Přejít na obsah

Damasko DC86


Návštěvník Alda

Doporučené příspěvky

ja myslim, ze tomu rozumis nespravne. podle mne tam je vterinova i minutova. ma to dve rucky, dva ruzne scitace... jako rattrapante, akorat to funguje jinaaaaac :-) teda, na tohle damasko bych se nechal ukecat (a jednoduse) i ja, starej odpurce stroheho designu damasko :D

Hmm tak to se Damasko vytáhlo, moc pěkné pilotky. Rozumím tomu správně, že centrální ručka není vteřínovka, ale minutovka? navíc ty technologie..

Uvidíme jestli cena bude příznívá, ale tipoval bych někde kolem 2500-3000 eur.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc pěkné chrona, líbí se mi teda spíš ta oranžová kombinace. Nevíte někdo jak je to s luminiscencí u tohoto modelu? Damasko hodinky se mi líbí snad úplně všechny, ale u všech těch modelů jsou luminiscenční jen body... škoda že nedělají lumi i číslice

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Škoda, že investujou víc námahy do výpisu a popúisu technologií, než do designu hodinek. Ale asi to zabírá, co ?

 

Subjektivně - esteticky pokažené fortis official cosmonaut´s :D

 

si zase robis p...l cigosko :) toto su hodinky dizajnovo daleko pred fortisom (no offence fortisaci). su to v podstate prve damaska ktore sa mi fakt pacia a keby som momentalne nebol svorcovy tak po nich chmatnem ihned :)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

si zase robis p...l cigosko :) toto su hodinky dizajnovo daleko pred fortisom (no offence fortisaci). su to v podstate prve damaska ktore sa mi fakt pacia a keby som momentalne nebol svorcovy tak po nich chmatnem ihned :)

 

dizajn.. fortis sam seba vykradol uz tolkokrat, ze ziadny cigos by to lepsie nedokazal :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ale Fortis páni, má už dávno len push/pull korunku...kam sa hrabe Damasko, damaskáči...vy ešte stále skrutkujete? :P :D

 

jasne ze skrutkuju, a potia sa pri tom jak farebni v kukurici, ze by si neveril.. neskutocna robota, este aj treba rozmyslat ze ktorym smerom.. boli z toho hlava, ruky - no fakt by to uz mali zmenit :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pche, Fortis vývojový team má závity v hlave, nepotrebujú aj na korunke. :D (škoda, že ma neplatia za to ako sa za nich bijem)

 

Ale k veci: DC86 sú parádne, aj ked black verzie nemusím, tú zelenú by som ale potreboval vidieť naživo, či už nebude príliš neonová, jasne pridá to k čitateľnosti, ale predsa...trochu mi vadí výrez do remeňa, kvôli nožičkám. Myslím, že ste to tu už spomínali = žiaden problém. A čo to presne skrýva pod kapotou idem našprtať.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Předmět: Damasko DC86

 

Osobně jsme zvědavý, jaké jsou ambice Damaska s tímto modelem a jeho kalibrem.

 

Dovolím si zaspekulovat, že tady se možná tvoří náhrada za jiné legendární německé chronografy, jako jsou již v tomto vlákně zmíněné Sinn 142 a zejména Tutima Military NATO Chronograph.

 

Video Tutima Military NATO Chronograph T 760-02:

 

http://www.youtube.com/watch?v=tU1JYSBDSn8

 

Trochu historie:

 

Uvedení švýcarského kalibru Lemania 5100 na trh v roce 1974 v hodinkách Omega Speedmaster Automatic umožnilo i dalším výrobcům hodinek vyrábět chronografy s možností snadného odečtu sekund a minut sekund na hlavním ciferníku bez nutnosti lovit čísla na malých subcifrnících typických pro ostatní kalibry té doby jako je například dnes dominantní ETA-Valjoux 7750 (ročník 1973).

 

Tento kalibr ETA byl na začátku kariéry chronografů navržených v roce 1973 design studiem Porsche Design (vedeného Ferdinandem Alexandrem Porschem, tvůrce slavného automobilu Porsche 911, jinak vnuk zakladatel značky Porsche ? Ferdinanda Porsheho). Hodinky s černěným pouzdrem a tahem, které vyráběla švýcarská hodinářská společností Orfina, byly původně určené pouze pro prodej přes autosalony Porshe.

 

Postupně se ale transformovaly do podoby s pouzdrem z pískované nerezové oceli a kalibrem Lemania 5510. Tyto hodinky (ref.7717) se pak okolo roku 1979 staly asi prvním automatickým chronografem zavedený u německých ozbrojených sil - Bundeswehru (NSN 6645-12-182-1763, později sjednocený na 6645-12-194-8642). Na stejném kalibru a velmi podobném designu byly založeny i další velmi podobné hodinky z počátku 80. let, které si našly cestu do Bundeswehru ? například Sinn 142M nebo Arctos 5100 (NSN 6645-12-194-8642) a konečně někdy v letech 1983-1985 i chronograf s ocelovým pouzdrem Tutima Military NATO Chronograph 798 (NSN 6645-12-194-8642). Přestože se obecně přepokládá, že Tutima byla výhradním dodavatelem pro německé letectvo (Bundesluftwaffe), tak z vojenských skladových čísel NSN je vidět, že hodinky založené na kalibru Lemania 5510 jsou pro úředního šimla identické.

 

I řada Sinn 140/141/142 má podle všech zajímavou a spletitou historii. Společnost Sinn Specialuhren založená roku 1961 se v počátcích své kariéry soustředila na hlavně na speciální časoměrná zařízení (například palubní letecké hodiny či jiná časoměrná zařízení) a hodinky přibírala postupně. Například pro Heuer vyráběla na základě kontraktu s Bundeswehrem mechanické chronografy s manuálním nátahem Heuer 1550 /Sinn 1550 (NSN 6645-12-146-3774 a 6645-12-146-5081) a podobně asi vyráběl i pouzdra, součástky nebo celé hodinky pro další švýcarské značky (Lemania). V roce 1980 se Sinn vrhl i na vlastní značku náramkových hodinek. Zatímco Sinn 101/102/103 vyšel z prací pro Heuer, tak řada Sinn 140/141/142 byly chronografy ve stylu Porsche Design vyráběné někdy koncem 70. let přímo pro švýcarskou Lemanii.

 

Odolnost kalibru Lemania 5100

 

Výhodou kalibru Lemania 5100 je kromě snadného odečítání vlastních stopek i jeho ověřená odolnost (v laboratořích i v reálných podmínkách, včetně funkce chronografu) v náročném leteckém a kosmickém prostředí. Sinn 140S (sestry modelu 142) byly první německé automaty na oběžné dráze (1985, STS-61-A) a Sinn 142 se do kosmu vydaly v roce 1993 na palubě STS-55. Původní Fortis Official Cosmonauts začaly svoji kariéru v ruském kosmickém programu s kalibrem Lemania 5100 a Tutima Military NATO Chronograph jsou dnes stále vidět na zápěstí pilotů německého letectva, včetně supervýkonných stíhaček Eurofighter.

 

A tak není divu, že se výrobcům chronografů s Lemanií 5100 asi moc nezamlouvalo, když byla po několika odkladech v letech 2003/2004 definitivně ukončena výroba tohoto kalibru. Každý z výrobců na to šel pak vlastní cestou.

 

Například Sinn svůj model přepracoval do podoby Sinn 142 St II s kalibrem Dubois-Dépraz 2070 (ETA 2892-A2 s dodatečně přilepeným chronograf modulem Dubois-Dépraz).

 

Fortis přešel na ETA-Valjoux 7750 a prý musel s modelem B-42 Official Cosmonauts Chronograph znovu do Ruska na centrifugu (a asi další testy) ve výzkumném středisku kosmických letů, aby tento modle mohl být také schválen do ruského kosmického programu.

 

Tutima zvolila jiný přístup k řešení problému. U hodinek s certifikací německého letectva, které bylo stabilním a hlavním odběratelem, se ji asi moc nechtělo do předělávání a re-certifikace. Proto před ukončením výroby kalibrů Lemania 5100 odebrala do zásoby asi 20 000 kalibrů (tak píšouí zahraniční diskusní fóra). Loni ale Tutima v jednom dopise už oficiálně přiznala, že zásoby se povážlivě tenčí.

 

Damasko DC86

 

Čas ukáže, jak u Damaska zmodifikovali základní kalibr ETA-Valjoux 7750 a jestli bude oblíbenější než Dubois-Dépraz 207x/ETA 2892.

 

Za pozornost také stojí blízké vazby mezi Damaskem a státní firmou EADS (mimo jiné výrobce stíhaček Eurofighter a Tornado). Její testovací tým na testovací základně Manching se přezbrojil na chronografy DC56 už v roce 2004. V roce 2007 se DC56 podrobily testům odolnosti a byly oficiálně schváleny pro použití na palubě Eurofighteru. A nové DC86 byly poprvé představeny právě tomuto tradičnímu partnerovi.

 

Posted Image

Zdroj: Damasko Uhren. Když se na tuto fotografii podíváte pořádně, zjistíte, že je pozadí je fotomontáž.:smile_anim:

 

Lze jen spekulovat, zda je to pouhý marketing nebo nějaký hlubší záměr. Manching není jen centrum testování Eurofighterů společností EADS, ale je to elitní zkušební základna německého letectva, na které sídlí několik různých zkušebních útvarů a institucí. Na tomto místě je testováno a schvalováno každé vybavení, které by mělo být zařazeno do výzbroje Bundesluftwaffe.

 

Dočkáme se snad zavedení DC86 do výzbroje Bundeswehru? Tutimě dříve nebo později její kalibry Lemania 5100 také dojdou.

 

Kromě dvojice Sinn 142/ Tutima Military NATO Chronograph si osobně nevybavuji žádné v současnosti vyráběné pilotky s centrální sekundovou a minutovou ručičkou chronografu. Navíc oba zmíněné modely jsou založeny na designu ze 70. let.

 

Pak by Damasko DC86 mohlo se svým více moderním designem a technologiemi oba ?konkurenty? vyzvat na ?souboj?. Osobně jsem ale velmi zvědavý na to, jestli cena DC86 nakonec překročí magickou hranici 3000 euro. :whistle:

Upraveno uživatelem Petr_P
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super sumár, Petr. Díky.

 

Zaujímalo by ma, či je možné voľne používať koncovku chrono ručičky v tvare charakteristickej šípky/lietadielka...nemala to Lemania (resp. ETA-Porsche v začiatkoch tohto kalibru) nejako ošetrené (napr. priemyselný vzor), lebo to vídím, že ak ide o tento chrono systém, tá šípka tam je.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...