revue gt Odesláno 13. dubna 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2024 před 7 minutami, juk napsal: Včera jsem poprvé startoval obyčejnou sekačku z Mountfieldu po zimě. Loňská Verva 100 / E5 v nádrži po víčko. Jinak nic dalšího. Nastartováno na čtvrté škubnutí. V sezóně startuju vždycky na první, maximálně druhé. Letos už i Verva 100 je E10. Ale biosložka není líh, který váže vodu (hlavně ze vzduchu) a způsobuje problémy v motoru, ale ETBE. Takže v tom hodlám pokračovat i nadále. Takže už E10. Co je to ETBE? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Xenomorfus Odesláno 13. dubna 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2024 Od dob, co liju do vseho Vif (cca 10 let) , neresim vubec nic. Pouzivam normalka 95-ku. Na podzim v sekacce (ale i ve vsech motorkach, Babettach, pilach, traktorku and shit) necham to, co tam zbylo po poslednim podzimnim sekani (1/3-2/3 nadrze vetsinou). Na jaro naliju do plna, nastartuju, ohreju, vymenim olej a sekam. Jedine, na cem poznam rozdil je 2T krovinak a pila, kde pul roku stary mix hur drzi volnobeh. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
juk Odesláno 13. dubna 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2024 (upraveno) před 1 hodinou, revue gt napsal: Takže už E10. Co je to ETBE? Jedna z povolených biosložek do paliva https://en.wikipedia.org/wiki/Ethyl_tert-butyl_ether které snižují emise CO2. Jinak je potřeba rozlišovat co je oktanové číslo (to je ta 100, 98, 95 u označení benzínu) a k čemu je dobré a na co naopak nemá vliv, přísada biosložky (u nás prakticky E5, E10) je v procentech, její druh a co případně ovlivňuje a pak různá aditiva. https://cs.wikipedia.org/wiki/Oktanové_číslo @Xenomorfus VIF používáme už roky v autě s malým nájezdem jako prevenci zanášení karbonem a asi funguje. Exaktně změřené to ale nemám. U sekačky jsem usoudil, že se mi s tím nechce sr.t. a tak kupuju do kanystru Vervu 100 - Orlen mám nejblíž. Případně dřív i něco od Shell, ale už se v těch jejich názvech paliv neorientuju EDIT: Třeba naftu bez biosložky prodává státní EuroOil / ČEPRO https://www.ceproas.cz/eurooil/sortiment-paliv Upraveno 13. dubna 2024 uživatelem juk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
revue gt Odesláno 13. dubna 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2024 Tak dík, koupil jsem tu Vervu 100. Takový vůl mezi auty s 5ti litrovým kanystřikem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bobi Odesláno 13. dubna 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2024 před 8 hodinami, Xenomorfus napsal: Od dob, co liju do vseho Vif (cca 10 let) , neresim vubec nic. Pouzivam normalka 95-ku. Na podzim do sekačky také 95-ka + VIF.Hondička před týdnem chytla na 2 dobrou,yes. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Beet Odesláno 16. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. května 2024 Chystám se koupit novou sekačku. Chci jít do akumulátorové. Zahrada cca 700m2. Doporučíte mi něco s čím máte dobrou zkušenost? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
semi001 Odesláno 16. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. května 2024 před 31 minutami, Beet napsal: Chystám se koupit novou sekačku. Chci jít do akumulátorové. Zahrada cca 700m2. Doporučíte mi něco s čím máte dobrou zkušenost? Já jedu pátou sezonu se Stigou a spokojenost, jen už nedělají tento model. Sekám podobné metry Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ivan_989 Odesláno 16. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. května 2024 Baterkova stiga (na 2 akumulátory ) je na ten rozmer do pohody. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KFL Odesláno 16. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. května 2024 Jj, Stiga elektro umí. Já mám teda traktůrek (Stiga Swift) na 4 baterky a úplně v klidu dá 2000 m2. Čili poloviční kapacita by měla s přehledem 700 m2 dát. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jehlan Odesláno 16. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. května 2024 XTline -14 kg - dobře se s ní manipuluje tam, kde se nechceš tahat s benzinovou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
semi001 Odesláno 17. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2024 před 13 hodinami, KFL napsal: Jj, Stiga elektro umí. Já mám teda traktůrek (Stiga Swift) na 4 baterky a úplně v klidu dá 2000 m2. Čili poloviční kapacita by měla s přehledem 700 m2 dát. Tak to je pěkný, už i traktory na to jezdí Jak to třeba bere vyšší, nebo vlhkou trávu? Nedusí se, výkon je dostačující? Reálně jezdí jak dlouho na plné p nabití ? Sorry ale jsem zvědavý a tohle mi přijde zajímavé Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KFL Odesláno 17. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2024 (upraveno) 1 hour ago, semi001 said: Tak to je pěkný, už i traktory na to jezdí Jak to třeba bere vyšší, nebo vlhkou trávu? Nedusí se, výkon je dostačující? Reálně jezdí jak dlouho na plné p nabití ? Sorry ale jsem zvědavý a tohle mi přijde zajímavé Hele, mám ho od října loňskýho roku. První reálný sekání přišlo až letos. Trávu na zahradě to dá úplně v klidu, ale je pravdou, že sekám pravidelně, takže žádnej 20 cm koberec. Sekačka si navíc sama reguluje otáčky nožů (má dva) podle odporu trávy, což je u elektro asi standard, páč mi to dělá i malej Hecht. Na traktoru jde rychlost nožů nastavit ve 3 úrovních. Nicméně - včera jsem sekal u potoka dole fakt totál hustej a vlhkej porost, kterej mohl mít 10-12 cm. Bral jsem to na nejvyšší polohu nože (asi 7 mm). Plocha cca 100 m2. Bylo to po hodině sekání zbytku zahrady a měl jsem lehce přicpanej výhoz do koše. To se traktoru moc nelíbilo, nicméně v rámci zvědavosti jsem to neřešil a jel dál. Po pár metrech snahy se nože zastavily a stroj se úplně vypnul . Benzín by tohle neudělal, ten by se prostě dusil a jel dál. Tak jsem to kus odtlačil zpátky, sundal koš, vyčistil šachtu, nahodil a pak už to bylo v pohodě. Je pravdou, že jsem následně jel pomalejc a do toho ultrahustýho koberce najížděl jen jedním nožem/půlkou traktoru (spíš pro jistotu) a žádnej problém. Sbíralo to, vyhazovalo, sekalo, takže jsem pak jezdil už normálně. Ad dojezd - papírově to má pokrejt 2200 m2, já sekám reálně tak 1200-1400 m2, ale se spoustou manévrování mezi stromama a keřema a záhonama. Couvání, vypínání nožů a opětovnej start atd. V nejhorším se mi stalo, že jsem byl na 40 % baterky po cca 80-90 minutách. Jednou se mi povedlo ji vytlouct uprostřed zahrady, ale to na tom jen tak drandili kluci. Indikace ukazovala ještě dvě čárky (tj. cca 25 %) a najednou šlus a vyplo se to. Nevím proč, jestli se to přehřálo, nezkoumal jsem. Odtlačil jsem to do garáže a dal nabíjet. Další poznatky: Zvon s nožema je plastovej, což je trošku nezvyk. Zvlášť když někde škrtneš o kořen nebo tak. Celej mechanismus nožů je níž než na předchozím Mountfield žentouru. Takže sekám na 3 nejvyšší stupně, což by teoreticky mělo odpovídat 5/6/7 mm, ale nevím. Asi se podívám do návodu . Rychlost nožů má 3 rychlosti, který můžeš definovat tlačítkem. Jinak si stroj otáčky reguluje sám, resp. je drží stejný a při větším odporu trávy zabere víc. Traktor má světlomet a tempomat, což mi přijde vtipný. Stroj má naprosto neuvěřitelnej rejd - přední kola vytočíš téměř kolmo k ose stroje. Pak je potřeba jet fakt pomalu, aby člověk nešel přes boudu anebo nejel rovně v rámci nedotáčivosti. Nabíjení trvá z prázdnejch baterek cca 6 hodin. Po normálním sekání je nabito za zhruba dvě. Baterky jsem na zimu dle návodu schoval před mrazem do tepla. Co mě občas trochu rozčiluje: Abys mohl couvat s běžícím nožem, musíš v rámci bezpečnosti držet tlačítko na panelu, kterej je na pravým blatníku. Jakmile se dotkneš pedálu na couvání bez toho, nože se okamžitě vypnou. Já na to občas zapomenu a pak nadávám jak špaček, protože rozběh nožů pár vteřin trvá. Pedál "plynu" je super citlivej, takže než se člověk naučí korigovat nohu, je jízda dost cukavá . Puštění pedálu způsobí okamžitý zastavení stroje, což je občas vtipný. Traktor má neuvěřitelně hlučnej podvozek přední nápravy, takže na mírně vlnitym/hrbolatým pozemku při přejezdu větší rychlostí máš pocit, že ti z něj něco vypadne. Nevypadne, jsou to prostě jen nezatlumený spojovací části. Obecně celá věc působí lehce low-cost a plastovym dojmem, což ale ve finále zas tak moc nevadí. Na funkci to vliv nemá. Jinak jsem ale zatím spokojenej. Na pořízení byla Stiga dražší než benzínovej rider (50 vs 80 tisíc), ale zase mi odpadá každoroční servis v MTF za 10, kterej se dělal na starym stroji, takže za 3 sezony se rozdíl smaže. Tak snad vydrží taky aspoň těch 10 let jako původní herka. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 17. května 2024 uživatelem KFL Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
semi001 Odesláno 17. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2024 Před hodinou, KFL napsal: Jinak jsem ale zatím spokojenej. Na pořízení byla Stiga dražší než benzínovej rider (50 vs 80 tisíc), ale zase mi odpadá každoroční servis v MTF za 10, kterej se dělal na starym stroji, takže za 3 sezony se rozdíl smaže. Tak snad vydrží taky aspoň těch 10 let jako původní herka. Super díky za vyčerpávající informace Mít větší pozemek, taky bych neváhal.. Jinak k ceně - když jsem kupoval svou Stigu, bylo to stejné ( 21 vs 15 ) a díky nepotřebě servisu, jsem byl za 3roky na svém Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vikinho Odesláno 17. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2024 Před hodinou, KFL napsal: Nicméně - včera jsem sekal u potoka dole fakt totál hustej a vlhkej porost, kterej mohl mít 10-12 cm. Bral jsem to na nejvyšší polohu nože (asi 7 mm). Plocha cca 100 m2. Bylo to po hodině sekání zbytku zahrady a měl jsem lehce Celej mechanismus nožů je níž než na předchozím Mountfield žentouru. Takže sekám na 3 nejvyšší stupně, což by teoreticky mělo odpovídat 5/6/7 mm, ale nevím. Asi se podívám do návodu . koukal jsem i na webu (píšou rozsah 30-80mm), ale nesekáš to spíš na 70mm? Třeba jsem nenašel správněj typ sekačky, a opravdu to umí na 7mm? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KFL Odesláno 17. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2024 2 hours ago, vikinho said: koukal jsem i na webu (píšou rozsah 30-80mm), ale nesekáš to spíš na 70mm? Třeba jsem nenašel správněj typ sekačky, a opravdu to umí na 7mm? Na MTF jsme sekali na 3/4/5 (na stupnici nastavení). Tady řada (zuby na páce) očíslovaná není, ale sekám jen na ty dva nejvyšší režimy. Třetí odshora jen v případě, kdy vím, že bude během pár dní pršet. Neměřil jsem to, ale vizuálně mi to prostě přijde i na ten druhej nejvyšší (teoreticky 6 nebo 7 cm) stejně krátký jako na stupeň 4 u MTF. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 17. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2024 tyjo taky mě to láká. Jaké stoupání to vyjede? Máš nějakou zkušenost? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
KFL Odesláno 17. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2024 49 minutes ago, shewcza said: tyjo taky mě to láká. Jaké stoupání to vyjede? Máš nějakou zkušenost? Sosnul jsem návod - maximální svah je 10°. Já mám část pozemku svažitej, ale žádný drama. Na cca 20 metrech to udělá zhruba 1,5 metru vejškovejch a v pohodě. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Xenomorfus Odesláno 17. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2024 To servisujete chlapi ty trakturky v Mercedesu? Moje zkusenost je s traktorem Stiga Estate 2084H a sekanim cca 4500m2 (zahrady maji 6000, ale ne vsude vjedu s traktorem). Servis samozrejme sam. Na sezonu vyjde, at nezeru, prumerne do 1500,- kc. Jedu sedmou sezonu. A to mam teren dost brutalni, misty vysedam jak na sajdkarkrosu abych se neprevratil, vsecky bezpecnostni cidla premostene, obcas se otacim kolem stromu a drzim se ho (skoro jako v lese s LKT ;-).). Hodne krtince a dalsi bordel. Prerostla trava, mokra trava, ruzna buřina a buvoli trava, atd . Takze dostava zabrat fest. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DavidLC Odesláno 18. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. května 2024 V 13. 4. 2024 v 10:51, Xenomorfus napsal: Od dob, co liju do vseho Vif (cca 10 let) , neresim vubec nic. Pouzivam normalka 95-ku. Na podzim v sekacce (ale i ve vsech motorkach, Babettach, pilach, traktorku and shit) necham to, co tam zbylo po poslednim podzimnim sekani (1/3-2/3 nadrze vetsinou). Na jaro naliju do plna, nastartuju, ohreju, vymenim olej a sekam. Jedine, na cem poznam rozdil je 2T krovinak a pila, kde pul roku stary mix hur drzi volnobeh. Ahoj, podle "mého" servisáka je nejlepší dát na konec sezóny plnou (co nejmíň vzduchu, ten "kurví" benzín). Dělám to a pohoda. Servis řeším tak, že si přijede, naloží, udělá a přiveze. A dávám snad 2-3 litry. Nabrousí mi i druhý nože. Ty si přehodím, když je třeba. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Xenomorfus Odesláno 18. května 2024 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. května 2024 Jo, tohle je cena servisu, ktera podle mne odpovida. Ja vetsinou noze prebrousim (a ramcove zkontroluju/poladim vyvazeni) jednou v pulce sezony. Plna nadrz je taky varianta. Funguje to taky. Moznosti a zpusobu zazimovani stroju je vic. Hlavne, ze se pak jeden na jaro netrapi ;-). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se