Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Hodně zdraví všem, kolegové.

Už nějakej pátek řeším koupi vlastního bydlení v Brně, což se z mnoha důvodů ukázalo být během na dost dlouhou trať.

Dost omezenej/přebranej výběr, dost velká poptávka a tomu odpovídající ceny i rychlost s jakou mizí cokoli trochu zajímavýho.

Minimálně v Praze to dobře znáte. ;)

Každopádně proč zakládám tohle vlákno je, že mě zajímá váš názor na dopad SARS-CoV-2 na realitní trh?

Určitě se tady najdou osoby fundované k vyjádření názoru. :)

Díky

• Odpovědi 156
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

bude hodne zalezet na tom, jak dlouho tento marast potrva. 

pokud to rychle (v radu 2-3 mesicu) odezni, banky vice mene muset akceptovat odlozeni splatek hypotek (jednak si budou chtit zachovat image a na druhe strane je k tomu bures donuti - chce prece opet vyhrat volby).

pokud to bude na delsi dobu, odlozeni splatek hypotek nic nevyresi, protoze firmy zacnou krachovat a propoustet lidi. a ti lidi nebudou mit na splaceni hypotek, cimz se otevre trh.

Odesláno

Sousedka prodává 3kk, Praha (9).

Za 14 dní co to má na netu, ani jeden mail/telefon. O návštěvách nemluvě.

Přesto to imo ceny nijak výrazně neovlivní.

Banky budou tlačit úroky dolu a pokud někomu vyloženě nehoří koudel pod zadkem, neni moc důvod byty zlevňovat.

Odesláno

Sousedka prodává 3kk, Praha (9).

Za 14 dní co to má na netu, ani jeden mail/telefon. O návštěvách nemluvě.

Přesto to imo ceny nijak výrazně neovlivní.

Banky budou tlačit úroky dolu a pokud někomu vyloženě nehoří koudel pod zadkem, neni moc důvod byty zlevňovat.

+1

V Praze ani v Brně bych nic zásadního nečekal. Minimálně v Praze spustu bytů zkrátka nevlastní normální lidi kterým by hořelo pod prdelí.

Odesláno

IzTaPa, banky už reagují a akceptují odklad splátek pro dlužníky zasažené situací.

Ono to zas taková prdel není, že se to rozhodne od stolu jako ?počkám ti?, jsou tam regulatorní povinnosti, takže to musí být po dohodě s ČNB, registry...

Odesláno

Když bych to chtěl zlehčovat, jakože nechci, tak bych ti napsal, že záleží na tom kolik v Brně zemře lidí. Ale prdel rozhodně není na místě. Myslím si, že zrovna v Brně ten dopad bude marginální. Vše záleží na tom, jak hluboká a dlouhá krize bude následovat. Nečekám, že by ti na to teď byl někdo schopnej odpovědět.

Ale hlavně si myslím, že tyto typy dotazů aktuálně nejsou příliš na místě. (sorry, jsem v tomto trošku precitlivelej, neb musím zajistit fungování firmy a práci pro 230 lidí)

Odesláno

Na trh bude pusobit nekolik faktoru:

1) snizeni poptavky po kratkodobem pronajmu a to i ve strednedobě horizontu. Covid pomine, ala v rade lidi pretrva strach z cestovani. Rada firem uvidi, ze vlastne neni nutne tolik cestovat.

2) situace nahraje k vetsi regulaci kratkodobych pronajmu cestou airbnb. Takze pronajmout byt bude tezsi. Viz. treba nynejsi opatreni Prahy 1 a ty zacaly pred Covidem. Ted se vse jen urychli.

3) stat bude potrebovat penize pro pomoc postizenym sektorum. Bude must zvysit dane. Majetkove dane jsou v CR nizke a navic bohatych lidi je vice jak chudych, takze zvyseni majetkovych dani bude pridavat politikum body popularity a % ve volbach.

4) obecna nalada na trhu se uplne otocila. Je to videt z toho, ze na inzerat na prodej bytu vubec nikdo nereaguje. Zatimco vsichni dosud verili, ze trh s byty pujde jen nahoru, tak ted vsichni veri, ze trh pujde dolu a on pujde. Jen jen otazka jak moc.

Odesláno

+1

V Praze ani v Brně bych nic zásadního nečekal. Minimálně v Praze spustu bytů zkrátka nevlastní normální lidi kterým by hořelo pod prdelí.

No To bych tak úplně netvrdil, hafo lidí má tyto byty navázány na krátkodobý pronájmy, čímž v pohodě zaplatí hypotéku a ještě něco málo zbyde, teď je úbytek pronájmů airbnb a spol fakt 80% minimálně, nikdo neví na jak dlouho. V tu chvíli to bude pro dost lidí neudržitelný, jelikož většinou ještě platí hypo na svůj vlastní byt na kterém taky splácí... Nebude to nic zásadního, ale rozhodně to s cenama něco udělá...tedy pakliže to bude řešení na x měsíců. Samozřejmě v rámci jednoho až dvou měsíců ne...

Odesláno

+1

No To bych tak úplně netvrdil, hafo lidí má tyto byty navázány na krátkodobý pronájmy, čímž v pohodě zaplatí hypotéku a ještě něco málo zbyde, teď je úbytek pronájmů airbnb a spol fakt 80% minimálně, nikdo neví na jak dlouho. V tu chvíli to bude pro dost lidí neudržitelný, jelikož většinou ještě platí hypo na svůj vlastní byt na kterém taky splácí... Nebude to nic zásadního, ale rozhodně to s cenama něco udělá...tedy pakliže to bude řešení na x měsíců. Samozřejmě v rámci jednoho až dvou měsíců ne...

Odesláno

Hm, je to možný. Škoda že jsem zrovna byt koupil :)) Nicméně i kdyby to lehce kleslo, nebude to dle mě zásadní a stejně to vykoupí podobná sorta lidí na dlouhodobý ulití peněz.

Odesláno

Zajímavé téma. V tuhle cvhíli je nejpodstatnější celou situaci rychle zvládnout a vrátit se ke strojům, protože jinak ekonomika dostane řádně "popiči". Já jsem tomu dosud nepřikládal extra váhu, ale to, co vidím kolem sebe v některých částech Prahy mě začíná děsit, lidi nikde, doprava zcela volná, obchody uzavřené v ulicích celkově liduprázdno(oproti normálu). Na jednu stranu parádní klid v ulicích, na druhou stranu obavy, co bude dále. Myslím, že vývoj nelze predikovat a to samé platí pro reality, obecně asi nebude chuť kupovat nemovitosti a pro spoustu lidí v tuto chvíli to určitě není na pořadu dne i z důvodu obav z plateb úvěrů a hypoték. Za sebe si myslím, že jestli něco skončilo, tak to bylo právě přehnané utrácení lidí a ten všeobecný klid, který leta panoval. 

Vůbec si nedovedu představit situaci, pokud vláda rozhodné o plošné karanténě, jak zmínil AB dnes ve sdělovacích prostředcích, která je velmi pravdědopodobně na pořadu dne kvůli navyšování počtu nakažených osob.

Odesláno

Určitě se nechci nikoho dotknou a jen prostě řeším situaci v jaké jsem.

Rozhodně jsem neměl namysli nějakej kalkul se smrtí a doufám i věřím, že úmrtnost v ČR bude minimální, kéž by nulová. Spíš mi jde o názor na odliv zahraničních investorů, kteří zde vlastní hromadu nemovitostí, airbnb apd..

Jinak díky za názory a budu rád za další.

Odesláno

Miro já ti rozumím, však jsem psal, že jsem teď trochu precitlivelej. Určitě to z tvé strany není kalkul. Bohužel u spousty lidí už kalkul převládá. Viz jeden náš dodavatel, který ví, že teď Slováci neptijedou tak si zvedl cenu skoro na dvojnásobek oproti ceně před 14ti dny. Týká se to stavebnictví, takže je to trochu off topic, ale i toto bude mít vliv. Nedostatek zaměstnanců z Ukrajiny a Slovenska se projeví ve stavebnictví okamžitě. To může mít dopad i do tempa výstavby nových bytů

Odesláno

Míra:Tohle bude mít i za pouhé 3 měsíce drtivý dopad nejdříve na firmy ve veřejných službách a pak se to přenese dal. 3% nakažených umírá a u nás budeme světová výjimka?

Odesláno (upraveno)

Miro já ti rozumím, však jsem psal, že jsem teď trochu precitlivelej. Určitě to z tvé strany není kalkul. Bohužel u spousty lidí už kalkul převládá. Viz jeden náš dodavatel, který ví, že teď Slováci neptijedou tak si zvedl cenu skoro na dvojnásobek oproti ceně před 14ti dny. Týká se to stavebnictví, takže je to trochu off topic, ale i toto bude mít vliv. Nedostatek zaměstnanců z Ukrajiny a Slovenska se projeví ve stavebnictví okamžitě. To může mít dopad i do tempa výstavby nových bytů

Jasný, však v pohodě. Jsem rád za každej názor. Všechno přečtu, zvážím a udělám si vlastní obrázek.

Míra:Tohle bude mít i za pouhé 3 měsíce drtivý dopad nejdříve na firmy ve veřejných službách a pak se to přenese dal. 3% nakažených umírá a u nás budeme světová výjimka?

Úmrtnost je cca od 0,8 az po cca 6 % dle země a taky samozřejmě záleží, jak moc se to rozšíří a v jakých vlnách.

Teď už je téměř jistý, že bude kompletní karanténa, tak uvidíme. Myslím, že úmrtnost u nás bude snad minimální a vliv na realitní trh to podle mě mít nebude a ani s tím nepočítám. Spíš řeším ostatní faktory. Globální krize, odliv investorů, problémy s hypotékama atd..

Upraveno uživatelem MíraMíra
Odesláno

No uvidíme, podle všeho zatím přijde zákaz chodit kamkoli jinam než na nákup a do práce. Ono teda už kolikrát není kam jít do práce skrz ostatní omezení. Tak snad to bude k něčemu dobrý. Ale to je mimo téma.

Budu rád za další pohledy na věc ohledně realitního trhu. :)

Odesláno

Ja myslim ze minimalne v Prahe sa nestane s realitami nic a mozno to bude aj horsie. Odliv turistov vykompenzuje priliv prachacov, ktori budu v krize hladat bezpecne pristavy pre svoje tazko nasmelene uspory.

Odesláno (upraveno)

Kompletní karanténa by znamenalo zákaz vycházení Pokud lidi budou jezdit v MHD tak to žádná karanténa není.

No tohle byla první věc, která mě napadla. Jaký smysl má to, že se lidé budou přepravovat v MHD, vlaky a podobně do práce a z práce a pak pomažou domů? :D

Nehledě na to, že jestli si správně pamatuji, tak kapacita jednoho vagonu metra je cca 200 lidí? Tomuhle opatření taky nerozumím.

Upraveno uživatelem Sphinxx

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...