Přejít na obsah

Inspirace v hodinkovém světě - bez flejmu pls

Ace84

Doporučené příspěvky

Odesláno

Antimonopolní úřad monopol Swatch Group řešil formou zastropování cen a povinných dodávek konkurenci několik desítek let, tak aby ostatní perspektivní výrobci měli dost času postavit se na vlastní nohy. Toto protitržní omezení už (naštěstí) padlo - a pro postupnou eliminaci OEM bastlířů zastydlých na kopiích typu Sellita si k oslavě ukončení regulací Hayek načasoval přímý upgrade letitých kalibrů 282x/283x na Powermatic 80 :smoke:

• Odpovědi 268
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď
Odesláno
před 30 minutami, dykmore napsal:

Problém začíná už u toho slova homage.  Tam je zakopaný pes. Poctu značce může někdo projevit třeba tím, že o ní napíše knihu nebo článek. Pro hodinky by se mělo vymyslet něco jiného.

jojo, třeba Bohemia Sekt je homage pravého šampaňského.
A bílý krabičák probublaný SodaStreamem je homage Bohemia Sektu.

pěkně děkuju za takové homage (nečte se to "humáče"?)

Odesláno
před 32 minutami, dykmore napsal:

Problém začíná už u toho slova homage.  Tam je zakopaný pes. Poctu značce může někdo projevit třeba tím, že o ní napíše knihu nebo článek. Pro hodinky by se mělo vymyslet něco jiného.

Ale jak řekl Oscar Wilde: "imitace je nejupřímnější formou lichotky". 😁

Odesláno
před 5 minutami, Radek124 napsal:

Antimonopolní úřad monopol Swatch Group řešil formou zastropování cen a povinných dodávek konkurenci několik desítek let, tak aby ostatní perspektivní výrobci měli dost času postavit se na vlastní nohy. Toto protitržní omezení už (naštěstí) padlo - a pro postupnou eliminaci OEM bastlířů zastydlých na kopiích typu Sellita si k oslavě ukončení regulací Hayek načasoval přímý upgrade letitých kalibrů 282x/283x na Powermatic 80 :smoke:

Protitržní omezení padlo a zvlášť u některých mikrobrandů (anglické, italské) už se to projevuje odklonem od švýcarských strojků k těm čínským. Např. u levnějších hodinek se začíná častěji objevovat PT5000, případně jiné klony, místo ETA-2824/SW200 a jejich modifikací. Otázkaou je, jestli je to dobře, když je to v důsledku zase jen podpora čínských kopírek. Naopak třeba Seiko nebo Miyota s dodávkami svých strojků třetím výrobcům problém nemá.

Odesláno
TO JE TAK ŠKAREDÉ, TAKOVÉ HNUSNÉ PODSOUVÁNÍ, KASTOVÁNÍ LIDÍ NA MY (MACHŘI) A ONI (LŮZA)
a co je nejhorší
je to pravda, kterou si snad každý skrývá v duši, jen různě hluboko skrytou.
A ona má tendenci se drát na povrch, minimálně pokud si koupím hodinky ze zmíněné kategorie a přemlouvám se, že "za ty prachy" a "to mi úúúplně stačí ke štěstí" - kolikrát mi to i pár dní vydrží, než se červík prohlodá tou civilizační slupkou výchovy ke skromnosti....
jojo, chro chro

Myslím si, že tak to míněno úplně nebylo. Primárně se asi nejedná o cenu (vždyť za cenu zmíněných čínských kopírek se dají pořídit hezké Seiko pětky se svým designem a nikdo nemůže říct ani půl slova). Podle mě jde spíš o to, když přijde člověk s kopírkama subů z Číny na jednání s obchodním partnerem, který hodinkám rozumí a zakládá si na tom. Pak to může dost ovlivnit vnímání člověka, který si hraje na to, že má suby. Chápu, že ne každý chodí mezi obchodní partnery, kde jsou suby běžným doplňkem, ale je to stejné, jako výše zmíněné tričko tonny hilfinger-asi by se v tom nikdo necítil úplně komfortně. Stejně jako dřív bylo Adidos, Adibao a podobné zkomoleniny. A motiv je úplně stejný, jako u subů (nechci nejo nemůžu dát 2500 za tričko, tak si koupím stejné od tonnyho). Prostě to působí tak, že nemám na originál, ale chci mít to stejné, beztak si toho nikdo nevšimne. Pak to může vést ve společnosti až k trapným situacím. Sice u hodinek se nebavíme o podobnosti značky či názvu (Rolex/Lorex), ale jen "designu", nicméně princip je podle mě stejný.

Pokud bych měl mluvit k tématu, kde mám tu hranici, tak mám jak hodinky věhlasnějších značek, tak "pepsiny" od Štajnů. Osobně si dokážu snáz obhájit hommage od swiss made výrobce, než z Číny, už jen diky tomu čínskému trendu levných kopírek, kam oko dohlédne. Líp se mi asi říká "jsou to Švýcaři, kteří se inspirovali", než "je to napodobenina z Číny". Ale i když Štajny soudím mírněji a mám je spíš jen na lítačku nebo na doma, tak jsem se setkal s tím, že jsem se v určitých situacích cítul ne úplně příjemně a chtěl jsem mít na ruce něco se svébytným designem (právě z výše uvedených důvodů)

Odesláno z mého Redmi Note 7 pomocí Tapatalk

Odesláno

Odkaz na wiki jsem dal, protože mi přišlo, že ho nikdo nečetl. Vypršla platnost patentu a sw200 to v pozměněné podobě, samozřejmě na základě prošlého patentu ETA, legálně vyrábí (např.u léků se tomu říká generikum, viz Viagr a sildenafil. Nebo se pletu?). Takže ani kopie, ani původní produkt, prostě sw200 je jasná homage :)

Odesláno
před 2 hodinami, azeppelin napsal:

Jen kvičte, kvičte, selátka moje.

Můžete si o tom sepsat slohových prací kolik chcete, ale až se někdy nedejbože vydáte mezi lidi, kteří nosí normální hodinky a budete se na svém zápěstí pyšnit suby s logem Loreo, Stuhrling, Parnis, Alpha, Heimdallr, Vinice, Steeldive, Phoibos, Bliger, Pablo, Pagani, Dom, Bagelsport, Lgxige, Tisell apod., tak se nedivte, že budete za pitomce. 

No tvl a to jsem si chtěl zrovna objednat Tisell Vintage Sub a ty mi to takhle pokazíš. 😉

Odesláno
před 18 minutami, Jenkiz napsal:

Myslím si, že tak to míněno úplně nebylo. Primárně se asi nejedná o cenu (vždyť za cenu zmíněných čínských kopírek se dají pořídit hezké Seiko pětky se svým designem a nikdo nemůže říct ani půl slova). Podle mě jde spíš o to, když přijde člověk s kopírkama subů z Číny na jednání s obchodním partnerem, který hodinkám rozumí a zakládá si na tom. Pak to může dost ovlivnit vnímání člověka, který si hraje na to, že má suby. Chápu, že ne každý chodí mezi obchodní partnery, kde jsou suby běžným doplňkem, ale je to stejné, jako výše zmíněné tričko tonny hilfinger-asi by se v tom nikdo necítil úplně komfortně. Stejně jako dřív bylo Adidos, Adibao a podobné zkomoleniny. A motiv je úplně stejný, jako u subů (nechci nejo nemůžu dát 2500 za tričko, tak si koupím stejné od tonnyho). Prostě to působí tak, že nemám na originál, ale chci mít to stejné, beztak si toho nikdo nevšimne. Pak to může vést ve společnosti až k trapným situacím. Sice u hodinek se nebavíme o podobnosti značky či názvu (Rolex/Lorex), ale jen "designu", nicméně princip je podle mě stejný.

Pokud bych měl mluvit k tématu, kde mám tu hranici, tak mám jak hodinky věhlasnějších značek, tak "pepsiny" od Štajnů. Osobně si dokážu snáz obhájit hommage od swiss made výrobce, než z Číny, už jen diky tomu čínskému trendu levných kopírek, kam oko dohlédne. Líp se mi asi říká "jsou to Švýcaři, kteří se inspirovali", než "je to napodobenina z Číny". Ale i když Štajny soudím mírněji a mám je spíš jen na lítačku nebo na doma, tak jsem se setkal s tím, že jsem se v určitých situacích cítul ne úplně příjemně a chtěl jsem mít na ruce něco se svébytným designem (právě z výše uvedených důvodů)

Odesláno z mého Redmi Note 7 pomocí Tapatalk

Ale jasně, jsou to různé fazety téhož drahokamu (od Swarowského ;o)
 - Jinak hledím na hodinky, které jsem si pořídil sám sobě a stokrát si můžu říkat "je to to samé" ale je to pocit, skoro "vztah" a i původ je o pocitu. Aspoň u někoho. Seika bez Made in Japan snesu, ale rozumím tomu, že si někdo připlatí, aby to tam měl -  i mě by to těšilo ;o). I nafukovací baba určitě potěší, ale pořídil jsem si opravdovou, nehledě na náklady.
 - jinak hledím na místní zkoušeče jak test ují co v Číně dovedou
- jinak hledím na ty, co navenek předstírají vlastnictí značky a přitom ví, že podvádějí
-  jinak na ty, co je jim to upřímně fuck... ;o)

a přidejte další "jinakhledímna", ještě by se dalších určitě našly mraky....

Odesláno
před 9 minutami, 5etter napsal:

Jenom jestli to tam čínští gentlemani nepoužívají s ironickou nadsázkou a nedělají si z tohoto nadužívaného pojmu prdel.

Ne vždy to ale jako sranda vyzní... Bohužel. Pak se člověk nediví podrážděných reakcí majitelů originálů... 

Odesláno

Ať se furt netrefujeme jenom do "poctivých" Číňanů: Tohle bude během pár týdnů k dostání od €650, v černé, modré a stříbrné barvě "tapiserie", nicméně svým způsobem jde o poměrně věrný inhouse remake vlastního (původně quartzového) modelu modelu PRX z roku 1979:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno
před 20 minutami, Radek124 napsal:

Ať se furt netrefujeme jenom do "poctivých" Číňanů: Tohle bude během pár týdnů k dostání od €650, v černé, modré a stříbrné barvě "tapiserie", nicméně svým způsobem jde o poměrně věrný inhouse remake vlastního (původně quartzového) modelu modelu PRX z roku 1979:

PRX je remake quartz modelu Seastar ze sedmdesátek.

Odesláno

Napadlo mě, proč se k otázce homage apod. nevyjádří nějaký právník, pár jich tady na fóru přece je. Takhle se tady jen hromadí různě nasbírané a spojené dojmy, ale nějaký přesný výsledek z toho není..

Odesláno
před 24 minutami, 5etter napsal:

Jenom jestli to tam čínští gentlemani nepoužívají s ironickou nadsázkou a nedělají si z tohoto nadužívaného pojmu prdel.

To je právě vono, málokdo (kdo není odkojenej amfibiím vláknem) ten náš vytříbený suchý humor pochopí.

Jinak aby bylo jasno jak to kdo vnímá - myslím, že je sakra rozdíl, jako letitý fanoušek a uživatel seiko zkusit to, co za podobnou cenu nabídne číňan se stejným strojkem a mezi koupí kopie švýcarů, na jejichž originál by dotyčný nikdy nedosáhl s pocitem, jak na to vyzrál. RLX, Omega a spol jdou úplně mimo mě a nikdy by mě nenapadlo si pořizovat jejich kopii, ať už od Steinhartu nebo od číňana. Myslete si o tom co chcete, je mi to fakt fuk, ty svoje bronzovky nosím moc rád.

Ad zásilkovna - teď jsem jí na popud jednoho člena (tímto mu děkuji) začal používat místo pošty. Služba kvalitnější, ale o polovinu levnější, co mi to jen..:D

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

• Vytvořit...