Přejít na obsah

výběr kvalitního kompaktu

Matthew

Doporučené příspěvky

• po měsících...

Zdar pánové,

vybírám nový kompakt a chci nějaký odolnější, po delším hledání se nakonec rozhoduji mezi Olympus TG-2 a Pentax WG-3 (v souboru níže přikládám jejich porovnání). Zatím vede Olympus, u kterého vycházejí lépe i receneze. Pro mně zbytečné je u něho GPS a manometr, které nejspíš nevyužiji. Pro Pentax zase hrají přisvětlovací diody pro makro kolem objektivu a nižší cena. Vím, že zde je spousta lidí, kteří se focením zabývají a rozumí tomu mnohem lépe než já, který z těchto dvou by jste mi doporučili? Jde mi o kvalitu fotek, makra, fotek pod vodou a nahrávání videa. Případně nějaké jiné návrhy ze stejné kategorie?

Díky všem za názory a případné rady.

Olympus X Pentax.doc

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Měl jsem nikona J1 pak Nikona V1 a lezly zntoho neuvěřitelně dobré fotky. Dneska se prodávají kolem 4-6 tisíc se seťákem. Existuje i pro něj ekvivalentní 50 mm prime f1,8 za rozumné peníze. Nicméně V1 nemá kompatibilní blesk, který zvládne osvit odrazem v místnosti :( což je podle mě zásadní. Jinak nemá žádnou chybu. To že dnes kompaktu umí vyšší ISO bez šumu je hezké, ale je to jen díky drastického odšumu. Taková G15 ta to patlá od ISA 400 nahoru neuvěřitelným způsobem.

Odkaz ke komentáři

Problém je ten, že dnes ve válce výrobců fotoaparátu jede na co nejlepší výsledky recenzí a proto kompakty téměř nešumí. Bohužel se toho nedosahuje extra technickým pokrokem, ale spíš agresivním odšumem, který odstraní šum tak že fotku lehce rozpatlá. 

Hlavní problém je ten, že šum jde odstranit lokálně, rozpatlaný snímek už člověk nezachrání a to co některé fotoaparáty ělají třeba s travnatou plochou je celkem drsný.

Druhou stranou je to, že si toho normální uživatel ani nemusí všimnout, pak je už otázka zda má cenu kupovat G15 a ne raději olympus XZ-1 který stojí necelou polovinu a až na blbé video bude fotit "stejně" a nebo již výše zmíněný nikon J1/V1 který má výstup lepší (až na světelnost setového objektivu, zato jde doplnit 18,5mm f1,8 která bude již fotit jinou ligu)

Odkaz ke komentáři

Před třemi měsíci jsem taky vybíral kompakt (ale opravdu kompakt),a to něco abych nebyl zklamán z kvality fotek oproti zrcadlovce,kterou fotim normálně.

Po dlouhém bádání jsem utratil své těžce naspořené úspory za sony rx100,a musím říct že tohoo opravdu nelituji. Fotky z toho lezou na kompakt přímo výborné,ale co mi naprosto uchvátilo je video z tohohle přístroje. Nikdy jem neměl tendenci něco natáčet,ale teď jsem z toho unesen.Jediné co mi vadí je obsluha přes menu fotoaparátu.Pokud  je člověk zvyklý na zrcadlovku,je třeba pár dní než si na ovládání zvykne,ale dá se to...B-)

Odkaz ke komentáři

V1 a seťak plus pevná 18,5 se nechá nová pod 10 tisíc. Je třeba myslet že nemá ale blesk. Ted se pro ni dela novy syatemak sb-n7 a ten vypadá dobře. Starý sb-n5 je fajn ale je hodně slabý. Záleží na prefeencích. Foťák je to hodně dobrý (pred rokem stal zakladni kit pres 15 litru, dnes 6.

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...
Návštěvník Kamil

Bál bych se (citace z digimanie.cz):

Čip původem od Panasonicu (použitý např. i v modelu LX5) šumí o trochu více než senzor použitý např. v profi kompaktech konkurence. Problém je také v tom, že Olympus neumí moc dobře odšumovat. Zbytečně moc odstraňuje jasový šum (s tím mizí detaily) a naopak nechává šum barevný. Mělo by to být přesně naopak. Výsledkem jsou sice velmi kvalitní snímky, ale jen na třídu kompaktů. V profi kompaktech jsou měřítka přeci jen trochu výše a Olympus dost patlá, zejména od ISO 200 včetně.

Co Canon S100 nebo S110?

Odkaz ke komentáři

Také jsem to nedávno řešil a Nikon 1 J2 byl hlavní adept, ale po tom, co jsem se s ním asi hodinu trápil u Škody i s relativně jednoduchými nastaveními, jsem tuhle cestu zavrhl (V1 má ovládání stejné) a pořídil G15 - ovládání na kompakt geniální a obrazový výstup slušný. A pokud chce mít někdo opravdu dobré výsledky z kompaktu, pak snad Sony NEX 5R. I když otázka, jestli je to ještě kompakt...

Ten XZ-1 mě docela mile překvapil tím, že se navzdory menším rozměrům docela pěkně drží. Ale řekl bych, že fotí hůř než G15...

Dobré recenze i srovnání např. zde:

http://www.dpreview.com/reviews/canon-powershot-g15/11

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Kamil

To si piš, že je. A jakej? Velikost snímače nenahradíš.

Odradila mě od něj jediná věc. Nevím, jak dlouho si ho hodláš nechat, ale prý se po pár letech (záleží na intenzitě focení) na snímač dostanou drobné nečistoty (třeba pohybem zoomu) a nemáš šanci ho nějak vyčistit bez rozebrání přístroje. Což by bylo dražší než jeho zůstatková hodnota.

Odkaz ke komentáři

O tom čipu vím, ale neumím si odpovědět, jestli to až tak potřebuju. Jestli to za tu větší velikost a vyšší cenu stojí.
Potřebuju jen hezký fotky dětí (rychlá závěrka), hodinek (makro i z ruky) a dovolených (ostrost, kresba, barvy).
Takový fotky, aby ustály pokud si je na kompu prohlídnu 1:1.
Tyhle krámy já držím do rozpadu, technika mě neba, takže to netočím, to by bylo blby, kdyby to prd vydrželo...

Odkaz ke komentáři

Řešil jsem to samé před dovolenou.

První výběr byl dle doporučení Nikon P310, kdy šel sehnat za super cenu. Ale nakonec mi vadilo, že se příšerně přehříval a sám se vypínal.

Nedovedl jsem si představit ho vzít sebou k moři, tak jsem ho nakonec vrátil a vybral SONY NEX 3N a jsem maximálně spokojen.

Fotky jsou opravdu pěkné i na automat a naprosto špička je video.

Odkaz ke komentáři

Pokud uvažujete o koupi kvalitního kompaktu podívejte se na Olympus XZ 2.Není špatný ani jeho mladší bráška XZ 10,ale má menší čip a nemá sáňky na blesk.Po dlouhém vybírání jsem šel do XZ 2 a rozhodně nelituji.Je sice trochu větší než XZ 1,ale vybavení a vychytávky které má, za to opravdu stojí.Pořídil jsem si k němu i EVF s vysokým rozlišením a focení opravdu nemá chybu.Trochu jsem se divil když O.Neff chválil výklopný dotykový displej,ale záhy jsem pochopil proč.Nejlepší na tom je,že minulý týden XZ 2 výrazně zlevnila.Ve stejném týdnu představil NIKON nový kompakt 7800 s pěkným EVF,ale je otázka jestli konečně u Nikonu zrychlili provozní rychlosti téhle řady.

Jinak pěkná recenze na XZ 2 je na DIGIMANII :http://www.digimanie.cz/recenze-olympus-stylus-xz-2-jednoduse-skvely/5066

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...