Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Díky za odpověď.
A jak máš to okno velký?
Blbý je, že mám na jih zrovna ty největší plochy, tak špekuluju, co s tim?
Kdyby vás něco napadlo, tak jsem jedno ucho. 

Ten fix je 110x220cm a je na jihozápad. Jinak na jih máme okna 150x110cm jednokřídlé a ty jsou v pohodě.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odesláno

My máme taky na jihu dvě obrovské okna viz foto výše (3x2,8 m) z toho bude jeden portál a v patře taky bude většina oken na jih. Z venku bude barva antracit, tak z výše uvedeného si určitě ten hliník nechám nacenit. Asi je blbost kombinovat na domě různé materiály oken podle světových stran. 

Odesláno (upraveno)

@Jerryl my budeme mít taky velké okna a obrácené na západ a jako záložní  (ekonomičtější) variantu mam kompozitní okna z profilu Rehau (plast s příměsí skelných vláken).

@moco kombinace materiálu blbost není, třeba Internorm umí kombinovat dřevohliník a dřevoplast, aby to vypadalo stejně. 

Upraveno uživatelem xbraj19
Odesláno
před 1 hodinou, moco napsal:

My máme taky na jihu dvě obrovské okna viz foto výše (3x2,8 m) z toho bude jeden portál a v patře taky bude většina oken na jih. Z venku bude barva antracit, tak z výše uvedeného si určitě ten hliník nechám nacenit. Asi je blbost kombinovat na domě různé materiály oken podle světových stran. 

No právě kombinování materiálu mě napadlo jako ekonomické řešení.

Na jih mám prosklenou plochu cca 5x2,3 m, kterou jsem původně plánoval kvůli ceně v plastu, ale hliník už zvažuji. Kdežto na severní straně na obyčejná okna 2x1,5 by plast bohatě stačil. Barva by se sjednotila.

Odesláno

dávat tmavé rámy v plastu na osluněné fasády mi nepřijde rozumné. otázka vlastně vůbec toho trendu antracitu atp, jestli tenhle pomine nebo bude dál trvat, moc tomu nerozumím. jako by to byla povinnost nebo jakýsi standard, mít co nejtmavší okna, střechu, klempířinu..  hlavně bílá fuj, no, nevím proč. osobně mi přjde super světlá šedá, třeba, k dřevěnému obkladu nebo bílé fasádě.

co mě ale dojímá, je to ojebávání investorů ze strany zhotovitele. lidi - sjednávejte si stavební dozor! nebo pokud si to šéfujete sami a vidíte do projektu, tak buďte přísní a nekompromisní. co jsem teď viděl, tak to bylo k zblití. matláci netuší, k čemu je osb jako parobrzda, vedou tamtudy prostupy s elektrikou, dokonce do této vrstvy dávají krabičky pro el.instalaci. že je navržená instalační předstěna, tak na to kašlou, aspoň ušetříme vnitřní prostor.  nebo dají dvojsklo místo předepsaného trojskla (i střešní okno!) a nakecají investorovi, že je to jedno. nejhorší je dnes sehnat lidi (teda ty, co umí), to je fakt průšvih.

Odesláno

@lub já osobmě jsem strašně vděčný za stavební dozor, který je kovaný a nemilosrdný. zároveň i firma, která je ač naprosto super  raději vše dopředu konzultuje a zjišťuje, komunikuje, jejich projetantka vše ladí a připomínkuje.

šetří si tím problémy nebo odmítnutí. 

těch věcí a postupů co se liší  je tolik, řeší se naprosté detaily. nejen že je super, že se člověk nemusí hádat, protože to v oblasti kde nenì kovaný vlastně ani dost dobře nemůže, ale ve finále ušetří opravdu dost peněz nebo pozdější mrzení. 

• Dát hlas 1
Odesláno

Pánové, dospěl jsem do bodu, kdy si už musím rychle vybrat dodavatele bazénu, abych mohl udělat stavební přípravu. 

Moc se neorientuji v kvalitě dodavatelů a rozsahu jejich služeb. Plánuji sklolaminátový bazén, slaná voda, protiproud, filtrace vedle v šachtě. Velikost cca 6 x 3 metry, hloubka cca 1.5 metru. Dodavatel ideálně Morava (dostupnost případných služeb). 

Zatím mám jediné doporučení na dodavatele Albistav Development  - bazény PoolDo a sám jsem si našel podle pěkné reklamy na webu Bazény Krajča. 

Prosím, pokud máte nějakou zkušenost s výše uvedenými firmami, nebo doporučte.

Díky. 

Odesláno

Vážení stavitelé, má někdo zkušenost se sádrovou omítkou, ve smyslu: jak hodně je náročná na lokální opravu? V novém bytě mám sádrové omítky a potřeboval bych tam přemístit několik el.zasuvek. Bojím se ale, jestli pak nebudu muset “přesádrovat” celé stěnu aby nebyly vidět kabelové cesty. (Nevim jak může někdo v dnešní době vymyslet instalaci kde jsou zásuvky jen v jedné polovině pokoje 😞 )

Odesláno

Lokálně jsem opravoval klasické omítky po reko elektřiny. Po zaházení šliců jsem na doporučení použil nějaký pastovitý tmel na sádrokartony a pak jsem to přebrousil do ztracena. Řekl bych, že se sádrovou omítkou si to bude rozumět ještě lépe díky podobné zrnitosti.

Po malbě není poznat nic a stejně jsou zásuvky většinou u země.

Ale třeba někdo poradí lépe, já jsem pouze kutil domácí🙂

Odesláno
V 19. 4. 2025 v 22:05, Jerryl napsal:

Už jsem nová okna dlouho nedával a když jo, tak ještě bývala v módě bílá.

Nyní jsem byl upozorněn, že moderní tmavé dekory jsou mnohem náchylnější na kroucení asi z důvodu jak se tmavé barvy více zahřívají.

Proto mi doporučovali hliník.

Víte o tom něco?

Vtipný je ze na kasirovane profily neexistuje platná norma a nikomu to nevadi. Tady občas něco nactu: www.institutzdravehobydleni.cz

Odesláno
V 24. 4. 2025 v 22:06, P_P napsal:

Pánové, dospěl jsem do bodu, kdy si už musím rychle vybrat dodavatele bazénu, abych mohl udělat stavební přípravu. 

Moc se neorientuji v kvalitě dodavatelů a rozsahu jejich služeb. Plánuji sklolaminátový bazén, slaná voda, protiproud, filtrace vedle v šachtě. Velikost cca 6 x 3 metry, hloubka cca 1.5 metru. Dodavatel ideálně Morava (dostupnost případných služeb). 

Zatím mám jediné doporučení na dodavatele Albistav Development  - bazény PoolDo a sám jsem si našel podle pěkné reklamy na webu Bazény Krajča. 

Prosím, pokud máte nějakou zkušenost s výše uvedenými firmami, nebo doporučte.

Díky. 

Když jsem se o to před časem zajímal, bylo mi doporučeno hlavně si ověřit servisní dostupnost firmy v sezóně. Může být dost nepříjemné, když se objeví nějaký problém a zjistíte, že na servis budete čekat týdny.

Další věc, na kterou mě upozornil jeden technik, je použití soli. Prý sůl dost rozežírá těsnění a exponované části zařízení. Osobní zkušenost s tím nemám, řešil jsem to jen teoreticky. Každopádně mi byl doporučen klasický chlór – s tím, že v domácích bazénech je ho opravdu minimum a dávkování se vůbec nedá srovnávat s veřejnými koupališti.

Odesláno
před 1 hodinou, vwtyp11 napsal:

Vtipný je ze na kasirovane profily neexistuje platná norma a nikomu to nevadi. Tady občas něco nactu: www.institutzdravehobydleni.cz

Díky, mrknu na to.

Odesláno
před 13 hodinami, nettopejr napsal:

Vážení stavitelé, má někdo zkušenost se sádrovou omítkou, ve smyslu: jak hodně je náročná na lokální opravu? V novém bytě mám sádrové omítky a potřeboval bych tam přemístit několik el.zasuvek. Bojím se ale, jestli pak nebudu muset “přesádrovat” celé stěnu aby nebyly vidět kabelové cesty. (Nevim jak může někdo v dnešní době vymyslet instalaci kde jsou zásuvky jen v jedné polovině pokoje 😞 )

Dobre ocistit, napenetrovat a jak uz psal kolega vyse, "tmel" na sadrose (nejlepsi je asi Uniflot), ale pujde to i klasickou sadrokartonarskou sterkou (ta uz je hotova namichana v kybliku). Nechat zaschnout a prebrousit. Nejdriv treba opatrne mrizkou (ne nezbytne) a finis "houbickou"

Screenshot_2025-04-26-09-23-27-841_org.mozilla.firefox.jpg

Odesláno

Zúžil jsem výběr na dva dodavatele a asi se tam zajedu podívat, ale obávám se, že jako laik nic moc nepoznám. Slanou vodu preferuji, tak snad to bude na ni připravené.

Ještě řeším hloubku - mám vybrané dva bazény - jeden má 1,55 metru, druhý 1,4 metru - samozřejmě po odečtení dna bude reálná hloubka vody ke skimmeru o 20 cm nižší. 

Jasně jsem preferoval hlubší, ale když jsem si pak vzal metr, tak mi přijde možná už těch 155 moc. 

Odesláno

@P_P Pokud nebudes mit bazen s prelivem, tak realne budes mit ne 155, ale cca 147.

Pokud to clovek porizuje hlavne kvuli malym detem, aby mely kde blbnout, ma nizsi hloubka vyhodu, ze dosahnou bezpecne na dno o rok nebo dva driv. Pro dospeleho lenocha* ten melci taky bohate staci. Ovsem pro plavce je samozrejme hlubsi varianta jedina spravna volba.

*... btw sam mam 120 cm :D ... a deti jsem v nem nechaval bez dozoru i v dobach, kdy jeste moc neumely plavat, ale uz jim couhaly z vody hlavicky.

Odesláno

Tak nejsem nějak náruživý plavec, spíš na to plácání, chvilku v protiproudu si zaplavat. Pokud počítám u té 140  deset na dno a deset od horního okraje, tak bude voda 120 cm, to mám po prsa. To je podle mého dost, asi bych se tam nechtěl postavit a vodu po bradu. 

Uvidím, příští týden se zkusím někam podívat, asi ty Bazény Krajča - pokud od nich někdo máte bazén, sem s referencemi.

A kam je lepší dát filtraci - do šachty do země (asi mají spojenou s protiproudem), nebo domeček někde bokem, tam se trochu bojím hluku z filtrace. Jak to máte vy? 

Díky. 

Odesláno (upraveno)

Mam šachtu. Samostatný domeček bych nechtěl, další krám na zahradě. Ale mit to v nějaké temperované technické mistnosti v baráku by se mi líbilo. Neumím si totiž moc představit, jak do té šachty lezu v osmdesáti... každopádně je nutné mít hadici a trubky od trysek a skimmeru vyspádované tak, aby šly na zimu vypustit a nezmrzla v nich voda. Proto má většina lidí šachtu s vypoušťákem pod úrovní terénu, resp. pod úrovní trysek a skimmeru.

Upraveno uživatelem martar
Odesláno

v koupelne bude radiator zebrik. jakoze na rucniky a ze by se s nim pritapelo. ma smysl do nej davat elektrickoh patronu, ze by se zapinal na 220 i kdyz neni sezona a nebezi podlahovka? vyuzivate to nekdo?  diky.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...