Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

před 12 hodinami, shewcza napsal:

Dělám konečně plot, hlavně teda kvůli páníčkům co nesbírají bobky po svých "miláčcích", jinak bych ho ani nepotřeboval. Ale hoši, bolí to. Sakra to bolí! No nic chtěl jsem si jen vylít srdíčko. Tady jedna z cirka 50 děr. Nejsou všechny takový, ale všude jsou šutry, vrtákem to nejde, takže všechno pěkně bouracím kladivem centimetr po centimetru. Tak dobrou!

20230726_164332.jpg

Jo tak tohle znám. Mám na celém pozemku rozhrnutou bouračku starých chlívů, co zboural děda před 50 lety. Na tom je 40-50 cm hlíny. Netušil jsem to, dokud jsem nezačal stavět.

Od té doby nedělám žádné výkopovky ručně. Nemá to smysl.  Chce to minibagr s hydraulikou a zbijakem nebo vrtákem. Za ty tři roky jsem se naučil bagrem, bobkem i traktorbagrem. A je to zábava. Žena už mě podezřívá, že to dělám jen pro zábavu a není daleko od pravdy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím jestli Ti dobře rozumím - sanační omítku u stěny pod terénem (sklep) jen z interiéru (ať difuzí pouští vlhkost ze zdi do místnosti (a větrat nebo i vysušovat). Zvenku odkopat a ke zdi nopovou hydroizolační fólii ("bonboniéru"), která nebude pouštět vlhkost od zeminy do stěny a zároveň umožní provětrání prouděním vzduchu.

Odkaz ke komentáři

Ano, rozumíš, já to napsal trochu blbě.... Místnost, která má jednu stěnu od soudedů "utopenou" (tam jsme to dělali jak píšeš, teda jak to šlo, drenáž dospod, vyvedená ven, ta nopovka, ale protože je to stará zástavba, kamení, tak jsme se nedostali úplně pod patu baráku. Další stěna (sousední místnost sklad, kde pokračuje ta "utopená"), která jde z této zdi je podříznutá a boky vyvedeny do výšky (nad ten terén). Z druhé strany je vyvedena také do výšky  (už ne tolik, takové nepravidelné U). Další (celkově 3tí) stěna, která také vede z té utopené, to už není tak hrozné, protože tam už je sousední dům - rozuměj to utopení je vertikálně tak do půlky "naší místnosti". Protější proti té utopené vede ven (okno, dveře), zeď cca 90 (kámen, cihla, podříznout nelze). Jde mi o vnitřní sanační jádro + omítku + nátěr.... Koumal jsem obkladové desky, které mají vlastně podobnou funkci jako sanační omítka (difuze, ne sůl ven) , ale radši bych to nechal otlouct a komplet nahodit..... Je mi jasné že to nevydrží věčně, vlhko vyhraje, jen jsem to stále odkládal a přeci jen to ještě pár let (snad) budeme používat....

Nevím jestli je to pochopitelné, každopádně vysoušeč jede, větrá se, topení infrazářič...

Odkaz ke komentáři

Plánuji bungalov  - obvodové zdi do L, zastřešení by bylo do obdélníku a tím vznikne zastřešená terasa. Šířka terasy od stěny by byla cca  5 metrů, situováno na jižní stranu. 

Měl bych dotaz, zda tím nezastíním moc pokoje, které budou mít okna na té zdi pod tou střechou. Není 5 metrů moc?  Bude v pokojích dost světla, když jde o jižní stranu, nebo to střecha už zastíní  moc.

Máte takto někdo terasu s takovým přesahem střechy? 

Odkaz ke komentáři

Mám 5 m širokou terasu a ano zastíníš si hodně okna/místnosti. Je tam míň světla. Já to mám na západ a stíní to jen okno/portál do kuchyně, tak mi to nevadí. 

Větší problém vidím podzim, zima, jaro, kdy si zbytečně zastíníš zdroj tepla pro tyto pokoje.

Mám bungalov s přesahem střechy cca 90 cm. Nevím jestli to tak architekt navrhl schválně, ale v období podzim, zima, jaro mi svítí slunce až přes celé místnosti. Podle toho jak klesá a stoupá. Je to významný zdroj tepla. Udělá to při vytažených žaluziích 2-3 °C nahoru.

Naopak v létě mi slunce svítí maximálně na půlku vnitřního parapetu. Tudíž neohřívá interiér, ale stejně to pak řeším žaluziemi.

Odkaz ke komentáři

Vzhledu bych se nebál, viděl jsem v reálu a pohoda. Budu tam mít ložnici, tam mi to světlo nevadí, ale pak jeden pokoj  a pracovnu. A tam nevím, jak moc to zastíní. Budu i přes den muset svítit? 

Šířka terasy 3.5 metru je minimum použitelná, chtěl jsem aspoň 4m .  Pomůže hodně snížení na ty 4 metry místo 5 metrů, bude to znát? 

Jinak co vidím, tak u bungalovu L mají terasu nezastřešenou, na jih nepoužitelné, navíc déšť a pod, nejde tam nechat nábytek. Nebo nějaká přisazená pergola z hliníku nebo z čeho se to dělá, kde se dá střecha otevřít. Ale to se mi moc nelíbí, je to jako by to tam nepatřilo. 

Kdo máte zastřešenou terasu a stíní do oken pokojů, jak ji máte širokou, prosím, nějaká inspirace, kolik se ještě dá snést. 

Odkaz ke komentáři

@P_Pa nemůžeš to ještě změnit? Celou tu orientaci baráku?

Já mám 5x8 m terasu na jihozápad a je je to pecka, na jaře a na podzim ti tam svítí slunce k večeru. Na jih to bude asi fungovat taky, ale zvážil bych to ještě. Kreslí ti to někdo kdo tomu rozumí, nebo kupuješ hotový projekt? Asi bych to probral s architektem. Já měl taky úplně jinou představu, než jsem začal stavět, pak přišel na pozemek táta a řekl mi, že si mám udělat L-ko, tak mu říkám, tvl. to ne, to nechci. Pak pár schůzek s architektem a mám L-ko, které super funguje.

Já myslím, že je jedno jak bude terasa široká, světla bude pořád málo.

Terasa pod 4 metry je naprd. Máme to u našich a nedá se pořádně projít kolem stolu když nás je víc. A nás je v úzkém rodinném kruhu 17, takže proto tak velká terasa.

Doporučuju k poslechu:

Odkaz ke komentáři

@Kotlick Díky za info. 

No ona ta terasa bude na jih + západ, dám se obrázek, aby to bylo zřejmé. 

Bungalov, obvodové zdivo do L, ale střechu bych chtěl valbovou do obdélníku - tím vznikne ta zastřešená terasa cca 5 x 10 metrů. 

Jde o mi o zastínění oken 2 a 3, abych tam celý den nemusel svítit, nemusí tam do nich svítit sluníčko, to ani nechci, dnes mám stejně pořád zatažené žaluzie a dle potřeby je jen natáčím. Ale nechci tam tmu. 

Pokud by těch 5 metrů bylo už fakt moc, musel bych nechat tu střechu nějak o metr, metr a půl vykrojit, což je komplikace a moc se mi do toho nechce.

Pokud by i střecha byla do L, pak terasa nebude krytá, tam se nebude dát vydržet, navíc tam nebude moci být stůl+židle+grilík - pršelo by na to. 

V předloze projektu je i střecha do L a zastřešení cca 2,5 metru, to mi přijde nedostatečné. 

Bungalov.jpg

Odkaz ke komentáři

bude tam strop - omítka, takže průhledná krytina nepomůže, jedině světlík ve střeše a stropu, také jsem o tom uvažoval, ale něco to bude stát, mohl by ale se světlem pomoci.

Ale nerad bych ho dělal zbytečně, tak zkouším zjistit, jak moc ta terasa bude mít vliv na světlo v pokojích když je to na jih, kde je světla většinou až moc a všude plánuji venkovní žaluzie, tak když v tom pokoji je třeba vytáhnu, možná to bude OK a stejně zastíněné jako se stáhnutou žaluzií bez terasy. 

Odkaz ke komentáři

@tmx na ten jeden simulátor jsem se už díval, ale...  Moc moudrý z toho nejsem. Že tam nebude asi svítit přímo sluníčko je mi celkem jasné, s tím ani nepočítám. Ale to nepřímé rozptýlené světlo, tam si to nedokáži moc představit. 

Třeba porovnání se staženou žaluzií - i když je otevřená, tak nějak stejně stíní. Bude to srovnatelné, nebo víc šero? 

Tak nějak pocitově je 5 metrů moc, co se dívám na fóra, většinou 3.5 metru je OK, takže 4 bych taky přežil. Ale kvůli jednomu metru dělat "zub" ve střeše je dost nanic, celá střecha se musí pojmout jinak. 

Ještě je asi varianta i střechu udělat do L, tedy spojit jakoby do pravého úhlu dvě části a tu zadní udělat tak, aby byl přesah těch cca 3.5 metru, míň to nemá cenu. 

Uvidím, s čím přijde projektant, jen jsem chtěl být připraven, už při prvním jednání zastřešení terasy 5 metrů moc nekvitoval. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...