Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 39 minutami, Chronař napsal:

To je ale špatně, ne ?

Majetek se Ti ztrácí a zbraní tomu můžeš zabránit.

Teoreticky ano: trvá "útok na zájem chráněný trestním zákoníkem" 🙂 Byť já bych v takové situaci samozřejmě taky nestřílel. Ale už na to prcám, nepřijde mi přínosný se bavit o přiměřenosti NO na základě důvodu útoku... Ale aspoň souhlasím v tom, že T. Gawron je něco jako povinná četba.

Odesláno

Problém je v právní kvalifikaci či právní morálce řekněme. U nás je zkrátka život nadřazen majetku, tudíž když nejsi ohrožen ty nebo někdo jiný, tak život nebo zdraví nemůžeš ohrozit.Právník by to jistě uměl vysvětlil lépe. Jasně, úplně chápu,že když Ti někdo před očima krade/ničí tvůj majetek, tak se to těžko chápe. Jde o to, že my jako společnost jsme se rozhodli, že nechceme divokej západ alá Alabama. Je potom na diskuzi, kolik lidí bylo zastřeleno neprávem z "pocitu" ohrožení majetku střelce a hlavně jestli je adekvátní trest někoho zabít za to že ti ukradne třeba 1000. Je to prostě druhý extrém zemí, kde se nemůžeš bránit zbraní vůbec. Oni to pak totiž vede k eskalaci - zloděj když bude vědět a počítat s tím že ukrást= počítat se střelbou tak přijde taky ozbrojen a bude pálit první. Nikde nikdy neplatilo že čím víc mají lidé zbraní, tím míň se tak krade. Spíš naopak a mnohem brutálněji takže ve výsledku roztočíme kolo násilí a mrtvých lidí..

Odesláno
To je ale špatně, ne ?
Majetek se Ti ztrácí a zbraní tomu můžeš zabránit.

Proste to tak je. Nejlepe se haji utok na zdravi a zivot. Na majetek je to velmi nejiste. A pokud uz utok netrva, tak mas smulu. Takze pokud ti nekdo neco ukradl, utika s tim pryc, uz ti nehrozi bezprostredni nebezpeci. Je to stejne, jako kdyby te nekdo prepadl, dal ti pres usta, sebral penezenku a utikal pryc. Ty bys to stihnul vytahnout az ve chvili, kdy lezis na zemi a on se vzdaluje a trefil ho. Neobhajis to.
Odesláno
V 22. 7. 2025 v 14:13, Maro napsal:

S největší pravděpodobností to byla CZ92 nebo Walther TPH. Čímž pádem celkem chapu, že kdyz na ně vytáhl tohle, tak se mu vysmáli. Akorat se teda trochu divím, ze kdyz je trefil tímhle, tak ho pak nezrasovali, celkem pochybuju, ze jeden zásah do ruky tímhle te vyřadí, čili tady se podle.me odstrašující účinek dostavil až se zásahem.

V podstste to skvele shrnuli na twitteru: 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Nechci nějak zpochybňovat tvůj názor, ale co si pamatuju knížku Střelná poranění, kterou jsem raději někam založil, tak zásah z 6,35 udělá slušnou paseku. Včera jsem zrovna poslouchal podcast o operaci Anthropoid, kdy doktor identifikoval mrtvolu odbojáře a popisoval, kudy střela 6,35 vnikla do lebky a kudy vyšla ven.

Návštěvník STRKKT
Odesláno

Ráže 6,35 je těsně nad hranicí těžkého zranění (50 J), dnes je pokládána za zastaralou a neúčinnou v ohledu na zastavovací účinek, ale ublížit stále umí (viz vražda na Klamovce v roce 2017). Za neúčinnou je pokládána zejména proto, že jsme víc vyžraní, než byli lidé v první půlce minulého století. 

Návštěvník YPO
Odesláno

Mám ten poslední model s dlouhou hlavní.

Nic moc jsem s tím nezkoušel, ale 3cm smrkový prkno z 5 metrů to prostřelí jak hovno. Asi bych s tím nechtěl dostat ani přes vatův kabát.

Zatím stále volný prodej.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Před rozpadem Československa to šlo, ale těch huňáčů tam nebylo tolik. Teď už je to možné jen za určitých podmínek, ale sebeobrana se do toho bohužel nepočítá. Proto jsem psal s nadsázkou "zvažuji".

Odesláno
před 2 hodinami, gunman napsal:

Tak zvažovat teoreticky můžeš, ale prakticky v Česku registrovanou zbraň na Slovensku nosit nelze.

jj, taky jsem to loni zvažoval a bylo mi to jasně vysvětleno, že ne. Nakonec jsem cinkal rolničkou 🙂 no, srandičky, ale měsíc po nás na tom samým místě medvěd zabil houbaře. Přitom obyčejnej lesík u Váhu, na samém kraji N. Tater.

Odesláno
V 15. 7. 2025 v 20:55, M@C napsal:

Ahoj, promin, nevsiml jsem si reakce...

Mam uz 2. kousek, prvni umrel po jedne navsteve strelnice, takze prvni dojem na me neudelal uplne dobry. Koupeno v Habrestu, ptal jsem se jich, zda se to stava nebo s tim maji zkusenost, tak pry ne, jsem prvni, komu umrel a reportovali to primo vyrobci. A naprosto prikladna reakce od Habresta na ten dotaz, poslali mi novy kolimator driv, nez jsem jim zkazeny vubec odeslal na reklamaci, plus pridali par darecku a pozornosti :D 

2. kousek zatim drzi v pohode, optika taky v pohode, nemam s tim problem, na druhou stranu nemam zkusenost s 2x drazsimi kolimatory, takze uplne nedokazu porovnat. Ale ze by mi neco vadilo nebo jsem si rikal, ze je to nekvalitni, tak to ne. Porad to muzes objednat, podivat se a pripadne do 2 tydnu vratit... :) 

Ahoj, díky za odpověď. Tak nakonec jsem si koupil origo, Siga Romeo X Compact Enclosed. Kouká se skrze něj úplně parádně, vůbec nezkresluje, když nechci tak ho vypnu a přes něj můžu používat mířidla. Taky se mi líbí, že je přímo na moji pistoli a nemusí mít žádnou destičku.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Pánové měl bych jeden dotaz - od 1.1.2026 dochází ke změně zákona o zbraních a střelivu. Mimo jiných věcí se tam mění délka zdravotní způsobilosti z 10 na 5 let. Chápu správně, že když jsem byl naposledy u doktora v roce 2019, tak musím jít znovu ještě letos, protože 5 let mi již uplynulo?

Odesláno

To si myslim ze ne.. ja to chapu tak, ze pokud budes mit zdravotni zpusobilost treba z 20.12.2025, tak bude platit dle toho casu platny upravy, tedy deset let. Takhle retrospektivne to platit nebude..

Návštěvník STRKKT
Odesláno

Myslím, že pokud jsi v druhé polovině periody, tak se tě to netýká. Nicméně, pokud ano, tak novinkou je, že tě OSZBM vyzve k doložení prohlídky. A pokud bys to propásl, nepřijdeš o papíry, jako je to nyní, ale pouze se pozastaví.

Návštěvník STRKKT
Odesláno (upraveno)

Je to uvedeno zde: https://mv.gov.cz/soubor/zbrojni-prukaz-po-1-lednu-2026.aspx

Cituji z dokundamentu:

K prvnímu předložení lékařského posudku budou držitelé, u kterých došlo k přechodu ze zbrojního průkazu na zbrojní oprávnění, vyzváni ze strany krajského ředitelství Policie České republiky, a to v závislosti od doby vydání zbrojního průkazu. Výzva bude držitelům zaslána nejdříve 3 měsíce a nejpozději ke dni

- uplynutí 5 let od vydání zbrojního průkazu,
- uplynutí 10 let od vydání zbrojního průkazu, pokud k 1. lednu 2026 uběhlo od vydání zbrojního průkazu více než 5 let,
- zániku platnosti lékařského posudku osvědčujícího zdravotní způsobilost pro vydání zbrojního průkazu, nejpozději však k 1. lednu 2031 (jedná se o případy, kdy byl lékařský posudek vydán s kratší dobou platnosti), nebo
- 1. lednu 2031, pokud nebude postupováno podle výše uvedených případů.

Jinými slovy, pokud budu k 1.1.2026 držitelem ZP déle než 5 let, dojede mi standardní perioda pro lékařskou prohlídku a zdravotní posudek předkládám až v termínu výročí. Současně, jak je uvedeno v textu, mi bude zaslána výzva a nebude to jako nyní, kdy si termín musím hlídat sám.

Současně bude nově platit: Lékařský posudek již však nebude omezen „stářím“ ke dni jeho podání, jako je tomu v současnosti (podle aktuální právní úpravy nesmí být lékařský posudek ke dni podání starší než 3 měsíce).

Upraveno uživatelem STRKKT
Chybně vložený odkaz

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...