colommbo Posted June 30, 2019 Report Share Posted June 30, 2019 Igeny v prosinci 1972 za 590,-Kčs Link to comment Share on other sites More sharing options...
prim-ky Posted June 30, 2019 Report Share Posted June 30, 2019 Parádní to máš ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taylor Posted June 30, 2019 Report Share Posted June 30, 2019 Řekl bych, že hodně Primek stávalo víc než 500,- Kčs. Sporty I, II, automaty, atd. PS II Humberto v roce cca 1985 stály 400 Kčs. Menší (dětské) provedení 320 Kčs. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan_Jan_2006 Posted June 30, 2019 Report Share Posted June 30, 2019 Igeny v prosinci 1972 za 590,-KčsHezká kompletka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
colommbo Posted June 30, 2019 Report Share Posted June 30, 2019 prim-ky + Jan_Jan_2006: Děkuju! Koupil jsem je počátkem loňského roku od jednoho zdejšího, ač už prakticky nepřispívajícího, váženého člena (i obrázek je jeho) a myslel jsem, doufal, že to tak i zůstane, jen jako hodnotný vzorek do hodinkovnice. Nezůstalo, přibyly k nim další (různobarevné) a v nerezovém provedení se staly mými každodenními průvodci na zápěstí. Link to comment Share on other sites More sharing options...
01axel01 Posted June 30, 2019 Report Share Posted June 30, 2019 prim-ky + Jan_Jan_2006: Děkuju! Koupil jsem je počátkem loňského roku od jednoho zdejšího, ač už prakticky nepřispívajícího, váženého člena (i obrázek je jeho) a myslel jsem, doufal, že to tak i zůstane, jen jako hodnotný vzorek do hodinkovnice. Nezůstalo, přibyly k nim další (různobarevné) a v nerezovém provedení se staly mými každodenními průvodci na zápěstí. jj taky jsem chtěl jedny a už mam asi 4 kusy. Ale kompletka je vážně super ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Army11 Posted July 2, 2019 Report Share Posted July 2, 2019 Řekl bych, že hodně Primek stávalo víc než 500,- Kčs. Sporty I, II, automaty, atd. Já dostal k narozeninám modré Prim II. Jestli mě paměť neklame, tak stály 600,- Kčs. Ty jsem nosil 24 hodin denně. Několik let, bohužel občas vypadla stěžejka, takže jsem je jednou utopil v rybníce a už nikdy nenašel. Ale byly i hodně vysoké ceny v sedmdesátých letech, jako např. 3900,- Kčs za Autavie. Chodil jsem kolem nich mnoho měsíců a koulal na ně za výkladem, než je někdo koupil. Ale byly boží. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeronimo Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 PS II Humberto v roce cca 1985 stály 400 Kčs. Menší (dětské) provedení 320 Kčs. Já mám někde doklad k zeleným Hubertům za víc, ale nemůžu ho najít. Jen vzpomínám, že je z pozdější doby, tak cena už není asi úplně objektivní. Cenu 400,- Kčs bych v té době určitě akceptoval a asi bych stejně neměl moc na výběr. Já dostal k narozeninám modré Prim II. Jestli mě paměť neklame, tak stály 600,- Kčs. Ty jsem nosil 24 hodin denně. Několik let, bohužel občas vypadla stěžejka, takže jsem je jednou utopil v rybníce a už nikdy nenašel. Ale byly i hodně vysoké ceny v sedmdesátých letech, jako např. 3900,- Kčs za Autavie. Chodil jsem kolem nich mnoho měsíců a koulal na ně za výkladem, než je někdo koupil. Ale byly boží.Hm, Autávie nám poskočily trochu víc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stenly Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Autávie si tu cenu tak nějak pořád drží. Tehdejší průměrný plat v roce 1980 byl 2000Kčs a pokud to přepočtu, tak by ty hodinky dneska stály 78000kč. Z Primu odolává inflaci maximálně pár modelů jako Diplomat, Sport I a to ještě díky šroubování cen za posledních pár let, může to být i chvilkové pomýlení. Každopádně pokud porovnám průměrné platy tenkrát a dnes, tak to není moc velký progres bohužel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowis Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Dle průměrných platů tenkrát (1980, 2665 Kčs) a dnes (2019, 32500 Kč) bych to spíš viděl okolo nějakých 50000 Kč, ale je pravda, že i tak si cenu drží mnohem lépe než hodinky značky Prim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonny919 Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Humbertá mám s papiermi z 1987 a aj vtedy ešte stály 400 Kč. Link to comment Share on other sites More sharing options...
colommbo Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Dle průměrných platů tenkrát (1980, 2665 Kčs)...Takhle nějak to bylo. Když jsem počátkem r. 1980 přenechal VŠ moudřejším, makal jsem třičtvrtě roku u nás na vsi na pile a jestli si to pamatuju dobře, tolik jsem bral, teda v čistém. A tehdy ještě bývala záloha + dobírka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stenly Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Tak to jsi měl pěkný plat. Všichni měli plat tak nějak stejný Až na výjimky jako třeba horníky. Ono ale tenkrát o peníze asi moc nešlo, páč stejně v obchodech nic nebylo:) Když už bylo něco pěkného, tak pod pultem. Třeba PSI je dle mého, příkladem podpultového zboží(u nás na dědině to neměl nikdo), kdežto PSII se vyskytuje hojně a běžně (nasekalo se jich statisíce). Kolik mohlo vzniknout PSI netuším, můj odhad je desítky tisíc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taylor Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Tak ono zjednodušeně se dá říct, že platy postupně rostly a ceny hodinek klesaly - hlavně díky používání levnějších materiálů a levnějších/jednodušších výrobních postupů, no a taky díky konstrukčnímu zjednodušování. Taky se projevily úspory z rozsahu - náklady na vývoj a fixní náklady výroby se rozpustily do většího objemu produkce. Zrovna na příkladu Igen-PS II je to všechno hezky vidět. Nezanedbatelný byl i postoj strany a vlády, která hodinky chtěla mít jako dostupný předmět denní potřeby, ne luxusní zboží pro pár vyvolených. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeronimo Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 (edited) Z Primu odolává inflaci maximálně pár modelů jako Diplomat, Sport I... Igeny jsou trochu smutný případ. Řekl bych, že většinou kopírovaly cenu Diplomatů, dnes tomu tak není. Díky paraxo a polský polofejkům jejich cena tak trochu devalvuje. Lidé co chtějí tyhle asi nejatraktivnější Primky jen na nošení, ne do sbírky a není jich málo, jsou ochotny tento šmuk kupovat a tím klesá poptávka po origo kusech a s tím i jejich cena. (Škoda přeškoda, že tento prostor nevyužil právě Elton) Edit: Je to jen má úvaha a momentální pocit. Edited July 3, 2019 by Jeronimo Link to comment Share on other sites More sharing options...
stenly Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 To co popisuješ je určitě pravda a tady Elton opravdu zaspal. Stačilo vzkřísit D+S+T Diplomat, Sport, Traktor a dát cenu okolo 12000kč udělat od každého 500ks a nějaká ta kačka by z toho byla. Ovšem to by musel někdo chtít a mít tah na bránu. Eltonu je to jedno, neslyší na volání zákazníka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeronimo Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Jj, značka by se dostala tím pádem víc na oči a mezi lidi, atd, atd..... Šak to znáte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miguel Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Chlapi, IGENY v podstate ponukaju... Ale za 50 litrov, nie za 12, ako pise Stenly Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alex77 Posted July 4, 2019 Report Share Posted July 4, 2019 (edited) https://obleceni.bazos.cz/inzerat/106506946/Letecke-hodinky-PRIM.php Tak konecne inzerat kde nekdo prizna barvu.Ikdyz si troufam tvrdit ze kupujici na 90% nebude vedet co je Parexo Edited July 4, 2019 by Alex77 Link to comment Share on other sites More sharing options...
miguel Posted July 4, 2019 Report Share Posted July 4, 2019 Preco je Parexo povazovane za take zlo, priam by som povedal, ze za kacirstvo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts