Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

no to je hezký! Na půl stránky dohadování jestli bigos nebo bigus nebo dokonce bigoš ale abyste taky napsali jak to děláte to né! Pokud vím tak to je něco ze zelí a předpokládám že recept bude nejspíš trošku odlišný v různých regionech, jak už to tak u lidových jídel bývá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no to je hezký! Na půl stránky dohadování jestli bigos nebo bigus nebo dokonce bigoš ale abyste taky napsali jak to děláte to né! Pokud vím tak to je něco ze zelí a předpokládám že recept bude nejspíš trošku odlišný v různých regionech, jak už to tak u lidových jídel bývá.

Ted jsi to trefil na hlavičku.Věřím,že každý recept bude trošku odlíšný.Daleko víc,než název.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

furt pindáte, zkusím popsat pokus česko - vietnamského přátelství . Do teplé vody nech namočit houby shitake a Jidášovo ucho. Do misky vsyp škrob, dolej vodu a vhoď kuřecí prsa nakrájená na proužky. cca 2 h. před vařbou Vezmi wok. Na sezamovém oleji orestuj česnek a na drobno nakrájený galangal (takovej zázvor), přes sítko sceď kuřecí maso a mrskni do woku, orestuj, přidej stonky pok choi (asijský zelí) když se redukuje voda  dvě lžíce sojové omáčky a lžička rybí. Přidej houby, bambusové výhonky,  stonek citronové trávy (pak ho vyhodíš, je tuhý), perilu, šalotku a koriandr nadrobno a dus. Mezitím uvař rýžové nudle. Když jsou uvařené, smis s masem ve woku. Vedle toho na kraj talíře trochu bobků   již koupené sweet and sour omáčky z rýžového octa, karamelu, zázvoru, pomerančové kůry a hřebíčku. Nakonec posyp listy pok choi (chutnají jako mladá kedlubna) a sežrat. Důležité, nesolit, udělá to za vás sójová omáčka

Bylo to poprvé, co jsem zkusil tuhle Ázii z defacto čerstvých věcí (jen ta sweet and sour doputovala z Thajska hotová). V puse chuť bylinková, hodně voňavá, jídlo lehký, kupodivu i konzervativní děcka vymetla talíře komplet.

 

post-1551-0-07763800-1376849059_thumb.jpg

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Me bys pohostil o tom zadna. Tuhle kuchyni mam rad. Casto na ni chodim, ale doma to nedelam, nemam na to ingredience ano nou hau.

 

Ježíšek mi předloni dovezl tepanej ocelovej wok, který jsem u kamaráda nechal promaštěný prohnat výhní, potom v něm asi 30x rozpálil arašídový olej a vytřel papírovou utěrkou, dokud nepřestal černat, od první vařby neviděl při mytí saponát, pokaždý ho vytřu do sucha a natřu olejem, prostě se o něj starám příkladně, tak by byl hřích neatakovat aijskou kuchyni, zvlášť když u toho zasereš minimum nádobí, je to rychlý a  strávnicky vděčný.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Roman I.: Jasny, vim to uz leta, nejlip vari konickari. Kamos ze Zlina prodava piskovaci komory, ale lepsi jehneci, nez od nej jsem nejedl. K tomu zajeti nadobi, na presne stejny postup mi ceka ve skrini velky tezky norsky hrnec z sede litiny. Koupil jsem ho na stejky a pecene kure na zeli a cibuli, ale nezaolejoval jsem ho dostatecne a poctive a opakovane, jako ty, a porad mi cerna a nechava v mase mirnou pachut. Musim na to vlitnout.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Od jakziva bigos. Vsichni v mem okoli rikaji bigos, dve tretiny tridy na gymplu, co byly z gorolie, rikaly bigos, polaci rikaji bigos i ta Wiki rika bigos. Uz asi fakt kufierkor. Bigus, ja se posseru,..urcite rikas i żurok, gełąbki a bioła kiełbosa. :-)

Moje etymologická teorie byla mým domácím lingvistou označena za nepravděpodobnou, nejspíše se dříve používalo "uo", no a polaci (a kuwiňoci) si nechali "o" a my progresivnější slezané "u" :) češč.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:-) No, je to sice blbost, ale je to vtipne. :-)

 

Btw., k receptu, musim priznat, ze ten neznam. Nikdy jsem to doma nedelal, uzival jsem si ho vzdy jen v Polsku. Ale tam vzdy s chuti. Jo a jeste vyborny delaji na chate pod Kamenitym.

Upraveno uživatelem Hasňa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moje etymologická teorie byla mým domácím lingvistou označena za nepravděpodobnou, nejspíše se dříve používalo "uo", no a polaci (a kuwiňoci) si nechali "o" a my progresivnější slezané "u" :) češč.

Bigos ani bigus :-) jsem jeste dělat doma nezkoušel, ale Žurek už několikrát, skvělá polévka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Recept na bigus:

Uzené koleno,uvařit do měka(tlakač),Vytahnout,dát kyselé zelí,nejlépe domací.Když začne zelí bublat,nasypat na kostky nakrajené(syrové)brambory.Až brambory změknou,nakrájené koleno vložit zpět.Zasmažka,probublat a sežrat.Dle chuti okořenit,já davám feferonky,bobkový list(na začátku,pochopitelně).

Toto je recept,kterému,u nás doma,se odjakživa,říká Bigus.Možná,že originální,nebo původni recept na Bigos,nebo Bigus,je úpně jiný,ale,tak to znám a vařím ja.A je to fakt dobré.Omlouvám se za pravopis.Karki

 

P.S.Co vím,tak polsky bibus,je podstatně hustší a více ingrediencí,např klobása

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Recept na bigus:

Uzené koleno,uvařit do měka(tlakač),Vytahnout,dát kyselé zelí,nejlépe domací.Když začne zelí bublat,nasypat na kostky nakrajené(syrové)brambory.Až brambory změknou,nakrájené koleno vložit zpět.Zasmažka,probublat a sežrat.Dle chuti okořenit,já davám feferonky,bobkový list(na začátku,pochopitelně).

Toto je recept,kterému,u nás doma,se odjakživa,říká Bigus.Možná,že originální,nebo původni recept na Bigos,nebo Bigus,je úpně jiný,ale,tak to znám a vařím ja.A je to fakt dobré.Omlouvám se za pravopis.Karki

 

P.S.Co vím,tak polsky bibus,je podstatně hustší a více ingrediencí,např klobása

Koukám,že je skoro jak segeďák,jen se to nezahuštuje smetanou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...