hobby.idnes.cz/uvarit-domaci-sunku-bez-chemie-je-jednoduche-jako-facka-p13-/hobby-domov.aspx?c=A110711_183447_hobby-domov_bma

Mít ale lepší zručnost/zkušenost, asi by v tom neměl být větší problém.

Na druhou stranu, já to do šunkovaru pěchoval postupně šťouchadlem na brambory, a že jsem do toho mlátil fest, stejně to po obvodu nevytvořilo "jednolitý" tvar.

Upraveno uživatelem Maxel
Odesláno

normálně jsme jednu stranu střívka zauzlovali, "nalili" dovnitř směs, párkrát s tím bouchnout o stůl(vyhnat bublinky a lehce utemovat a potom postupným kroucením druhého konce se to samo upěchovalo. Ten igelit je dost silný, to nevím čím to pěchovali, že jim to prasklo

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...