Přejít na obsah

Single malt


Doporučené příspěvky

Stranou od vánočního shonu mám tady dobrou přítelkyni z ostrova Skye, kam jsme před 2 roky zavítali a viděli, jak vzniká. Přeji všem  kolegům klidné prožití svátků a úspěšný příští rok.

post-3277-0-84333900-1387898286_thumb.jpg

Upraveno uživatelem oculist
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem měl včera možnost ochutnat 20ti i 23 letou Hammer Head a porovnat. Moc si teda z večírku nepamatuju, ale poznatky jsme si naštěstí psali, takže tady je resumé: Obě jsou si hodně podobný, jedná se vlastně o tu stejnou whisky, jedna byla ale v sudech o tři roky déle a to se promítlo ve výraznosti chuti, jinak v ničem, ale rozeznat jdou od sebe jak podle vůně, tak samozřejmě podle chuti. Je opravdu hodně ječmenová, jak ve vůni, tak v chuti, první vteřiny se na jazyku koná fakt výraznej ječmenovej kopanec, pak je ale hodně dlouhej dojezd chutí, obzvláště u 23, kdy se míchají citrusy, vanilka a když se do sklenky přidá trocha vody, zůstane po polknutí výrazná mýdlová chuť. Dle mě se jedná o velmi zajimavou whisky, kterou by měl každej tuzemskej milovník single malt určitě ochutnat. Já bych jí dal 75%, nejzajimavější byl její konec, osobně mám hodně rád dřevitý a kouřový pití, tohle je ale jinde. Jim Murray jí dal ve své Whiskybible 88,5%, takže je to opravdu kousek, kterej stojí za zakoupení. Možná byl ovlivněn příběhem, kterýmu údajně moc nevěří, ale moc si přeje, aby byl prevdivej, protože je fascinující. Pro mě bylo zajimavý, že se soudruzi snažili tuhle whisky udělat už od roku 1976 a ze začátku se jim to moc nedařilo, česká rašelina prý byla pro účely výroby nepoužitelná, takže se musela dovézt ze Skotska. 23 jsem si ještě koupil do archívu, vyrobeno údajně bylo 80tis. litrů a výrobce neudává, kolik ještě zbývá, takže to jednou bude celkem raritka.

post-14887-0-79422700-1388232546_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Led se dava tak maximalne do "balentynky" a to proto, aby clovek co nejmin citil (ne)chute. Single malt samozrejme bez ledu a v pokojove teplote!

 

Nad 50% pak pridavam par kapek vody, chute a vune se rozvinou. A je toho vic :D

Nemontuj se mě tady do George Ballantina and son :D

Upraveno uživatelem jirka404
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dakujem. Este nejaky tip ? Balvenie v obycajnom eshope kde bezne nakupujem (a odber mam po ceste) nevidim, takze to nechavam do buducnosti. Momentalne je k dispozii iba:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co treba nasledujici :

 

Dalwhinnie 15yo: http://www.whisky.de/shop/Schottland/Single-Malt/Highland-A-F/Dalwhinnie-15-Jahre--.html

Aberlour Non Chill-Filtered 12yo (nebo 18yo, nebo a'bunadh): http://www.whisky.de/shop/Brennerei/Aberlour/Aberlour-Non-Chill-Filtered-12-Jahre.html

Dalmore 12/15/18yo, nebo King Alexamder: http://www.whisky.de/shop/Brennerei/Dalmore/Dalmore-The-Fifteen-15-Jahre.html

Glenfarclas 15/18yo nebo Glenfarclas 105 10yo nebo Glenfarclas Oloroso Sherry Cask 1993/2013 (nebo nasledujici rocniky) http://www.whisky.de/shop/Brennerei/Glenfarclas/Glenfarclas-15-Jahre.html

 

Vsecko perfektni piti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...