Zeeberdee Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března Ahoj, díky za reakci, níže fotka. Nevím, jestli je to purenit, ale takhle to vypadalo před izolací a vylitím podlah. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Axel Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března (upraveno) @Josef01 Mít udělanou základní ekonomickou rozvahu je podle mě naprostý základ. Kdo se tomu věnuje profesionálně, měl by to zvládnout a spočítat – všechna potřebná data jsou dnes dostupná, jedinou neznámou zůstává vývoj ceny elektřiny. Bez výpočtu návratnosti přece nemůžu vědět, jestli se mi taková technologie vůbec vyplatí. Argumenty ohledně výpadků sítě jsou pro většinu lidí podle mě liché – bydlím na vesnici a ten jeden až dva výpadky ročně se dají bez problémů zvládnout. Samozřejmě chápu, že někdo si nemůže dovolit žádný výpadek, ale to jsou spíše extrémní případy. Neuvažuji teď ani situace, kdy je FVE jediná cesta, jak mít přístup k elektřině (např. izolovaná místa). Jen si myslím, že spousta lidí dnes nemá návratnost spočítanou a jen podlehne momentální módě kolem FVE, protože přece dostanou dotaci. Nakonec si pořídí komplikovaný systém, který jim reálně žádnou úsporu ani nemusí přinést Upraveno 12. března uživatelem Axel Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 12. března Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března @Zeeberdee dobrá zpráva, tohle je purenit, tedy v souladu s normou. Špatná zpráva je, že na HS portálu není moc co štelovat. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
EpsteinBarr Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března (upraveno) @Axel O ekonomickej rozvahe by som samozrejme uvazoval - v pripade, ze si peniaze na nejaku investiciu (nie nutnu) musim pozicat a platit za ne. A aj o slovnom spojeni "nie nutna investicia" sa da uspesne polemizovat, pretoze moze ist o nieco, co mi nasobne zvysi kvalitu zivota. A musi mi to zakonite priniest nejaku usporu? Pozerat sa na vsetko z pohladu uspor a co by bolo, keby som tie peniaze namiesto do xxx dal do indexov mi pride ako blbost. Upraveno 12. března uživatelem EpsteinBarr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Diablo1st Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 8:02, Axel napsal: @Josef01 Mít udělanou základní ekonomickou rozvahu je podle mě naprostý základ. Kdo se tomu věnuje profesionálně, měl by to zvládnout a spočítat – všechna potřebná data jsou dnes dostupná, jedinou neznámou zůstává vývoj ceny elektřiny. Bez výpočtu návratnosti přece nemůžu vědět, jestli se mi taková technologie vůbec vyplatí. Argumenty ohledně výpadků sítě jsou pro většinu lidí podle mě liché – bydlím na vesnici a ten jeden až dva výpadky ročně se dají bez problémů zvládnout. Samozřejmě chápu, že někdo si nemůže dovolit žádný výpadek, ale to jsou spíše extrémní případy. Neuvažuji teď ani situace, kdy je FVE jediná cesta, jak mít přístup k elektřině (např. izolovaná místa). Jen si myslím, že spousta lidí dnes nemá návratnost spočítanou a jen podlehne momentální módě kolem FVE, protože přece dostanou dotaci. Nakonec si pořídí komplikovaný systém, který jim reálně žádnou úsporu ani nemusí přinést Rozšířit Tú základnú návratnosť si vieš veľmi zhruba vypočítať, ale je tam veľa premenných. 1. Domácnosť - každá je jedinečná a má špecifické zvyklosti a požiadavky 2. Návrh - Podľa bodu 1. treba návrh optimalizovať, aby si čo najviac výroby využil na mieste. Toto sa pri dotačných deje veľmi málo 3. Cena inštalácie - je veľký rozdiel, či si vieš a môžeš niečo spraviť sám, alebo je to celé na kľúč a ešte k tomu na dotácie 4. Prevádzka - zo skúseností, málo kto si FVE namontuje a už na ňu nesiahne. Počas prevádzky zistí, že niečo mu nevyhovuje alebo by chcel niečo pridať. Pre človeka, čo nemá s FVE skúsenosti je prakticky nemožné určiť, čo vlastne chce Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 8:02, Axel napsal: @Josef01 Mít udělanou základní ekonomickou rozvahu je podle mě naprostý základ. Kdo se tomu věnuje profesionálně, měl by to zvládnout a spočítat – všechna potřebná data jsou dnes dostupná, jedinou neznámou zůstává vývoj ceny elektřiny. Bez výpočtu návratnosti přece nemůžu vědět, jestli se mi taková technologie vůbec vyplatí. Argumenty ohledně výpadků sítě jsou pro většinu lidí podle mě liché – bydlím na vesnici a ten jeden až dva výpadky ročně se dají bez problémů zvládnout. Samozřejmě chápu, že někdo si nemůže dovolit žádný výpadek, ale to jsou spíše extrémní případy. Neuvažuji teď ani situace, kdy je FVE jediná cesta, jak mít přístup k elektřině (např. izolovaná místa). Jen si myslím, že spousta lidí dnes nemá návratnost spočítanou a jen podlehne momentální módě kolem FVE, protože přece dostanou dotaci. Nakonec si pořídí komplikovaný systém, který jim reálně žádnou úsporu ani nemusí přinést Rozšířit Přesně tak, mě to taky za 250 000 Kč/10kWp po dotacích nedávalo smysl na novostavbě která žere 6-7 MW ročně. Ale protože jsem musel stejně řešit výměnu 14 let starého Superba za něco novějšího tak jsem se se ženou domluvil, že bude jezdit EV a tam už je ekonomika jasná. Jinak bych těch 250K uměl utratit příjemněji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 8:22, Diablo1st napsal: Tú základnú návratnosť si vieš veľmi zhruba vypočítať, ale je tam veľa premenných. 1. Domácnosť - každá je jedinečná a má špecifické zvyklosti a požiadavky 2. Návrh - Podľa bodu 1. treba návrh optimalizovať, aby si čo najviac výroby využil na mieste. Toto sa pri dotačných deje veľmi málo 3. Cena inštalácie - je veľký rozdiel, či si vieš a môžeš niečo spraviť sám, alebo je to celé na kľúč a ešte k tomu na dotácie 4. Prevádzka - zo skúseností, málo kto si FVE namontuje a už na ňu nesiahne. Počas prevádzky zistí, že niečo mu nevyhovuje alebo by chcel niečo pridať. Pre človeka, čo nemá s FVE skúsenosti je prakticky nemožné určiť, čo vlastne chce Rozšířit Naprosto souhlas. K bodu 4: je to tak se všema technologiema v baráku, tepelko, rekuperace, FVE, nikdy to nekončí instalací. U mě je to tak, že to průběžně sleduji a optimalizuji zejména časy spínání a výkon/příkon/teploty, aby se co nejvíce využilo slunce. Což v reálu znamená cca 1 x měsíčně lehce přenastavit apod. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lub Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 7:26, obrbobr napsal: Ahoj, to je poměrně dost častý problém u tak velkých pozic. Já. když jsem HS-PORTÁLY prodával, dával jsem pod spodní práh automaticky podkladní profil z PURENITU. Sice to stálo v průměru o pár tisíc víc, ale když si to zákazník nedal vysvětlit, tak byl zákaz mu to takto dodat a měl smůlu. Taky je to dobré řešení ve vztahu vzniku tepelného mostu v místě prahu. Ta pozice po namontování nesmí "viset" ve vzduchu, protože logicky se ten hliníkovej práh prohne a pak ten posuv nefunguje. Velice často jsem viděl prahy podložené cihlami, nebo nějakým dřevem. HS portály jdou také velmi špatně seřizovat, ono tam prakticky není co. Máš laserovou vodováhu? Tou by se dal práh změřit. Rozšířit možná se zeptám naivně (vím, že pod portály se doporučuje výhradně purenit), ale proč nelze místo něj dát třeba masivní dřevěnou fošnu/trám uloženou po celé délce? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Diablo1st Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 8:31, Kotlick napsal: Naprosto souhlas. K bodu 4: je to tak se všema technologiema v baráku, tepelko, rekuperace, FVE, nikdy to nekončí instalací. U mě je to tak, že to průběžně sleduji a optimalizuji zejména časy spínání a výkon/příkon/teploty, aby se co nejvíce využilo slunce. Což v reálu znamená cca 1 x měsíčně lehce přenastavit apod. Rozšířit Pri FVE sa mi už stalo, že sa komplet menil systém kvôli tomu, že dotyčný chcel mať všetko v mobile na jednom mieste (FVE, EV charger a vyťažovanie), čo nie každý systém umožňuje. Najprv som mu radil dať HomeAsistant, ale do toho sa mu moc nechcelo ísť. Toto si málo ľudí uvedomuje, že FVE treba aj nejako riadiť a keď na to prídu, čo všetko by chceli tak zistia, že to chce nadradený systém za nie malé peniaze. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
obrbobr Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března Jo, to vypadá na PURENIT a takhle "zdálky" to nevypadá jako odfláknutá montáž, to jsem viděl horší... Zkusil bych to změřit a těma klínkama zkusit srovnat. S tím by se dalo vyhrát a zkoušet pojezd. Další věc, co se taky stávalo, že tvar celého prvku není obdélník, ale jakoby kosočtverec. Tam se měří úhlopříčky (z rohu do rohu). Tohle je ale spíš problém, když to netěsní (což je další nevýhoda HS-PORTALŮ) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zeeberdee Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března (upraveno) Pánové díky za reakce, problém je v tom, že tohle byl stav před půl rokem. Teď to vypadá takhle. Firma navrhuje, že to celý vyrube a udělá se to znovu, což by mi zkurvilo asi i vinyl a všechno. Upraveno 12. března uživatelem Zeeberdee Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 8:46, Diablo1st napsal: Pri FVE sa mi už stalo, že sa komplet menil systém kvôli tomu, že dotyčný chcel mať všetko v mobile na jednom mieste (FVE, EV charger a vyťažovanie), čo nie každý systém umožňuje. Najprv som mu radil dať HomeAsistant, ale do toho sa mu moc nechcelo ísť. Toto si málo ľudí uvedomuje, že FVE treba aj nejako riadiť a keď na to prídu, čo všetko by chceli tak zistia, že to chce nadradený systém za nie malé peniaze. Rozšířit No lidem se moc nechce přemýšlet, přitom to není raketová věda. A jak říkáš, mít super appku nebo něco podobného je pak za jiné peníze a zase jsme u té návratnosti. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 8:42, lub napsal: možná se zeptám naivně (vím, že pod portály se doporučuje výhradně purenit), ale proč nelze místo něj dát třeba masivní dřevěnou fošnu/trám uloženou po celé délce? Rozšířit Tam nechceš mít dřevo, je tam velké riziko vlhkosti, dřevo pak bude pracovat, nebo rovnou shnije. Je to v místě kde jakákoliv oprava = vybourání a šílené náklady. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
obrbobr Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 9:31, Zeeberdee napsal: Pánové díky za reakce, problém je v tom, že tohle byl stav před půl rokem. Teď to vypadá takhle. Firma navrhuje, že to celý vyrube a udělá se to znovu, což by mi zkurvilo asi i vinyl a všechno. Rozšířit Tak to je blbý . Ale změřit prohnutí práhu můžeš a jestli je prohlej, tak máme důvod. Na druhou stranu by to prohnutí bylo vidět i na styku podlahy s prahem, leda, že by podlaháři to "prohnutí" udělali také, ale to jsou už takový moje teorie ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 9:31, Zeeberdee napsal: Pánové díky za reakce, problém je v tom, že tohle byl stav před půl rokem. Teď to vypadá takhle. Firma navrhuje, že to celý vyrube a udělá se to znovu, což by mi zkurvilo asi i vinyl a všechno. Rozšířit Chce to kvalitní laser a proměřit to. 7 cm betonu(anhydridu) na 6 metrech délky portálu mohlo něco udělat, ale tipoval bych spíš střed rámu, než kraje kde je to nakotvené do zdi. Pokud chápu správně, tak jde ztuha otáčení/otevírání klikou. Pojezd je v poho? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lub Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 9:40, Kotlick napsal: Tam nechceš mít dřevo, je tam velké riziko vlhkosti, dřevo pak bude pracovat, nebo rovnou shnije. Je to v místě kde jakákoliv oprava = vybourání a šílené náklady. Rozšířit jasné, díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
obrbobr Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 8:42, lub napsal: možná se zeptám naivně (vím, že pod portály se doporučuje výhradně purenit), ale proč nelze místo něj dát třeba masivní dřevěnou fošnu/trám uloženou po celé délce? Rozšířit Rozumím Ti, určitě je to lepší varianta než nic, resp. když to visí v luftě, nebo je to podložený cihlama. Já bych to dřevo tam nechtěl, to bude po čase plesnivět a tlít. Ten PURENIT je ideální tepelně izolační materiál a je to takový "mrtvý" materiál, ale zas to něco stojí a většina stavebníků to neřeší. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zeeberdee Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 9:45, Kotlick napsal: Chce to kvalitní laser a proměřit to. 7 cm betonu(anhydridu) na 6 metrech délky portálu mohlo něco udělat, ale tipoval bych spíš střed rámu, než kraje kde je to nakotvené do zdi. Pokud chápu správně, tak jde ztuha otáčení/otevírání klikou. Pojezd je v poho? Rozšířit Pojezdy měnili, výztuhy dávali. Ale nejde to otevřít, teda jen s využitím hoooodně velký síly. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jehlan Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března V 12. 3. 2025 v 9:45, Kotlick napsal: Chce to kvalitní laser a proměřit to. 7 cm betonu(anhydridu) na 6 metrech délky portálu mohlo něco udělat, ale tipoval bych spíš střed rámu, než kraje kde je to nakotvené do zdi. Pokud chápu správně, tak jde ztuha otáčení/otevírání klikou. Pojezd je v poho? Rozšířit Určitě měřit, několikrát v čase. viz.Dilatace (stavebnictví) – Wikipedie Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 12. března Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března (upraveno) V 12. 3. 2025 v 8:02, Axel napsal: @Josef01 Mít udělanou základní ekonomickou rozvahu je podle mě naprostý základ. Kdo se tomu věnuje profesionálně, měl by to zvládnout a spočítat – všechna potřebná data jsou dnes dostupná, jedinou neznámou zůstává vývoj ceny elektřiny. Bez výpočtu návratnosti přece nemůžu vědět, jestli se mi taková technologie vůbec vyplatí. Argumenty ohledně výpadků sítě jsou pro většinu lidí podle mě liché – bydlím na vesnici a ten jeden až dva výpadky ročně se dají bez problémů zvládnout. Samozřejmě chápu, že někdo si nemůže dovolit žádný výpadek, ale to jsou spíše extrémní případy. Neuvažuji teď ani situace, kdy je FVE jediná cesta, jak mít přístup k elektřině (např. izolovaná místa). Jen si myslím, že spousta lidí dnes nemá návratnost spočítanou a jen podlehne momentální módě kolem FVE, protože přece dostanou dotaci. Nakonec si pořídí komplikovaný systém, který jim reálně žádnou úsporu ani nemusí přinést Rozšířit Já u spousty věcí nedělám ekonomickou rozvahu, prostě to tak chci, třebaže na tom ekonomicky tratím. Při větší spotřebě domu a dražší energii to začíná být zajímavé, zvláště, když se nabíjí elektroauta. Někdo tady uváděl, že dostal tarif 2,90 Kč/kWh, za to se FVE vyplatit finančně nemůže (na to ani nemusím dělat kalkulaci), ale jak jsem psal, je to o nezávislosti a také, kdoví co bude za rok, zvláště v dnešní době. Někdo to už tady psal, že zafouká větší vítr a mají výpadek, každý to má jinak. A nakonec, budoucí majitel Maserati si také nedělá ekonomickou analýzu Upraveno 12. března uživatelem Josef01 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se