Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Snídaně dle zadání, omeleta plněná cheddarem, jarní cibulku jsem nebyl zdechlej přinést ze skleníku, no a bagel od včerejška, rozpečený vnitřní strany, prostě paráda včetně ranního ostrého slunce :)

20210508_142858_copy_609x781.jpg.ea023deaefcd64ad5bd3d32be205d0e6.jpg

 

Oběd v indickém duchu, rýže, naan, placky nasucho i sýrem plněné, raita, butter chicken a dhal. Hrst čerstvého koriandru a plné bříška :)

20210508_142745_copy_604x900.jpg.e6502ed50f55a4bd2f071cd80b08ad3c.jpg

Odesláno
před 4 hodinami, dan83 napsal:

Prosim te, muzes postnout recepis? Diky

Hele je to uplne nejvic nejjednodussi.

na bochnik potrebujes 420g mouky (z tech x testovacich receptu je nejlepci babiccina hladka, nebo klasicka chlebova dvounulka), pulku zivejch kvasnic (nebo tak 5g susenejch) rozpustenejch ve vlazny vode, 7g soli, hrst olif, hrst nasekanyho rozmarynu, 250ml vody (+ta trocha s kvasnicema)

Smichas sul a mouku nasucho (dulezity, jinak ti to zabije kvasnice), nalejes vodu, zamichas, nalejes rozpusteny kvasnice, smichas (doporucuju vidlicku), velmi lehce, zadny mixovani, zadny hneteni, nic. Prikrejes folii, strcis na 12h kynout do studeny trouby.

vyndas spachtli na dukladne pomoucnenou desku (fakt hodne), zase zadny hneteni, zadny zpracovavani (je to fest mokry a fest lepivy, neprehanet s moukou, ale dodas ji tam vic nez je bezny u hnetenyho testa), jen to pomoucnis, lehce to vytvarujes (ne vypracujes, fakt jen vytvarujes) do bochniku, prendas na pecici papir, ja nahoru jeste davam kosher sul a kmin, strcis na plech (s vikem - ja pouzivam pekac co mam na kachnu a tak) a peces 30min prikryty na 220C a pak 30min odkryty (stejna teplota)

 

 

Odesláno

Když tady vidím ten supr domácí chleba, nemáte prosím náhodou někdo tip, co dělat lépe, aby bochník nebyl tak placatý, ale krásně držel tvar a byla z něj víc kulička než placka?

Pužívám pšeničnou mouku a žitný kvas. Mám zkušenost, že ze stejné mouky umím udělat placku i kuličku, záleželo, jak moc jsem odfláknul překládání těsta. Ale teď mám novou úplně jinou mouku a už mi to vychází jen placatý a nemůžu přijít na to, co by mohlo pomoct tentokrát.

Nejde o to, že by to nenakynulo, těsto se spíš na začátku pečení jakoby potrhá, rozteče a rozjede do stran místo aby drželo tvar a jen se nafouklo.

Nechci celý neúspěch svádět na mouku, pořád se to jmenuje chlebová, takže z toho prostě musí jít udělat krásný bochník. Takže jakákoliv rada pekaře vítána. Přinejhorším změním zas mouku, aby to bylo jako dřív:

chleb.jpg

Odesláno
před 6 hodinami, suflik napsal:

Když tady vidím ten supr domácí chleba, nemáte prosím náhodou někdo tip, co dělat lépe, aby bochník nebyl tak placatý, ale krásně držel tvar a byla z něj víc kulička než placka?

Pužívám pšeničnou mouku a žitný kvas. Mám zkušenost, že ze stejné mouky umím udělat placku i kuličku, záleželo, jak moc jsem odfláknul překládání těsta. Ale teď mám novou úplně jinou mouku a už mi to vychází jen placatý a nemůžu přijít na to, co by mohlo pomoct tentokrát.

Nejde o to, že by to nenakynulo, těsto se spíš na začátku pečení jakoby potrhá, rozteče a rozjede do stran místo aby drželo tvar a jen se nafouklo.

Nechci celý neúspěch svádět na mouku, pořád se to jmenuje chlebová, takže z toho prostě musí jít udělat krásný bochník. Takže jakákoliv rada pekaře vítána. Přinejhorším změním zas mouku, aby to bylo jako dřív:

chleb.jpg

Je to moukou- mám možnost udělat rozbory mouky na parametry, a rozdíly jsou mezi nima obrovský ( lze je naměřit i mezi jednotlivými šaržemi, stejného výrobce ( tam záleží ne měsíci mletí - jak dlouho je zrno skladovano).

Odesláno

Moc díky 👍. Mám radost, že to není nutně rukama, ale současně mě netěší, že tak moc záleží na mouce, protože to se mi nejhůř ovlivňuje. Naštěstí i placatý domácí chleba je výborný. A zcela neskromně se dá říct, že je lepší než kulatý ze supermarketu 😇.

Odesláno

Tož sem porušil svůj intermitent režim a dal si po 2 tejdnech snídani.

Omeleta s kokosovym mlíkem, jarní cibulkou a pecorinem.

Olivovej chleba na másle a rajčáky :)

Jo a samozřejmě kafe s pařížskou šlehačkou. V neděli je to povinnost :)

D681E70E-6CC6-4148-B61D-9F2C76D3C67D.thumb.jpeg.fb7004877006a27028b02a1ff11d4c58.jpeg

Odesláno (upraveno)

@JoyStick Taky tak, normálně jim až odpo. Ale co bych pro soukmenovce neudělal 😃  
Naštěstí mam doma jedlíky, takže sem kolem toho jen prošel, a většina byla fuč.


Jednou vajco skované.  
Podruhé vajco bezbílkové.

French toast s borůvkami, javorovým sirupem a vanilkovou zmrzkou. 
Guacamole, parma, v soli/cukru sušený žloutek, sriracha a japan.mayo. 

2BA2E44D-32F2-40E6-A773-6B0D97829CAE.jpeg

Upraveno uživatelem Maxel
Odesláno
před 13 hodinami, suflik napsal:

Když tady vidím ten supr domácí chleba, nemáte prosím náhodou někdo tip, co dělat lépe, aby bochník nebyl tak placatý, ale krásně držel tvar a byla z něj víc kulička než placka?

Pužívám pšeničnou mouku a žitný kvas. Mám zkušenost, že ze stejné mouky umím udělat placku i kuličku, záleželo, jak moc jsem odfláknul překládání těsta. Ale teď mám novou úplně jinou mouku a už mi to vychází jen placatý a nemůžu přijít na to, co by mohlo pomoct tentokrát.

Nejde o to, že by to nenakynulo, těsto se spíš na začátku pečení jakoby potrhá, rozteče a rozjede do stran místo aby drželo tvar a jen se nafouklo.

Nechci celý neúspěch svádět na mouku, pořád se to jmenuje chlebová, takže z toho prostě musí jít udělat krásný bochník. Takže jakákoliv rada pekaře vítána. Přinejhorším změním zas mouku, aby to bylo jako dřív:

 

Možná se Ti to bude zdát debilní, ale nejlepší řešení je mít na to specifickej tvar formy.
Mouku jak řikáš moc neovlivníš a přepracovaný těsto (který logicky drží tvar) stojí většinou za vyližprdel a hlavně se hodí na zlomek typů pečiva. Takže kus plechu v požadovaným tvaru a máš to vyřešený :) 

Odesláno (upraveno)
před 7 hodinami, JoyStick napsal:

Možná se Ti to bude zdát debilní, ale nejlepší řešení je mít na to specifickej tvar formy.
Mouku jak řikáš moc neovlivníš a přepracovaný těsto (který logicky drží tvar) stojí většinou za vyližprdel a hlavně se hodí na zlomek typů pečiva. Takže kus plechu v požadovaným tvaru a máš to vyřešený :) 

My na to máme klasickou hlubokou oválnou skleněnou zapíkací mísu s deklem a leze z toho pěknej tvar chleba, žádná placka :)

Upraveno uživatelem filltos
Odesláno (upraveno)

Dostal jsem prisernou chut na Katuv sleh. Ale hezky pekne potuneny. Meli byste nejaky tip? Ja chci dat krkovici opecenou bokem, na vypeku cibule, cesnek, kapie, osmahnout; zakydnout plechovkou rajcate, vratit maso a vydusit do husta. Ochilliovat. Priloha ryze. Mam dve otazky. Nakladanou okurku ano/ne? Worchestrovku? Nemam doma, nechci kvuli ni jit do kramu a. Chtel bych misto toho tam dat lzicku marmite. Kubson si mysli, ze jsem trochu debil a trochu heretik. Mne tam ten anglicky asfalt pasuje. Takze kolegove, nejaky tip? Dekuji predem, jedu na kolo a po navratu se do toho pustim.

Upraveno uživatelem Roman I.
Odesláno (upraveno)

Aniž bych chtěl tuhle problematiku bagatelizovat, tak ke kaťáku se asi nic moc převratnýho vymyslet nedá..? Dal bych lžíci ostřejší hořčice a místo těch okurek radši pár nakládaných cibulek, pač je mám radši. A baví mě trochu pošťouchnout karamelizaci zeleniny nějakým cukrem, v tomhle případě asi lžička medu lepší hnědého cukru... ale tuhle roli Ti tam sehraje ten bláznivej marmit 🙂

EDIT: A vykašlal bych se na rejži a dal si k tomu kousek chleba... a trocha křenu bokem, když už jsme u těch drobných zlepšováků.

Upraveno uživatelem M.K.
Odesláno

Sem si vzdycky myslel, ze Katuv sleh je cunarna, co se ji jen s bramborakem. A protoze je bramborak nejvicnejlepsi jidlo na svete, tak je uplnej hrich, kazit ho nejakym Katakem. Takze moje rada je, udelej si bramborak :D

 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...