Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Já preferuji ruční nátah, líbí se mi to a ještě se mi při nošení nezastavily ani o víkendu.

Občas se mi u automatů stává, že je přes víkend nosím jen pár hodin a pak se mi k ránu v pondělí zastaví. (u watchwinderu mě ručí vrnění motorku, tak jsem jej dal pryč)

Avšak mám nyní dilema při výběru, protože podobné hodinky jsou s datumem automat nebo bez datamu ruční nátah.

• Odpovědi 56
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
Takže hodinky s ručným náťahom a dátumovkou neexistuju?

Ale jistě že existujou. Třeba Nomos Club Date nebo Nomos Tangente Date. A najdou se další.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Něco se najde i u Panerajů. A stačí natahovat jednou za týden. Takže dobrý kompromis mezi automatem a manuálem.

Ale cenově to moc kompromisní volba nebude...B)

Odesláno

Teda, další zajímavost, kterou jste mě dostali. ;) Fakt je menšina hodinek s datumovkou s manuálním nátahem? Já si vzpomínám, že oba dědové, no to jsme někde nejméně 20 let zpět, měli hodinky s datumovkou a ruční natahování. A mám dojem, že to nebyly primky, navíc se ještě nějaké válely v šuplíku. Prostě jsem tuhle kombinaci vždycky považoval na základě takových archetypálních zážitků za samozřejmou. Je nějaký důvod, proč je ta datumovka více v automatech, než v hodinkách s ručním natahováním?

Odesláno
Je nějaký důvod, proč je ta datumovka více v automatech, než v hodinkách s ručním natahováním?

Ve vetsine cenove dostupnych hodinkach s rucnim natahem tika budto ETA 6497, 6498 a nebo Peseux 7001. Jsou to strojky s mimostrednou vterinovkou a bez datumu.

Odesláno

Laicky myslím, že argument vyšší spolehlivosti manuálu nebude tak aktuální, vždyť existuje tolik odolných sportovních hodinek s automatem. Přesnost také jako argument neberu. V manuálu s datumovkou mám několik ruských hodinek, uznávám, že výběr ale není tak velký. Hodinek mám dost, manuální i automaty, rád hodinky natahuju a mazlím se s nimi, na druhou stranu jsem rád, že se několik automatů točí na winderu a nemusím na to myslet. Přestože jsem zprvu kupoval manuály, nyní dám spíš přednost automatům.

Odesláno (upraveno)

Za mě to nejlíp vystihl Radek Hulán. Ještě bych k tomu dodal jeden poznatek. Hodně se tady už debatovalo, zda je ruční natahování automatu škodlivý pro strojek nebo ne. Překvapilo mě, když jsem v návodu k novým Zenith El Primero četl místo obligátního "před použitím zatřepat" zhruba toto: pokud strojek není v chodu, před použitím jej manuálně 25x natáhněte korunkou. Tedy vlastně do plného natažení strojku. Že by manuální nátah nebyl pro automat zase až tak škodlivý?

Upraveno uživatelem M916
Odesláno

Mám nejradši automaty. Jsou to pro mě "živé" hodinky. Mám rád pocit, že jim předávám energii k chodu svým pohybem. Rád chodím pěšky a moje hodinky prostě dejchaj se mnou B)

Odesláno

vratil jsem se k hodinkam a koupil si Zeppeliny s Poljotem, manual. Libi se mi to natahovani, prijde mi to, ze to k hodinkam patri a je to fajn pocit. Takze, ac ve srovnani s vami tu prd jeste muzu tvrdit, za me manual.

Odesláno (upraveno)

Taky mám rád manual a Zeppeliny jsou prostě hezčí než Omegy Seamaster, které mám :)

Chrochtal : Zajímá mě, jaká je přesnost Tvých Z. já jsem pořád po nátahu cca +20s/den

Upraveno uživatelem Josef01
Odesláno
...

Chrochtal : Zajímá mě, jaká je přesnost Tvých Z. já jsem pořád po nátahu cca +20s/den

Zajímavé. Mám automaty KIENZLE (s datumovkou) a taky mi dělají +20s/den.

Jinak manuální nátah a datum mají třeba tyhle vintage Poljoty.

Odesláno (upraveno)
Překvapilo mě, když jsem v návodu k novým Zenith El Primero četl místo obligátního "před použitím zatřepat" zhruba toto: pokud strojek není v chodu, před použitím jej manuálně 25x natáhněte korunkou. Tedy vlastně do plného natažení strojku. Že by manuální nátah nebyl pro automat zase až tak škodlivý?

Lidi, kterým ohledně hodinek věřím (a že jich není moc), prosazují jako (vůči strojku) nejšetrnější způsob rozejití stojících automatů s možnosti ručního dotažení přesně tolik otáček korunkou, aby začaly tikat. Pak se dotřepává.

Osobně si myslím, že při výběru automat/manuál hodně záleží na věku nositele - ti mladí vlčáci se prostě mávají rukama víc než my starší kusy, no :)

edit: upřesnění

Upraveno uživatelem farářskej
Odesláno
Když se mám rozhodnout mezi naprosto identickými hodinkami, které se liší jen manuálním / automatickým nátahem, vyberu si manuální. Manuál mohu kdykoliv ručně natáhnout, zabere to 30 sekund a vím, že po natažení jde (minimálně) 2 dny. U automatu, když nemá zobrazenou rezervu nátahu, nevím vůbec nic, musel bych si pamatovat jak moc jsem mával levou rukou :)

Ale ideál je asi automat s možností ručního nátahu a se zobrazením rezervy chodu. Tam vím, na čem jsem, a je to pohodlné.

Přesně tohle je i pro mě ten bod, zejména, když hodinky střídám a nenosím denně, je manuál praktičtější, protože prostě víš, jestli jdou, nebo jestli nejdou a můžeš jim věřit, taky to natahování je prostě fajn, utužuje vztah :D a v neposlední řadě je u manuálu otevřenější průhled na strojek, protože jej nezakrývá rotor.

Automat je taky bezva, zejména, když je nosíš denně, tak nemá chybu, rezerva chodu je z tohoto pohledu opravdu užitečná věc, ale komplikuje ciferník.

Rozdíly mezi automatem a manuálem ale nejsou podstatné, na hodinkách jde o něco jiného.

Odesláno
Lidi, kterým ohledně hodinek věřím (a že jich není moc), prosazují jako (vůči strojku) nejšetrnější způsob rozejití stojících automatů s možnosti ručního dotažení přesně tolik otáček korunkou, aby začaly tikat. Pak se dotřepává.

Osobně si myslím, že při výběru automat/manuál hodně záleží na věku nositele - ti mladí vlčáci se prostě mávají rukama víc než my starší kusy, no :)

edit: upřesnění

odkdy je clovek starim kusem? abych vedel, do kdy jsem jeste vlcakem :-D

Odesláno
odkdy je clovek starim kusem? abych vedel, do kdy jsem jeste vlcakem :-D

.....ti co byli na vojně tak jsou "Staří kusi" od druhého roku vojny :) Já preferuji automaty s ručním nátahem, jednak jsem zapomnětlivý a jednak při mém vlastnictví jednoho kusu tikátek se nemusím starat o každodenní natahování. I když věřím, že rituál to může být parádní. Zanedlouho to bude rok co ty své nosím a ještě se mi nezastavily. Přesnost neřeším, pár vteřin sem nebo tam..pokud to nejde do minut a to nejde. Jednou za čas, cca pět dnů je seřídím a v tom je můj rituál :)

Odesláno

Moje první (slušné) hodinky byly automaty - neb jsem chtěl mít něco s 7750. Pak následovaly s ručním nátahem - 8 denní, ale zase mi chybělo denní natahování. Tak přibyly další s ručním nátahem, ale pak jsem zjistil, že mě nebaví je denně natahovat. No a ty automaty se musí furt hýbat, jinak se zastaví - no ale co když je chci střídat s jinými? Další investice do winderu. Tak jsem dal automaty manželce a nosím ty 8 denní. Pokud budu mít další hodinky, tak jedině s dlouhou rezervou chodu - aspoň 4 dny (a pak mi bude fuk, zda to budou automaty nebo ruční).

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...