Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Osobne si myslim, ze pokud jdu po ulici a zbran mam skytou, jdu nejakeho konfliktu pripraven pripadne tasit. V te chvili psychopat tasi a vystreli, tak maximalne strelbu opetuji a ne ze budu palit prvni, na druhou stranu pokud bude mavat zbrani, neozbrojeny nejdu do konfliktu, ozbrojeny nevim zda vystrelim jako prvni. Najde se ale urcite spousta situaci kde by jsem asi klidne jako prvni strilel (ohrozeni rodiny, ostatnich lidi atd..).

Jako varovani si vzdy vzpomenu, ze u nas v obchodaku zemrela ochranka jen proto, ze se snazila slusne vykazat opileho bezdaka ven, ten ale vytahl necekane nuz.... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle mi přijde, jako kdyby sis úrazové pojištění platil jenom třeba na jízdu autem s pocitem, že když přecházíš ulici po přechodu, tak nejsi v ohrožení. Kromě toho nikdy nevíš, kdy se staneš účastníkem nějakého problému. Viz Michal Velíšek, něco podobného se ti může stát, když si půjdeš přes ulici pro cigára do trafiky. A pak budeš přemýšlet, proč jsi nechal bouchačku doma v trezoru. 

Jen taková poznámka, každý ale jedná tak, jak sám chce.

Sorry tvuj post je zcela mimo. Samozrejme clovek nikdy nevi, co se prihodi, ale pokud bychom vsichni porad nosili stekajici zeleza, tak tim urcitou cast rizika jen zvetsime (vetsi sance na nedorozumneni, myslenkovy zkrat, atd). Ma hlavni motivace vlastnit zbrane je proste takova, ze se mi libi a mam rad strelbu - je to pro me relax. Nemam je primarne pro svoji obranu. Zijeme v jedne z nejbezpecnejsich zemi na svete. Presto kazdy to citi jinak. Kdyz si budu myslet, ze lze ocekavat zvysenou miru rizika nebezpeci, vezmu si zbran s sebou. Jeji realne pouziti je pak na samostatnou diskuzi. Nevim jake je v CR pouzita zbran opravnene v KN nebo NO, ale velke cislo to myslim nebude.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Jak je to se s střelbou ze zbraně kategorie A? Co jsem koukal na návrh novýho zákona, tak tam bylo něco ve smyslu, že když koupim teď (po grandfatheringu) zbraň, která bude od podzimu příštího roku v kategorii A, tak po dobu trvání mýho zbrojáku bude v režimu jak byla vydaná. A potom mi policie udělí výjimku, která nebude zpoplatněná. Ono teda tohle je asi taky dost pohádka zatím, ale nějak jsem se nikde kloudně nedočetl, jestli a jak se dá na střelnici střílet ze zbraně kategorie A. Teda dočetl jsem se, že to za určitých podmínek lze, ale už jsem se nedočetl za jakých a popřípadě, které střelnice to umožňují. 

Odkaz ke komentáři

Sorry tvuj post je zcela mimo. Samozrejme clovek nikdy nevi, co se prihodi, ale pokud bychom vsichni porad nosili stekajici zeleza, tak tim urcitou cast rizika jen zvetsime (vetsi sance na nedorozumneni, myslenkovy zkrat, atd). Ma hlavni motivace vlastnit zbrane je proste takova, ze se mi libi a mam rad strelbu - je to pro me relax. Nemam je primarne pro svoji obranu. Zijeme v jedne z nejbezpecnejsich zemi na svete. Presto kazdy to citi jinak. Kdyz si budu myslet, ze lze ocekavat zvysenou miru rizika nebezpeci, vezmu si zbran s sebou. Jeji realne pouziti je pak na samostatnou diskuzi. Nevim jake je v CR pouzita zbran opravnene v KN nebo NO, ale velke cislo to myslim nebude.

Tohle jsem před lety řešil taky,  a nakonec měl doma G19

Není to obří,   ale je tak akorát.  Nosil jsem to na vnitřní pouzdro   a za čas ani nevnímal že tam je.  Dá se z toho nastřílet.  Sice číza je na střelbu příjemnější, ale mě se na glocku líbí ta blbuvzdornost a jednoduchost.  Sem sice leštič,  ale tahle zbraň zvládne i lážo plážo údržbu.  Jak si požadoval, tahat se s tím každej den, tak to asi ne,  ale na občasné dojití na střelnici stačí.  Jsem taky levák,  ale záchyt závěru jsem nepředělával,  naučil jsem se to ovládat i levačkou.

Nakonec skončil u bývalého kolegy co šel  k policajtům a ten byl spokojenej.  Přej lepší než čz75.  Pravda je že tenkrát na to policajti teprva přecházeli,  a dneska už to maj asi vychytanější.

1911  je super.  Ale tak do vesternu a do války.  Velký a těžký.  Ale vnímání váhy zbraně je jako velikost hodinek.  Každej to máme jinak,  chce to vyzkoušet.

Odkaz ke komentáři

Jak je to se s střelbou ze zbraně kategorie A? ... 

Někdo mi říkal, že bude existovat výjimka pro sportovní střelbu. V praxi to má fungovat tak, že nějaká střelnice si založí střelecký klub, vybere poplatky od členů a rozdá jim legitimace. Potom vypíše soutěž nebo ligu typu "Mířenka s kosou", ty se jednou za rok zúčastníš a tím to hasne. Podle mě je ještě brzy soudit, ten návrh se pořád mění.

Tohle jsem před lety řešil taky,  a nakonec měl doma G19...

No jak čas postupuje, navštěvuji střelnice a zkouším. Ten výběr je celkem omezený paralelní zkoušení je taky problém. Jeden ten to a druhý ono, takže dojmy nejsou úplně porovnatelné. Vytvořil jsem si takový subjektivní systém hodnocení a čím víc jsem toho vyzkoušel, tím spíš zjišťuji, že to bude chtít hned dvě pistole. Jednu na pohodlnou a relaxační střelbu na střelnici a druhou malou sem tam do terénu. Blbý je, že by člověk měl trénovat i s tou (nebo převážně s tou) nositelnou, jinak je k ničemu. No a z toho, co jsem zatím zkusil, tak ty malý jsou prostě blbě se držící kopající potvory :-). Příští týden jdu na nějakou akci, kde je možný v jeden čas otestovat asi 40 kousků, tak od toho si slibuju posun v rozhodování.

Odkaz ke komentáři

Někdo mi říkal, že bude existovat výjimka pro sportovní střelbu. V praxi to má fungovat tak, že nějaká střelnice si založí střelecký klub, vybere poplatky od členů a rozdá jim legitimace. Potom vypíše soutěž nebo ligu typu "Mířenka s kosou", ty se jednou za rok zúčastníš a tím to hasne. Podle mě je ještě brzy soudit, ten návrh se pořád mění.

No jak čas postupuje, navštěvuji střelnice a zkouším. Ten výběr je celkem omezený paralelní zkoušení je taky problém. Jeden ten to a druhý ono, takže dojmy nejsou úplně porovnatelné. Vytvořil jsem si takový subjektivní systém hodnocení a čím víc jsem toho vyzkoušel, tím spíš zjišťuji, že to bude chtít hned dvě pistole. Jednu na pohodlnou a relaxační střelbu na střelnici a druhou malou sem tam do terénu. Blbý je, že by člověk měl trénovat i s tou (nebo převážně s tou) nositelnou, jinak je k ničemu. No a z toho, co jsem zatím zkusil, tak ty malý jsou prostě blbě se držící kopající potvory :-). Příští týden jdu na nějakou akci, kde je možný v jeden čas otestovat asi 40 kousků, tak od toho si slibuju posun v rozhodování.

Jo jo,  sem absolvoval taky takovou tu předváděčku. Sice se tam neděli žádné hrůzostrašné věci,  ale krátké palné zbraně sem si celkem ošahal.  Tedy přesněji ty asi nejběžnější.  A zvyk je zvyk.  Zatímco 1911 mě spíš neuchvátila, tak s glockem jsem to nasypal do terče jak prd.  Ruka to nezapoměla.

Jen zastávám názor,  že když to člověka neživý,  tak až tak moc nemusí řešit ,všecky podružné parametry.   Jednou za čtrnáct dní se unese všechno.  Tahat se s tím denně je už jiná. Možná ješte zkusit Walther.  Mě u něj neseděla spoušť,  na mě byla moc safety.  Na druhou stranu ,vše se dá upravit. 

Tak hodně štěstí s výběrem.  

Odkaz ke komentáři

Asi máš recht, že je zbytečný to over-řešit. Mě to ale i baví, takže je to vlastně zábava. Uvidíme, co nakonec vyberu. Zkoušel jsem Walther PPQ, to se mi hodně líbilo. Jen pocitově silnější zpětný ráz třeba oproti Glockům nebo CZ. Možná to má výš hlaveň...nevím, ale tuhle poznámku u toho mám :-).

Odkaz ke komentáři

AdaMoss-i, neřek bych, že je Tittus tak mimo. Spousta lidí (včetně mě) bere každodenní nošení jako ekvivalent bezpečnostního pásu v autě. Nebo se pásáš jen tam, kde čekáš nehodu? :-)

Pokud to budeš mít v hlavě takto (mám u sebe zbraň = větší šance na nedorozumění, myšlenkový zkrat...), tak ji nenos. Já souhlasím s citátem Roberta Heinleina, že ozbrojená společnost je zdvořilá společnost.

To, že si zbraň vezmeš, pokud čekáš zvýšenou míru rizika a nebezpečí...osvědčená taktika je se takovému místu/situaci raději vyhnout, obvykle to jde.

No a co se týče statistik, toho se u nás moc nedočteš, ale rozhodně se nedočteš o jedné důležité věci - kolik trestných činů zůstalo ve stádiu pokusu, protože oběť pohrozila střelnou zbraní.

Odkaz ke komentáři

Jako jestli se to stalo takto, tak mi to přijde jen jako fakt smůla. Dovedu si představit, že si vezmu zbraň večer k televizi, během čištění a další údržby si dám 2 piva, pak jí naláduju a dám do ložnice na stolek. Akorát tedy nemám žádnou zbraň, která po pádu na zem vystřelí, ale v článku se neuvádí, co to bylo za model. 

Ale stejně si spíš myslím, že to bylo úplně jinak :D

Odkaz ke komentáři

...Já souhlasím s citátem Roberta Heinleina, že ozbrojená společnost je zdvořilá společnost....

To téma je asi složitější a otázka nestojí jestli zbraně ano či ne. Já si nemyslím, že platí přímá úměra víc zbraní ve společnosti = větší bezpečnost. Možná to platí na nějakém omezeném intervalu, specifický region, kultura, další okrajové podmínky...co já vím.

Můj mindset ohledně nošení je jasný, ale nemůžu se spolehnout, že to tak mají všichni. Viz. případ kdy na řidiče vytáhli bouchačku když je problikl aby uhnuli - a to byli policajti. Nebo když v Praze jeden podnikatel ohrožoval zbraní dělníka, který požadoval peníze za odvedenou práci (majitel nějak nebyl spokojený s kvalitou odvedené práce a nechtěl zaplatit, dělník zase nechtěl odejít bez peněz).

Srovnání s autem podle mě taky nesedí. To že budu mít nehodu byť i malý ťukanec je v dnešním provozu relativně pravděpodobné. Pak může mít nepřipoutání se fatální následky, nehledě na to, že připoutat se je povinnost.. Kdežto pravděpodobnost, že budu potřebovat k obranně zbraň je myslím daleko menší, povinnost nosit zbraň není. Jasně jsou to jen dohady a pravděpodobnosti a nic asi nenasere víc, než když má doma člověk zbraň a zrovna jí nemá u sebe, když by ji potřeboval. Na rozdíl od některých střelců, já mám pochopení pro všechny...nosiče, nenosiče, občasné nosiče. Jsem trošku alergický na ty tacticool polovojáky, kteří zastávají jen svůj způsob a vše ostatní je podle nich špatně a k ničemu. Jinými slovy, kdyby se všichni střelci chovali jako oni, asi bych se v naší společnosti cítil mnohem méně bezpečně :-).

Jinak ale no flame :-). Každý to má hozený jinak. 

Odkaz ke komentáři

Známej si koupil Norinco .45 a nechal si ho u p. Zandla upravit. Když to přišlo, tak se s tím "mazlil" /náboj v komoře/, zbraň mu vyklouzla z ruky a po jejím zachycení vyšla rána - prostřelená kuchyňská linka, šíleně drahá myčka .... - střelu našel pod podlahou v předsíni /pitval podlahu až do předsíně/. Podotýkám, že je to závodní střelec /střílí velkorážnou pistoli i předovky/ - stane se.

Já je dodávám, že bych za tu úpravu ty peníze nevyhodil .-(

Odkaz ke komentáři

Jak rikas koupit norinko, a zaplatit za upravy (vetsinou tolik co stoji novy Ruger) a nakonec mit neco mezi tovarnim stejne drahym no nevim, treba ty upravy jsou jen takove ktere musis udelat vsude kromne specialu. Co se tyce naboje v komore tak 1911 se tak holt nosi, ale ja teda hned zapinam pojistku. Je to ale dle meho dost nebezpecna manipulace doma davat naboj do komory. Ja teda nosim revolver, ale uz jsem mel parkrat i 1911 a vzdy tuto manipulaci provadim s nejvetsi obezretnosti a hodne premyslim o tom kde najit doma bezpecny prostor kam mirim pri natahovani.

Odkaz ke komentáři

Držitelé zbraní se dělí na dvě skupiny. První si doma již vystřelila a druhou to teprve čeká.

Já už to mám za sebou :-)

Jo, to říká spousta lidí. Mě to teprve čeká, ale snažím se, aby to hned tak nebylo. Co sis prostřelil?

Odkaz ke komentáři

Jak rikas koupit norinko, a zaplatit za upravy (vetsinou tolik co stoji novy Ruger) a nakonec mit neco mezi tovarnim stejne drahym no nevim, treba ty upravy jsou jen takove ktere musis udelat vsude kromne specialu. Co se tyce naboje v komore tak 1911 se tak holt nosi, ale ja teda hned zapinam pojistku. Je to ale dle meho dost nebezpecna manipulace doma davat naboj do komory. Ja teda nosim revolver, ale uz jsem mel parkrat i 1911 a vzdy tuto manipulaci provadim s nejvetsi obezretnosti a hodne premyslim o tom kde najit doma bezpecny prostor kam mirim pri natahovani.

Nosím jedině s nábojem v komoře a nikdy jsem neměl problém. Pokud budeš mít jednu ruku zraněnou, tak bych chtěl vidět, jak budeš natahovat závěr. Zbraně samy od sebe nestřílí. Zbraň musíš ovládat s naprostou jistotou, jinak ji vůbec nemáš mít u sebe.

Odkaz ke komentáři

To Tittus

ja jsem preci psal ze kdyz mam 1911 tak take nosim s nabojem v komore a samozrejmne s napnutym kladivem, jen jsem zduraznil obezretnost pri davani naboje do komory.

Upraveno uživatelem tyfo
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...