Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• po 2 týdnech...
Odesláno

Zdar běžkaři, zejména Hradečáci/Pardubičáci...neví někdo jak je na tom Šerlich, Velká Deštná a okolí? Je tam nahoře něco?

Odesláno

Jestli ti to pomůže, tak Krkonoše velký špatný... sníh minimálně, pouze led, a to tak, že fakt všude. Tam, kam se chystáš, to bude asi velmi podobné. Na druhou stranu když si vezmeš trekové boty a na ně nesmeky, tak pohodlně pochodíš celé hory s minimem turistů. Běžky nech doma. Mluvím z vlastní zkušenosti. Horám zdar!

Odesláno

Díky, to se vlastně dalo čekat. Předpověď taky nahovno :( Holt toho hodně nachodíme.

@Roman I. a no jó, to už jsem někde slyšel. Tak si to třeba zapamatuju :D 

• po 2 týdnech...
Odesláno

Ahojte, velmi rad by som vyskusal bezkovanie, nikdy som na nich nestal a nemam skusenosti ani s lyzami. Bude lepsie ist na nejaky kurz s instruktorom, alebo si len napozerat nejake videa a skusit to sam ? Popripade bude lepsi areal pri Levoci alebo na Strbskom plese ? Vybavu si zatial chcem len pozicat, kedze netusim ci ma to vobec bude bavit. Dakujem

Odesláno

Je jedno kde, klidně za chalupou, ale pokud si na tom nestál, tak lépe, když je slušný sníh, tzn. ne led nebo tající břečka a určitě ve stopě je to lepší kvůli stabilitě. Strojová stopa je o dost lepší než vyšlapaná, ty bývají vyžvatlané.

Na instruktora bych se napoprvé vykašlal, prostě se jen projdeš a sklouzneš, popoběhneš (výhodou běžek je, že se na nich nemusí dle názvu jen běžet, ale můžeš na nich chodit). Postoj podobný jako na kolečkových bruslích (lehce pokrčená kolena, zhruba koleno nad přední půlkou chodidla) a odraz tlačí dozadu dolů, abys zatlačil odrazovou plochu lyže do sněhu. Napoprvé budeš lovit rovnovánu na úzkých lyžích, ale tím se netrap, brzo Ti to přejde do krve.

Napodruhé se mrkni na video, napotřetí zkus toho instruktora nebo kámoše-běžkaře, je lepší, když techniku vysvětlí přímo na tvých pohybech.

A už se dívej po svých lyžích, bude se Ti to líbit, málokterý sport je hezčí

Odesláno
3 hours ago, pato31681 said:

Ahojte, velmi rad by som vyskusal bezkovanie, nikdy som na nich nestal a nemam skusenosti ani s lyzami. Bude lepsie ist na nejaky kurz s instruktorom, alebo si len napozerat nejake videa a skusit to sam ? Popripade bude lepsi areal pri Levoci alebo na Strbskom plese ? Vybavu si zatial chcem len pozicat, kedze netusim ci ma to vobec bude bavit. Dakujem

Ahoj, minuly rok som zacal bezkovat, lyzovanie velmi nemusim a vela som toho nenalyzoval , som za sporty, kde sa viem poriadne znicit a hladal som co by to mohlo byt a kamarat mi v tom trosku pomohol. Urobil dobre lebo to bezkovanie si neviem vynachvalit 🙂 Najprv som to vyskusal sam, ale isiel som potom aj na kurz co robia na Strbskom plese (tu som bol), Levoca a Skalka tusim, aby som odzaciatku chytil tu spravnu techniku bezkovania pripadne ine informacie. Bol to kurz na neviem 4 hodky. Ale ak mas niekoho kto uz bezkuje a vie ti ukazat mozno ho nebudes potrebovat, ale ja som si ho uzil ako zaciatocnik.

Ako uz asi vies je klasicky styl alebo korculiarsky. Podla toho sa kupuju aj bezky a palice.

Ja som si vybavu kupil ale nic speci, take na prve bezkovanie a pouzitie, cize aj ked ich znicim , naucil som sa na nich dobre a casom si kupim uz lepsie.

Levoca je fajn malo ludi, strbske je teraz preplnene, ale lepsie pre zaciatocnika su mengusovce, ale ziadny snech teraz 😞

Odesláno

Nemam vo svojom okoli nikoho kto by mi vedel poradit, preto som zvazoval ten kurz na zaciatok. Na zaciatok by som sa chcel naucit klasicky styl a potom sa uvidi. Dakujem

Odesláno

@Mirdis  Tady https://www.seefeld.com/en/winter-3/cross-country-skiing-tyrol/cross-country-ski-tracks/1#scroll

Vcera jsme dojeli a jeste 10 km zpet to vypadalo, ze lyzovani nebude. A ejhle, prejeli jsme jeden kopec, navic se pres noc ochladilo a neco pripadlo a hned to vypadalo takle. Zena s klukem sli na kopec a ja relaxoval. Nekolik okruku, 2 zastavky v hospode - obligatni gulasovka, kterou v Rakousku miluju a psenicny pivo, ktery vlastne nemam moc rad, ale tady si ho tradicne davam a naprosta parada. Ted uz relaxuju, zejtra jdu s rodinou na svah, ale rok co rok me to laka min a min. 

B61339F6-757F-4E89-A025-443BBB64F154.jpeg

B08B79A5-3268-4CA0-B822-67A2610CA672.jpeg

• Like 1
Odesláno

@vzduch ja to napsal asi blbe. Min a min me laka ten svah. Sjezdovky jsem opustil bezmala 20 let zpet a od te doby jezdim jen na prkne. Cca 15 let jsem se venoval jen tomu, pak se vratil i k bezkam, ktery me bavi stale vic. A kupodivu mi vyhovuje jak jezdeni s nekym (zenou, brachou, kamosema), tak i samotnymu. No a snb mam stale rad, i pres pribyvajici roky jezdim celkem slusne, ale celkove me to prestava bavit. At uz jde o baleni, kdy to obnasi mnohem vic harampadi nez na bezky, ci  cekani na lanovku nebo celkove takovej ten pocit, ze jses soucasti jakyhosi cirkusu. Zjednusene si na bezkach pripadam mnohem vic volnej a svobodnej (coz asi nebude ve finale takovy prekvapko 😁). 

Odesláno (upraveno)

@warannaj, díky za report! Ve středu večer tam vyrážím nočním vlakem přes Insbruck, už jsem se trochu začínal bát jestli má vůbec cenu brát běžky.

Upraveno uživatelem Waya03
Odesláno

To zas takovy vidle nejsou. Aspon teda pro me. Taky o nich premyslim, ale zatim jsem je jeste ani nezkusil. Na jednu stranu by mi to davalo smysl (takova ta svoboda), na druhou stranu je to celkove taky dost tezkotonazni zalezitost (bliz ke sjezdovkam). Ale beru, ze to jsou ciste akademicky soudy bez realny zkusenosti. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...