Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Zemědělství je hrozná žumpa, je to asi na dlouhou debatu, protože jednotlivý témata jsou např.: odlesňování pro plantáže na palmový olej, sóju a podobné plodiny; GMO; použití plodin pro produkci rizikových potravin (kukuřice pro produkci sirupu do nápojů, škrobu); likvidace plevelů herbicidy, likvidace škůdců pesticidy, anorganická hnojiva; pěstování brambor v Africe a dovoz do X destinace; převozy potravin jako celoročně hrozny z Chile v Pelhřimově apod.; kontrola výkupu hrstkou společností, které si zároveň u toho jak si dělají prdel z farmářů udělují nálepky jako "zelená aliance" nebo "certifikováno džunglí"; otrocká práce v rozvojových zemích a zemích s otrokářstvím moderní doby v Asii; a zpět k nám na stůl se vrátím třeba se skladovacími metodami a konzervačními metodami jako je ozařování, voskování apod.. Smutný témata.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, JoyStick napsal:

Bohužel to neni jen o Japonsku. A to ani zdaleka. Když firmy jako Unilever kasírujou za labely nezávadnosti a udržitelnosti, přičemž zároveň vlastní a podporujou rybářský flotily.

A otroctví na moři např v tom Thajsku je taky mazec. 6, 8, 10 let na moři v plechovym boxu, s pistolí u hlavy, často s mrtvolama za zády...

Jak řikám, velmi silně přehodnotim veškerý maso. Jakej problém(y) vytváří průmyslovej chov skotu asi nemusim zmiňovat, ale že je to moře takhle vodporný, to jsem doteď netušil.

Asi vemu nějaký prachy a investuju do BeyondMeat a podobnejch firem. To je, zdá se mi, budoucnost.

Jist nahrazky neni uplne idealni reseni. Totalni vegetarianstvi nemusim a veganstvi uz vubec, ale zmenit pomer masa a nemasa v tydenim mixu jidel mi prislo jako rozumny zaklad. V zime nezrat kokotiny a snazit se vice varit sezonni veci. Proste co tady kolem nas roste podle rocnich obdobi a nevozi se pres pulku zemekoule. A kdyz uz maso, tak od kamarada z farmy, kde zvirata dostanou lasku. A po tomhle dokumentu produkty more davam do total ignore, uplne mi z toho bylo blbe.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 38 minutami, Tom4 napsal:

Zemědělství je hrozná žumpa, je to asi na dlouhou debatu, protože jednotlivý témata jsou např.: odlesňování pro plantáže na palmový olej, sóju a podobné plodiny; GMO; použití plodin pro produkci rizikových potravin (kukuřice pro produkci sirupu do nápojů, škrobu); likvidace plevelů herbicidy, likvidace škůdců pesticidy, anorganická hnojiva; pěstování brambor v Africe a dovoz do X destinace; převozy potravin jako celoročně hrozny z Chile v Pelhřimově apod.; kontrola výkupu hrstkou společností, které si zároveň u toho jak si dělají prdel z farmářů udělují nálepky jako "zelená aliance" nebo "certifikováno džunglí"; otrocká práce v rozvojových zemích a zemích s otrokářstvím moderní doby v Asii; a zpět k nám na stůl se vrátím třeba se skladovacími metodami a konzervačními metodami jako je ozařování, voskování apod.. Smutný témata.

Většinu z tohodle samozřejmě vim, proto se snažim kupovat lokální a sezonní produkci. Nicméně se rozepiš o tom posledním bodu, skladovací a konzervační metody mě zajímají.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 32 minutami, tmx napsal:

Jist nahrazky neni uplne idealni reseni. Totalni vegetarianstvi nemusim a veganstvi uz vubec, ale zmenit pomer masa a nemasa v tydenim mixu jidel mi prislo jako rozumny zaklad. V zime nezrat kokotiny a snazit se vice varit sezonni veci. Proste co tady kolem nas roste podle rocnich obdobi a nevozi se pres pulku zemekoule. A kdyz uz maso, tak od kamarada z farmy, kde zvirata dostanou lasku. A po tomhle dokumentu produkty more davam do total ignore, uplne mi z toho bylo blbe.

Přesně tak sem to myslel. Vlastně tak jede čim dál víc michelinskejch restaurací a krom toho že je to dobrej marketing, tak je to kurevskej skok v kvalitě jen dobrym sourcingem. Nehledě na podporu lokální ekonomiky a budování vztahů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, JoyStick napsal:

Přesně tak sem to myslel. Vlastně tak jede čim dál víc michelinskejch restaurací a krom toho že je to dobrej marketing, tak je to kurevskej skok v kvalitě jen dobrym sourcingem. Nehledě na podporu lokální ekonomiky a budování vztahů.

Tak ono to, na cem si delaj promo "hogofogo" restaurace, je v zemich jako napr. Francie a staty jizni Evropy porad jeste celkem normal. Sezonni potraviny koupis cerstvy lokalni (na trhu nebo v malym kramku), maso od reznika, co ho zasobuje statek ve vedlejsi vesnici, stejne tak mleko a vejce. Pekar je taky v kazdy "prdeli" s 10ti barakama. Jsou to takovy lokalni mikrosvety. Samozrejme velky mesta potrebujou dodavky hromady zradla. Kultura jidla jako takova se vytraci a zereme cim dal tim vic prumyslovejch sracek.

Tak jsem stastnej za zenskou, co alespon jeste umi varit, dela domaci marmelady, kupuje tu nejlepsi mouku nebo si sama doma mele cerstvou, hotovy "mrazeny" jidlo u nas na stul nedostanes atd.. Ale i tak clovek sni mraky sracek, tak to proste je :(

Upraveno uživatelem honza71
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 6 hodinami, Maxel napsal:

Nvm, buď sem v tomhle případě míň náročnej, nebo klika na kusy. 
Prostě naprosto v pohodě losos, chuťově dobrej 🤷‍♂️

Tak zrovna tebe bych nepodezříval z toho, že nepoznáš dobrý žrádlo 🙂. Spíš na venkov hodí lecos a Pražáci si žerou 🙂

Jinak já nejvíc spokojenost na ryby v https://www.bonfood.cz/

A losos nejvíc zde (ten lehce zauzený je luxus)  https://www.pratele-lososa.cz/

Ale jen rád jím a nejsem odborník.....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

K večeři na Bílou sobotu bílé masíčko hřebenatky

Kompozice pramizerná, ale všechny malé talířky jsou v myčce. Na chuti to neubralo.

 

rrrrr.jpg

Upraveno uživatelem Conrad
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Maxeli, díky moc za ten 9-blocker, přehlídl jsem ho a všiml si až včera ☺️ Ale guláš jsem mezitím nedělal, takže dobrý.

Lososa v akci, úplně stejnej vakuově balenej filet, měli začátkem týdne i v Tescu. Včera ho synek odmítl jíst, tak jsme mu z něj dneska udělali rybí prsty (žena obalovala) - snědl půl prstu, zahlásil, že je to moc dobrý, a řekl si o palačinku s marmeládou.

IMG_03042021_225513_(997_x_838_pixel).jpg.3c1444b16ee2f21a29146862823cbeea.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@JoyStick hodně se toho točí okolo čerstvé produkce, respektive jak zamezit dozrávání. Samozřejmě, jablka v březnu atd. , naše rozežranost, prachy a snaha na tom vydělat je příčinou, to je nám asi všem jasné. 

Vlastně mi stačí to jablko jako příklad. Začnu u hektolitrů chemie aplikované před rozkvětem, po odkvětu, při růstu a před sběrem, to samo o sobě je dost šílený, plus otrávené zrní proti hlodavcům co pozabíjí i ptáky. Když prší tak ten jed se dostává ke kořenům.

Sklizeno, jablka se roztřídí dle cukernatosti, opláchnou, "ionizují", tedy dostanou dávku radiace. Malou, ale dostatečnou na to, aby zabila bakterie a plísně. Pak se jablka navoskují (vosk je z těch palem kvůli kterým se kácí v Brazílii pralesy) aby nevysychaly a leskly se, a následně chladí a skladují. Skladují se v boxech s ULO (ultra low oxygen) a při teplotě blížící se nule. Jablka ze srpnové sklizně pak můžeme baštit v červnu následujíciho roku. Otázka je jestli chceme?

Osobně tam vidím obrovskou škodlivost v té chemii a jedech, ozařování považuju za hrozně kontroverzní, všude se dočteš jak je to safe a vlastně je to bagatelizováno na úroveň pasterizace mléka (neplést s UHT). Protože pokud to pozabíjí bakterie a plísně, co to udělá se mnou když to sním? Poločas rozpadu Césia co se k tomu využívá jsou desítky let. 

Vosk zabraňující vysychání se dá umýt horkou vodou, ok, nicméně raději bych zachoval ten prales na úkor palmové plantáže. No a skladování je opět prakticky nonsens, každý si dovede představit jaké plýtvání energií představuje udržování teploty ve skladech po dobu do další sezóny, tedy celoroční, plus vše okolo,  tedy udržení inertní atmosféry. 

Nejsem ekoterorista, a už vůbec nemám rád třeba elektroauta a další věci kde se schovávají prachy za pláštikem a nálepkou ekologie. Raději bych začal u toho, že jablka najdu v obchodě od léta do února. Je nesmysl říct pojďme si vše vyprodukovat lokálně. Ale - když jsem bydlel na severu tak měli v obchodě dva jogurty, bílý a ovocný. Oba produkovaný tam. Napřed jsem čuměl jak puk, nicméně velmi rychle jsem uznal že to je v pořádku. Kdo z nás potřebuje sortiment 50 druhů jogurtů co mají v Kauflandu, Globusu . . . ? Nikdo.  Dobře, nevím přesně kolik jogurtů tam mají, ale pro ilustraci Makro mi ve vyhledávání sortimentu vyhodí 270 výsledků pro jogurt a 250 pro jablko. Jistě, různé balení, ale i tak. Vůbec to nepotřebujeme. 

Zpátky k uchování zeleniny a ovoce. Pokud se zmíněná radiace používá u jablek pro likvidaci plísní a bakterií, tak u XXX dalších se používá pro zamezení dozrávání a klíčení. Třeba brambory, cibule, česnek. Ale i jahody. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Clovek se snazi nejak byt samostatny a udrzitelny, ale hamiznost mu do toho hodi vidle...

V sedesatych letech mi prarodice, spolu s mnoha dalsimi, postavili svepomoci bytovy dum (3 vchody, 24 bytu). Za domem travnaty prostor. Z pulky udelali zahradky, takove male nudle, ale na nejake rajcata a dalsi zeleninu to stacilo. Dum i pozemek byl soucasti nejakeho sirsiho druzstva (ty detaily, jak to tehda byvalo, nevim). Po revoluci se druzstvo zaclo menit. Nas dum z nej odesel a vytvoril SVJ. Pri odchodu z druzstva melo SVJ dostat i ten pozemek za domem, ale par chytrych hlav si reklo, ze to je zbytecne. Navic by si museli sami sekat travu a to nikdo nechce. A prece ten travnik a zahradky tam stejne zustanou. Tak tomu bylo dalsich x let, nez prislo druzstvo a reklo, serem na vas, bud si ten pozemek vemte (zdarma!), nebo ho dame mestu. Ale kdepak, moudre hlavy dosly ke stejnemu zaveru, takze pozemek presel na mesto. Dalsich x let bylo vsechno jako doposud, az jednou prislo mesto. Pozemek na zahradky uzivate nelegalne a neopravnene se obohacujete ziskanou urodou! Do tri mesicu si cely pozemek koupite za trzni cenu, nebo zahradky zlikvidujete. A protoze v dome stale prevladaji ty moudre hlavy, zahradky se zrusily a zijeme spokojene dal, bez pozemku. Cena, kterou chtelo mesto byla strasna, ale mozna se dalo vyjednavat. Dve tri rodiny to chtely, ale bylo to na ne moc penez. Navic problem s naslednym uzivanim - stare moudre hlavy by nam zle zneprijemnily zivot, kdybychom to koupili a uzivali dle vlastni vule. Maji nazory poplatne dobe v niz vyrostli - vsechno je vsech a zadarmo 🤷‍♀️
A co ze s pozemkem udelalo mesto? Nic. Ani travu na te pulce nenasadilo. Uz je to zase par let. Uz nikdo nechodi. Na pulce plochy je trava, na pulce plevel. Trikrat za rok to mesto poseka. 
A co mame my? Prd velebnosti. Zadny pozemek, zadne zahradky, zadnou zeleninu. 
 

Koupit zahradu jinde? Je to moznost, ale ceny jsou kosmicke. Navic sehnat neco v rozumne vzdalenosti je ve meste problem. Treba az ty moudre hlavy vymrou (hnusne, ale tak to proste je) se s mestem rozumne dohodnem. Nezbyva nez doufat. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@nickolasTo je smutnej příběh.. Připomíná mi to hlavy pomazané v baráku v Krči. Feťáci vykradli sklepy a oni nejenom že nezavolali policajty, ale ani se neobtěžovali to nikomu říct, protože "nám se nic neztratilo".

Že mě zmizelo nářadí za 50 co sem tam měl odložený bo mi malovali garáž a všecko sem ještě nepřesunul zpět, to bylo asi v pořádku. Na nový fasádě a zateplení se nebyli schopný domluvit za 10 let, přičemž vedlejší barák na stejnym pozemku už to dávno udělaný měl. Totéž s mřížema na přízemních oknech. Museli proběhnout 3 krádeže v úseku půl roku, aby se vrchnost chytla za rypák a to jen proto, že najednou se to týkalo osobně jich.

K tý mentalitě "všechno všech a zadarmo" snad ani nebudu nic dopisovat, to mluví samo za sebe.

Držim pěsti, ať se vám to co nejrychlejc pohne..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

My letos sekačku asi vynecháme. 
Dáme si každej dycky kousek, když je ještě teplá, ale pak už to nikdo nejí. 
  
Jinak kuřecí vlna pořád nepominula. 
Tentokrát s máslovým hráškem, br.kaší, citrónovou omáčkou a škvarky z pancetty. 

DCE136FB-B5FB-4209-AD0A-FB878ED3957C.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...