Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

před 1 hodinou, geometr napsal:

Po pravdě mě taky udivilo, že tady kluci psali "v pohodě" jen podle tý fotky. Nemyslim si, že takhle od pohledu na fotku (na které třeba mě už by se nějaké věci nelíbily) se dá napsat "v pohodě". To, že to dvě zimy mrzlo, ještě neznamená, že to není odfláknuté. Nekoupil bych si něco, u čeho jsem od základu nebyl, nebo k čemu by nebyla alespoň solidní fotodokumentace a další doklady.

přesně..

co myslíte, že vám udělá udělá křehká keramika, když tam dvě zimy zatejká, zamrzá a rozmrzá? odpovězte si sami.

to, že fotrové nechali barák vymrznout - ano, ale byl pod střechou :D

stěny jsou sice přikryté věnci nebo deskami, ale jestli někam do keramiky zatekla voda a dvě zimy to pracovalo..

jinak žb překlady jsou v rámci větších světlostí, u menších jsou systémové překlady. u tohodle konkrétního domu se počítalo se zateplením, takže cihla nebude s výplní, ale to je jedno..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, wawrik napsal:

Jo, ten veniec namiesto prekladu nad výstupom na terasu aj zboku som si všimol aj ja, ale netuším, ako bežné alebo nebežné to je, a či to pri tej terase trebárs nemôže mať nejaký iný dôvod.

Obě varianty se používají. Jen mě napadlo, proč to není všude, já jsem to dal po celém obvodu domu. Podle projektu. A nad každý otvor se dával do bednění ještě 4 cm xps polystyren z venkovní strany.  Na delší otvory se dává většinou bednění a snížený věnec, protože na to nejsou dost dlouhé překlady.

Možná se jim jen nechtělo bednit každé okno. No chce to projít se zkušeným stavařem.

U překladů nad okno se dává ten polystyren taky, už nevím jak přesně, ale měl by tam být taky.

Odkaz ke komentáři

před 2 minutami, lub napsal:

přesně..

co myslíte, že vám udělá udělá křehká keramika, když tam dvě zimy zatejká, zamrzá a rozmrzá? odpovězte si sami.

to, že fotrové nechali barák vymrznout - ano, ale byl pod střechou :D

stěny jsou sice přikryté věnci nebo deskami, ale jestli někam do keramiky zatekla voda a dvě zimy to pracovalo..

Není tam betonový strop? Není vidět skrz strop v 1. patře.

Odkaz ke komentáři

no strop tam sice je, ale chybí veškeré hydroizolace. tam může zachcávat všude.

tak už to bývá, někdo chtěl obří ratejnu a došly mu prachy (?). osobně bych do toho nešel, tyhle záměry jsou mi podezřelý. ale každý to vidíme jinak. každopádně by to chtělo podrobný průzkum konstrukce.

Odkaz ke komentáři

Aký máte názor na chladené podlahy a stropy? Kamarát má chladené stropy v dome, a vnútorná klíma počas leta sa mi veľmi páči, nemám pol slova výhrady. Vo vedľajšom baráku chladia klimatizáciou (inak je dom totožný, vrátane podláh a vstavaného nábytku), no vzduch je pre mňa presušený a hnusný, a keď sa nechladí, je tam o 4-5 °C viac ako u kamaráta. Nehovoriac o hluku.

Na druhej strane, ak to dobre chápem, je to tepelné čepadlo v reverznom cykle, takže náklady na chladenie musia byť vysoké, pomaly ako na kúrenie. Som vedľa?

Odkaz ke komentáři

No to práve ľudia (JPP) hovoria, že spotreba menšia nie je. Kamarát tieto veci vôbec nerieši, takže k prevádzkovým nákladom mi nič odpovedať nevie, a keď na to príde reč s náhodnými ľuďmi, tak klíma je vraj na prevádzku lacnejšia - no netuším za akých podmienok a podobne.

Odkaz ke komentáři

V 17. 11. 2023 v 15:25, wawrik napsal:

Aký máte názor na chladené podlahy a stropy? Kamarát má chladené stropy v dome, a vnútorná klíma počas leta sa mi veľmi páči, nemám pol slova výhrady. Vo vedľajšom baráku chladia klimatizáciou (inak je dom totožný, vrátane podláh a vstavaného nábytku), no vzduch je pre mňa presušený a hnusný, a keď sa nechladí, je tam o 4-5 °C viac ako u kamaráta. Nehovoriac o hluku.

Na druhej strane, ak to dobre chápem, je to tepelné čepadlo v reverznom cykle, takže náklady na chladenie musia byť vysoké, pomaly ako na kúrenie. Som vedľa?

Co jsem si k tomu četl (ale zatím jenom hodně povrchně), tak nákladovost by měla být nižší než u klimatizace. Na stránkách Rehau pišou že u domu do 200m2 by se roční náklady měly pohybovat 50-100EUR. Vodu chladíš na +- 16-18 stupňů

Upraveno uživatelem xbraj19
Odkaz ke komentáři

@wawrik Nabízeli mi to k mému TČ Viessmann. Umí i chladit. Můžeš do podlahy nebo 2. okruh pod strop, jak to má tvůj známý. Pod strop jsem to nedával, můžu teoreticky chladit do podlahy. Max 16°C, ale je to omezené čidlem proti kondenzaci vlhkosti. Zatím jsem to nespouštěl, chladím dům rekuperací - noční provoz bez výměníku. Letos jsem se v největších hicech nedostal nad 25°C v domě. V noci to spadlo na 22-23°C. Samozřejmě v kombinaci s venkovníma automatickýma žaluziema. Výhodou je čerstvý vzduch z venku v domě plus odtažení veškeré vlhkosti z domu ven.

Spotřeba rekuperace: 1/9/22-22/11/23 264kW

Kamarád který má v domě klimatizace k tomu má fotovoltaiku a to mi příjde jako super řešení na přebytky výroby. Nabije baterku a zbytek valí do klimatizací, léto chladí, zima topí. Nevýhoda je, že to vysušuje vzduch a nevyměňuje ho. Tudíž pak ještě musíš vyvětrat.

Odkaz ke komentáři

Když jsme pořizovali tepelko (Nibe) tak nám bylo řečeno že můžeme použít v létě i jako chlazení do podlahy,jak zminujes. Popravdě jsme to zatím nepoužili. Máme v domě lepený vinyl,ten v létě chladí sám o sobě a popravdě chodit i v létě po studené podlaze není zrovna příjemné. Jinak teplotu v domě máme stabilních 22 stupňů-nemáme patro.
Na druhou stranu u rodičů od mojí,kteří mají patrový dům a v létě je v patře na zdechnuti si to dovedu představit. Tatik bude letos pořizovat čerpadlo,tak se uvidí. Jen nevím,jestli to bude v létě zapínat,je strašně setrivej a netopi do podlahovky ani v zimě,jen krbem

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři

V 25. 10. 2023 v 17:05, Xenomorfus napsal:

...nekdy bych ty optimisty strilel... :-). 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

...sem tady uplne zapomel dodat, jak to dopadlo....

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři

Diky, kluci. Na to, jaky to byl oser to dopadlo nadprumerne dobre. A tim, ze je to malicka koupelka, muselo se najit kompromisni reseni pro spoustu veci. Nicmene je to udelane na 100 procent, takze mne to s rezervou prezije.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...