Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

To je právě ta bolest. Moc lidí netuší jak se micro ventilace používá. Ani netuší, že ji má. (neříkám, že to je případ  montemar )

Diagnostika termokamerou je dnes dobrý bussines. Jsou jen dva výsledky...

První je, že je barák "hrozný" a je potřeba udělat okna, dveře, zateplení, atd...

Druhá varianta je, že je barák "super" a je potřeba udělat ventilaci - vzduchotechniku...

Takže oboje je tahání dalších korunek z lidí.

Proč někdo už při projektování nemyslí na klasické (nenucené) větrání a vytápění.....

Větrání je přeci základ všech budov. Nedávno jsem dostal do ruky zajímavou studii - přednášku jednoho pána, který se věnuje problematice větrání škol.... No výsledek je, že už Jezuité vše měli vychytané...

No je pravda, že na 17 - 19°C by mi žena doma nepřistoupila:-)

Jasně... vlhkosti hubitelé lítí - plesnivina, moli, jezoviti.

Ty jsi znalostmi a rozhledem vpravdě renesanční člověk.

Odesláno

Dík, vysvětleno, pan "spravedlivý" - myšleno já, se uklidní a přestane prudit ( je to směšný ). Jinak, pokud myslíš magistrát v Praze, tak by se něco mělo hnout a tvůj "okrskář", ke kterému patříš, by se měl změnit, k 15.11. ( nevím, pod jakou část Prahy patříš ).

No, my ty zábory potřebujem pokaždé jinde:-)). 

Odesláno

tak nevim, jestli mam mit radost a nebo spis brecet.. po dnesni stavebne technicke diagnostice termokamerou je zrejme, ze domek je postaveny dobre.. az moc dobre.. .. spada temer do kategorie pasivnich domu.. problem je ale v tom, ze 4 lidi (a kocka), kytky, atd., vyprodukuji tolik vlhkosti ktera nema kudy unikat, ze se neustale potykam s abnormalne vysokymi hodnotami relativni vlhkosti v interieru.. reseni jsou a) zmena zivotniho stylu, b ) dalsi investice v radu 80+ do zarizeni na vymenu vzduchu .. :(

A není možný, že Ti barák, pokud byl právě dokončený, prostě vysychá a že ta vlhkost je vlhkost ze stěn?

Návštěvník mikroshop
Odesláno

Jéé. Děkuji :lol2:

A víš, že jsem od tebe nečekal takový kompliment?

Jasně... vlhkosti hubitelé lítí - plesnivina, moli, jezoviti.

Ty jsi znalostmi a rozhledem vpravdě renesanční člověk.

Odesláno

Jéé. Děkuji :lol2:

A víš, že jsem od tebe nečekal takový kompliment?

Ač od své přirozenosti komplimenty na všechny strany nesrším, tak u Tebe je to zjevné a namístě. Díků tedy netřeba.

Odesláno (upraveno)

michalval : naopak. prave zdivo absorbuje produkovanou vlhkost, ktera nestiha prirozene cirkulovat ven z objektu..

.. jinak, co se tyka CO2 (doma "vyrabi" clovek) .. venku je kolem 300 ppm, v civilizovanem zahranici (d) se bere limit 1000 (interier), v cr je 1500 jednotek v okayi, u me doma bylo dneska 1627, ve skolach v cr jsou hodnoty kolem 5000....

Upraveno uživatelem montemar
Odesláno (upraveno)

Noťas mi zahlásil tohle to a zdechl, po restartu udělal jakousi kontrolu disku a teď běží normálně. Co se mi to snažil sdělit ? Děkuji za rady, jak vidno, sám o tom vím kulový. Windows i office mám legální krabicovou verzi.. 

Edit - překlepy

post-12657-0-48144200-1385569475_thumb.jpg

Upraveno uživatelem honzyk
Odesláno

Noťas mi zahlásil tohle to a zdechl, po restartu udělal jakousi kontrolu disku a teď běží normálně. Co se mi to snažil sdělit ? Děkuji za rady, jak vidno, sám o tom vím kulový. Windows i office mám legální krabicovou verzi.. 

Edit - překlepy

to je tvuj prvni pocitac s windows nebo je ti mene nez 12 let, zes tohle jeste nikdy nevidel? :)

Odesláno

Edit - překlepy

tmoris mě v reakci předběhnul: Modrá obrazovka smrti - BSoD, Blue screen of death

Odesláno

Ani jedno ani druhý, dokonce jsem tu hlášku už někdy viděl, ale teď mi to ten krám ukázal nějak moc často tak jsem tušil  průser. No nic asi je to normální.  :)

Odesláno

Zásadní problém, který si téměř nikdo neuvědomuje, je v tom, že nová okna a zateplené stěny a stropy jsou parotěsné. Pak je potřeba zmínit, že za noc člověk vydýchá a vypotí cca 500 g vody. V psychrometrickém diagramu si můžeš odečíst, že v kile vzduchu (to je cca 1 m3) je při 20°C a RH 50% cca 7,5g vody. Při stejné teplotě a RH 80% je to 12g. Pokud tedy vyprodukuješ 1/2 kg vody, "zvlhčíš" cca 110 m3 vzduchu z 50% RH na 80% RH. Řešení je jednoduché: buď odvlhčíš cirkulující vzduch nebo část vlhkého vzduchu odvedeš a nahradíš ho vzduchem s menší relativní vlhkostí (RH). Báje o mikroventilaci jsou opravdu jen báje. Aby si neslyšel proudící vzduch, musí mít vzdušnina ve vyústce rychlost max. 1,5 m/s. Pro 110m3 za 8 hodin je to díra o ploše 0,0025 m2, tedy díra 25 cm2, třeba škvíra 2 x 12,5 cm. A to není mikroventilace. Řešením pro totálně izolované domy je buď nucené větrání s rekuperací, ale třeba i levné řešení tohoto typu:

http://www.e-vetrani.cz/rekuperacni-jednotka-do-jedne-mistnosti-lo-carbon-tempra

To je ještě aktivní věc.

Případně jen prostup stěnou nad oknem (a radiátorem), s vnější mřížkou, filtrem G4 a vnitřní přívodní růžicí. Přes díru proudí venkovní vzduch do prostor, odkud ho odtáhneš ventilátorem na WC, koupelně nebo digestoří v kuchyni.

http://www.multivac.cz/produkty/tl98

Na vstupu se míchá s teplým vzduchem od radiátoru. Je si potřeba uvědomit, že kolik vzduchu odtáhnu, tolik ho musím přivést. Běžná kuchyňská digestoř "umí" 360 m3/h.

.... je zrejme, ze domek je postaveny dobre.. az moc dobre.. .. spada temer do kategorie pasivnich domu.. problem je ale v tom, ze 4 lidi (a kocka), kytky, atd., vyprodukuji tolik vlhkosti ktera nema kudy unikat, ze se neustale potykam s abnormalne vysokymi hodnotami relativni vlhkosti v interieru..  :(

Odesláno (upraveno)

Ani jedno ani druhý, dokonce jsem tu hlášku už někdy viděl, ale teď mi to ten krám ukázal nějak moc často tak jsem tušil  průser. No nic asi je to normální.   :)

Zkusil bych nejprve test paměti a rovněž profouknout, aby se vnitřek zbavil prachu a procesor se nepřehříval. 

Upraveno uživatelem lucid
Odesláno

Ani jedno ani druhý, dokonce jsem tu hlášku už někdy viděl, ale teď mi to ten krám ukázal nějak moc často tak jsem tušil  průser. No nic asi je to normální.  :)

normalni to neni, ale pokud se to stane jednou za rok tak to neni treba resit, proste windowsy obcas spadnou, hlavne teda verze starsi nez win7, tam ta architektura k tomu dost pomaha. pokud to pada opakovane / casto, tak to typicky znamena problem s nejakou komponentou nebo proste jenom zprasenou instalaci (kdyz si clovek nedava pozor na to co instaluje). pokud je to to prvni, tak z tech hlasek se da odpozorovat (vycist z googlu) jestli to je pamet, cpu, grafika atd. pokud to vypada spis na problem nejake aplikace, tak neni od veci se ji zbavit nebo udelat cistou reinstalaci win.

kazdopadne od win7 se tyto problemy vyrazne omezily, je to konecne rozumne udelany OS (na pomery microsoftu)

Odesláno

kejklik : presne.

Tak tahle debata a kejklikova moudra se mi teď náramně hodí. Za 9 hodin mám domluvené termovizní měření takové vzduchotěsné (snad) dřevostavby. Přípravu na rekuperaci mám a asi si ji necháme instalovat hodně brzy. V rámci projektu se nám zdála zbytečná. Ještě že je to tam nachystané.
Odesláno (upraveno)

nechci říct, že mě to přímo naštvalo, ale moc tomu nerozumím, a to doručování naší pošty..

manželka celý den doma (mateřská).. že včera pošťáka nezaslechla se stát může, nicméně včera ve schránce žádný lístek a dneska se najednou ve schránce objevil lístek se včerejším datumem.. doručuje pošta jednou nebo dvakrát ? kdyby jednou, tak bych měl mít lístek ve schránce už včera, kdyby dvakrát tak bych měl mít lístek ve schránce dneska, ale s dnešním datumem, ne ?

ještě lepší byl ještě ten předchozí balíček minulý týden, pošťák opět nebyl slyšet, ve schránce nic, ale hned druhý den ráno jsem si hodinky vyzvedl díky sledovování treckingu a ejhle... ten samý den odpoledne se objevil ve schránce lísteček s včerejším datem k hodinkám, které už jsem měl v tu chvíli na ruce... Mein Got.

Upraveno uživatelem petr_cha
Odesláno (upraveno)

nechci říct, že mě to přímo naštvalo, ale moc tomu nerozumím, a to doručování naší pošty..

manželka celý den doma (mateřská).. že včera pošťáka nezaslechla se stát může, nicméně včera ve schránce žádný lístek a dneska se najednou ve schránce objevil lístek se včerejším datumem.. doručuje pošta jednou nebo dvakrát ? kdyby jednou, tak bych měl mít lístek ve schránce už včera, kdyby dvakrát tak bych měl mít lístek ve schránce dneska, ale s dnešním datumem, ne ?

ještě lepší byl ještě ten předchozí balíček minulý týden, pošťák opět nebyl slyšet, ve schránce nic, ale hned druhý den ráno jsem si hodinky vyzvedl díky sledovování treckingu a ejhle... ten samý den odpoledne se objevil ve schránce lísteček s včerejším datem k hodinkám, které už jsem měl v tu chvíli na ruce... Mein Got.

Ne je to tak správně, balíkář lístky nenechává. Roznáší je pošťačka v rámci běžné obchůzky. Na lístečku je datum, kdy si nebyl zastižen balíkářem, tedy den staré. Už jsem se kvůli tomu byl na poště hádat:). 

Edit: Ten druhý příklad to jasně potvrzuje. Balíkař nechal balík na poště a z balíkové služby ti oznámili, že tě nezastihli. Zároveň pošťačka dostala do svodky lístek, že si nebyl zastižen. To že sis mezi tím balík vyzvedl, se nekontroluje. Na lístku je i napsáno, že ho nemáš reflektovat, pokud sis zásilku vyzvedl.

Upraveno uživatelem prischera
Odesláno

Tak tahle debata a kejklikova moudra se mi teď náramně hodí. Za 9 hodin mám domluvené termovizní měření takové vzduchotěsné (snad) dřevostavby. Přípravu na rekuperaci mám a asi si ji necháme instalovat hodně brzy. V rámci projektu se nám zdála zbytečná. Ještě že je to tam nachystané.

Bratranec postavil pasivni dum a rekuperaci mu pripojili az za 3 mesice co bydleli v dome. Uz se objevovala plisen a vlhkost lezla k 70%. Po zapojeni plisen zmizla a vlhkost se ustalila kolem 45%.

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...