Přejít na obsah

výběr kvalitního kompaktu

Matthew

Doporučené příspěvky

Kamile, muj nazor je ten, ze jako obrazovy zápisník je to dostacujici. Mam s9 a obcas jsem az prekvapen co to zvladne. Na mobilu, soc siye apod v pohode. Neustale taham i gr s apsc cipem a tam je samo znat rozdil, pokud to zvetsis, ale pokud to chces vylozene misto kompaktu tipu ixus, tak se domnivam, ze dnesni mobil staci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kamil - vlákno se jmenuje "Výběr kvalitního kompaktu". Mezi kvalitní kompakty nepočítám lowendy, kterým skutečně některé mobily umí "kvalitou" obrazového výstupu konkurovat a asi je i někdy předčí. Kvalitní kompakt je úplně jiná liga a zatím neznám mobil, který by dokázal konkurovat, ani se vzdáleně přiblížit třeba už letitému (nedávno zmíněnému) profikompaktu Sony RX100, natož dalším jeho generacím, i když mi nepřijde, že třeba mezi mým 4 roky starým RX100III a původním RX100 1. generace by byl znatelný rozdíl. Samozřejmě, dobrý fotograf udělá za určitých podmínek hezčí mobilní fotku než diletant sebelepším profikompaktem, ale to není až tak o "nástroji, jako o hudebníkovi..".

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Oplt

Kamil - vlákno se jmenuje "Výběr kvalitního kompaktu". Mezi kvalitní kompakty nepočítám lowendy, kterým skutečně některé mobily umí "kvalitou" obrazového výstupu konkurovat a asi je i někdy předčí. Kvalitní kompakt je úplně jiná liga a zatím neznám mobil, který by dokázal konkurovat, ani se vzdáleně přiblížit třeba už letitému (nedávno zmíněnému) profikompaktu Sony RX100, natož dalším jeho generacím, i když mi nepřijde, že třeba mezi mým 4 roky starým RX100III a původním RX100 1. generace by byl znatelný rozdíl. Samozřejmě, dobrý fotograf udělá za určitých podmínek hezčí mobilní fotku než diletant sebelepším profikompaktem, ale to není až tak o "nástroji, jako o hudebníkovi..".

Má pravdu ten chlapec!

Odkaz ke komentáři

Kamile, upřímně, nepřečetl a ani nemusím, parametry jsou dobré vodítko, ale nic víc, fyzika platí stále stejně. A recenze? Ty samozřejmě srovnávají s ostatními mobily a i když uznávám, že foťáky v mobilech prošly ohromujícím výkonem a koneckonců i já mobilem fotím, prostě zatím neexistuje možnost, že by byl foťák v H P30Pro ani vzdáleně srovnatelný s profikompaktem. Mám nejen profikompakt, ale i zrcadlovku, v rodině fotíme všichni a rádi a také k focení takových rychlých fotek používáme mobily, stále je to na cestách nejjednodušší možnost, jak fotku rychle někomu poslat nebo sdílet. Jeden člen rodiny má P20Pro, jiný nějaký bachratý fotomobil s nesmyslným rozlišením, já zatím LG G6, ale uvažuji o Huawei P30Pro, mimo jiné i pro ty "rychlé" dokumentační fotky bez větších ambicí (ale i ty v mobilu před odesláním upravuji mobilní aplikací). Takže o srovnání mobilních a profikompaktních fotek něco málo vím, i když se považuji jen za pokročilého laika. P30Pro může být sebelepší, ale s tím pidisnímačem i optikou je výsledná fotka zčásti produktem "softwarového průmyslu", zatímco 1" snímač u profikompaktu a kvalitní Zeiss optika zaručuje velmi kvalitní "přirozenou" fotku. Profikompakty dokonce nosí i někteří profesionální fotografové jako druhý "dokumentační" foťák, určitě i pro ně by bylo jednodušší to cvaknout mobilem:-). A v čem je tedy rozdíl? No na displeji mobilu v plném rozlišení víceméně žádný, problém nastává na velké ploše a především při zvětšení, resp. výřezech. Když udělám z 20Mp fotky profikompaktu výřez, stále to je krásná, prokreslená fotka s detaily, která se dá ještě dál upravit. Při stejném výřezu ze stejně velké mobilní fotky dostanu už na první pohled něco ne tak pěkného a rozpatlanost, ztráta detailů atd. roste nejen s velikostí výřezu či zvětšením, ale i s horšími světelnými podmínkami, tam mobily rychle ztrácí a nic s tím neudělá žádný software. Takže jo, mobil dnes dokáže udělat pěknou fotkuˇ, na kterou ale nemám větší nároky. A protože takových je možná 90%, foťáky v mobilech mají určitě smysl. Ale protože jsme ve vláknu o kvalitních kompaktech, předpokládám, že zájemci mají vyšší nároky než je pěkná mobilní fotka.

Mimochodem, kouknul jsem na pár fotek ve větším rozlišení na odkazu, který sem Kamil dával v posledním příspěvku. No, jestli tohle chce někdo srovnávat technickou kvalitou s fotkou z profikompaktu, tak to už opravdu není co řešit - pruhované tričko na portrétu černocha (koneckonců i detaily obličeje), detaily historické budovy na jedné z prvních velkých fotek a koneckonců i ta vzorová nástěnka, které se pro srovnání často používají, protože obsahují i různé geometrické a kontrastní obrazce, na kterých jsou detaily dobře vidět. Tam všude je vidět ta rozpatlanost, chybějící přesné detaily a přechody či zásahy software. To pro mne prostě NENÍ technicky kvalitní fotka! 

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Ahoj, já se přidávám k Ivanovi jako bývalý majitel 60d, současný G7x II a schopného fototelefonu. Je to o tom, co od toho čekáme. Divím se (v dobrém) co už dneska leze z telefonů typu S9, P20 Pro apod. Pro běžné focení pro 95% populace je to asi dostačující (pro mě už asi taky). 

Problém je v tom, co píše Ivan - když budu chtít s fotkou dál pracovat, začnu si fotku přibližovat, tak zjistím, že to G7X II (nebo RX100 atd) je před těmi nejlepšími telefony v technické kvalitě snímku na hony vzdáleno. 

Jediné v čem telefony (zatím) vedou je velmi pokročilé zpracování obrazu ihned po expozici, takže někomu, kdo tu fotku pak nebude nijak editovat polezou na první dobrou lepší/líbivější fotky. 

M. 

Odkaz ke komentáři

Co říkáte na Huawei P30Pro (Davide?)?

Má cenu vůbec ještě kupovat kompakt? Když si vezmu starší G řadu Canonů, s kterými jsem toho nafotil asi nejvíc, měly stejnou velikost snímacího čipu. K tomu má P30 opticky stabilizovaný Leica objektiv se světelností 1,6 a další vyfikundace. Není to na vážné focení zrcadlovkou a zbytek mobilem? Což mi potvrdil i jeden profík, který už kompakt ani nenosí.

Osobně pokud chceš co nejmenší věc co umí fotit, tak tenhle Huaweii je slušná volba, ale v třídě těhle fotomobilů není nic vysloveně špatnýho, šlápnout úplně vedle moc nejde.

Kompakt je dneska stašně širokej pojem, dřív to bylo něco co mělo mizernej 35-70 ekv 35m zoom, obvykle se strašnou světelností, špatnou citlivostí čipu a mizerným algoritmem JPG, vešlo se to do kapasy a fotilo to tak nějak spíš podprůměrně.

Dneska pod kompakty spadají i bezzrcadlovky s výměnnými a dnes už i skvělými skly, co ale stále váží  pár stovek gramů. Umí 4K videa, mají stabilizaci, slušnou velikost čipu, fotí do rawu a rychlostí překonávají běžné zrcadlovky.

Navíc mají fíčury jako macrophoto stacking, panoramu, hdr, emulace filmů a barevných profilů, atd.. Skel je nepřeberné množství a to vše je stále pořád kompaktní, malé a skladné. Souhasím s pány výše. Testy geeků jsou jedna věc, ale výsledky, ovladatelnost, držení, možnosti postprodukce jsou věc druhá.

Doporučil bych  něco od M43  Lumixy i Olympusy jsou skvělé. Nebo pak s větším  čipem, ale i většími skly Fuji. 

Odkaz ke komentáři

............ale v třídě těhle fotomobilů není nic vysloveně špatnýho, šlápnout úplně vedle moc nejde.

viděl bych to úplně stejně pro momentálně mentální fotografie ...... a pokud chce člověk obrázek v duchu "pro pozůstalé", tedy něco čím upoutá potomky, vnoučata, pravnoučata v duchu "to je ten kretén co to všechno způsobil" ..... tak je třeba zajít k osvědčenému fotografovi a pak tu vyrobenou papírovou fotografii vsunout do alba ....je to snadný :D

Odkaz ke komentáři

viděl bych to úplně stejně pro momentálně mentální fotografie ...... a pokud chce člověk obrázek v duchu "pro pozůstalé", tedy něco čím upoutá potomky, vnoučata, pravnoučata v duchu "to je ten kretén co to všechno způsobil" ..... tak je třeba zajít k osvědčenému fotografovi a pak tu vyrobenou papírovou fotografii vsunout do alba ....je to snadný :D

:lol2:  :lol2:  :lol2:  :lol2:  :lol2:

Odkaz ke komentáři

Potřeboval bych asi poradit, chci si koupit malý levný foťáček, cca těch 8 tis. a jsem víceméně rozhodnutý pro Sony RX100 1. generace, ale za stejnou cenu můžu mít bezzrcadlovku Canon M100 s obj. 15-45, nebyla by to přece jen lepší volba? Jde mi především o kvalitu fotek, ostatní parametry jsou vcelku podružné. Díky.

Odkaz ke komentáři

Potřeboval bych asi poradit, chci si koupit malý levný foťáček, cca těch 8 tis. a jsem víceméně rozhodnutý pro Sony RX100 1. generace, ale za stejnou cenu můžu mít bezzrcadlovku Canon M100 s obj. 15-45, nebyla by to přece jen lepší volba? Jde mi především o kvalitu fotek, ostatní parametry jsou vcelku podružné. Díky.

Canon M100 není úplně špatná volba, ale v kitu se setovým objektivem  bych to určitě nebral.  Kdyby jsi chtěl, tak Ti můžu nabídnout za 3.600,- fungl nový nikdy nepoužitý tělo plus krabici, nabíječku, popruh, kabel... atd... Lumix GX800 silver  ( kupováno jako záložní pro moje GX9 a GX80 , ale ty mě nikdy nenechaly ve štychu, takže nebyl důvod ho použít. ), případně Ti  můžu ukázat v Pze i GX9 a GX80 a můžeš si porovnat, velikost a uživatelské schopnosti. K tomu Lumixu kup za 100,- redukci na skla M42 a za 8.000,- budeš mít tělo a tři světelný skla  navíc 4K. Místo většího kompaktu se seťákem v HD. Oproti M100 je menší tělo, lehčí, větší výber skel, a hlavně 4K video, v dnešní době standart. HD je dnes už zastaralý formát. Díky 4K videu to umí i různý fíčuroviny co Canon neumí.

Jinak parametry Lumixu zde:  https://www.fotoskoda.cz/panasonic-lumix-dmc-gx800-12-32mm-cerny/

recenze zde: https://www.digimanie.cz/panasonic-lumix-gx800-dostava-dfd-4k-video-i-selfie-displej/6802

Upraveno uživatelem Cyber
Odkaz ke komentáři

FYI, k m-kovým Canonům se mně i holce mimořádně osvědčily kompaktní tovární ultrazoomy EF-M 18-150mm (zhruba před měsícem se mi k původní dceřině sadě M10 podařilo ukořistit výprodejní set M6+uvedený objektiv za 13 tyček - tj. v podstatě za pultovou cenu objektivu samotného). Světelnost 3,5-6,3 samozřejmě nic moc a na akční wristshoty je dost dlouhá i minimální ostřící vzdálenost (při dostatku světla naštěstí bohatě kompenzovaná telemakrem a jištěná 28mm makroobjektivem v brašně), nicméně kvalita obrazu je oproti základnímu setovému 15-45mm (přenechám, zn. "velmi levně") úplně jinde...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

PS: 4K video u novějších Canonů radši nekomentuju, u M6 jsem rád že zvládá dobře FullHD@60Hz, pro případ že bych ho snad někdy potřeboval. 
Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Canon M100 není úplně špatná volba, ale v kitu se setovým objektivem  bych to určitě nebral.  Kdyby jsi chtěl, tak Ti můžu nabídnout za 3.600,- fungl nový nikdy nepoužitý tělo plus krabici, nabíječku, popruh, kabel... atd... Lumix GX800 silver  ( kupováno jako záložní pro moje GX9 a GX80 , ale ty mě nikdy nenechaly ve štychu, takže nebyl důvod ho použít. ), případně Ti  můžu ukázat v Pze i GX9 a GX80 a můžeš si porovnat, velikost a uživatelské schopnosti. K tomu Lumixu kup za 100,- redukci na skla M42 a za 8.000,- budeš mít tělo a tři světelný skla  navíc 4K. Místo většího kompaktu se seťákem v HD. Oproti M100 je menší tělo, lehčí, větší výber skel, a hlavně 4K video, v dnešní době standart. HD je dnes už zastaralý formát. Díky 4K videu to umí i různý fíčuroviny co Canon neumí.

Jinak parametry Lumixu zde:  https://www.fotoskoda.cz/panasonic-lumix-dmc-gx800-12-32mm-cerny/

recenze zde: https://www.digimanie.cz/panasonic-lumix-gx800-dostava-dfd-4k-video-i-selfie-displej/6802

S těmi skly M42 bych to tak optimisticky neviděl. Nejběžnější objektiv s ohniskem 50 mm se bude na tomto formátu chovat jako střední teleobjektiv s ohniskem 100 mm, širokoúhlý objektiv s ohniskem 28 mm bude mít světelnost max 2,8 a bude zobrazením odpovídat spíš potrétnímu objektivu a dvacítek, nebo širších skel, které by byly na tomto těle alespoň trochu širokoúhlé, zase tak moc není a při jejich aktuálních bazarových cenách vyjde líp koupit originální sklo.

Odkaz ke komentáři

Díky všem za reakce, ale nakonec zůstanu u nějakého toho kompaktu, s výměnným objektivem už to není kapesní velikost a takovou potřebuju, zrcadlovku doma máme. Pořád se v tom plácám, ve finále jsou stále Sony RX100 a nově přibyl Canon G9X, jeden z nich to bude, ale který...

Odkaz ke komentáři

S těmi skly M42 bych to tak optimisticky neviděl. Nejběžnější objektiv s ohniskem 50 mm se bude na tomto formátu chovat jako střední teleobjektiv s ohniskem 100 mm, širokoúhlý objektiv s ohniskem 28 mm bude mít světelnost max 2,8 a bude zobrazením odpovídat spíš potrétnímu objektivu a dvacítek, nebo širších skel, které by byly na tomto těle alespoň trochu širokoúhlé, zase tak moc není a při jejich aktuálních bazarových cenách vyjde líp koupit originální sklo.

No věř že optimisticky to nejenže vidím, ale i nějaký ten čas používám. 24mm/2.8 vyjde třeba od Minolty lehce přes dva litry,- ( ekvivalent 48mm ) 28mm/ 2.8 od  Minolty je obvykle za litra kousek ( ekvivalent 56mm ) a portrétní 50/1.8 Rokkor ( ekvivalent 100/1.8 ) koupíš do litru. Rokkor 135mm/3.5 ( teleobjektiv po přepočtu 270mm ) koupíš zase do tisíce. ( ebay ceny ) . Jediný co by Tě mohlo limtovat, je šířka. A tam se dá koupit třeba  Lumix 12-32 ( ekv. 24-64mm ), starší za tři litry.  Nebo 14/2.5 starší ( ekv.28mm opět za tři litry ). Kompakt bez výměnných skel podle mě smysl absolutně nemá. To už je lepší mobil. Menší, lehčí, stále při ruce, navíc lepší světelnost, GPS, dvě, někdy tři ohniska, plus postprodukce přímo v mobilu. 

Odkaz ke komentáři

Díky všem za reakce, ale nakonec zůstanu u nějakého toho kompaktu, s výměnným objektivem už to není kapesní velikost a takovou potřebuju, zrcadlovku doma máme. Pořád se v tom plácám, ve finále jsou stále Sony RX100 a nově přibyl Canon G9X, jeden z nich to bude, ale který...

8,5mm x 6,6mm x 2mm, fakt v kapse poznáš? Kompakt bez výměnných skel a 4K jsou v době dnešních mobilů vyhozený peníze.

Vlevo je s výměnými skly ( na fotce s běžným seťákem ), vpravo je kompakt s pekelnou čočkou o světelnosti 4.9, která tam smutně bude mžourat na vždy  :)

Upraveno uživatelem Cyber
Odkaz ke komentáři

No věř že optimisticky to nejenže vidím, ale i nějaký ten čas používám. 24mm/2.8 vyjde třeba od Minolty lehce přes dva litry,- ( ekvivalent 48mm ) 28mm/ 2.8 od  Minolty je obvykle za litra kousek ( ekvivalent 56mm ) a portrétní 50/1.8 Rokkor ( ekvivalent 100/1.8 ) koupíš do litru. Rokkor 135mm/3.5 ( teleobjektiv po přepočtu 270mm ) koupíš zase do tisíce. ( ebay ceny ) . Jediný co by Tě mohlo limtovat, je šířka. A tam se dá koupit třeba  Lumix 12-32 ( ekv. 24-64mm ), starší za tři litry.  Nebo 14/2.5 starší ( ekv.28mm opět za tři litry ). Kompakt bez výměnných skel podle mě smysl absolutně nemá. To už je lepší mobil. Menší, lehčí, stále při ruce, navíc lepší světelnost, GPS, dvě, někdy tři ohniska, plus postprodukce přímo v mobilu. 

No, ale to píšeš totéž co já.

Nejběžněji dostupná skla z kinofilmových zrcadlovek (24 až 135 mm) Ti nahradí standardní a delší ohniska. Jak často ale ty dlouhé skla potřebuješ?

Kdysi dávno, kdy u nás nebyly dostupné zoomy, jsem měl nejoblíbenější sklo na kinofilm 35 mm. Bylo to dost univerzální ohnisko, dalo se použít i v místnosti, nebo v jinak omezeném prostoru a přitom příliš nezkreslovalo perspektivu. Fotka vypadala přirozeně. Při nízké cloně se s ním dalo i mazat pozadí, takže se dal focený objekt vypíchnout.

Dnes fotím s Fuji X-Pro2 a nejradši mám ještě širší sklo 16/1.4, co odpovídá kinofilmovému ohnisku 24 mm, nebo 23/1,4 a to je právě těch kinofilmových 35 mm. Když jedu  někam, kde to sklo budu mít celé dny na krku, nebo v batohu, tak vždycky dlouho váhám, které z nich si vzít, protože se mi nechce tahat obě. Nakonec to větší univerzálností vyhrává ta 23. Když vím, že budu cestovat pohodlněji a na váze mi tolik nesejde, tak volím 16/1,4 a přidávám k němu seťák 18-55/2.8-4. Není příliš velký ani těžký a pokrývá mi nejčastěji používaný rozsah ohniskové vzdálenosti, nevýhodou je, že není tak ostrý, takže potřebuje přiclonit cca na 6,3 až 8 a pak má většinou větší hloubku ostrosti, než bych chtěl.

Delší ohnisko mi nijak nechybí, i když doma mám ještě Fujinon 55-200, ale nějak si nevzpomínám, kdy naposled jsem jej měl na foťáku. O starých Pancolarech 50/1,8 a 80/1,8 a Sonnarech 135/3,5 a 200/2,8 ani nemluvím. Ty jsem snad jenom oprášil a vyzkoušel ze zvědavosti, když jsem si před asi pěti nebo šesti lety koupil tehdy novou Fuji X-Pro1 a neměl k ní, kromě 35/1,4, další objektivy (když se začala prodávat, byly k ní 3 objektivy s pevným ohniskem a to 18 mm, 35 mm a 60 mm a žádný zoom).

Takže ano, normální ohnisko a teleobjektivy starší skla perfektně nahradí, oproti kompaktu i s podstatně lepší světelností a kresbou, a pokud jsou to novější objektivy s antireflexními multivrstvami, tak mají i dostatečný kontrast a přenos barev a cena je opavdu směšná, ale široké ohnisko nenahradí, to musíš buď nepoužívat, co je škoda, nebo koupit něco originálního. 

A když mi opravdu jde o váhu a rozměry, tak beru Sony RX100. Srovnávat jej s mobilem co se kvality výstupu týká, podle mne opravdu nejde. Snad jenom za ideálních světelných podmínek a na fotce tak 9x13 cm nebude na první pohled patrný velký rozdíl.

Pokud bych si měl vybrat kompakt s nevýměnným objektivem, tak RX100 je moje první volba.

Odkaz ke komentáři

Z těchto dvou jednoznačně RX100. Já jsem se rozmýšlel mezi RX100 a G7X. Snesitelný velikost je vždy subjektivní - pro mě třeba už cokoliv s výměnou optikou bylo zu viel. Už i ten G7X není úplně do kapsy.

Odkaz ke komentáři

Já bych jen k tomu RX100 chtěl dodat, že u verze I a II začíná světelnost na konci zoomu číslem F4,9. Pro mě to bylo kdysi velice limitující, oblíbil jsem si fotit detaily obličejů (našich) dětí s vytaženým zoomem a na F4,9 to bylo při běžných domácích podmínkách a za použití rozumného isa nemožné. Od třetí verze se objektiv změnil, ale stejně tam prostě něco chybělo - snad pomalé ostření, málo účinná stabilizace, prodleva spouště nebo nevím co, skončilo to tím, že jsem RX100 prodal a koupil jsem Fuji X10, s tou fotím doteď a i když to v recenzích nepsali, tak z ní dostanu celkově lepší fotky než z RX100. Jinak, měl jsem první čtyři verze RX100 a fotím většinou na FF, to aby mě někdo nesetřel s tou Fuji X10, tu mám jen jako "malou Leicu" :)

Odkaz ke komentáři

• po 5 týdnech...

Tak kousek po záruce se mé Sony DSC-HX90V už pomalu poroučí :-( Kousek po koupi začalo habrovat kolečko Menu a teď mi nejde zacvaknout hledáček. Fotí krásně, tak už jsem kontaktoval Sony servis jestli by ho nějak cenově normálně mohli dát dohromady. Žádná elektronika to se mnou nemá lehký, ale nebojím se říct že kvalita tady toho foťáku za ty prachy stála za starou bačkoru. Radši bych do budoucna nějakého Panasonica, ty věci jsou nezničitelné, ale zase nevím jestli budou tak dobře fotit.... Ty Sony fotí jako hodně dobře, to zase jako jo.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...