Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jasný, chápu Váš úhel pohledu. Já bych jim raději dal vydělat za preventivní dekarbonizaci motoru (několik tisíc), za případný lepší brzový kit (několik tisíc), možná bych zvážil nový výfuk (několik tisíc). Ale sory, na primitivní věc typu výměny oleje, mě prostě těch několik tisíc dávat nebaví. U mě je to navíc umocněné tím, že bych si dal raději kvalitnější olej než ten obyč olej za 80,- litr v nákupu co tam lijou. Mám auto jen pro radost a nešetřím na něm. 

Asi jak píše Americkej....

Odesláno

Jak cena oleje, ktery si kupujes dobrovolne, resp. marze servisu souvisi s moralkou?

Jasně že stejnej olej s pětinásobnou přirážkou morálně neobhajitelnej. 

Odesláno

Uz k tomu len jedna otazka. VW servis leje do nejakeho noveho motoru "obyc olej za 80Kc?". A aky prosim Ta? Ja si myslim ze nic horsie nez olej splnajuci 507.00 tam uz v sucasnosti liat nemozu, a to je vlasne zaroven najlepsi olej co pre vacsinu tych motorov mozes pouzit (uz je tusim aj 509.00). Nebavim sa o znacke, to je individualne rozhodnutie, ale o parametroch.

Odesláno

skalis: "Me prekvapuje, jaky tema v kontextu vsech provoznich nakladu na auto (zejmena pohonny hmoty) je vymena oleje u AD."

Přeformuluju to podle sebe: Mě překvapuje, jaký téma v kontextu všech nákladů na auto, jsou pohonný hmoty.

Odesláno (upraveno)

Co sa tyka uznania zaruky ked auto neservisujete v autorizovanom servise tak podla  nariadenia komisie č. 1400/ 2002 z 31. júla 2002 to na zaruku nema vplyv. Avsak pozor v informacnej prirucke nariadenia je, že prislusny "neznackovy" servis musi mat vybavenie a odborne vyskoleny personal na vykonanie takehoto servisu. Je to strana 44... odporúčam preštudovať každému aby ste vedeli na čo máte nárok aké práva a v neposlednom rade aj povinnosti... 

Motorové vozidlá sú drahý a technicky zložitý mobilný tovar, ktorý si vyžaduje opravy a údržbu v pravidelných i nepravidelných intervaloch. Nie je však nevyhnutné, aby distributéri nových motorových vozidiel vykonávali aj opravy a údržbu. Oprávnené záujmy dodávateľov a koncových používateľov možno plne uspokojiť, ak distributér tieto služby zabezpečí ako subdodávku opravovne alebo viacerých opravovní v rámci distribučného systému dodávateľa, vrátane poskytovania bezplatného záručného a pozáručného servisu a prác pri stiahnutí z trhu. Napriek tomu je vhodné uľahčiť prístup k oprave alebo údržbe. A preto dodávateľ môže požadovať od distributérov, ktorí opravy a údržbu zabezpečujú v subdodávke jednej alebo viacerých schválených opravovní, aby koncovým používateľom oznámili meno a adresu príslušnej opravovne alebo opravvní. Ak v blízkosti miesta predaja nie je žiadna z týchto schválených opravovní, môže dodávateľ požadovať, aby distributér koncovým používateľom povedal aj aká je vzdialenosť príslušnej opravovne alebo opravovní od miesta predaja. Dodávateľ však môže také povinnosti uložiť, len ak podobné povinnosti ukladá aj distributérom, ktorých opravovňa nie je v tých istých priestoroch ako predajné miesto.

(22)    Okrem toho na primerané zabezpečenie opráv a údržby nie je potrebné, aby schválené opravovne aj predávali nové motorové vozidlá. Výnimka by sa preto nemala vzťahovať na vertikálne dohody, obsahujúce hocijakú priamu alebo nepriamu povinnosť, alebo podnet, ktorý smeruje k prepojeniu činností predaja a servisu, alebo ktorý podmieňuje výkon jednej z týchto činností výkonom druhej; to platí najmä v prípade, keď odmena distributérov alebo schválených opravovní súvisiaca s nákupom alebo predajom tovaru, alebo služieb potrebných pre jednu činnosť sa podmieni nákupom alebo predajom tovaru, alebo služieb súvisiacich s druhou činnosťou, alebo keď všetok taký tovar alebo služby sú nejasne združené do jedného systému odmeňovania alebo zliav.

(23)    Na zabezpečenie účinnej súťaže na trhoch opravy a údržby a umožnenie opravovniam ponúkať koncovým používateľom konkurujúce si náhradné diely, teda originálne náhradné diely a náhradné diely vyhovujúcej akosti, by sa výnimka nemala vzťahovať na vertikálne dohody, ktoré obmedzujú možnosť schválených opravovní v distribučnom systéme výrobcu automobilu, nezávislých distributérov náhradných dielov, nezávislých opravovní alebo koncových používateľov odoberať náhradné diely od výrobcu takých náhradných dielov alebo od inej tretej strany podľa vlastného výberu. Toto nemá vplyv na zodpovednosť výrobcu náhradných dielov podľa civilného práva.

(24)    Aby sa okrem toho umožnila schváleným a nezávislým opravovniam a koncovým používateľom identifikácia výrobcu komponentov motorového vozidla alebo náhradných dielov a výber medzi súťažiacimi náhradnými dielmi, výnimka by sa nemala vzťahovať na dohody, ktorými výrobca motorových vozidiel obmedzuje možnosť výrobcu komponentov alebo originálnych náhradných dielov účinne a viditeľne umiestniť svoju obchodnú značku alebo logo na tieto diely. Na uľahčenie tohto výberu a predaja náhradných dielov, vyrobených v súlade so špecifikáciami a normami výroby a kvality, ktoré výrobca vozidla poskytol výrobe komponentov alebo náhradných dielov, sa navyše predpokladá, že náhradné diely sú originálnymi náhradnými dielmi, ak výrobca náhradného dielu vydá osvedčenie, že diely majú tú istú kvalitu ako komponenty použité na montáž motorového vozidla a boli vyrobené podľa týchto špecifikácií a noriem. Iné náhradné diely, na ktoré môže výrobca náhradných dielov kedykoľvek vydať osvedčenie, že majú rovnakú akosť ako komponenty použité na montáž určitého motorového vozidla, možno predávať ako náhradné diely vyhovujúcej akosti.

Upraveno uživatelem enslow
Odesláno

.. vzdyt clovek by jim ty prachy rad dal, jen kdyby jim mohl verit.. vim o 2 lidech, kteri dostali zpet auto po olejovem servisu u AD, se STARYM olejovym filtrem (!). a neni to urban legend.

.. a u dieselu se da tezko poznat na merce i novy olej.. po par kilometrech je stejne cerny..

Odesláno

Jasný, chápu Váš úhel pohledu. Já bych jim raději dal vydělat za preventivní dekarbonizaci motoru (několik tisíc), za případný lepší brzový kit (několik tisíc), možná bych zvážil nový výfuk (několik tisíc). Ale sory, na primitivní věc typu výměny oleje, mě prostě těch několik tisíc dávat nebaví. U mě je to navíc umocněné tím, že bych si dal raději kvalitnější olej než ten obyč olej za 80,- litr v nákupu co tam lijou. Mám auto jen pro radost a nešetřím na něm. 

Asi jak píše Americkej....

Ty máš funglovku v záruce?

Odesláno (upraveno)

Jak cena oleje, ktery si kupujes dobrovolne, resp. marze servisu souvisi s moralkou?

Chápu, že ten barák včetně zaměstnanců, všech školení a podmínek značky někdo musí zaplatit. O tom se nikdo nepře. Asi pokud by zvedli hodinovou sazbu, nikdo by to neřešil tak vehementně, jako takhle brutálně přepálenej volej. Tam ta přidaná hodnota (narozdíl od proškolenýho technika se správnými přípravky a postupy) není, podle mě je to prostě neobhajitelný. Podle reakcí vidíš, že s tím má problém většina. Zrovna tak jako že vlastní olej (třebaže stejná specifika) má úplně jiný vlastnosti, než ten autorizovanej do tý míry, že to ovlivní záruku, potažmo kulanci. To ti prostě lžou a lhát se nemá. Jak kdo posuzuje morální/nemorální je na každým z nás.

Upraveno uživatelem Americkej
Odesláno

Uz k tomu len jedna otazka. VW servis leje do nejakeho noveho motoru "obyc olej za 80Kc?". A aky prosim Ta? Ja si myslim ze nic horsie nez olej splnajuci 507.00 tam uz v sucasnosti liat nemozu, a to je vlasne zaroven najlepsi olej co pre vacsinu tych motorov mozes pouzit (uz je tusim aj 509.00). Nebavim sa o znacke, to je individualne rozhodnutie, ale o parametroch.

Ano, ne jen VW, sle kazdá síť AD má olej ve velkém za cca 80 kč/ litr. Není to obyč olej, je to olej splňující specifikaci výrobce, ten stejný co tobě prodaji za 680 :-) Třeba Castrol Edge 5w-30 Professional, prostě to co mají nasmlouvsné.

Odesláno (upraveno)

Nikde jsem netvrdil, ze olej stejny specifikace ma jiny vlastnosti, ani to nikdo netvrdil v servisu mne. Jestli ma servis pri vymene oleje marzi X nebo Y na oleji na na praci technika A nebo B, je mi jedno a resim integralne cenu za vymenu oleje. Na te neni nic nemoralniho, je to dobrovolny vztah me jako zakaznika a servisu. To same plati o zaruce prodlouzene nad zakonem danou hranici.

PS: Jo a je mi sumak, jestli z ceny oleje financujou barak a skoleni zamestnancu nebo dovolenou majitele. Me zajima cena a kvalita, kterou za ni dostanu.

Zrovna tak jako že vlastní olej (třebaže stejná specifika) má úplně jiný vlastnosti, než ten autorizovanej do tý míry, že to ovlivní záruku, potažmo kulanci. To ti prostě lžou a lhát se nemá.

Upraveno uživatelem skalis
Odesláno

Pravdou je, že řešíte kokotiny. Každý z Vás dělá nějakou profesi, vzhledem k praxi a zkušenostem máte určitou odměnu a věřte že je v česku člověk co ji dělá buď stejně nebo líp a za nižší odměnu. Taky by Vám mohl říct šéf, že ti nedá 250 na hodinu, že v jiné firmě to dělají za 180 na hodinu. Prostě chceš nechceš, v záruce neremcám, po záruce sám, nebo v AD se svým. Měním vždy 2x v jednom LL intervalu a tsky si kladu otázku proč někdo jezdí na olej 33tkm.... Třeba u koncernového motoru 4-5 litrů oleje + filtr Mann vyjde na cca 1800 kč včetně výměny ( neautorizák ). A lidi dál huntují své auto jen pro ušetřenou tuto směšnou částku.

Odesláno

Afričan - jj mám.

Má rada je zkusit více autorizáků v tvém okolí a on se někdo solidní určitě najde a možná se domluvíš i na tom oleji. Na Mitsubishi mám teď parádní autorizák, velmi osobní přístup, můžeš jít kdykoliv na dílnu a co mě zarazilo že mi dávají možnosti výběru dílů lepších dražších a levnějších a vše s posvěcením Mitsubishi. Děravý výfuk mi nabídli vyvařit, originál Mitsubishi za třicet nebo nahrážku opět odsouhlasenou Mitsubishi za 16. Jak říkám, jde toho hodně ale někdo je holt solidní a někdo drbe zákazníky horem dolem. Jinak i u běžné výměny oleje toho ten autorizák udělá na tom autě strašně moc, prostě auto je na další rok ready, nestane se ti že za měsíc např. dojedou destičky, proto já už tzv garážníkům auto nedávám. Všechno na ráz pod jednou střechou a auto maká jak má....no stres :cheers:

Odesláno

Má rada je zkusit více autorizáků v tvém okolí a on se někdo solidní určitě najde a možná se domluvíš i na tom oleji. Na Mitsubishi mám teď parádní autorizák, velmi osobní přístup, můžeš jít kdykoliv na dílnu a co mě zarazilo že mi dávají možnosti výběru dílů lepších dražších a levnějších a vše s posvěcením Mitsubishi. Děravý výfuk mi nabídli vyvařit, originál Mitsubishi za třicet nebo nahrážku opět odsouhlasenou Mitsubishi za 16. Jak říkám, jde toho hodně ale někdo je holt solidní a někdo drbe zákazníky horem dolem. Jinak i u běžné výměny oleje toho ten autorizák udělá na tom autě strašně moc, prostě auto je na další rok ready, nestane se ti že za měsíc např. dojedou destičky, proto já už tzv garážníkům auto nedávám. Všechno na ráz pod jednou střechou a auto maká jak má....no stres :cheers:

Jasný, tohle by mě taky vyhovovalo. Jinak ale ty ostatní věci jsou součástí prohlídky, kterou si zaplatím zvlášť a s čím nemám problém (ikdyž prohlídka karoserie za 0,8nh je trochu nahraně, ale budiž).

Odesláno

Jasný, tohle by mě taky vyhovovalo. Jinak ale ty ostatní věci jsou součástí prohlídky, kterou si zaplatím zvlášť a s čím nemám problém (ikdyž prohlídka karoserie za 0,8nh je trochu nahraně, ale budiž).

Měl by jsi mít i nějaké bonusy na servis u nového auta, kolikrát poloviční cena než to vyprchá, ale nevím jak to Mazda má. Řekli ti nějakou předběžnou cenu prvního servisu?

Odesláno

Ano, ne jen VW, sle kazdá síť AD má olej ve velkém za cca 80 kč/ litr. Není to obyč olej, je to olej splňující specifikaci výrobce, ten stejný co tobě prodaji za 680 :-) Třeba Castrol Edge 5w-30 Professional, prostě to co mají nasmlouvsné.

Ale ved presne to som napisal, asi si necital poriadne. Ten "obyc olej za 80kc" bola citacia kolegu nado mnou. A snazil som sa vysvetlit ze ten olej co tam leju je proste spravny, a nedas tam "spravnejsi".

Odesláno

Heuréka! Po několikadenním mailování jsem v Prostějově našel vw autorizovaný servis co mě veme na olejový servis s mým olejem. Cena 1200kč. Psal jsem maily všem na trase Olomouc až Ostrava, někteří mě chtěli vojebat manipulačním poplatkem nebo třeba slevou 40% ale stejně cena byla 3500kč :) srandisti

Odesláno

Jako několikadenní mailování a ochota jet 100 km tam a 100 km zpátky (v případě Ostravy) by mi asi za ušetřenou dvojku nestála. Za cestu k "lepšímu" servisu ano, ale kvůli oleje takovej vopruz? No jako jestli je to z principu, tak ok. Zase je fajn, že někdo dělá věci "jen" z principu - a to myslím vážně, není to ironie.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...