African Odesláno 28. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. října 2023 před 5 hodinami, Radek Cigi napsal: Já se k tomu výběru připojím jako laik s dotazem, jaký je rozdíl mezi membránami Gore-tex - Pertex - BlocVent? Proč tu kterou z nich preferujete a jaké jsou u nich případně výhody a nevýhody. Taky přemýšlím o takové bundě, takže mi jde o nějakou třívrstvou membránu. Měl jsem v merku něco od HighPoint (přešli od BlocVent právávě na Pertex Shield), protože mám od nich pár softshellek a vše OK. A mám tu značku (prodejnu) tady na Šumavě. Díky moc . On ten Gore-Tex je takovej začarovanej, není lehké de v něm orientovat a výrobci často uvádějí pouze aktivity na který je určený. Stejně tomu tak odpovídá celá konstrukce bundy. Koupíš GTX ve volnočasové bundě v hodnotě pěti tisíc a stejně tak v profi horolezecké dejme tomu v ceně dvaceti tisíc, a ten rozdíl je mega velký, na základě toho všeho jsou použity různé varianty GTX a jinak vrstvené. Takže si chce pořádně rozmyslet k čemu budu bundu používat, a pak teprve začít pořádně utrácet Velice dobrý kompromis cena/výdrž je třeba můj Millet Kamet. Třívrstvý GTX, celkové velmi odolná dobře sbalitelná bunda. Dělám s ní strašné věcí a čtyři roky na klid...dnes jsem odhalil že mě sáknou spoje v ramenou od nošení batohu jak jsem čekal. Stojí osmičku, pak už mě jen napadá Trilogy varianta pro drsné zacházení s batohem, ale to už jsme na krutých šestnácti litrech, ale asi by vydržela déle no.... https://www.gore-tex.com/technology/gore-tex-products Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 28. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. října 2023 (upraveno) před 6 hodinami, Radek Cigi napsal: Já se k tomu výběru připojím jako laik s dotazem, jaký je rozdíl mezi membránami Gore-tex - Pertex - BlocVent? Proč tu kterou z nich preferujete a jaké jsou u nich případně výhody a nevýhody. Taky přemýšlím o takové bundě, takže mi jde o nějakou třívrstvou membránu. Měl jsem v merku něco od HighPoint (přešli od BlocVent právávě na Pertex Shield), protože mám od nich pár softshellek a vše OK. A mám tu značku (prodejnu) tady na Šumavě. Díky moc . O tom sa dá písať hodiny V skratke: Goretex je PTFE porézna membrána (hydrofóbna, sú v nej miniatúrne dierky, cez ktorú prejde para, ale voda nie, navyše ju teflón odpudzuje), zvyšok je neporézna, väčšinou PU membrána (hydrofilná, transportuje vlhkosť na princípe difúzneho tlaku - z jednej strany vcucne paru, na druhej ju vyflusne, pričom motorom je rozdiel teplôt a vlhkostí). Každé ma svoje výhody aj nevýhody. Goráč obyčajne dýcha trochu slabšie, ale pri správnej údržbe nestárne. Vystríhať sa treba zamasteniu membrány, napríklad nenosiť bundu na holú pokožku. Výhodou môže byť aj to, že každý výrobok, kde sa používa akákoľvek membrána od Gore, musí schváliť výrobca membrány. PU membrány zasa majú obmedzenú životnosť, tak po piatich-desiatich rokoch sa rozpadnú, čiže začnú premokať. Na druhej strane poskytujú veľkú variabilitu v ladení vlastností, kopec zákazkových PU membrán má naozaj špičkové vlastnosti, napríklad nízku gramáž, je strečová, nešuští a podobne, trebárs aj všetko naraz. Pritom si svoje vlastnosti môže zachovať až do rozpadu. Jednoducho, ako si to tá-ktorá outdoorová značka navrhne, tak mu to výrobca (Du Pont, 3M, Torray...) vyrobí a nalaminuje. To u Gore veľmi nehrozí. Inak mám dojem, že už začal alebo čoskoro začne platiť zákaz výroby PTFE (nesledujem to, môžem sa mýliť), lebo tá výroba pomocou PFOA je fakt pekné svinstvo a zvyšky zlúčenín sú nielen zdravotne závadné, ale aj večné. Upraveno 28. října 2023 uživatelem wawrik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek Cigi Odesláno 28. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. října 2023 Děkuju Vám za vysvětlení a osvětu . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Prochy68 Odesláno 28. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. října 2023 @Americkej Tak hlavne at padne a slouzi, sam do ni pujdu. Chvili mi to trochu naboril @Ajaj s tim Mammutem, kdyz jsem nekde zahlidl nejakou za necelou osmicku a 3v1, takze s perovou odepinatelnou vlozkou s moznosti nosit samostatne, ale nakonec pujdu taky do Helikonu.@African Ja na to abych nosil bundu za 14k do lesa asi nejsem jeste dostatecne vyspelej. Bal bych se v tom slezt z hlavni cesty.@wawrik Dik za technicky vysvetleni problematiky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DavidLC Odesláno 28. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. října 2023 To podstatné jsi @wawrik nezmínil, že BlocVent je od Toyoty a proto je dobrý Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 28. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. října 2023 Tak to som si myslel, že spolu s čítaním a písaním patrí ku všeobecnému vzdelaniu Inak Toyota vyrába viacero zákazkových aj značkových membrán, trebárs aj Gelanots. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
DavidLC Odesláno 28. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. října 2023 Jen jsem četl, teď umím i psát Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Happy88 Odesláno 28. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. října 2023 Sakra to sem nemel vedet, ze to dela Toyota. Budu muset ke svym dvema Lexusum dokoupit i odpovidajici bundy A abych nebyl offtopic. Doporucite prosim nejakou perovou teplou bundu pro zenu, na bezny noseni, zadny sportovni aktivity. Proste neco trochu overkill aby ji nebyla zima, ale s casual mestskym vzhledem?Cenove niz nez ten N66 nebo CanadaGoose pod 10, idealne treba kolem 6 jestli neco existuje.Je to pro svagrovou, ja zadny peri nemam a nevyznam se v tom, ale rad se priucim. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vzduch Odesláno 29. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. října 2023 pro Happy88: Těch péřovek s různými úpravami jsou mraky, záleží na preferencích každého. Třeba toto jsou klasické péřovky a z Česka https://www.patizon.com/relight-series Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ivan_989 Odesláno 29. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. října 2023 @Happy88 pozri Geox, majú teplé žensky módne bundy, a materiály sú kvalitné. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 31. října 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. října 2023 Tak už liška dorazila, vypadá very good, zipy určitě lepší než u Kiruny, ale Skogso L také o dost větší oproti L Kiruna To jsem nečekal až takový rozdíl, tak čekám M a doufám že bude.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
semi001 Odesláno 1. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. listopadu 2023 před 15 hodinami, African napsal: Tak už liška dorazila, vypadá very good, zipy určitě lepší než u Kiruny, ale Skogso L také o dost větší oproti L Kiruna To jsem nečekal až takový rozdíl, tak čekám M a doufám že bude.... Afri tvl, dyť jsi to samé řešil ze Skogsem ve 2020 A já Ti dokonce psal, že Skogso M je větší než Kiruna M Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 1. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. listopadu 2023 před 1 hodinou, semi001 napsal: Afri tvl, dyť jsi to samé řešil ze Skogsem ve 2020 A já Ti dokonce psal, že Skogso M je větší než Kiruna M Vzpomínám si Akorát že letní M mi je akorát, tak jsem počítal že s podšívkou a svetrem pod bude zapotřebí L.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Americkej Odesláno 1. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. listopadu 2023 Helikonka je doma a taky váhám s velikostí... 180 cm/110 kg/122 cm přes hrudník. Bral jsem XL a když jí zapnu jenom na tenký DeVolďácký merino triko, je vše akorát. Když přidám středně tlustou mikinu, už je to lehce natěsno. Furt se můžu hejbat bez omezení, ale v předklonu a předpaženej cejtím záda na knop. Trochu se bojím, aby po výměně za XXL nebyla zas přes čáru volná a plandavá. Vy ostatní máte raději tuhle svrchní šusťákovku natěsno, nebo volnější? A to k smrti nesnáším vracení... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 1. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. listopadu 2023 před 2 minutami, Americkej napsal: Vy ostatní máte raději tuhle svrchní šusťákovku natěsno, nebo volnější? Membrána z princípu funguje lepšie, keď je viac na telo - čím strmší teplotný gradient, tým lepšie funguje difúzia. Ale zasa niekto má radšej, keď môže nosiť bundu rozopnutú a vetrať, vtedy aj pohyb tela lepšie pumpuje vzduch spod voľnejšej bundy. To má každý inak. Ja mám radšej strih aj veľkosť na telo, menej sa potím a hlavne mi vo vetre neplandá ani nehučí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Prochy68 Odesláno 1. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. listopadu 2023 (upraveno) před 23 minutami, Americkej napsal: Helikonka je doma a taky váhám s velikostí... 180 cm/110 kg/122 cm přes hrudník. Bral jsem XL a když jí zapnu jenom na tenký DeVolďácký merino triko, je vše akorát. Když přidám středně tlustou mikinu, už je to lehce natěsno. Furt se můžu hejbat bez omezení, ale v předklonu a předpaženej cejtím záda na knop. Trochu se bojím, aby po výměně za XXL nebyla zas přes čáru volná a plandavá. Vy ostatní máte raději tuhle svrchní šusťákovku natěsno, nebo volnější? A to k smrti nesnáším vracení... Mne prisla dnes L a uz mam objednanou XL a L posilam zpatky, na shopu kde jsem bral mely rozmery v cm, ale nejspis spatne. Mam ji presne jako ty ale bez mikiny, nic mimo trika bych pod to uz nedal a i tak jsem si pripadal jak v elastakach Upraveno 1. listopadu 2023 uživatelem Prochy68 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 1. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. listopadu 2023 před 10 hodinami, semi001 napsal: Afri tvl, dyť jsi to samé řešil ze Skogsem ve 2020 A já Ti dokonce psal, že Skogso M je větší než Kiruna M Tak si ji nakonec nechá můj brácha, kterej je asi o deset cm vyšší jak já A já vyhlížím nedočkavě M.... Dvě mouchy jednou ranou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Prochy68 Odesláno 2. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. listopadu 2023 Helikon XL už dobry, vlezu tam i se slabou perovkou. Holt nemám takovej hrudník jako @Americkej Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Fester Odesláno 2. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. listopadu 2023 @Happy88 jestli netrváš na peří, doporučoval bych Wellensteyn, dají se sehnat v outletech za dobrý peníz a já i manželka jsme s nimi spokojeni. I když tady na fóru tahle značka, jak jsem vycítil, moc nefrčí, ale nehledal jsem proč. Za mě naprostá spokojenost, a žena na ně taky nedá dopustit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 2. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. listopadu 2023 V 1. 11. 2023 v 7:21, semi001 napsal: Afri tvl, dyť jsi to samé řešil ze Skogsem ve 2020 A já Ti dokonce psal, že Skogso M je větší než Kiruna M Tak konečně happy, velikost M sedne jak prdel na hrnec a za ty prachy prostě musí Je vymazlená, hafo dobře řešených kapes, obšité rukávy, poutko zvenčí, lepší zipy... takže super upgrade Kiruny. Škoda že nenahradili podšívku v kapuci, kde šustí, ale už jsem si zvykl. Hrozně mě baví materiál G-tisícovka když je nová, necháme trochu ošlehat větrem, deštěm a jde se voskovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se