Přejít na obsah

kam investovať???

Doporučené příspěvky

Divím se, že ti co jsou nespokojení s bankama u nás, nemají účet třeba v Německu.

Mně třeba štve, že jakmile na účet přistane nějaká větší částka, tak mi od ní v prvním kole chce pomoct investiční bankovní poradce a když už ho konečně pošlu do háje tak mi začnou volat vykukove s naprosto zaručenýma burzovnima informacema a snaží se mi od těch peněz pomoct v druhém kole :-) Kde asi vzali moje číslo? :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak schůzku s prodejcem fondů Franklin Templeton nebo jak se to jmenuje jsem absolvoval asi před dvěma lety. Poplatek 50 tis. se bude i při jejich slibovaném výnosu s nějakou průměrnou pár tisicovou investici vracet sakra dlouho, jestli vůbec nekdy :-) Už jsem taky zkoušel ledacos a můj názor je takový, že nejlepší investice je do vlastního podnikání pokud na to máte nápad a koule :-) Na burze bez interních informací nebo miliardového kapitálu hrajete většinou loterii. Komoditní burza je taky věštění z křišťálové koule. Poměrně živé si pamatuji prognózu velkých bank, která zněla, že ropa už nebude nikdy pod 150 USD a lup ho za pár měsíců byla asi za 30 nebo 50. Muselo být super nakoupit futures obchody třeba za 140 USD a pak prodávat za 50, obzvláště přes páku to musel být ten správný adrenalin :-) Kdo nemá koule na podnikání ať si koupí pěkný auto jede na hezkou dovolenou a pořídí si pěknou mladou ženskou, ta už vám vysvětlí kam investovat :-) Svého času se mně ptal můj servisak co má udělat s vyšší částkou kterou má v hotovosti, že má přes různé poradce mraky investičních příležitostí. Nakonec koupil diagnostiku na vstrikovace a řekl bych, že mu to vydělává mnohem víc než jakýkoli fond :-)

Odkaz ke komentáři

Jinak nechápu proč se tu naváží někdo do Patrika. Přečte si nejdřív podmínky za jakých se vám připisují 2% nebo část z toho co platíte. Je tam někde napsáno, že nesmíte sami sobě poslat dobírku? Nečetl jsem to, ale vsadil bych se, že je tam pendrek. Prostě zaplatíte kartou a % z platby se nactou zpět na účet. Tečka. Co není zakázáno je povoleno. Nejedná se o bezdůvodné obohacení ani podvod, prostě se takhle využívá služba. Nazdar :-)

Odkaz ke komentáři

ale i nás okrádají, třeba převáděním zisku mateřským bankám a ČNB dělá, že o má pod kontrolou 

Ehm, ok, a byt to ciste ceska banka (cokoli to ma znamenat), proste banka Ceska domaci banka, a.s., ktera neni dcerinkou zadne zahranicni banky, tak v cem by Te tato banka "okradala" min, nez ta dcera zahranicni banky? 

Odkaz ke komentáři

Jinak schůzku s prodejcem fondů Franklin Templeton nebo jak se to jmenuje jsem absolvoval asi před dvěma lety. Poplatek 50 tis. se bude i při jejich slibovaném výnosu s nějakou průměrnou pár tisicovou investici vracet sakra dlouho, jestli vůbec nekdy :-) Už jsem taky zkoušel ledacos a můj názor je takový, že nejlepší investice je do vlastního podnikání pokud na to máte nápad a koule :-) Na burze bez interních informací nebo miliardového kapitálu hrajete většinou loterii. Komoditní burza je taky věštění z křišťálové koule. Poměrně živé si pamatuji prognózu velkých bank, která zněla, že ropa už nebude nikdy pod 150 USD a lup ho za pár měsíců byla asi za 30 nebo 50. Muselo být super nakoupit futures obchody třeba za 140 USD a pak prodávat za 50, obzvláště přes páku to musel být ten správný adrenalin :-) Kdo nemá koule na podnikání ať si koupí pěkný auto jede na hezkou dovolenou a pořídí si pěknou mladou ženskou, ta už vám vysvětlí kam investovat :-) Svého času se mně ptal můj servisak co má udělat s vyšší částkou kterou má v hotovosti, že má přes různé poradce mraky investičních příležitostí. Nakonec koupil diagnostiku na vstrikovace a řekl bych, že mu to vydělává mnohem víc než jakýkoli fond :-)

To co popisuješ byl Etrag & Sicherheit. Také dostala od ČNB pokutu https://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/dohled_financni_trh/vykon_dohledu/pravomocna_rozhodnuti/prilohy-old/89338_Sp_2008_243_573_2009_2361_570.pdf . Před jejím dohledem se skryli tak, že formálně převedli prodejní aktivity pod JUNG, DMS & Cie. GmbH. Klientům se tak představují jako zástupci Ertrag und Sichergeit, ale na dokumentech mají JUNG, DMS & Cie. GmbH :). Samozřejmě že těch 50 000 Kč je vlastně jen odměna pro prodejce a obě firmy, neinvestuje se z toho ani koruna, dokonce ani ten Franklin Tempelton z toho nic nevidí a svoje náklady si zahojí dalšími poplatky (o kterých prodejci Ertragu tvrdí klientovi, že tam nejsou :) ). Však už s nima taky Franklini ukončili spolupráci, takže teď Ertrag nabízí zase něco jiného.

Odkaz ke komentáři

Mně třeba štve, že jakmile na účet přistane nějaká větší částka, tak mi od ní v prvním kole chce pomoct investiční bankovní poradce a když už ho konečně pošlu do háje tak mi začnou volat vykukove s naprosto zaručenýma burzovnima informacema a snaží se mi od těch peněz pomoct v druhém kole :-) Kde asi vzali moje číslo? :-)

Poslední dobou se neuvěřitelně rozmohl tzv. churning. https://en.wikipedia.org/wiki/Churning_(finance) 

Zkráceně - jde o nadměrné obchodování. Firma, která vás přesvědčí, abyste s nimi investovali, vám pak v krátkých časových intervalech volá s tzv. investičním doporučením a snaží se přimět k co nejvíc obchodům, protože je odměňována podílem na každém obchodu, bez ohledu na to, jestli je úspěšný nebo nikoliv. Obvykle to končí tak, že značnou část majetku klient jednoduše "proobchoduje", tedy na poplatcích se přesune k jeho "investičnímu poradci". Jedna taková firma má na jobs.cz neustále inzeráty. Co jsem kdysi viděl reportáž v televizi, tak tam zájemci o práci odcházejí už v polední pauze :D.

Z hlediska bank to považuji za největší vyčůranost, je to způsob jak své náklady a své riziko přesunout zcela na klienta. U vkladů musí banka sama zajistit vhodnou investiční strategii, platit poplatky do fondu pojištění vkladů a nově fondu stability EU a ještě na konci vyplatit (byť mrzký) úrok klientovi. U investic nemusí a neručí za nic. Vybere poplatek (ať už za vložení peněz nebo za správu majetku nebo obojí) a dál se o to nemusí více méně starat (a to občas - zatím jen mimo ČR - na banky prasknou aktivity, jako že tyto ovládané investiční fondy používají k vlastním záměrům, např. pro odkup akcií kde se starají o uvedení na trh, nebo pro ovládnutí nějaké společnosti, atd). Jako za mne - geniální, taky bych chtěl mít takovéto bezrizikové podnikání.

Ostatně to není první způsob, kde se banky snaží přesunou svoje rizika na klienty. Typickým příkladem je pojištění platebních karet. Banky to nerady říkají, ale pokud se neprokáže mimořádně lehkomyslné chování klienta, tak za škody způsobené zneužitím karty odpovídají plně. I pokud se prokáže, že klient jednal lehkomyslně, nebo dokonce kartu ztratil a nezablokoval, tak nebyl-li použit PIN, odpovídá klient za škodu do max. 150 EUR. Přesto jsou schopny vnutit poměrně drahé pojištění platebních karet. 

Odkaz ke komentáři

ale i nás okrádají, třeba převáděním zisku mateřským bankám a ČNB dělá, že o má pod kontrolou

Muzes nejak vysvetlit, jak "nas" okrada, kdyz nekdo svoje penize prevede do jine zeme? A z jakeho titulu bychom tomu pripadne mohli zabranit? Diky!

Odkaz ke komentáři

Ehm, ok, a byt to ciste ceska banka (cokoli to ma znamenat), proste banka Ceska domaci banka, a.s., ktera neni dcerinkou zadne zahranicni banky, tak v cem by Te tato banka "okradala" min, nez ta dcera zahranicni banky?

To je obecně problém zahraničního kapitálu v ČR. Prostě kapitál končí v zahraničí a nevrací se do naší ekonomiky. Jenže takhle nakonec přijdeme na to, že i české firmy vyvádějí prachy do daňových rájů a nakonec narazíme na Marxem probiranou problematiku hromadění kapitálu :-) Upraveno uživatelem VasekN
Odkaz ke komentáři

Poslední dobou se neuvěřitelně rozmohl tzv. churning. https://en.wikipedia.org/wiki/Churning_(finance)

Zkráceně - jde o nadměrné obchodování. Firma, která vás přesvědčí, abyste s nimi investovali, vám pak v krátkých časových intervalech volá s tzv. investičním doporučením a snaží se přimět k co nejvíc obchodům, protože je odměňována podílem na každém obchodu, bez ohledu na to, jestli je úspěšný nebo nikoliv. Obvykle to končí tak, že značnou část majetku klient jednoduše "proobchoduje", tedy na poplatcích se přesune k jeho "investičnímu poradci". Jedna taková firma má na jobs.cz neustále inzeráty. Co jsem kdysi viděl reportáž v televizi, tak tam zájemci o práci odcházejí už v polední pauze :D.

Já jsem u nich byl na jednání. Volali tak dlouho až mne přesvědčili na osobní schůzku. Tam na mne nastoupili tři typci a v podstatě mi vysvětlili, že když jim dám dva miliony tak se o ně dobře postarají a v podstatě jsem idiot jestli do toho s nima nepůjdu. Trochu mi to připomínalo předváděcí akce pro seniory :-) Nic jsem jim nedal a asi za měsíc začaly vycházet článek o tom jejich modelu, kdy jim zákazník dá peníze a oni je tak dlouho točí na obchodech až přes poplatky a špatné obchody naprosto vycerpaji vaší investici. Co mne ale zaráží, že i když se na to přijde tak majitel pouze založí novou firmu nebo prejmenuje starou a jede se na novo.

Odkaz ke komentáři

to Andrew, ale dyt to dava smysl, proc investovat cas a peníze do zabraneni neceho, co zpusobi mnohem mensi skodu, nez kolik by stalo zabraneni te cinnosti... ?

Takhle by mela fungovat i mala firma, jakykoli podnikatel by mel mit selsky rozum a zvážit co bude a co nebude resit.

Já vím, že to dává smysl, ale také vím, že většina korporací smysl nedává. Zažil jsem to několikrát, kdy kvůli dohodě o něčem v rozsahu pár stovek USD se dohadovalo XY manažerů v rámci celého světa hodiny a hodiny, aby mi potom řekli, že to nejde. Náklady na ty manažery (myšleno k času, který tím strávili), kteří se o tom dohadovali odhaduji na tisíce až možná desetitisíce USD. Taková IBM může být příkladem  :frusty:

Odkaz ke komentáři

Já vím, že to dává smysl, ale také vím, že většina korporací smysl nedává. Zažil jsem to několikrát, kdy kvůli dohodě o něčem v rozsahu pár stovek USD se dohadovalo XY manažerů v rámci celého světa hodiny a hodiny, aby mi potom řekli, že to nejde. Náklady na ty manažery (myšleno k času, který tím strávili), kteří se o tom dohadovali odhaduji na tisíce až možná desetitisíce USD. Taková IBM může být příkladem :frusty:

To je jako ze zákonů profesora Parkinsona. Na jednání správní rady jsou tři body, výstavba jaderné elektrárny, nová kantýna a stojan na kola před vrátnici. Výstavba jaderné elektrárny je jednohlasně a bez diskuze schválena. Ke kantyne je asi pět dotazů než dojde ke schválení. Nakonec se začne jednat o stojanu na kola. Po pětihodinové diskuzi o jeho potřebnosti je nakonec tato investice zamitnuta jako zbytečná :-) Upraveno uživatelem VasekN
Odkaz ke komentáři

Já na to nemám odvahu, ale včera byla dobrá "investiční příležitost"  Arsenal : WBA. Kurz byl okolo 1.25 na výhru Arsenalu. Vyhrál 2:0. Takže Čistejch 25% za 2hodinovou (ano rizikovou) investici. :-)

Proč já jsem takový bojko ?!? :-(

Odkaz ke komentáři

Já na to nemám odvahu, ale včera byla dobrá "investiční příležitost" Arsenal : WBA. Kurz byl okolo 1.25 na výhru Arsenalu. Vyhrál 2:0. Takže Čistejch 25% za 2hodinovou (ano rizikovou) investici. :-)

Proč já jsem takový bojko ?!? :-(

Sportovní utkání to je podle mne stejný jak burza, pokud nemáš interní informace hraješ loterii. Nikdy nevíš kdo tam má třicetník na kříž a padíka na výhru :-)
Odkaz ke komentáři

Sportovní utkání to je podle mne stejný jak burza, pokud nemáš interní informace hraješ loterii. Nikdy nevíš kdo tam má třicetník na kříž a padíka na výhru :-)

Vsak jo. Proto jsem to vcera uvedl do stejne "kategorie" investovani.

Jen jsem chtel odlehcenou formou stocit disluzi zpet k tematu do ceho investovat.

Diskuze o tom, zda jsou banky zlodejske instituce ci nikoliv a zda jen Patrik sikovne vyuziva chybne nastavenych pravidel nebo je to podvodnik imho do tohoto vlakna nepatri.

Investovani je "adrenalinovej sport" a chce to odvahu a znalosti. Proto to umi pomerne mala cas populace a vetsinova zustava "chuda" nebo se k majetku musi dostat pres podnikani (coz chce take odvahu a znalosti)

Hezky den panove

Upraveno uživatelem honza71
Odkaz ke komentáři

Vsak jo. Proto jsem to vcera uvedl do stejne "kategorie" investovani.

Jen jsem chtel odlehcenou formou stocit disluzi zpet k tematu do ceho investovat.

Diskuze o tom, zda jsou banky zlodejske instituce ci nikoliv a zda jen Patrik sikovne vyuziva chybne nastavenych pravidel nebo je to podvodnik imho do tohoto vlakna nepatri.

Investovani je "adrenalinovej sport" a chce to odvahu a znalosti. Proto to umi pomerne mala cas populace a vetsinova zustava "chuda" nebo se k majetku musi dostat pres podnikani (coz chce take odvahu a znalosti)

Hezky den panove

Včera jsem se bavil s jedním zákazníkem. Nadávali jsem svorně na překážky v podnikání a on mi pak říká krásnou větu "Kdo neriskuje nepije šampaňské" :-)
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...