Dez123 Odesláno 29. března Nahlásit Odesláno 29. března V 27. 2. 2026 v 14:19, gunman napsal: Určitě tady je pár lidí, co dělá v korporátech.. Zažili jste audit, kvůli kterýmu byste museli mít na kancelářským stole namalované okénko s nápisem káva, abyste věděli, kam si položit kafe, další okénko s nápisem pití, abyste věděli, kam si položit skleničku? Nůžky ani nože( na svačinu) aby nesměli mít ostrou špičku, cukr vysypaný vedle cukřenky by byl v zápisu uvedený jako neznámá krystalická látka bílé barvy? Magnety na nástěnce, aby byly vyrovnané podle barvy a tužky a pastelky aby nebyly ořezané moc do ostra? Tak audit vždy vychází z nějakých předpisů, není problém se auditora zeptat. Dle popisu to vypadá na nějakou interní směrnici BOZP. Btw dělám interní audity a kontroluji třeba to, zda má zaměstnanec školení na používání stoličky, pže už jsme měli případ, kdy paní spadla ze stoličky a žalovala nás, že neměla instrukce, jak ji používat.
Gustaf Odesláno 31. března Nahlásit Odesláno 31. března Zdravím, sháním regály do šatny (na věci na sebe) jakože do takový tý zvláštní místnosti, kde jsou jen věcí Chceme v ložnici zlikvidovat skříně co máme podél zdi a udělat ze sádrokartonu příčku a tím vytvořit šatnu. Potřebuji nějaký variabilní systém regálů, abych se nějak vešel do potřebných rozměrů. Truhlářství a udelavka na míru je poslední varianta. Tak jestli máte nějakým tip, tak sem s ním. Dík
Z. Paul Odesláno 1. dubna Nahlásit Odesláno 1. dubna před 23 hodinami, Gustaf napsal: Zdravím, sháním regály do šatny (na věci na sebe) jakože do takový tý zvláštní místnosti, kde jsou jen věcí Chceme v ložnici zlikvidovat skříně co máme podél zdi a udělat ze sádrokartonu příčku a tím vytvořit šatnu. Potřebuji nějaký variabilní systém regálů, abych se nějak vešel do potřebných rozměrů. Truhlářství a udelavka na míru je poslední varianta. Tak jestli máte nějakým tip, tak sem s ním. Dík Napada mě Ikea a naklikat si to v jejich “návrháři” podle rozměrů .. ale jestli to bude úplně atyp prostor tak nevim no. Já si takhle postavil regálovou skříň jak jsem potřeboval. 1
Gustaf Odesláno 1. dubna Nahlásit Odesláno 1. dubna před 27 minutami, Z. Paul napsal: Napada mě Ikea a naklikat si to v jejich “návrháři” podle rozměrů .. ale jestli to bude úplně atyp prostor tak nevim no. Já si takhle postavil regálovou skříň jak jsem potřeboval. Díky... mrknu na to
geometr Odesláno 1. dubna Nahlásit Odesláno 1. dubna Kup nějaký regály a pak podle toho postav tu příčku.
Gustaf Odesláno 1. dubna Nahlásit Odesláno 1. dubna Před hodinou, geometr napsal: Kup nějaký regály a pak podle toho postav tu příčku. Sem omezenej místem do prostoru. Regál porebuji hloubku 45cm..max půl metru. Výška 2,6m a délka 3,6m....
DavidLC Odesláno 1. dubna Nahlásit Odesláno 1. dubna Před hodinou, Gustaf napsal: Sem omezenej místem do prostoru. Regál porebuji hloubku 45cm..max půl metru. Výška 2,6m a délka 3,6m.... Kup nějaký starší na Bazoši a @African ti to upraví a natře a jednou za to bude Lambo 2
VS Odesláno 2. dubna Nahlásit Odesláno 2. dubna před 9 hodinami, Gustaf napsal: Sem omezenej místem do prostoru. Regál porebuji hloubku 45cm..max půl metru. Výška 2,6m a délka 3,6m.... Vždyť to jsou jen rovné desky. V Baumaxu, Obi, Hornbachu ti je nařežou na míru, olepí hrany, poskládat už to zvládneš. 3 bočnice 45x260 cm, jednu doprostřed, možná dvě, aby se to neprohýbalo a mezi ně police podle potřeby. Nebo jen police a upevnit na stěnu na L konzoly. 1
Gustaf Odesláno 2. dubna Nahlásit Odesláno 2. dubna před 5 hodinami, VS napsal: Vždyť to jsou jen rovné desky. V Baumaxu, Obi, Hornbachu ti je nařežou na míru, olepí hrany, poskládat už to zvládneš. 3 bočnice 45x260 cm, jednu doprostřed, možná dvě, aby se to neprohýbalo a mezi ně police podle potřeby. Nebo jen police a upevnit na stěnu na L konzoly. Hele, to je možná taky řešení jestli si u toho neublížim....
VS Odesláno 2. dubna Nahlásit Odesláno 2. dubna Hlavně pořádně měř a nevěř tomu, že stěny jsou kolmé nebo dokonce rovnoběžné. Zedníci jsou svině, centimetr, žádná míra. A při měření polic nezapomeň odečíst tloušťku bočnic. Není větší sranda, než zkracovat o 2 mm přesně nařezané desky.
geometr Odesláno 2. dubna Nahlásit Odesláno 2. dubna před 15 hodinami, Gustaf napsal: Sem omezenej místem do prostoru. Regál porebuji hloubku 45cm..max půl metru. Výška 2,6m a délka 3,6m.... Myslel jsem to samozřejmě tak, že nejdřív kup (vyber) regály, které samozřejmě budou blízko tomu rozměru zamýšlené šatny a pak tu šatnu definitivně postav. Kdysi jsme zrekonstruovali byt tak, že jsme ho ve vnitř celej zbourali a postavili znova. Pak, když se půlka věcí dělala do bytu na míru (což samozřejmě nebyl záměr hlavně kvůli penězům), mi tuším v nějaké nábytkové firmě pán povídá: "Jo vy jste si chtěli koupit hotový nábytek v krámu? Tak to jste si ho měli nejdřív koupit a pak ho obestavět, aby vám to pasovalo ".
Gustaf Odesláno 2. dubna Nahlásit Odesláno 2. dubna (upraveno) před 39 minutami, geometr napsal: Myslel jsem to samozřejmě tak, že nejdřív kup (vyber) regály, které samozřejmě budou blízko tomu rozměru zamýšlené šatny a pak tu šatnu definitivně postav. Kdysi jsme zrekonstruovali byt tak, že jsme ho ve vnitř celej zbourali a postavili znova. Pak, když se půlka věcí dělala do bytu na míru (což samozřejmě nebyl záměr hlavně kvůli penězům), mi tuším v nějaké nábytkové firmě pán povídá: "Jo vy jste si chtěli koupit hotový nábytek v krámu? Tak to jste si ho měli nejdřív koupit a pak ho obestavět, aby vám to pasovalo ". Tady je to cajk... prostě rovná stěna, žádný vyfikundace. I kámoš říkal, že pro ně bude lepší nejdříve udělat příčku, aby měly místo. Ta šatna bude mít na hloubku jen 130cm.... Upraveno 2. dubna uživatelem Gustaf
Klotzman Odesláno 8. dubna Nahlásit Odesláno 8. dubna Nebyl by tu někdo ochotný, kdo má registraci v některé z těchto knihoven a zapůjčil by mi své EUDiD abych si mohl přečíst jednu knihu z digitalniknihovny.cz? Jedná se o tzv. "dílo nedostupné na trhu", která mají na základě smlouvy s Dilií a OOA-S výjimku a lze je takto zpřístupnit i když jsou kryta autorským právem.
Lou Odesláno 24. dubna Nahlásit Odesláno 24. dubna Dotaz k satelitní televizi: servisujete to někdo? Mám TV asi třo roky, byl to kompletně novej set. V poslední době se obraz hodně seká. Před třema rokama jsem pořídil: nivá komplet parabola, TV a karta Skylink do ní. Dokážu to sám nějak zkontrolovat? Díky za rady
Sněhulák Odesláno pondělí v 12:18 Nahlásit Odesláno pondělí v 12:18 Ahoj, nemáme tady někoho kdo se zabývá restaurováním uměleckých děl na papíře, tj. lepty, grafika apod. za vyzkoušenou referenci budu taky velmi vděčný. Děkuji předem, S.
juk Odesláno pondělí v 16:32 Nahlásit Odesláno pondělí v 16:32 před 4 hodinami, Sněhulák napsal: Ahoj, nemáme tady někoho kdo se zabývá restaurováním uměleckých děl na papíře, tj. lepty, grafika apod. za vyzkoušenou referenci budu taky velmi vděčný. Děkuji předem, S. Poslechni si tenhle rozhovor, třeba tě to pomůže nasměrovat. https://www.mujrozhlas.cz/radioporadna/prvni-pomoc-pro-cenne-rodinne-papirove-dokumenty-skodi-jim-vlhko-velke-sucho-slunce-i
hufnor Odesláno pondělí v 16:44 Nahlásit Odesláno pondělí v 16:44 Vážení, mám dotaz ohledně možnosti legalizace garáže, kterou předchozí majitel domu postavil, ale evidentně úředně nevyřešil. Měl byste, prosím, někdo nějaké směrodatné, relevantní informace, zda je za stávajícího nastavení legislativy možné zlegalizovat neohlášenou stavbu? Konkrétněji stavbu velké zděné garáže v rohu pozemku, která má rozměry cca 6,5x7 m a těsně přiléhá k pozemku souseda na „východní“ straně a k obecní polňačce na straně „jižní“. Viz přiložený ilustrační obrázek. Řeším to na základě toho, že aktuálně u nás v obci začala „šťára“ katastru a netuším, nakolik hrozí nebezpečí, že začne stavby podobné mojí garáži „řešit“ i stavební úřad nebo nějaký další úřední šiml. Přicházím si pro radu a pomoc, ne pro pojeb ohledně toho, co jsem zanedbal a nepořešil už dávno. Opakuji, nestavěl jsem, koupil jsem … mohl jsem se resty původního majitele/stavitele pokusit řešit dřív, ale evidentně jsem to neudělal. Mea culpa, kdož jste bez viny, hoďte hejtem, ale raději, prosím, něčím k věci. Potřebuju nějaký relevantní výstup, ne jedna paní povídala. Půjde zlegalizovat. Možná, za předpokladu že… Nepůjde zlegalizovat vůbec. Předem děkuji Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Josef01 Odesláno pondělí v 18:30 Nahlásit Odesláno pondělí v 18:30 Jsem zvědav, až někdo fundovaný odpoví o kolik se to bude lišit od odpovědi AI.
geometr Odesláno úterý v 06:39 Nahlásit Odesláno úterý v 06:39 Začnu trochu od zadu. Šťára katastru - revize katastru nemovitostí v daném katastrálním území. Cílem je uvést soulad stavu ve skutečnost se stavem evidence katastru nemovitostí (nejčastější případy nesouladů jsou právě nezapsané budovy a přístavby budov, dalšími pak např. nesoulad reálného způsobu užívání pozemku se zapsaným druhem pozemku). K budově (stavbě), která není zapsána v katastru nemovitostí a je předmětem evidence katastru nemovitostí (ne všechny stavby jsou předmětem evidence, garáž však ano): Předně, žádný jiný úřad než katastrální, který Tě v rámci revize obešle výzvou, aby sis to dal do pořádku, to řešit nebude, dokud s tím nezačneš Ty sám a nebo Tě někdo nenapráší (stavebnímu úřadu, že máš černou stavbu, finančnímu, že možná neplatíš daně, jak bys měl, apod). To že tam máš stavbu, která není zapsána v katastru nemovitostí ještě neznamená, že jde o černou stavbu, klidně na ni mohou existovat dobové dokumenty (rozhodnutí stavebního úřadu - povolení stavby, kolaudační rozhodnutí, povolení užívání stavby, povolení předchůdce stavebního úřadu - historicky např. stavební komise místního národního výboru). A také to neznamená, že stavbu třeba už někdo nezaměřoval. Prostě se jen nemusela dostat do katastru (případně dříve do evidence nemovitostí). Záleží, jak je stavba stará - stavební právo mělo nějaký vývoj (v posledních letech poměrně překotný) a v době vzniku té které budovy platily dobové právní předpisy (např. první stavební zákon u nás byl z roku 1976). Ověř si u sebe v uložených listinách, které máš ke stavbě (pokud ti předchozí majitel něco takového předal, případně ho zkus kontaktovat) a také v archivu stavebního úřadu, zda ke stavbě neexistují jakékoliv listiny legalizující stavbu. Také, pokud by byla stavba hodně stará, vůbec nemusí nic takového existovat a přesto ještě nemusí být černou stavbou. Pokud nic takového neexistuje nebo nenajdeš, budeš muset podstoupit proces legalizace podle současných právních předpisů (stavebního zákona). Další postup se pak trochu liší podle toho, zda něco najdeš nebo ne. Nemám teď už čas, musím frčet měřit. Ale zkus napsat, jak jseš na tom - zda je šance něco dohledat nebo něco máš a jak je stavba zhruba stará. Podle toho by měl následovat další postup. 1
hufnor Odesláno úterý v 07:09 Nahlásit Odesláno úterý v 07:09 před 2 minutami, geometr napsal: Začnu trochu od zadu. Šťára katastru - revize katastru nemovitostí v daném katastrálním území. Cílem je uvést soulad stavu ve skutečnost se stavem evidence katastru nemovitostí (nejčastější případy nesouladů jsou právě nezapsané budovy a přístavby budov, dalšími pak např. nesoulad reálného způsobu užívání pozemku se zapsaným druhem pozemku). K budově (stavbě), která není zapsána v katastru nemovitostí a je předmětem evidence katastru nemovitostí (ne všechny stavby jsou předmětem evidence, garáž však ano): Předně, žádný jiný úřad než katastrální, který Tě v rámci revize obešle výzvou, aby sis to dal do pořádku, to řešit nebude, dokud s tím nezačneš Ty sám a nebo Tě někdo nenapráší (stavebnímu úřadu, že máš černou stavbu, finančnímu, že možná neplatíš daně, jak bys měl, apod). To že tam máš stavbu, která není zapsána v katastru nemovitostí ještě neznamená, že jde o černou stavbu, klidně na ni mohou existovat dobové dokumenty (rozhodnutí stavebního úřadu - povolení stavby, kolaudační rozhodnutí, povolení užívání stavby, povolení předchůdce stavebního úřadu - historicky např. stavební komise místního národního výboru). A také to neznamená, že stavbu třeba už někdo nezaměřoval. Prostě se jen nemusela dostat do katastru (případně dříve do evidence nemovitostí). Záleží, jak je stavba stará - stavební právo mělo nějaký vývoj (v posledních letech poměrně překotný) a v době vzniku té které budovy platily dobové právní předpisy (např. první stavební zákon u nás byl z roku 1976). Ověř si u sebe v uložených listinách, které máš ke stavbě (pokud ti předchozí majitel něco takového předal, případně ho zkus kontaktovat) a také v archivu stavebního úřadu, zda ke stavbě neexistují jakékoliv listiny legalizující stavbu. Také, pokud by byla stavba hodně stará, vůbec nemusí nic takového existovat a přesto ještě nemusí být černou stavbou. Pokud nic takového neexistuje nebo nenajdeš, budeš muset podstoupit proces legalizace podle současných právních předpisů (stavebního zákona). Další postup se pak trochu liší podle toho, zda něco najdeš nebo ne. Nemám teď už čas, musím frčet měřit. Ale zkus napsat, jak jseš na tom - zda je šance něco dohledat nebo něco máš a jak je stavba zhruba stará. Podle toho by měl následovat další postup. Díky za dosavadní info. Historie je následující. Předchozí majitel postavil dům v roce 2009 a krátce poté i garáž. Je to tedy relativní novostavba a žádné "historické" faktory tady nejsou ve hře. V roce 2014 se původní stavitel svým podnikáním dostal do finančních potíží a dům šel do exekuční dražby, ve které ho koupil realitní - říkejme mu - makléř. Od toho jsem dům v roce 2015 koupil já. Materiálů mám naprosté minimum, původní majitel příliš nespolupracoval, přímý kontakt na něj nemám vůbec. Přitom, jaké zkušenosti udělali s úřady jiní, na sebe nechci zbytečně upozorňovat, protože jakmile začne úřední šiml řehtat, může to být průser. A teď to neberu ani z pohledu, že by se muselo nutně jednat o zlovůli nějakého ouřady. Legislativa dokáže být nastavená tak blbě, že i ten nejbenevolentnější úředník někdy prostě nemá na vybranou a musí na základě paragrafu nařídit něco, co je pro občana velký problém. Z tohoto pohledu vidím jako ošemetné přijít na úřad a pokoušet se zjistit, jaký je konkrétní reálný stav bez toho, že bych si byl do značné míry jistý tím, že by mělo být možné tu garáž zlegalizovat. Aktuálně nemám finance na to, abych si mohl dovolit stavbu strhnout a postavit jinak, v souladu s aktuálními předpisy. V rámci pozemku by to nebyl zase až tak velký problém, ale na účtu se mi zbytečných x set tisíc neválí. Pro rodinný rozpočet by byla nepříjemná rána i suma nutná na případné odstranění stavby. Tomu bych se rád vyhnul i za cenu toho, že situace nebude po právní stránce dál "vyřešená". Když jsem procházel katastr, tak podobných staveb je tu jen po vesnici odhadem pár desítek. Řešit bych to tedy chtěl z mé strany v případě, že bude šance na "úspěch". Zatím mě tu nemá kdo a proč "prásknout". Poslední faktor, který mě svým způsobem "nutí" do řešení, je skutečnost, že jsem doteď měl i před úřadem reálný argument "dobré víry", tedy možnost tvrdit, že jsem o nelegálním stavu stavby nevěděl (což je koneckonců do jisté míry pravda, protože mi to nikdo nebyl schopný říct s jistotou a na úřad jsem se pochopitelně sám nijak nehnal). Toto nyní padá, protože si dovedu představit argument stavebního úřadu v tom smyslu, že aktuálním řešením s katastrem jsem o tom byl v podstatě oficiálně informován. Dalšími průtahy s legalizací tedy v tomto ohledu přicházím o "polehčující okolnosti". Samozřejmě netuším, jakou roli mohou mít, ale je to věc, která se mi honí hlavou při rozhodování, co a jestli s tím dělat.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se