Přejít na obsah

Jaké Primky máte právě na ruce?

Doporučené příspěvky

No moc ta lumi nesvítí, o víkendu jsem byl v kině a po hodině jsem neviděl, kolik je hodin :) Ta luneta vypadá jako keramická, ale nezkoumal jsem to jak to mají dělané, každopádně vypadá opravdu pěkně. Spíš to bude plech a na tom vstva lesklého laku, že by Prim dělal keramiku si nemyslím, ale třeba se pletu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Někde jsem četl (nyní to však asi rychle nedohledám), že Prim dává někde na plochy velmi tvrdou povrchovou vrstvu, těžko poškrabatelnou a dává to dělat v cizině - možná by to mohl být tento případ.

Odkaz ke komentáři

V ne moc přehledném bludišti Webových stránek Primu jsem se dostal až k informaci, že například materiál pouzdra černých Prim Sport 45 je z nerezové oceli 316L s černým povrchem TiAlCN - bez bližšího vysvětlení co to je - a podle mne stačilo přidat jedno slovo - ..... s černým tvrdým povrchem TiAlCN .... " a hned by každý věděl o co přibližně jde. To by mohl být i případ vložky otočného kroužku výše. Když vidím ve značce TiAlCN písmeno C, to by mohlo znamenat uhlík a povrchovou vrstvu z velmi tvrdých tak zvaných karbidů. Stejček Google o něčem takovém všeobecně informuje.

Edit: upřesnění slov.

Upraveno uživatelem Mipa
Odkaz ke komentáři

Ještě zajímavý obrázek vypůjčený od "Strejčka Googla" schématu utváření tvrdé vrstvy (píší jen 1 až 4 tisíciny milimetru silné) označované TiAlCN (podle značek prvků, které ji tvoří), kterou Prim i jiné světové hodinářské firmy používají. Píší, že vrstva je tvrdá a otěruvzdorná. Myslím ale, že vzhledem k velmi malé tlouštce, při nárazu do ní, asi moc nepomůže a bude se deformovat spolu s materiálem pod ní.

Edit: Slovosled.

post-19465-0-63760400-1434401745_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Mipa
Odkaz ke komentáři

Já tedy nejsem chemik, možná se tu někdo takový najde, ale "keramika" je pojem používaný pro různé materiály, mimo jiné spékané částice různých prvků, tedy ta vrstva o které píše Mipa bude ne skoro, ale opravdu keramická.

Odkaz ke komentáři

Také se domnívám, že s tvrdostí povrchu to nebude tak horké, mám tam škrábanečky, které jsou viditelné lupou a mladým okem, já je naštěstí nevidím tak ostře a navíc mě nedráždí, hodinky musí získávat patinu.

V tomto případě to ale půjde dost snadno, protože tohle jsou moje jediné hodinky, kterým luneta vystupuje nad sklo......

20150616_075749.jpg

20150616_075814.jpg

20150616_075810.jpg

Josef01, jak to mají Sporty ?

Upraveno uživatelem Tikal
Odkaz ke komentáři

Mipa:

Přesně tak. Povlakování hodinek má spíše dekorativní charakter než praktický. V tomto případě má vrstva povlaku mikrotvrdost přibližně okolo 3500 HV. Možná to zamezí vzniku drobných vlásečnic, ale ťukanec prostě vidět bude. Na druhou stranu je dnes možné získat povlak v různých barvách, takže to rozhodně přispěje k jeho využití na hodinkách. Je zajímavé, že na českém území je spousty firem, které se povlakováním zabývají. Takže možnost, že by to Elton dělal v zahraničí mi přijde zbytečná. Obzvlášť v kombinaci, když české firmy pro ty Švýcarské povlaky dělají běžně.

Upraveno uživatelem Glob
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...