Přejít na obsah

Rozvod

Návštěvník Kamil

Doporučené příspěvky

Jak přistoupit k rozdělení majetku profesionálního sportovce při rozvodu za situace, kdy muž nadstandardně vydělával, zatímco žena mu doma poskytovala zázemí? Podle Nejvyššího soudu je v takových případech fér, pokud se majetek při rozvodu dělí v poměru 60:40 ve prospěch muže. Ten sice přinášel peníze, jenže právě podpora ženy mu umožňovala získávat vysoké příjmy.

Senát NS zdůraznil, že k jisté míře nerovnosti při dělení majetku lze přistoupit jen ve výjimečných případech a za mimořádných okolností.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Řekl bych, že jiná varianta nezo 50:50 není. Ono pokud třeba i dědíš, tak dokud tu nemovitost vlastníš, je po rozvodu pořád jenom tvoje. Pokud ale prodáš a za ty peníze koupíš něco jiného, to uz je společné.

Odkaz ke komentáři

před 8 hodinami, Maro napsal:

Řekl bych, že jiná varianta nezo 50:50 není. Ono pokud třeba i dědíš, tak dokud tu nemovitost vlastníš, je po rozvodu pořád jenom tvoje. Pokud ale prodáš a za ty peníze koupíš něco jiného, to uz je společné.

To si nutně nemyslím. Pokud "něco jiného" koupím výlučně z peněz z prodeje nemovitosti, kterou mám (z dědictví) ve výlučném vlastnictví, tak mám za to, že i "něco jiného" bude opět v mém výlučném vlastnictví. Problém je, pokud na koupi "něčeho jiného" použiju (byť jen malou) část jiných prostředků než z prodeje nemovitosti ve výlučném vlastnictví. Komplikací může být rozdíl v hodnotě předmětné nemovitosti v době nabytí vlastnictví v rámci dědictví a hodnotě v době jejího prodeje. Zisk z výlučného majetku je totiž součástí SJM a pak by i použití tohoto zisku na koupi "něčeho jiného" způsobilo, že "něco jiné" bude v SJM. 

Abych to shrnul, vždy doporučuji věci konzultovat s advokátem, každý případ má svá specifika :) 

A ještě krátký dovětek; pokud nemáte "předmanželskou" nebo obdobnou  smlouvu, tak vše co vyděláte v práci za trvání manželství spadá do SJM a je vaše společné. To jestli si vedete oddělené účty nebo máte jeden společný na věci nic nemění. 

Odkaz ke komentáři

Myslím, že je to tak, jak píše Maro. Dar byl jeho výlučné vlastnictví i přesto, že ho získal v manželství. Ale nemovitost koupená za tyto prostředky už spadá do SJM (pokud nebyla koupena například jako podíl 1/2 + 1/2). Právní konzultace je samozřejmě jistota.

Upraveno uživatelem skalis
Odkaz ke komentáři

Zdroj zde: https://www.manzelstvi-rozvod.cz/co-nepatri-do-sjm/

Do společného jmění manželů nepatří vše, co jste nabyl/a před svatbou nebo po rozvodu manželství. Majetek (i dluhy), který jste nabyl/a během manželství tedy od okamžiku svatby až do okamžiku rozvodu manželství, je až na výjimky společný. Některý majetek, i když získaný za trvání manželství, nebude však společný nikdy (pokud jste jej před notářem nezahrnuli do společného majetku). Společné není to, co jeden z vás získal během manželství jako:

• dědictví nebo odkaz
  • dar
  • restituci
  • majetek nabytý právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví (obdoba dřívějšího majetku nabytého z výlučných prostředků)
  • věci, které slouží osobní potřebě jednoho z manželů
  • náhradu za poškození zničení nebo ztrátu svého výlučného majetku
  • náhradu nemajetkové újmy na svých přirozených právech
  • podíl v obchodní společnosti nebo družstvu (i bytovém) pokud byl pořízen během manželství do výlučného vlastnictví jednoho z vás některým ze způsobů uvedených výše (dědictvím, darem, ze svých výlučných prostředků, za náhradu újmy, atd. Před 1. 01. 2014 obecně až na výjimky nebylo možné během manželství získat podíl v bytovém družstvu do výlučného vlastnictví.) 

Tento majetek nikdy nebyl součástí společného jmění manželů, i když byl získán během manželství. Při vypořádání společného jmění manželů po rozvodu se s ním nepočítá.

Upraveno uživatelem Bushman
Odkaz ke komentáři

Co třeba znamená "...byt, který jsme pořídili s ženou společně ještě před sňatkem"...? Koupili do podílového spoluvlastnictví? 50:50 (1/2 a 1/2)?

Jj, to je zásadní. Ten byt může být stále v jejich podílovém spoluvlastnictví (pokud to po uzavření manželství nezměnili). Takže by se to řešilo odlišně než SJM, formou tzv. širšího vypořádaní podílového spoluvlastnictví. A tam by už šance myslím byla zohlednit tu úhradu hypotéky z výlučných prostředků.
Odkaz ke komentáři

před 48 minutami, skalis napsal:

Myslím, že je to tak, jak píše Maro. Dar byl jeho výlučné vlastnictví i přesto, že ho získal v manželství. Ale nemovitost koupená za tyto prostředky už spadá do SJM (pokud nebyla koupena například jako podíl 1/2 + 1/2). Právní konzultace je samozřejmě jistota.

A proč si to myslíš? Mě napadá jen ten důvod, že byt se v mezidobí "sám" (pouhým plynutím času) zhodnotil, což představuje zisk z výlučného majetku, který je již součást SJM a pokud na koupi nové věci použiju i tento zisk, tak nová věc spadá do SJM. Pokud ale "zisk" nepoužiju, tak jsem novou věc koupil z výlučného a opět bude moje výlučná.

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, Step napsal:

A proč si to myslíš? Mě napadá jen ten důvod, že byt se v mezidobí "sám" (pouhým plynutím času) zhodnotil, což představuje zisk z výlučného majetku, který je již součást SJM a pokud na koupi nové věci použiju i tento zisk, tak nová věc spadá do SJM. Pokud ale "zisk" nepoužiju, tak jsem novou věc koupil z výlučného a opět bude moje výlučná.

Protože pokud byl byt koupen jako SJM a prostředky z daru následně použity na umoření hypotéky, tak se konvertovaly do SJM. Stejně tak zhodnocení bytu po dobu vlastnictví není zhodnocení výlučných prostředků, ale zhodnocení SJM.

Odkaz ke komentáři

Jo, takto jo. Já reagoval na Marovu druhou větu ("Ono pokud třeba i dědíš, tak dokud tu nemovitost vlastníš, je po rozvodu pořád jenom tvoje. Pokud ale prodáš a za ty peníze koupíš něco jiného, to uz je společné.") kterou chápu tak, že jde o byt z dědictví (tedy tvůj výlučný), který následně prodáš a koupíš něco jiného. 

Odkaz ke komentáři

Ta konstrukce, že když peněžní dar, který je výlučným majetkem, transformuji do nemovitosti, se najednou abrakadabra stane součástí sjm, mi tochu neštymuje, ale budiž.

Rád si počkám na zprávu od Eddiho po konzultaci s právníkem, jak se věci mají podle zákona.

Ať tak či tak, Eddiho paní nic nebrání dobrovolně uznat, že do toho on uvalil o hodně víc peněz než ona (navíc z daru) a dohodnout se na podmínkách, kdy by se Eddie nemusel cítit úplně ojebanej.

Ale po mých zkušenostech v to moc nevěřím.

Upraveno uživatelem Jerryl
Odkaz ke komentáři

Díky všem za spoustu hodnotných komentářů, které ucelují mé otázky na páteční sezení s advokátkou. Uvidíme, co se dozvím od ní.

Nerad bych zaplevelil toto fórum mými trampotami, nicméně určitě přinesu krátké info ohledně toho, jak jsem pochodil u advokátky.

Ještě jednou díky všem 

Odkaz ke komentáři

Hodne stesti, Eddie. 

Za me je dobra pravnicka naprostej zaklad. Hodne mi otevrela oci, dala mi spoustu vyjednavacich rad a argumentu a jeste mi vysvetlila, ze se fakt nechci nedohodnout a soudit... 

Odkaz ke komentáři

Ahoj všem, jak jsem přednesl, tak nechci plevelit fórum, ale myslím, že užitečná informace... 

Při vypořádání majetku se zohledňuje finanční dar (výlučně jakékoliv osobě), kterým byla umořena hypotéka. Obdarovaná osoba má právo na polovinu daru, která byla použita pro umoření poloviny dluhu druhé osoby. V praxi to znamená, že při vypořádání majetku (vyplacení druhé osoby) se z poloviny tržní ceny odečítá ještě polovina daru.

Příklad:

Cena bytu 2M; Dar 1M  => Polovina bytu = 1M a z ní se odečítá půl daru (0,5M). Obdarovaná osoba tak vyplácí druhé osobě 0,5M.

Může se někomu hodit, jinak potvrzuji, že sezení s advokátem je nutnost, kdy člověk získá přehled o situaci a možnostech a na další kroky je tak připraven. Nemusím dodávat, že je pak ušetřen nervům a líp spí.

Odkaz ke komentáři

Asi jsem trochu natvrdlej nebo to čtu špatně, ale to vypadá, jako bys dával z obdrženého daru 1M polovinu - 0,5M tvé choti?

Kde je nějaká výhoda pro tebe, když dar byl výlučně tvůj?

Cílem slovní úlohy je určit jaký podíl z bytu připadne tobě a kolik tvé budoucí bývalé paní?

Odkaz ke komentáři

Asi jsem trochu natvrdlej nebo to čtu špatně, ale to vypadá, jako bys dával z obdrženého daru 1M polovinu - 0,5M tvé choti?
Kde je nějaká výhoda pro tebe, když dar byl výlučně tvůj?
Cílem slovní úlohy je určit jaký podíl z bytu připadne tobě a kolik tvé budoucí bývalé paní?

No polovina daru je jeho a druhou půlku mu vrátí bejvalaka. Z ceny bytu budou jeho 3/4, takhle jsem to pochopil já.
Odkaz ke komentáři

před 19 minutami, Prochy68 napsal:

No polovina daru je jeho a druhou půlku mu vrátí bejvalaka. Z ceny bytu budou jeho 3/4, takhle jsem to pochopil já.

Ano, je to přesně tak, jak píšeš.

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Všechny zdravím,

narazil jsem na tuto diskuzi před pár dny na netu a celou jsem ji důkladně pročetl. Začala v roce 2016 a ten časosběr je fascinující. Zároveň je zde spousta zajímavých rad. První příspěvek se ptal, jestli je to tak hrozné. Za mě je. Po 23 letech vztahu (17 let manželství, dvě dcery 13 a 16) Vám žena oznámí, že už Vás nemiluje a chce se rozvézt.  Důvody nemáme společné zájmy, nemiluje mě, málo jsem ji zaléval atd. Prý tam nikdo třetí není, což po třech měsících se ukazuje jako ne tak zcela pravdivé ... V bytě po jejím prohlášení se nedalo vydržet ... ona na práškách, děcka to už začaly vnímat, tak jsem to musel nějak rozseknout. Navrhl jsem poradnu ... prvně souhlas, pak nesouhlas, že ne ... to jsem začal mít tušení o třetí osobě. Jestli se odstěhuje ... ne nemá kam jít .... mám se odstěhovat já? prvně ne, za týden jo a za další týden už mně vyčítala, že ještě nejsem pryč, že to prodlužuji ....Tak jsem se za měsíc od startu této věci odstěhoval v pár krabicích pryč. Sdílený byt ..., který je mé rodiny, ale v současnosti z části pronajatý. Řekl jsem ji, že si rozvod musí vyřešit sama, že na to ani nešáhnu. Teď startujeme s OSPOD, dohodli jsme se na společné péči. Děcka budou tam, kde jsou i ona a když budou chtít, tak můžou kdykoliv ke mně (až teda bude kde...). V tomto věku dětí jsem už střídavku nechtěl ... ono to může skončit i nějakou formou dobrovolné střídavky, ale to ukáže čas. Děti jsme do tohoto rozhodnutí nijak netahali, pouze jsme jim to oznámili ... myslím, že tak to funguje u všech, co se rozchází bez manželství.

Dále jsem ji navrhl , že může zůstat v bytě, který jsme pořídili před svatbou (podílové spoluvlastnictví) a dokud nebudou děcka samostatné, tak nebudu chtít žádný nájem. Pokud se objeví v bytě další osoba, tak nájem chtít budu. Budu souhlasit s případným prodejem, ale ne s žádnou hypotékou na byt. Dluhy žádné nemáme. Výživné mně dle tabulky vyšlo na 10000, 1000 dolů za mé platby (tarify na mobil pro holky atd) Další odečet je 2000 , za to že holky u mě můžou být 5 dnů v měsíci (samozřejmě klidně i déle), když budou chtít. Žádný pevný termín ... Takže ve finále výživné 7000 měsíčně (asi by se tam dal započítat i nájem mé půlky bytu cca 5000 v našem městě). Dále se budu podílet na případných velkých výdajích u dětí (rovnátka, řidičák např.). Dále jsem ji navrhl, že si děti může odepisovat z platu sama na furt. Moji kamarádi mně říkají, že jsem moc hodný vůl, ale moje motivace jsou hlavně holky, ať to odserou co nejméně.... Ostatní majetek podle toho co čí je ... tam není co řešit (stavebka, penzijka, účty atd.) U penzijka je ještě dohoda, že obmyšlená osoba bude ona i já ... kdyby něco, tak by to mohlo pomoct místo vdovského důchodu. Toto je moje kuchařka, třeba to někoho bude inspirovat.

Teď něco k těm pocitům. Osobně mně strašně pomohlo si pokecat s těmi, co něčím podobným prošli (a že jich je ... myslím, že půlka je málo, vščera jsem byl na pivu s jedním známým, který má čtyři děti s dvěmi ženami a žije sám - nikdy se nestihl ani jednou oženit - mimo statistiky). A přesně třeba tato diskuze taky taková je. Uvítal bych i nějaké tipy od lidí, co to mají už za sebou delší dobu, co jim to ulehčilo. Je to fakt nával na palici (nejen na peněženku). Zaujalo mě, že je tady shoda, že první rok je děs, ale pak je to prý to nej období, čemu se mi nechce moc věřit, ale doufat můžu ... Jo a taky 15 kg dolů ... jak se tady psalo - standartní ztráta váhy, k tomu nespavost, nechutenství atd.

Tak se držte, kdo jste taky byl nucen vystoupit z vaší komfortní zóny.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...