Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak nevím, zda u rekuperace je standard strop–podlaha, měl jsem 3 návrhy, vždy šlo vše stropem, prý se od vedení v podlaze spíše ustupuje. 

Mám tam doporučenou i jednu "vychytávku", pokud by přívodní vzduch byl moc chladný a mělo by to vadit, tak se automaticky ohřeje na vyšší běžnou teplotu. Při dotazu na spotřebu elektřiny na tento ohřev prý je to celkem zanedbatelné. 

Nyní jsem ve fázi montáže rekuperace, takže reálně v činnosti uvidím za pár měsíců, doufám, že budu spokojen. 

Odesláno (upraveno)

Do domu cca 122 m² jsem (díky doporučení tady z fóra) zvolil rekuperaci od ATREA, konkrétně DUPLEX 380 ECV5.AM (aMotion). Očekávám levný a spolehlivý provoz.

Rozvody mám řešené klasicky na „čisté“ (ložnice, obývák, pokoje) a „špinavé“ (koupelny, kuchyň) místnosti. Všude je jedna výustka, jen v obýváku dvě.

Dům byl původně projektovaný bez rekuperace (projekt na klíč), takže to byla trochu improvizace:

• v přízemí se podařilo zvýšit stropy a rozvody tak jdou podhledem v izolovaných hadicích
  • v 1. NP se snižovalo jen v koupelně a na chodbě
  • ve 2. NP jsem stropy snižovat nechtěl (bylo mi to i doporučeno), takže rozvody jsou v podlaze

Rekuperaci zatím nemám spuštěnou, takže jsem dost zvědavý (a trochu i nervózní), jak to bude fungovat. Při dodatečné instalaci do hotového projektu se to samozřejmě neobešlo bez kompromisů.

Největší obavu mám z hlučnosti – hlavně u jednotky v technické místnosti. Prostup zdí se musel udělat menší než průměr hadic, takže jsou tam lehce zmáčknuté.

Mám nastavené:

• boost v koupelnách
  • sepnutí při zapnutí digestoře
  • odvětrání WC

Do návrhu ani realizace jsem zhotoviteli nekecal – nevyznám se v tom 🙂

PS:

Obecná zkušenost neználka ze stavby domu: každý řemeslník, který přijde dělat svoji práci, spolehlivě zkritizuje práci těch před ním – a samozřejmě „by se to mělo dělat úplně jinak“ 🙂

Žena nechtěla investovat do stavebního dozoru při dokončovacích pracích, tak si to „odpracovala“ sama – během koordinace krásně zhubla a subjektivně zestárla o deset let 😄

No nic… druhý dům už bude lepší a ve třetím snad vychytám všechny mouchy 👍

Upraveno uživatelem moco
  • Like 1
  • Haha 1
  • Dát hlas 1
Odesláno

Dík všetkým za odpovede.

Ako efektívne je pri tom stropnom odťahu odvetranie CO2? Veď ten sa drží dolu, nie?

Privítal by som aj nejaké praktické postrehy na návrh rekuperácie s ohľadom na čo najnižšiu, hlučnosť. Čoho sa vyvarovať? Zatiaľ som sa dogooglil k jedinému použiteľnému postrehu – predimenzovaná jednotka na nízkom výkone.

Odesláno

Stavebniku je tady dost, tak se zeptam.

Hledam nejakou zajimavou inspiraci, jak udelat podhledy v podkrovi (libi se mne treba napinana latka) a z ceho se daji delat zdi (misto SDK)...diky

Odesláno

Ahoj, pánové, nemáte někdo prověřený tip na firmu, která dodává dřevostavby na klíč? Případně někdo podobnou firmu rovnou nevlastníte? :) 

Odesláno

jak furt rovname a navazime hmotu, tak dorazil mocnej vehement.
cele to pohani dizlovej motor na drahou naftu.
seprauje to pres magnet zelezo a vyhazuje ho bokem mimo drcenej kamen a beton.
no a muze se taky podle potreb nastavit hrubost mleti nastavenim vzdalenosti valcu ktere ten material zpracovavaji...

• Like 3
  • Dát hlas 1
Odesláno

Nic nepotěší tak jako návštěva statika a frajera přes krovy a střechy, který se náhodně potkají ve stejnou chvíli u mě. Během hodinové diskuze se rozplynula většina nápadů a myšlenek na rekonstrukci s rozumnou cenovkou :D.

Původní projekt "oprava prohnutého stropu" se během uplynulých 60 minut změnil na projekt "zbourání stropů, střechy i 'tvořivě' udělaného krovu, vylití novýho věnce, opěrnejch a kotvících prvků, instalace krovu nového, zakotveného a nové střechy s nadkrokevní izolací", jehož odhadovaná cena je zhruba o 3,5 milionu vejš, než by mě kdy napadlo, že do projektu nasypu CELKEM.

Mám o čem přemejšlet :D. Trochu mě zamrazilo, když oba pánové nezávisle na sobě, přesto svorně řekli: "Možná ten nápad s kompletní demolicí a stavbou něčeho novýho není úplně špatnej..."

Odesláno
před 15 minutami, KFL napsal:

Nic nepotěší tak jako návštěva statika a frajera přes krovy

Mám o čem přemejšlet :D. Trochu mě zamrazilo, když oba pánové nezávisle na sobě, přesto svorně řekli: "Možná ten nápad s kompletní demolicí a stavbou něčeho novýho není úplně špatnej..."

Pozemek mas. Demolice 0,8 -1

za 2,5 Hrubá stavba dle tvých představ a 3 - 5 na finale

Odesláno
6 minutes ago, vwtyp11 said:

Pozemek mas. Demolice 0,8 -1

za 2,5 Hrubá stavba dle tvých představ a 3 - 5 na finale

Nechci bejt zbytečnej pesimista, ale když pozoruju (i tady na venkově) ty ceny, tak postavit cokoliv novýho, co není maringotka, pod 7 je čirá utopie. Ale třeba se pletu...

Odesláno
Nechci bejt zbytečnej pesimista, ale když pozoruju (i tady na venkově) ty ceny, tak postavit cokoliv novýho, co není maringotka, pod 7 je čirá utopie. Ale třeba se pletu...

Ani nejsi. Dostavěli jsme před cca 3 roky a většinu svépomocí a bylo to kolem 5 míčů . Trvalo to 2 roky od prvního kopnutí po nastěhování.Dnes jsou ceny někde úplně jinde

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odesláno
před 30 minutami, KFL napsal:

Je to možný, já teď rekonstruoval jeden můj dům a bylo to 5 a jen vnitřky. Ale pochopil jsem, ze žiješ druhé mládí, tak ti 4garaz se sprchou a velkou posteli mihla stačit:)

Odesláno

Resil jste nekdo filtraci vody pro rodinny dum? Mam v rodine situaci, kdy je potreba vyresit filtraci vody ze studne, tak aby ziskala parametry pitne vody.

Po rozboru je problem nasledujici:

- pritomnost bakterii (e-coli, koliformni)

- nizke pH (5)

- vysoke dusicnany (109.5)

- nizky vapnik + horcik (1.65)

Nezabyvate se tim nekdo profesne, nebo nemate doporuceni na firmu, ktera to rozumne vyresi? Cil je idealne nizkoudrzbovy system s rozumnymi servisnimi naklady. Filtrace by byla umistena ve sklepe u privodu vody do domu, elektrina i rozumny prostor jsou k dispozici. 

Jednotliva zarizeni jsem si zhruba dohledal, ale nikdy jsem filtracni system nestavel a nechci se dostat do nejaky pasti..

Diky!

Odesláno

Měl jsem obě bakterie a mangan 30x nad normu. Vybral jsem řešení od Aquaproduct.cz, UV lampa na bakterie a jejich automatický filtr se silným zpětným proplachem. Jede to už 8 let. Musím každý rok měnit UV lampu, doplňovat sůl a jednou jsem už měnil filtrační granulát.

Odesláno z mého SM-G996B pomocí Tapatalk

• Like 1
Odesláno
V 7. 4. 2026 v 9:18, adamo napsal:

Novostavbu počítejte minimálně 50 tisíc Kč za m2 podlahové plochy bez DPH.

Development v Praze, nákup pozemku, MKT, komplet dokumentace, nadstandard, 2pp, 6np a jsem na 46-55za m2 dle standardu

v divočině - venkove, tedy tam kde není metro, pokud všechno rozpitváš na prvočinitele, tak ses na 36/37 za m2 bez dph 

Odesláno
před 12 hodinami, lykan napsal:

Resil jste nekdo filtraci vody pro rodinny dum? Mam v rodine situaci, kdy je potreba vyresit filtraci vody ze studne, tak aby ziskala parametry pitne vody.

Po rozboru je problem nasledujici:

- pritomnost bakterii (e-coli, koliformni)

- nizke pH (5)

- vysoke dusicnany (109.5)

- nizky vapnik + horcik (1.65)

Nezabyvate se tim nekdo profesne, nebo nemate doporuceni na firmu, ktera to rozumne vyresi? Cil je idealne nizkoudrzbovy system s rozumnymi servisnimi naklady. Filtrace by byla umistena ve sklepe u privodu vody do domu, elektrina i rozumny prostor jsou k dispozici. 

Jednotliva zarizeni jsem si zhruba dohledal, ale nikdy jsem filtracni system nestavel a nechci se dostat do nejaky pasti..

Diky!

Výběr si někoho geograficky blízkého pro případný servis, když si ho nebudeš dělat sám. Jak píše @Hasňa zpětný proplach filtru nejen že spotřebovává vodu (u vlastního zdroje ji neplatíš, tak náklad proplachu můžeš zanedbat), ale vyžaduje i dostatečně kapacitní odpad. U novostavby je s tím nutné počítat v projektu, u starého domu to může znamenat i stopku anebo velké stavební práce.

V Brně úpravu vody řeší třeba https://aqual.cz/ Komunikuju s panem Pirochtou, je v kontaktech.

• Like 1
Odesláno

A pokud řešíš i bakterie, tak bacha na bypass, který umožní pustit vodu dál do rozvodů, když máš poruchu anebo běží údržba.

• Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...