Přejít na obsah

Digi fotaky, foceni a vsechno kolem toho..

odklizec

Doporučené příspěvky

Nevím na co to chce přesně ale u produktovek pozor na ohnisko - pod nějakých 80mm bude obraz zkreslený takže coolpix A je třeba nepoužitelný. Jinak já fotím RX 100 jelikož u zrcadlovky musím hrozně clonit aby byl produkt celý v DOF a pak musím dosvěcovat. Rx100 má ideální komprimis mezi DOF a velikostí senzoru/skla

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nebude, P330 má stejný čip a nepolepšíš si. Jediné v čem bude kompakt za 20k lepší než zrcadlo ve stejné ceně je váha, velikost a větší rozsah zoomu v jednom balení, ostatní parametry (výdrž baterie, kvalita výstupu atp) budou horší. 

Je divné, že Ti na focení plátýnka 1m2 nestačí ten pidižvík, sice jsme zase o pár let dál (lepší fotky v horším světle) ale vím, že i ta 330 dokázala udělat překvapivě zajímavý výsledek (na to, že je do přední kapsy jeansů)

Pokud ho nechceš nahrazovat a jen hledáš upgrade na jednorázové záležitosti, dovezu Ti na odzoušení obyčejné zrcadlíčko s "padesátkou" sklem, co se dá z druhé ruky koupit za 5k a uvidíš sám (jezdím do Prahy každý týden i teď jsem na hotelu na P5)

Dovolím si nesouhlasit s první větou, srovnávat jen podle čipu je povrchní, faktorů je spousta, na snímač sice dopadne světlo, ale není snímač jako snímač, byť jsou stejně velké, před ním je objektiv a za ním další věci včetně software, který tu fotku "uvaří" z ingrediencí, které mu snímač dodá. A jak víme, různí jsou kuchaři i dodavatelé ingrediencí. To samé by bylo srovnávat objektiv jen podle světelnosti, faktorů je mnohem víc. 

Koukněte na tohle srovnání P330 a první RX100 (dnes už je RX100IV!!!), který, aspoň zde, Nikona převálcoval rozdílem několika tříd: 

http://snapsort.com/compare/Nikon-Coolpix-P330-vs-Sony-Cybershot-DSC-RX100

Se zbytkem souhlasím. Pokud by mělo jít o pravidelné focení produktů, nejsem si jistý, v čem by měla být RX10 lepší než RX100III, naopak myslím, že ultrazoomovost by mohla být spíš na škodu, takže mezi těmi dvěma bych se přikláněl k RX100III s vynikajícím Zeiss objektivem, který skvěle ktreslí a nechybí mu detaily ani v krajních polohách zoomu a clony. Ale není jistě problém vzít SD kartu, na prodejně s oběma udělat pár snímků (asi by pomohl i personál) a doma je posoudit. Ale osobně bych se přikláněl k ověřené zrcadlovce (nebo bezzrcátku, prostě velký snímač) a jedinému, kvalitnímu objektivu. Pak je vše v jednom balení a nic jiného není třeba. Jen světla, stativ a pár drobností.......:-).  

Odkaz ke komentáři

Díky za info, byť někdy je to nad mé znalosti...

O velikost foťáku ani o zoom mi nejde. Kompakt si klidně nechám na nošení, ale potřebuju něco na produkt.

Obrazně: abych vyfotil rozloženu plenu, a bylo na fotce vidět vlákno, nikoliv jen bílá plocha.

Pokud nakonec bude řešením zrcadlo s jedním objektivem, pochopím to, chtěl jsem se tomu vyhnout jen proto, že modularitu nepotřebuju.

S tím P330 jsem už něco nafotil, vždycky to bylo v pohodě, s tímhle splynutím detailu do plochy jsem se setkal poprvé. Byl to hedvábný šátek o hraně 120cm (takže fotka dost s odstupem), možná blblo i ostření kvůli materiálu, nevím.

McStinger: do RAWu jsem to nefotil, zkusím, jestli by to nepomohlo.

Upraveno uživatelem bandicoot
Odkaz ke komentáři

Pokud je tvým primárním požadavkem maximální detail, čili jinak rozlišení, nejlepší se mi jeví kombinace středně velký čip a makro objektiv. Středně velkým čipem bych rozuměl m43 nebo APS C. Větší čip v tomto případě není cenově dostupný a nemyslím že by přinesl výrazné benefity (lepší výkon ve vysokých citlivostech v tomto případě není nutný). Větší čip než z kompaktu znamená menší nutnost obraz z objektivu vícenásobně zvětšovat - opět detailnější obraz. 

Makro objektiv bych volil z důvodu, že u něj byl položen maximální důraz na optický výkon na kratší vzdálenosti a pokud možno až do krajů obrazu. Bude nesrovnatelně lepší než jakýkoliv zoom, nemluvě o kompaktech. 

Pokud bych byl na tvém místě tak bych asi zvolil s/h DSLR (APS-C) tělo + makro objektiv. Případně nějakou bez-zrcadlovku (Olympus Pen Lite a Mini se vyprodávají za hubičku) s makro objektivem. Samozřejmě takový přístroj i objektiv jsou použitelné i na jiné věci, navíc poměrně dobře prodatelné pokud skončí potřeba...

Odkaz ke komentáři

Zdravím

Rodičům mé manželky klekl starý klasický foťák Kodak a mám za úkol vybrat nějaký kompakt do 3 tis. Vím,že to není moc,ale .....

Můžete prosím dát nějaké tipy?  Díky moc.

cokoliv, co se v dané ceně zalíbí,  všechno bude trochu fotit, asi bych rozhodující viděl možnost HD videa, to se občas hodí.

edit: třeba tady

Upraveno uživatelem gougy
Odkaz ke komentáři

Zdravím

Rodičům mé manželky klekl starý klasický foťák Kodak a mám za úkol vybrat nějaký kompakt do 3 tis. Vím,že to není moc,ale .....

Bez obáv Nikon L31 a ku nemu sadu nabíjateľných AA batérií. Ak sa aj niekde vybijú, tužkovky sa dajú kúpiť všade. Svojho času som kúpil manželke L25, lebo hundrala, že ona chce fotiť tiež. Vôbec sa jej najprv nepáčil, lebo bol moc lacný. Odvtedy s ním spokojne fotí a iný nepýta.
Odkaz ke komentáři

Zdravím

Pro starší lidi něco jednoduchýho, třeba Canon IXUS 265. Je tam jen pár čudlíků, stačí zapnout a fotit. A dokonce má i WiFi, GPS a nějaký filtry.

Odkaz ke komentáři

V ceně tří kartónů cigaret asi nečeká žádný high end,  dá se předpokádat, že "neznačka" může nabídnout lepší poměr cena/výkon.

Otázka je, jak moc chtějí foťák od někoho z velkých hráčů a jestli si neřeknou "sakra, foťák od výrobce mikrovlnek". 

Odkaz ke komentáři

Zdravím

V této kategorii je to skoro jedno, ale držel bych se horní části cenového limitu. Nedej se zmást vysokými megapixely, neznamená to stejnou kvalitu snímku jako ze zrcadlovky se stejným počtem pixelů. Volil bych asi IXUS nebo Powershot od Canonu - ty nebyly asi nikdy špatný. Případně nějaký Nikon Kůlpix,  třeba S3700...

Já bych ty lion akumulátory nezatracoval, AA baterky prostě moc nevydrží a dneska už jsou lidi zvyklí něco dobíjet. 

Odkaz ke komentáři

V této kategorii je to skoro jedno, ale držel bych se horní části cenového limitu. Nedej se zmást vysokými megapixely, neznamená to stejnou kvalitu snímku jako ze zrcadlovky se stejným počtem pixelů. Volil bych asi IXUS nebo Powershot od Canonu - ty nebyly asi nikdy špatný. Případně nějaký Nikon Kůlpix,  třeba S3700...

Já bych ty lion akumulátory nezatracoval, AA baterky prostě moc nevydrží a dneska už jsou lidi zvyklí něco dobíjet. 

Li-ion aku pre S3700 má 3,7Wh, dva kusy AA napr. Sanyo Eneloop cca 4,8Wh. Ale samozrejme vo výsledku je to skôr otázkou preferencií, či chce človek nabíjať jedno, alebo druhé. Osobne dávam prednosť AA aj v kompakte, keďže aj tak vláčim dve sady AA pre blesk + nabíjačku.

Odkaz ke komentáři

Ahoj, muj staricky ixus doslouzil, tak hledam nastupce. Potrebuju kompaktik na kolo, motorku a podobne aktivity. Zatim vede S120tka od Canonu, ale zaujala me G7x, tak premyslim, ze bych priplatil. Mate ji nekdo? Zkusenosti? Urcite bych koupil jednu baterku navic. To je vec, co vim z ruznach recenzi na netu. Rad bych slysel nejakou realnou zkusenost:) Canon mam ted cashback, tak je i za slusnej peniz.

Diky moc, TL

Odkaz ke komentáři

Li-ion aku pre S3700 má 3,7Wh, dva kusy AA napr. Sanyo Eneloop cca 4,8Wh. Ale samozrejme vo výsledku je to skôr otázkou preferencií, či chce človek nabíjať jedno, alebo druhé. Osobne dávam prednosť AA aj v kompakte, keďže aj tak vláčim dve sady AA pre blesk + nabíjačku.

Jasně každý to má jinak, ale myslím že Li-ion akumulátory jsou pro laickou veřejnost jednodušší řešení (otázka správné polarity etc), nehledě na to že jsou v ceně foťáku i s nabíječkou a také kvůli jejich minimalistickým rozměrům mohou být kompakty menší - u tohoto typu uživatelů se nepředpokládá že se budou pohybovat mimo civilizaci a nemohli po pár dnech focení akku dobít. A jeden malý akumulátorek je přece jen lehčí než 4 AA články.

Ještě taková technická -  ať hledám jak hledám tak AA akku s 4,8 mAh (předpokládám, že to je co jsi chtěl napsat, ampérhodiny bys potřeboval na provoz elektrokola) nikde nevidím, pokud zapojuješ sériově, tak se kapacita baterií se nesčítá! Pokud je zapojíš sériově tak se sčítá napětí tj. 1,2+1,2= 2,4 V. Lion Akku-články v těch malých kompaktech pracují s napětím 3,7V, tedy vyšším. 

Upraveno uživatelem klobadysek
Odkaz ke komentáři

Jasně každý to má jinak, ale myslím že Li-ion akumulátory jsou pro laickou veřejnost jednodušší řešení (otázka správné polarity etc), nehledě na to že jsou v ceně foťáku i s nabíječkou a také kvůli jejich minimalistickým rozměrům mohou být kompakty menší - u tohoto typu uživatelů se nepředpokládá že se budou pohybovat mimo civilizaci a nemohli po pár dnech focení akku dobít. A jeden malý akumulátorek je přece jen lehčí než 4 AA články.

Ještě taková technická -  ať hledám jak hledám tak AA akku s 4,8 mAh (předpokládám, že to je co jsi chtěl napsat, ampérhodiny bys potřeboval na provoz elektrokola) nikde nevidím, pokud zapojuješ sériově, tak se kapacita baterií se nesčítá! Pokud je zapojíš sériově tak se sčítá napětí tj. 1,2+1,2= 2,4 V. Lion Akku-články v těch malých kompaktech pracují s napětím 3,7V, tedy vyšším. 

No, sčítanie napätia na akumulátoroch ovládam a aj niečo o ich kapacite :). Skúsim to nejak jednoducho:

Li-ion aku pre S3700 má kapacitu 1000 mAh, napätie 3,7 V. Výkon = Napätie * Prúd. Teoreticky, je teda schopná po dobu jednej hodiny dodávať do zariadenia výkon 3,7 W, preto 3,7 Wh.

AA Sanyo Eneloop má kapacitu 2000 mAh a napätie 1,2 V. Do Nikonu L31 potrebuješ dve, sú zapojené sériovo, čiže 2,4V, kapacita sa nemení. Teoreticky je teda schopná po dobu jednej hodiny dodávať do zariadenia výkon 4,8 W, preto 4,8 Wh.

Ak už spomíname ampérhodiny, tak je to samozrejme iba o jednotke, v ktorej kapacitu udávaš. Aj ten Eneloop má dve ampérhodiny (a elektrokolo by dlho neutiahol). Samozrejme sú v hre aj ďalšie parametre akumulátorov, ako napríklad vnútorný odpor, ale to nič nemení na vyššie-uvedenom.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...