Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 9 minutami, Petr11 napsal:

Takto to není. pro 99% lidí na světě je fond nejlepší možností jak investovat. Zkus si za 1000 Kč/m nakoupit podíly aspoň  v 50 společnostech..prostě jinak nekoupíš. A průměrování nákupní ceny, diverzifikace spolu s dodržením časového horizontu je základem úspěšné investice. To že někdo tady krátkodobě vydělá na čezu nebo na jiný akcii je fajn, ale nemá to žádnou vypovídací hodnotu. Raději držet 20 let akciový fond než třeba ten ČEZ. A ETF je taky fond. Ono samotné slovo fond vyvolává v lidech v ČR a jinde ve světě naprosto odlišné pocity. Proto ten skepticismus.

Jasně, souhlas. ETF je v podstatě geniálně jednoduchý produkt a investice do těch velkých se rovná obecné důvěře v celý trh a v podstatě i systém. Většina lidí kupuje 2 hlavní americké indexy, tedy větší část americké ekonomiky - tady mě zajímá jak je to vlastnictví etf v hodnotě klidně několika mil Kč ochráněno - zda nějakým registrovaným účtem v USA navázané na fyzické ID nebo je to jen registrace u brookera (klidně i tak ověřená pomocí ID). Když to vezmu sedlácky - když budu mít třeba akcie ČEZU ve větší hodnotě a FIO by šlo do kopru, tak se mi chce věřit, že bych se jich někde na BCCP nakonec dopátral. 

Odesláno
před 29 minutami, Petr11 napsal:

Takto to není. pro 99% lidí na světě je fond nejlepší možností jak investovat. Zkus si za 1000 Kč/m nakoupit podíly aspoň  v 50 společnostech..prostě jinak nekoupíš. A průměrování nákupní ceny, diverzifikace spolu s dodržením časového horizontu je základem úspěšné investice. To že někdo tady krátkodobě vydělá na čezu nebo na jiný akcii je fajn, ale nemá to žádnou vypovídací hodnotu. Raději držet 20 let akciový fond než třeba ten ČEZ. A ETF je taky fond. Ono samotné slovo fond vyvolává v lidech v ČR a jinde ve světě naprosto odlišné pocity. Proto ten skepticismus.

A presne o tom to je, u nas neni s fondy zadna tradice a je malo pozitivnich zkusenosti. Je to od 89 proste kratka doba. 

Odesláno (upraveno)
před 41 minutami, Petr11 napsal:

Takto to není. pro 99% lidí na světě je fond nejlepší možností jak investovat.

Zamenujes imho nejlepsi za nejjednodussi. Pokud je to mysleno jako ochrana proti ztrate z duvodu nekvalifikovanosti nebo vysokych rizik, tak ano, dalo by se asi pouzit i slovo nejlepsi. Ale tve vyjadreni presto nepopira ma tvrzeni. A to ani to o lenosti tech lidi (mel jsem kdysi sve tehdejsi uspory ve "vehlasnych" fondech Pioneer - z lenosti) ani to, ze fondy vymysleli chytri lide primarne pro svuj prospech, nikoliv blaho sirokych mas posilajicich jim pravidelne svoje "drobne".

Ja nikomu investovani do fondu nerozmlouvam. Jen se snazim rict, ze je iluzorni predstava, ze staci nedelat nic (nebo delat hovno - kazdy to muze popsat ruzne :) ) a kdyz poslu penize, tak nekdo tvrde maka, abych "zbohatl". 

Ten nekdo zpravidla tvrde maka, aby za penize "stradaletu" zbohatl on. No a kdyz se mu to dari, maji z toho neco zpatky i "stradatele". No a kdyz ne viz. kok.t Krupa a jini (nekteri z neschopnosti, nekteri od zacatku s cilem zproneverit), tak holt smolik vokurky :)

Upraveno uživatelem honza71
Odesláno
před 3 minutami, honza71 napsal:

Zamenujes imho nejlepsi za nejjednodussi. Pokud je to mysleno jako ochrana proti ztrate z duvodu nekvalifikovanosti nebo vysokych rizik, tak ano, dalo by se asi pouzit i slovo nejlepsi. Ale tve vyjadreni presto nepopira ma tvrzeni. A to ani to o lenosti tech lidi (mel jsem kdysi sve tehdejsi uspory ve "vehlasnych" fondech Pioneer - z lenosti) ani to, ze fondy vymysleli chytri lide primarne pro svuj prospech, nikoliv blaho sirokych mas posilajicich jim pravidelne svoje "drobne".

Ja nikomu investovani do fondu nerozmlouvam. Jen se snazim rict, ze je iluzorni predstava, ze staci nedelat nic (nebo delat hovno - kazdy to muze popsat ruzne :) ) a kdyz poslu penize, tak nekdo tvrde maka, abych "zbohatl". 

No a on si někdo myslí, že je to zadarmo?

U těch aktivně spravovaných fondů platíš vstupní poplatky a poplatky za správu, jsou fondy do kterých se nedostaneš bez velkých vstupních investic. Správce portfolia má samozřejmě odměnu a v dobrých fondech v tom ty lidi budou mít i svoje peníze, což vlastně může být pro člověka určitá indikace, jak moc tomu věřit.

Princip investování přes fond, platformu, cokoliv jinýho, nemusí být o lenosti lidí, ale taky o jejich znalostech a času - aktivní správa portfolia a majetků může být fulltime job.

Čímž samozřejmě neříkám, ať někdo bezmyšlenkovitě narve peníze do fondů, diverzifikace je důležitá a klidně tam žádnej fond být nemusí (ať už etf nebo aktivně spravovanej). Pravda ale je, že pro normální populaci bude nejjednodušší a nejlepší hodit peníze do něčeho takovýho nebo koupit státní protiinflační dluhopisy. Furt je to o level výš než cpát peníze pod matraci.

Odesláno
před 2 minutami, ragu napsal:

No a on si někdo myslí, že je to zadarmo?

U těch aktivně spravovaných fondů platíš vstupní poplatky a poplatky za správu, jsou fondy do kterých se nedostaneš bez velkých vstupních investic. Správce portfolia má samozřejmě odměnu a v dobrých fondech v tom ty lidi budou mít i svoje peníze, což vlastně může být pro člověka určitá indikace, jak moc tomu věřit.

Princip investování přes fond, platformu, cokoliv jinýho, nemusí být o lenosti lidí, ale taky o jejich znalostech a času - aktivní správa portfolia a majetků může být fulltime job.

Čímž samozřejmě neříkám, ať někdo bezmyšlenkovitě narve peníze do fondů, diverzifikace je důležitá a klidně tam žádnej fond být nemusí (ať už etf nebo aktivně spravovanej). Pravda ale je, že pro normální populaci bude nejjednodušší a nejlepší hodit peníze do něčeho takovýho nebo koupit státní protiinflační dluhopisy. Furt je to o level výš než cpát peníze pod matraci.

O "zadarmo" jsem nepsal, a tusim, ze ani nikdo jiny v diskuzi. 

Polemika je o nejlepsi a nejjednodussi. A v tom my dva nejspis ve sporu nejsme. Narocnost spravy majetku (lhostejno zda moviteho ci nemoviteho) logicky roste s jeho objemem. Pak je pro spoustu lidi  povereni odborniku tou nejjednodussi a u nekterych asi i nejlepsi cestou, jak jejich aktiva spravovat. Je to ale za cenu malych vynosu a obcas znacnych ztrat.

Odesláno

Mně tu hodně baví ty státní protiinflační dluhopisy. Pominu "výnosy a garance", úplně. Vtipný je že stát, který tu inflaci vytváří, má ještě drzost nabízet takovou ubohost. Smutný je, že pár střádalů na ní přistoupí 🙂

Odesláno
před 41 minutami, Americkej napsal:

Mně tu hodně baví ty státní protiinflační dluhopisy. Pominu "výnosy a garance", úplně. Vtipný je že stát, který tu inflaci vytváří, má ještě drzost nabízet takovou ubohost. Smutný je, že pár střádalů na ní přistoupí 🙂

Ok, název je chucpe. Ve výsledku je to normální dluhopis s poměrně nízkým rizikem. Nebo mi něco uniká?

Odesláno
před 19 minutami, honza71 napsal:

O "zadarmo" jsem nepsal, a tusim, ze ani nikdo jiny v diskuzi. 

Polemika je o nejlepsi a nejjednodussi. A v tom my dva nejspis ve sporu nejsme. Narocnost spravy majetku (lhostejno zda moviteho ci nemoviteho) logicky roste s jeho objemem. Pak je pro spoustu lidi  povereni odborniku tou nejjednodussi a u nekterych asi i nejlepsi cestou, jak jejich aktiva spravovat. Je to ale za cenu malych vynosu a obcas znacnych ztrat.

jo asi si budu stát za tím, že to je pro 99% populace nejlepší i jednoduchá možnost jak investovat. Nastavit trvalák na 20 let a nic neřešit. Pro českou průměrnou domácnost je to vlastně jediná možnost a i výherce sazky 50 a více mil. by měl mít v portfoliu fondy. Stačí se podívat na složení fin. portfolia střední a vyšší třídy v západní evropě nebo USA, kde fondy zaujímají své místo. A že to vymysleli chytří lidé pro svůj prospěch a nikoliv pro blaho společnosti?? Myšlenka kolektivního investování mi přijde minimálně velice zajímavá a přínosná. Asi jako vše ostatní na jakýmkoliv trhu - pokud někdo aktivně či pasivně obhospodařuje majetek tak si za to vezme nějaké procento, záleží na straně poptávky, zda výši odměny akceptuje a stojí za to ty procenta platit. Kdyby tomu tak nebylo, tak by fondy nefungovaly již asi 100 let a ETF asi 30 let, ale byly by nahrazeny něčím jiným. A věta malé výnosy a občas značné ztráty??To přeci můžeš říct o jakýmkoliv aktivu. Stejně tak mohu tvrdit, fondy vydělávají sto procent za 20 měsíců a lhát nebudu.

Odesláno
Před hodinou, Prochy68 napsal:

Akcie mas normalne zaknihovany na jmeno, takze zadnej problem.

Neplatí vždy. Broker ti buď drží cenné papiere na individuálnom účte u depozitára (tj to čo píšeš) alebo na nominee účte = účet brokera, kde sú zároveň evidované cenné papiere iných klientov a na "meno" brokera. 

Odesláno (upraveno)

@Petr11 jak jsem psal. Nikomu investovani do fondu nerozmlouvam. Sam zvazuji investici do FKI jednoho meho klienta, ale to jen proto, ze mu "vidim" pod ruce, diky tomu, ze je to muj klient. Tudiz vim, do ceho jdu (pokud tedy to rozhodnuti odrodim). A ta motivace je jasna, je to nejjednodussi zpusob, jak zhodnotit moje penize :).  Proti tomu stoji osobni nazor, ze si ten vynos dokazu vytvorit sam, ktery je ale nahlodavan spostou pochybnosti vyplyvajicich predevsim z casove narocnosti, narocich na dodrzovani stanovenych pravidel, obavy z neuspechu, nedostatecne kvalifikace v oboru atd.. Proste vsechno to, co privede tech 99% lidi k investovani do fondu :D

Odesláno
Před hodinou, AweOne napsal:

Neplatí vždy. Broker ti buď drží cenné papiere na individuálnom účte u depozitára (tj to čo píšeš) alebo na nominee účte = účet brokera, kde sú zároveň evidované cenné papiere iných klientov a na "meno" brokera. 

Mas pravdu, vychazel jsem podle sebe u FIO, mam majetkovej ucet v CDCP

Odesláno

Ještě bych jen doplnil jeden aspekt ETF - pokud si chci zainvestovat například do amerických index-firem, mám sice možnost ETF, proč ne, ale je i poměrně logické nakoupit akcíe přímo. Ale pokud bych chtěl mít část portfolia (příklad) třeba čistě v japonské ekonomice, už můžu mít problém držet přímé akcie všech firem, co chci. Jasně, část firem najdu nalistované třeba v US, ale rozumíme si - pak může být ETF složené jenom z akcií japonských main firem pro mne ideální produkt. Nebo si řeknu, že nastal vhodný čas třeba pro nákup akcií těžařů zlata. Ne všechny světové těžařské firmy si najdete na burzách snadno, ne vždy vám klapne zamezení dvojího zdanění a podobně, a tak proč to nehodit do ETF složeného jen z main těžařů zlata. V takovém případě má určitě ETF smysl i pro ty, kteří jinak upřednostňují držení akcií napřímo. Ale podstatná je jedna věc - nenechat dlouhodobě volné peníze někde na účtu za nula, přemýšlet hlavou, zohlednit svoji aktuální situaci a rozložit riziko ("Mám čerstvě rodinu, hypotéku, co kdybych dal VŠECHNY naše peníze do krypta?"), promyslet "nárazová investice vs pravidelné úložky", na jak dlouho - chci z toho mít hned výnosy (dividendy) nebo to mám pro dítko na 20 let? Je těžké hodnotit a doporučit konkrétní produkt bez těchto znalostí, ale každopádně už jen to, že se člověk zajímá a řeší investice je velké plus - a i malá pravidelná úložka na delší dobu i třeba jen s 5% překvapivě udělá svoje ("sněhová koule") ...

Odesláno

Mám dotaz na zdejší zkušené investory: Při registraci na Degiro jsem se "zasekl" u účtů. Při uvedení mého bankovního účtu mi jej šlo zadat pouze ve formátu IBAN. V dalším kroku mám vyznačit měnu bankovního účtu, který si chci přidat, tedy v CZK. Dále mám zaslat z tohoto účtu "zkušební" částku (např. 10,-CZK) na účet Degiro, který je v návodu uveden pouze ve formátu IBAN (CZ11791.....) a BIC. Zde jsem narazil na problém protože mi nejde u AirBank zadat účet Degira ve formátu IBAN (CZ....) do tuzemské platby, která umožňuje pouze standardní číslo bankovního účtu a kód banky. Pokud chci platbu zaslat jako mezinárodní, nelze to protože se jedná o platbu v ČR a čáska je v CZK, banka mne odkazuje na "vnitrostátní" platbu. Protože jsem se na tomto kroku zastavil, prosím o radu jak dál pokračovat aby má registrace byla zdárně dokončena. Diky všem 😅

Odesláno
před 18 minutami, polifka napsal:

Mám dotaz na zdejší zkušené investory: Při registraci na Degiro jsem se "zasekl" u účtů. Při uvedení mého bankovního účtu mi jej šlo zadat pouze ve formátu IBAN. V dalším kroku mám vyznačit měnu bankovního účtu, který si chci přidat, tedy v CZK. Dále mám zaslat z tohoto účtu "zkušební" částku (např. 10,-CZK) na účet Degiro, který je v návodu uveden pouze ve formátu IBAN (CZ11791.....) a BIC. Zde jsem narazil na problém protože mi nejde u AirBank zadat účet Degira ve formátu IBAN (CZ....) do tuzemské platby, která umožňuje pouze standardní číslo bankovního účtu a kód banky. Pokud chci platbu zaslat jako mezinárodní, nelze to protože se jedná o platbu v ČR a čáska je v CZK, banka mne odkazuje na "vnitrostátní" platbu. Protože jsem se na tomto kroku zastavil, prosím o radu jak dál pokračovat aby má registrace byla zdárně dokončena. Diky všem 😅

Tady máš převodník z IBAN na běžné číslo účtu a naopak, ověř si třeba na svém účtu  ;)

https://www.banky.cz/iban-mezinarodni-cislo-uctu/

Odesláno
V 8. 12. 2021 v 14:52, Hector napsal:

Ahoj, pomohli jste mi tady s různými věcmi a chci se zeptat protože jsem uplny lajk.

Rád bych začal investovat do akcií, vybral jsem si 

https://cs.wikipedia.org/wiki/S%26P_500

posílal bych tam třeba 1000 měsíčně. Omlouvám se za hloupý dotaz ale jak na to? Stáhnout si nějakou apku, najít si tam tento index a nastavit trvalý příkaz? nebo to mám nějak hlídat a dělat to jinak?

Díky moc za rady

mrkni sem, ten člověk investuje jen do ETF a má spoustu videí ohledně ETF

já taky postupně prodávám jednotlivé akcie a nakupuji raději ETF

Odesláno

kluci, pořád tady řešíme etf, akcie, appky atd...dělá to ale na mě dojem, že se tu bavíme o pravidelných investicích a spíš v řádu "tisíců". Máte tu někdo zkušenost s jednorázovou investicí větší částky a mimo tradiční věci jako pozemek a nemovitost (a hodinky:-D)? Tedy věc, kterou špatnej timing dokáže na čas dost ovlivnit. Třeba nějaký český fond kvalifikovaných investorů - dost jsem teď četl o fondu Accolade, Vltava... banky mají privátní správu aktiv, investice do start upů...Prostě chápu, že pravidelnou investicí se toho dlouhodobě moc podělat nedá, ale jednorázově někam poslat peníze už vidím jako těžší. 

Odesláno (upraveno)

Tohle vlakno uz je take vic o "gamlerstvi" jako to bitcoinove :)

Starost s investici v radu jednotek milionu je asi ta nejhorsi. Uz to nejsou drobne, u kterych to jeden proste riskne. Je to sice spousta penez, ale ne dost na to, aby byl clovek dlouhodobe "za vodou". Tohle chce doporuceni od nekoho, komu veris, kdo ma s tim, co bude doporucovat osobni dolozitelnou zkusenost atd. Accolade ma nadstandardni vysledky, do znacne miry tvorene pravidelnym precenovanim hodnoty nemovitosti, a tak je otazka, kolik let to takhle jeste muze fungovat. Za me je spis cas u nich vybrat zisky, ne tam nyni zacit davat. Vltavu neznam, ale tech prognoz na pad akcii v pristim roce je uz tolik, ze bych do akcioveho fondu rozhodne nedaval "vsechno". 

A pak je jeste otazka, na jak dlouho ty penize muzes nechat "pracovat" ? Predpokladas, ze je budes vybirat za x let najednou vcetne zhodnoceni, nebo preferujes pravidelne vyplaceni vynosu po dobu investice ? 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...