Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

V neděli proběhl první pokus se sous vide. Koupl jsem tyčku Lauben Sous Vide Stick SV01. Dělal jem 3 ks hovězího a 1 ks vepřové krkovice. Trefil jsem to někam k medium well, protože žena a prcek nemají rádi krvavé maso. Dělal jsem to 1,5 hodiny na 65°C. Doděláno na grilu. Dělal jsem i mrkev na zkoušku, ale ta byla sice chuťově dobrá, ale pořád ještě relativně tvrdá. Maso super. Budu zkoušet další postupy.

Mám ale 2 dotazy.

1) Jak hodně dopředu dáváte maso do vakuových sáčků? Myslím, že @Bert tady psal, že to dává den dopředu?

2) Dělal jsem to v 10l hrnci a bylo to tak tak. Jaké používáte nádoby na sous vide? Našel jsem na Alze 12 l nádobu a v podstatě všude jinde to samé. Nějaké tipy?

Foto pouze z přípravy, neb jsme to sežrali strašně rychle.

 

IMG20230730100449.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Do vakua den/dva dopředu. Víc imo nemá smysl, stejně je proces marinování spíš kosmetika. Větší efekt má, že s tím co je v pytlíku se pak maso dělá, což tomu dá chuťově nejvíc.

Mam plastovou bednu by Ikea už několik let. Zatim sem neměl problém se vlézt. U otevřeného hrnce máš navíc velké ztráty tepla, proto lepší cokoliv s víkem/krytem. 
https://www.ikea.com/cz/cs/p/sockerbit-krabice-s-vikem-bila-40316069/

E74DB4E3-27C9-4188-9019-4D642E18AAE9.jpeg

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Maxel díky za info. 

Ikea mě napadla hned, ale měl jsem strach, že se to bude kroutit při těch 65°C. 

Drží to tvar?

Napadl mě ještě takový zlepšovák. Koupit 2 ks krabice z Ikea  a na dno dát cca 2 cm polystyren a boky zafoukat pěnou. To by drželo teplotu ještě líp.

No uvidíme, asi vyzkouším tu tvoji krabici.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koukám, že tady už se jede vyšší dívčí, paráda! 🙃 Musím to pořádně prolistovat.

Dnes to nebude těžké uhádnout, uvidíme, co vzejde 😁

IMG_20230806_104458.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mňam, ty lokše jsou parádní ! A vůně Thajska? M-Ň-A-M👌

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když je čas, ideálně dělám dvoudenní, kdy maso s kořenovým základem zatáhnu - lžička třtinového cukru, a pár kapek Worcesteru, hezky zkaramelizuje, na nízkou teplotu provařím s vývarem a bylinkami, a nechám přes noc odpočívat - vše v jednom, maso má pak úplně jinou, intenzivní chuť, a druhý den už ho dojedu jen v troubě na nízkou teplotu.

Dneska jsem vzal rychlometodu, naložené maso s bylinkami zatáhnout v kastrolu s kopcem kořenové zeleniny, postupně produsil a 2 hod á 160°C dodělal v troubě. 

Každopádně barva mě také překvapila, ale hádám, že to bude nový cheat - převaha mrkve, cibulová slupka a větvička čerstvého kari ze zahrádky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem se rozepsal jak na román 😁 každopádně děkuji ! 🙃

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Minulej víkend měli v masně ledviny, tak si říkám, ty mi naposledy dělala máma tak před 7 lety, když ještě žila, tak sem se do toho pustil, od nákupu až na talíř to trvalo přes 4 hodiny, sraní jak na kostele a je to to jídlo, jak si ho člověk pamatuje z dětství, že to bylo úžasný a teď jako nic moc, neurazí nenadchne a za 4 hodiny sraní to fakt nestojí

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...