kejklik Odesláno 19. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. prosince 2008 mam to cez viac kopcov , ale sviatky uz mozu zacat Dobrou chuť, co si účtují za poslání do zahraničí? Jinak je dobré si objednat i hrubost mletí, pokud to nemají přímo v objednávce - přes net tam nekupuji a tak nevím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jovani Odesláno 19. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. prosince 2008 neviem, balik som si nechal poslat do Ostravy vsetko treba uviest do poznamky, ci zrna alebo mletu, ako mlet, kam a ako poslat ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Arthur N. Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 Kávu mám rád,ale když jsem denně pil 1-2 rundy,tak žaludek začal pobolívat.Od té doby 1kávu v neděli u snídaně a občas na návštěvě smrťák. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tiktaktiktak Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 (upraveno) Jen lehkou poznamku k "objednavce" kavy s urcitou hrubosti mleti - kazda kava je jina (je jinak prazena, ma jiny obsah oleju, silic atd) a tim padem se kazda kava musi mlit primo do jednotlive hlavice a jednotliveho espresso stroje. I vzdusna vlhkost a teplota ma na vyslednou extrakci vliv. K tomu mleta kava v jakemkoliv baleni ztraci velkou cast sveho aroma a profesionalove, kteri se degustaci kavy zabyvaji, by ji nevzali do pusy uz po par hodinach od namleti, takze objednavat si nejake pomerne drahe specialy jednoodrudovych kav jiz namlete a to "nejak" namlete, je dle meho dost vyhazovanim penez. Tim nechci nikoho popudit (v podstate at si kazdy dela co chce), nicmene aroma je v haji a namleti tvori 90% kvalitni extrakce (90-93C, min 9 baru, prutok cca. 30ml za 25-35 vterin a to vse dela u spravne nastaveneho stroje jen a pouze hrubost namleti a cerstvost kavy) Pokud to nekdo mysli s kavou vazne (tedy chce si vychutnat skutecne kvalitni a cerstvou), tak musi mit bud doma mlynek, nebo kvalitni a osvedceny automat, ktery musi byt nastaven vetsinou na nizsi hrubost mleti, nez je servisne a od vyroby. Jinak i z automatu je presso nepitelne. Pripadne zakupovat male mnozstvi nekde ve specialce, pokusnym mletim na nekolik stupnu pak zjistit, jak kavu potrebuju namlyt, zapamatovat si, ze mne melou kavu na jejich mlynku na treba 14tku zub, a pak hlavne kavu behem nejlepe nekolka hodin spotrebovat. Jinak je fakt nesmysl si objednavat cokoliv relativne dlouhodobe mlete. Asi mne dost lidi za tento nazor nebude mit rado, ale bohuzel je to fakt, se kterym se nic neda delat. Upraveno 21. prosince 2008 uživatelem tiktaktiktak Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Muffik Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 Jen lehkou poznamku k "objednavce" kavy s urcitou hrubosti mleti - kazda kava je jina (je jinak prazena, ma jiny obsah oleju, silic atd) a tim padem se kazda kava musi mlit primo do jednotlive hlavice a jednotliveho espresso stroje. I vzdusna vlhkost a teplota ma na vyslednou extrakci vliv. K tomu mleta kava v jakemkoliv baleni ztraci velkou cast sveho aroma a profesionalove, kteri se degustaci kavy zabyvaji, by ji nevzali do pusy uz po par hodinach od namleti, takze objednavat si nejake pomerne drahe specialy jednoodrudovych kav jiz namlete a to "nejak" namlete, je dle meho dost vyhazovanim penez. Tim nechci nikoho popudit (v podstate at si kazdy dela co chce), nicmene aroma je v haji a namleti tvori 90% kvalitni extrakce (90-93C, min 9 baru, prutok cca. 30ml za 25-35 vterin a to vse dela u spravne nastaveneho stroje jen a pouze hrubost namleti a cerstvost kavy) Pokud to nekdo mysli s kavou vazne (tedy chce si vychutnat skutecne kvalitni a cerstvou), tak musi mit bud doma mlynek, nebo kvalitni a osvedceny automat, ktery musi byt nastaven vetsinou na nizsi hrubost mleti, nez je servisne a od vyroby. Jinak i z automatu je presso nepitelne. Pripadne zakupovat male mnozstvi nekde ve specialce, pokusnym mletim na nekolik stupnu pak zjistit, jak kavu potrebuju namlyt, zapamatovat si, ze mne melou kavu na jejich mlynku na treba 14tku zub, a pak hlavne kavu behem nejlepe nekolka hodin spotrebovat. Jinak je fakt nesmysl si objednavat cokoliv relativne dlouhodobe mlete. Asi mne dost lidi za tento nazor nebude mit rado, ale bohuzel je to fakt, se kterym se nic neda delat. výborně napsáno, 100% souhlasím Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 Jen lehkou poznamku k "objednavce" kavy s urcitou hrubosti mleti - kazda kava je jina (je jinak prazena, ma jiny obsah oleju, silic atd) a tim padem se kazda kava musi mlit primo do jednotlive hlavice a jednotliveho espresso stroje. I vzdusna vlhkost a teplota ma na vyslednou extrakci vliv. K tomu mleta kava v jakemkoliv baleni ztraci velkou cast sveho aroma a profesionalove, kteri se degustaci kavy zabyvaji, by ji nevzali do pusy uz po par hodinach od namleti, takze objednavat si nejake pomerne drahe specialy jednoodrudovych kav jiz namlete a to "nejak" namlete, je dle meho dost vyhazovanim penez. Tim nechci nikoho popudit (v podstate at si kazdy dela co chce), nicmene aroma je v haji a namleti tvori 90% kvalitni extrakce (90-93C, min 9 baru, prutok cca. 30ml za 25-35 vterin a to vse dela u spravne nastaveneho stroje jen a pouze hrubost namleti a cerstvost kavy) Pokud to nekdo mysli s kavou vazne (tedy chce si vychutnat skutecne kvalitni a cerstvou), tak musi mit bud doma mlynek, nebo kvalitni a osvedceny automat, ktery musi byt nastaven vetsinou na nizsi hrubost mleti, nez je servisne a od vyroby. Jinak i z automatu je presso nepitelne. Pripadne zakupovat male mnozstvi nekde ve specialce, pokusnym mletim na nekolik stupnu pak zjistit, jak kavu potrebuju namlyt, zapamatovat si, ze mne melou kavu na jejich mlynku na treba 14tku zub, a pak hlavne kavu behem nejlepe nekolka hodin spotrebovat. Jinak je fakt nesmysl si objednavat cokoliv relativne dlouhodobe mlete. Asi mne dost lidi za tento nazor nebude mit rado, ale bohuzel je to fakt, se kterym se nic neda delat. A je to jako u Primu... Dobrá odezva a je opravdu pro profíky. Jinak dohoň na profi úroveň i pravopis. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tiktaktiktak Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 No stane se, holt jsem asi vetsi specialista na kavu, nez na pravopis, za to se stydim. Ovsem na druhou stranu - mam vzdy skoro skodolibou radost, kdyz vidim a slysim, jak si lide kupuji predrahe a extrakvalitni kavy, ktere laduji do spatne nastavenych automatu, nebo si je uz nechavaji namlit u prodejce na urcitou hrubost, pak jim kava mesic cestuje nejlepe postou a nasledne si nekde na podobnych forech "chrochtaji blahem", jakouze kvalitu to vlastne pijou. Nic ve zlem, muj pravopis je mozna prasopis, nicmene u podobnych diskuzi o kave mne vzdy prekvapi, jak o ni dost lidi zanicene mluvi ve smyslu, co vsechno jsou ochotni zaplatit za kvalitni zrno, pricemz je pak svou pripravou znici na uroven mesic stareho mleteho "Dadaka" z Tesca a to myslim bohuzel smrtelne vazne... A bohuzel to neradi slysi, nebot tomu rozumi urcite lepe a rady dobre minene berou jako osobni utok... Jinak fakt nic proti, svatky na krku, nechci se hadat... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 pricemz je pak svou pripravou znici na uroven mesic stareho mleteho "Dadaka" z Tesca a to myslim bohuzel smrtelne vazne... já jsem asi neznaboh a barbar...ale nejlepší kafe,co jsem kdy pil,je fialová jihlavanka se špetkou soli.....zkoušel jsem toho celkem dost,ale tohle mne "baví" nejvíc. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tiktaktiktak Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 já jsem asi neznaboh a barbar...ale nejlepší kafe,co jsem kdy pil,je fialová jihlavanka se špetkou soli.....zkoušel jsem toho celkem dost,ale tohle mne "baví" nejvíc. Dabelska kombinace, nicmene "proti gustu...." :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 Dabelska kombinace... to jo....ale nic mne nepostaví na nohy,jako tohle.....někdy to poškádlím ještě trochou skořice,ale to jen málokdy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 já jsem asi neznaboh a barbar...ale nejlepší kafe,co jsem kdy pil,je fialová jihlavanka se špetkou soli.....zkoušel jsem toho celkem dost,ale tohle mne "baví" nejvíc. to musím vyzkoušet. Doporučuju všem zkusit takový to kafe v bílým sáčku s černýma zrnama. No dobře, tak aspoň čuchnout. To abyste vy huby fajnový taky poznali co se dá taky nazývat kávou a co někteří lidé kupodivu jsou schopni pít. Já sice nemusím mít extra kvalitu za šílené ceny ale co je moc to je příliš. Káva je pochutina, mlsota a na tom se neškudlí. Vždyť to děláme pro sebe. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 to musím vyzkoušet. Doporučuju všem zkusit takový to kafe v bílým sáčku s černýma zrnama. No dobře, tak aspoň čuchnout. To abyste vy huby fajnový taky poznali co se dá taky nazývat kávou a co někteří lidé kupodivu jsou schopni pít. Já sice nemusím mít extra kvalitu za šílené ceny ale co je moc to je příliš. Káva je pochutina, mlsota a na tom se neškudlí. Vždyť to děláme pro sebe. to pije můj šéf..jiný do huby nedá....sám si to mele ...... prej je to kafe pro "chlapy"..... Jsem mu říkel,že yb si to mohl ještě filtrovat přes tejden starou fusekli,aby to mělo echt grády..... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
safi Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 (upraveno) K tomu malý příběh: Jeden můj známý z "vesnice" si často zve domů návštěvy. Před časem si pořídil mašinku na preso - střední třídu a do ní dává kávu střední třídy (nevím jakou, kilo za cca 500 CZK). Výsledek je velmi slušný. Když tuhle kávu nabídl návštěvám, téměř nikomu nechutnala...každý si dal radši turka z Lídl kávy a pochvaloval si ji :-) Upraveno 21. prosince 2008 uživatelem ¨safi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tiktaktiktak Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 to musím vyzkoušet. Doporučuju všem zkusit takový to kafe v bílým sáčku s černýma zrnama. No dobře, tak aspoň čuchnout. To abyste vy huby fajnový taky poznali co se dá taky nazývat kávou a co někteří lidé kupodivu jsou schopni pít. Já sice nemusím mít extra kvalitu za šílené ceny ale co je moc to je příliš. Káva je pochutina, mlsota a na tom se neškudlí. Vždyť to děláme pro sebe. Nojo, kdyz prumerny nasinec povazuje za kavu 2 lzicky mleteho "odpadu" ze supermerketu, zaliteho 3dcl vody, pak nejlepe doliteho na 4dcl mlekem, k tomu 3 lzicky cukru a treba jeste posypat skorici.... fuj tajbl, nicmene jak jsem psal vyse, pokud to nekomu chutna, tak at si to pije. Ze se tomu asi neda rikat kava je bohuzel realitou... A za sebe mohu rict, ze v dnesni dobe neni problem sehnat velmi slusnou kavu v cene 300-500,- Kc za kilogram, pokud si chci extra pochutnat, pak do cca. 1000,- Kc za kilogram uz se daji sehnat dost luxusni zalezitosti. Cerstvost a spravna priprava je pak ale skutecne nutnosti, jinak je to o vyhazovani penez luftem... Muj nazor a nebijte mne ze nej... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 Muj nazor a nebijte mne ze nej... ale v pohodě...... jak píšu,pil jsem kde co....i čaj s jačím máslem(potom už Ti všechno přijde jako lahůdka )......ale tohle mi chutná. Ale jezdili jsme s přítelkyní pravidelně na kávu do Prahy,blízko Václaváku tam byl takový sportbar(dělali tam i lunch pro anglány),kde měli kafe......božské.....platil jsi to první a zbytek už ne.....pravidelně jsem tam dal tak 1/2 litru ...... ne proto,že jsem nemusel platit,ale proto,že bylo skvělé.....a ten jejich výraz,když jsme jim líčili,že tam jezdíme 2x(až 5x) ročně kvůli kafi(až když jsme řekli,že jsme z Jihlavy,tak pookřáli a byli potěšení).......pak to nějak rekonstruovali a dnes nevím,je-li tam něco????? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tiktaktiktak Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 Je faktem, ze kavova kultura se zde postupne zacina teprve pestovat, nicmene pomalu. Podniku, kde se da vypit dobra kava, kvalitne pripravena je take zatim nemnoho. A jak se opakuju, na 90% je to o znalosti pripravy - slusny stroj, mlynek i slusnou kavu maj leckde, malokde je vsak barman, barista, ktery kavu umi pripravit tak, jak se pripravovat ma. Ja osobne si davam kavu uz jen v nekolika vytipovanych kavarnach a to v nekterych jen kdyz vidim barmana, ktery to umi a od ktereho uz jsem kavu ochutnal. A taky chapu, ze se nekdo do techto podniku k dobre kave rad vraci odkudkoliv. Neni v tom zadna "nafrnenost", radeji si dam caj nebo jine piti, nez abych si daval spatne pripraveny humus, ikdyz jsem se treba jinak dobre najedl a dobre se mi sedelo. A taky je to docela nakazlive, kuprikladu kolega, ktery jeste pred pul rokem bez problemu vypil treba Nesco, tak od doby, co jsem si pritahl do kanclu slusny automat a kupujem si ruzne kavy na vyzkosueni chuti - tak si koupil domu take masinku a kafe si uz take neda jinde nez tam, kde ho umi udelat, doma nebo v praci. A tim padem take radeji resi v restauraci chut na kavu cajem ci necim jinym, nez vypit nejaky humus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
safi Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 Je faktem, ze kavova kultura se zde postupne zacina teprve pestovat, nicmene pomalu. Podniku, kde se da vypit dobra kava, kvalitne pripravena je take zatim nemnoho. A jak se opakuju, na 90% je to o znalosti pripravy - slusny stroj, mlynek i slusnou kavu maj leckde, malokde je vsak barman, barista, ktery kavu umi pripravit tak, jak se pripravovat ma. Ja osobne si davam kavu uz jen v nekolika vytipovanych kavarnach a to v nekterych jen kdyz vidim barmana, ktery to umi a od ktereho uz jsem kavu ochutnal. A taky chapu, ze se nekdo do techto podniku k dobre kave rad vraci odkudkoliv. Neni v tom zadna "nafrnenost", radeji si dam caj nebo jine piti, nez abych si daval spatne pripraveny humus, ikdyz jsem se treba jinak dobre najedl a dobre se mi sedelo. A taky je to docela nakazlive, kuprikladu kolega, ktery jeste pred pul rokem bez problemu vypil treba Nesco, tak od doby, co jsem si pritahl do kanclu slusny automat a kupujem si ruzne kavy na vyzkosueni chuti - tak si koupil domu take masinku a kafe si uz take neda jinde nez tam, kde ho umi udelat, doma nebo v praci. A tim padem take radeji resi v restauraci chut na kavu cajem ci necim jinym, nez vypit nejaky humus Jaký máš názor na presso v Coffee Heaven a ve Starbucks? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. prosince 2008 Nojo, kdyz prumerny nasinec povazuje za kavu 2 lzicky mleteho "odpadu" ze supermerketu, zaliteho 3dcl vody, pak nejlepe doliteho na 4dcl mlekem, k tomu 3 lzicky cukru a treba jeste posypat skorici.... fuj tajbl, nicmene jak jsem psal vyse, pokud to nekomu chutna, tak at si to pije. Ze se tomu asi neda rikat kava je bohuzel realitou... A za sebe mohu rict, ze v dnesni dobe neni problem sehnat velmi slusnou kavu v cene 300-500,- Kc za kilogram, pokud si chci extra pochutnat, pak do cca. 1000,- Kc za kilogram uz se daji sehnat dost luxusni zalezitosti. Cerstvost a spravna priprava je pak ale skutecne nutnosti, jinak je to o vyhazovani penez luftem... Muj nazor a nebijte mne ze nej... Plný souhlas s tebou. Ale protože to mám do pražírny 15 minut autem přes kopec a doma mám Saeco manuál, tak si nechávám dávku na cca 14 dní namlít v profesionálním mlýnku na hrubost jak ty říkáš 14. zoubek. Ve vakuovaných baleních po 250g to pár dní bez škody vydrží. Jinak nejlepší preso vaří v Itálii u benzínek na dálnici. Jediný důvod: ten presovar je 24 hodin denně v provozu na plný výkon a to je podle profíků to nejlepší pro kvalitu nápoje. A ke kafové kultuře v Česku? Podívejte se, co vaří za hnůj v tzv. kafáčích nákupních center za nekřesťanský peníze. Je to dražší, než Wiener melange u Hawelky přímo ve Vídni a nedá sa to pit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jovani Odesláno 22. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. prosince 2008 inak, kava nebola iba pre mna Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 22. prosince 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. prosince 2008 dovolím si pár postřehů kafaře poučeného laika. Káva, podobně jako pivo je do značné míry zvyková záležitost. A zvyknout se dá jak známo i na vidle v zádech. Lidi dokážou vypít strašné věci a ještě budou všechny kolem a sami sebe přesvědčovat že je to to nejlepší. Další věc je jakási podivná hrdost na vlastní zhovadilost a lakotu. "Přece nedám stovku za balíček kafe, nejsem blázen, za rohem na trhu mají kilo za pade no nekup to když je to tak výhodný" A ještě se tím pochlubit návštěvě která marně přemýšlí jak odmítnout tu břečku která vzhledem i vůní připomíná ten močál z Krále Šumavy co se v něm utopila Švorcová. Pak tu máme skromnost "ále mě to stačí". Nestačí! Dělám to přece pro sebe. Jak bylo řečeno ve známém filmu "kupuju si drahý kafe protože si chci pochutnat". Samozřejmě každý má nějaké limity, někomu by několik set korun na kvalitní kávu třeba už mohlo dělat problém ale myslím že za stovku až dvě, nějaká Lavazza nebo Illy se dá pít a nikoho to nezruinuje. Taky mezi Fair trade produktama se dá najít slušná kvalita za velmi rozumné ceny. Tak a teď o přípravě. Český turek. Co dodat? snad jen odkázat o pár řádků výš- Král Šumavy. Teď opačná strana síly- presso jak ho mají rádi taliáni. Maličký šáleček a v něm trošička té lahůdky, vůně, chuť, vrstva jemné husté pěny. No dobře ale ne každý si kvůli dvěma kávám denně pořídí stroj velký jak soustruh v ceně měsíčního rodinného rozpočtu. Tak nějak mám to presso spojené s prostředím. Sednout si ke stolečku, otevřít si časopis a jen tak po očku sledovat jak barista rachtá tím vercajkem, mašina vydává tajemné zvuky a najednou to zavoní a kávička je na stolku. A někde mezi tím leží různé ty domácí kávovary, překapávače a jakože pressovače. Ale teď to utnu abych nepsal dlouhý fláky a půjdu si asi dát kávičku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se