Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 209
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Sorry za mírný OT - chtěl jsem teď prát kalhoty, co mám k saku (ne teda džíny, matroš polyester + vlna) a píšou na nich, že nee, pouze souchou cestou, do čistírny.

Nechce se mi moc chodit s kalhotama každej tejden do čistírny (džíny peru takhle často), mám to risknout a dát do pračky? Jak čistíte tyhle kalhoty?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Daj do pracky, bude sranda. Jeden moj single kamarat dal raz do pracky oblekove gate. To bola teprva sranda.

Pripadne si kup este jedny gate a striedaj ich. Potom ich nebudes musiet casto prat. Pripadne si kup este tretie a to uz budes uplne v pohode.

Odkaz ke komentáři

Klidně je vyper, Budou se ti líp vyhazovat do popelnice čisté než špinavé.

Ale vážně jedno šetrné praní to třeba vydrží,nebo spíš ne, mi napovídá drahá, a ta teda nacpe do pračky kde co.

Hrozí změna struktury, barvy , polámání(??).

Spíš mě zaujalo, proč pereš rifle každý týden?

Odkaz ke komentáři

Všechno jde vyprat. U vlny je jen riziko, že se srazí. Ale to dělá teplota, nesmí se prát na víc než 30 °C. Koukni po netu jak doporučujou prát vlnu a pusť se do toho.

Některý pračky mají i samostatný program na vlnu.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři

Sorry za mírný OT - chtěl jsem teď prát kalhoty, co mám k saku (ne teda džíny, matroš polyester + vlna) a píšou na nich, že nee, pouze souchou cestou, do čistírny.

Nechce se mi moc chodit s kalhotama každej tejden do čistírny (džíny peru takhle často), mám to risknout a dát do pračky? Jak čistíte tyhle kalhoty?

K tomu můžu podat i osobní zkušenost, i když výsledek vždy záleží na konkrétním kusu. Kdysi jsem nosil několikatery kalhoty ze směsi vlny a polyesteru. Ani jedny nebyly určené k běžnému praní v pračce apod., dle štítků vyžadovaly speciální přístup v čistírně. Přesto jsem je všechny pral doma, ručně. Do vany jsem napustil studenou vodu, přidal tekutý prostředek na vlnu, někdy i jen na tmavé prádlo. V lázni si kalhoty obrácené naruby pobyly nějakých 20-30 minut, přičemž jsem je tam dvakrát až třikrát zlehka vymáchal (žádné drhnutí apod.). Poté došlo na lehké vymáchání v čisté studené vodě, tam zůstaly tak 10 minut, načež jsem je velmi lehce a krátce vyždímal na co nejnižší otáčky a pověsil mimo dosah přímého slunce (cíl byl, aby po ždímání stále zůstaly dostatečně mokré; tehdy byla doma k dispozici stará ždímačka, kterou jsem jen roztočil a hned vypnul; dnes bych kalhoty vyždímal ručně bez kroucení a pověsil nad vanu apod., ať přebytky vody pomalu odkapou). Pokud se nepletu, ani jedny kalhoty (až patery) neutrpěly významnější změnu v rozměrech. Pravda, některé trošku pouštěly barvu, s čímž se dalo počítat. Doplním jen, že k žádným ze zmíněných kalhot jsem nevlastnil sako téhož materiálu a barvy, nejednalo se o kalhoty od obleků.

Musím přiznat, přes znalost, jak je vlněná látka citlivá, že jsem později zkusil ručně vyprat i starší kalhoty od obleku ze 100% vlny (antracitová barva), nakonec z čiré zvědavosti i samotné sako (v podstatě mělo plně odslouženo, u nového/využívaného by mě něco podobného ani nenapadlo). Kalhoty byly, co se týče především rozměrů, k použití, zkusil jsem to s nimi vícekrát (nejvíce byla patrná vyšší krčivost - viz lanolin), sako už samozřejmě ne, to se ale dalo čekat (scvrklá podšívka, hrbolatá místa kolem kapes, skladů apod., z antracitové barvy se stala tmavě šedá s nepatrným nádechem fialovo hnědé).

Odkaz ke komentáři

Díky za rady. Já těch kalhot víc mám, ale zase v nich chodím denně do práce. Problém není ani tak špína jako, že se po čase zmačkaj - no a nechci je žehlit (pressovat) před vypráním... možná ale asi budu.

Pračka nějaký šetrný program na vlnu má, tak možná prubnu nějaké ty horší. Oblekové asi ne, co?

Odkaz ke komentáři

Díky za rady. Já těch kalhot víc mám, ale zase v nich chodím denně do práce. Problém není ani tak špína jako, že se po čase zmačkaj - no a nechci je žehlit (pressovat) před vypráním... možná ale asi budu.

Pračka nějaký šetrný program na vlnu má, tak možná prubnu nějaké ty horší. Oblekové asi ne, co?

Kalhoty, ke kterým máš sako (komplet oblek), doma určitě neper. Jak už zmínil Radimk, s velkou pravděpodobností by nastal problém se změnou barvy u kalhot, což by bylo při srovnání se sakem určitě poznat. Pokud řešíš spíše pomačkané kalhoty, buď je večer pověs do koupelny do vlhka, něco se tím srovná, popřípadě použij páru z žehličky, respektive práce s žehličkou Tě stejně nemine (a pro jistotu ještě opatrně přes nějakou bavlněnou utěrku apod., aby to na kalhotách neodnesla polyesterová vlákna).

Jinak já jsem se později od kalhot ze směsi vlna s polyesterem úplně odklonil. Vadila mi na nich totiž jedna významná drobnost (zvláště u těch tmavších s nižším obsahem vlny, většinou pod 50 %), látka na více namáhaných místech se začala postupně lesknout. No a vzhledem k tomu, že jsem později přišel na to, že se dají z Anglie sehnat nové oblekové kalhoty ze 100% vlny už za cca 1 300 Kč včetně poštovného, bylo vše vyřešeno (původní nákupy kalhot ze směsi byly z nutnosti, na konci devadesátých let se v Česku jen obtížně sháněly nové kalhoty ze 100% vlny, které by stály do 2 tis. Kč; vlastně i jen tyto obyčejné "směsovky" se většinou pohybovaly v rozmezí nějakých 1,5 až 3 tis. Kč).

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Dlouhou dobu jsem nedal dopustit na wrangler, bral jsem je jako naprostou klasiku, podboně jako Lee. V posledních letech jsem přešel na exe, které mi střihově sednou ještě líp.

Odkaz ke komentáři

Nerad to říkám, ale přišel čas nahradit klasické Levis 501 něčím jiným. Kvalita 501 jde už delší dobu do kytek (a to objednávám z USA, jakože kvalitnější :D ). Máte někdo srovnání s Wrangler Five Star (nebo něčím jiným)? Kvalitou předpokládám budou podobné, jde mi spíš o střih a velikost.

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Prosim poraďte mi džínsy. Chcem takéto:

Nech vypadaju ako nové (žiadne trhance, ani stopy akože od blata, osuchance atď)

Zapínanie na zips

Modré alebo čierne

Primerane vysoký pas nech mi netrci pol rite keď sa zohnem

Také užšie by som chcel, ne klasicky strih ale ne ani skinny,mozno slim alebo tak nejak

Rovné cigaretového strihu, nie mrkvy ani zvony

Edit: nejaké maličké percento elastanu potesi

Dakujem

Upraveno uživatelem ivan_989
Odkaz ke komentáři

Ivane do Parndorfu chodíš, skús u Bossa, alebo u Karla Lagerfelda...

Boss ma prave ten klasicky volnejsi strih co nechcem  (aspon co som nasiel a skusal) a Lagerfeld mal jediny krat moju velkost co som tam bol a neboli to ani dzinsy. A nechce sa mi moc teraz robit tour po obchodoch, to najskor v januari

Ja len ze ci nahodou niekto neriesil rovnaku vec ako ja :)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...