Přejít na obsah

Plnicí pera a doplňky

Pepino65

Doporučené příspěvky

Ci bude pero zadrhavat alebo nie, je otazka povrchoveho hladenia papiera. V Losinach hladia na kalandri, co by malo byt dostatocne aj na pisanie plniacim perom.

Ci sa bude atrament rozpijat, zavisi od druhu glejenia a stupna zaglejenia. Myslim, ze aj rucni vyrobcovia dnes uz standardne gleja do hmoty, takze ked si kupis plnoglejeny papier, mal by si mat istotu ze to rozpijat nebude. Ak sa dobre pamatam, v ich predajni pri papierni predavali aj sady dopisneho papiera, ktory by uz mal byt na to specialne vyrobeny. Z mojej skusenosti, ak by sa atrament predsa rozpijal, treba papier zafixovat liehovym fixativom na pastely.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kluci chtěl bych jako dárek nějaké pero od  TWSBI + nějaký ruční papír,případně inkoust . Jak si rozumí plnící pera s těmi ručními papíry,nějaké tipy na solidní čtvrtky A5,příp.A4 bych uvítal.

Ahoj Bohušu,

TWSBI mám i s neprůstřelným inkoustem.

S tím se dá psát pomalu i na voskovaný papír.

Diář Paperblanks mán na cestě. Pokud budeš mít zájem, můžeme se sejít a můžeš si to vyzkoušet.

Odkaz ke komentáři

Na stránky Losin jsem se díval,chtěl jsem nějaké "tvrdší" čtvrtky,ale ty fotky tam jsou tristní .Spíš mě zajímá druh,aby se na tom pero nezadrhávalo a inkoust nerozpíjel,abych hned za začátku nebyl za "blbce "  :)

Pokud výrobce nějakého papíru přímo negarantuje, že je vhodný i pro plnící pero, nezbývá než jej pro 100% jistotu vyzkoušet. Vyšší gramáž, hladký povrch či tradice výroby milion let toho není jakkoliv zárukou. Pozor na to. 

P. S. Před pár lety jsem byl požádán jedním obchodníkem, zdali bych se neujal menšího testu, jehož cílem bylo vybrat papír na dopisy vhodný pro užití s plnícím perem. Dostal jsem jedenáct neoznačených vzorků od různých výrobců (později mi bylo sděleno, že se jednalo o vybrané výrobky od firem Canson, Conqueror, Gmund ad., dle dodavatele vyšší kvality a určitého zaměření), které jsem následně vyzkoušel a srovnal (zvláště rozpíjení zapsaného textu po povrchu papíru, propíjení zapsaného textu na druhou stranu papíru, prosvítání zapsaného textu na druhou stranu, komfort při psaní, atraktivita samotného papíru ze subjektivního pohledu, dojem ze zapsaného textu - odstín inkoustů, kontrast). Ani jeden vzorek z daného množství nešlo pro zamýšlené použití označit za vyloženě ideální. K dobru, či pro představu, jsem přidal i ukázky na osvědčených papírech z mnou používaných bloků značek Rhodia, Clairefontaine a Oxford.  

Odkaz ke komentáři

Ahoj Bohušu,

TWSBI mám i s neprůstřelným inkoustem.

S tím se dá psát pomalu i na voskovaný papír.

Diář Paperblanks mán na cestě. Pokud budeš mít zájem, můžeme se sejít a můžeš si to vyzkoušet.

Zdar,rád bych vyzkoušel,ještě to má zatím čas,ozval bych se.Díky

Pokud výrobce nějakého papíru přímo negarantuje, že je vhodný i pro plnící pero, nezbývá než jej pro 100% jistotu vyzkoušet. Vyšší gramáž, hladký povrch či tradice výroby milion let toho není jakkoliv zárukou. Pozor na to. 

P. S. Před pár lety jsem byl požádán jedním obchodníkem, zdali bych se neujal menšího testu, jehož cílem bylo vybrat papír na dopisy vhodný pro užití s plnícím perem. Dostal jsem jedenáct neoznačených vzorků od různých výrobců (později mi bylo sděleno, že se jednalo o vybrané výrobky od firem Canson, Conqueror, Gmund ad., dle dodavatele vyšší kvality a určitého zaměření), které jsem následně vyzkoušel a srovnal (zvláště rozpíjení zapsaného textu po povrchu papíru, propíjení zapsaného textu na druhou stranu papíru, prosvítání zapsaného textu na druhou stranu, komfort při psaní, atraktivita samotného papíru ze subjektivního pohledu, dojem ze zapsaného textu - odstín inkoustů, kontrast). Ani jeden vzorek z daného množství nešlo pro zamýšlené použití označit za vyloženě ideální. K dobru, či pro představu, jsem přidal i ukázky na osvědčených papírech z mnou používaných bloků značek Rhodia, Clairefontaine a Oxford.  

A máte kluci někdo zkušenost,že se plnícím perem dá psát na ruční papír značky XY či jiný ? Aby to zkrátka nebyly zbytečně vyhozené peníze či jsem nebyl průkopník slepých uliček :-) 

Odkaz ke komentáři

S ručními papíry zkušenost nemám. Respektive plnícím perem píšu i na kancelářský papír, do obyčejných sešitů apod., zvláště pokud nemusím řešit propíjení na druhou stranu. Ovšem i v těchto situacích, kdy nemám k dispozici ideální papír, si většinou umím poradit vhodnou kombinací plnícího pera a inkoustu.

P. S. Škoda jen, že rok od roku ubývá příležitostí, kdy vůbec můžu použít plnící pero, tužku či propisku. V zaměstnání už většinu psacích úkonů musím řešit elektronicky. 

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Ahoj, naskocil som na dalsiu vlnu zalub - plniace pera. Po hodinach stravenych na internete, a desiatky minut v shope, mam Pelikan M800 (Black), hrot M; atrament Iroshizuku Ka-Jaku (zelena az jemne modra). Chcel by som do paru vsak nejake dalsie "lacnejsie" pero, len koli inej farbe atramentu (pri pisani poznamok, zapisov pouzivam dve farby - do teraz do bol Parker Vector a nejake gelove pero). Vedeli by ste poradit piston filer, alebo aspon vacsi konvertor, a dobry hrot M resp B. Pozeram na Pelikan M200 to by to asi tak vsetko splnalo ... ale mar dve pera od jednej firmy (?), asi nie je to prave.Poradite?

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Zdravím, nemá někdo Schmidt iridium? Nějak mi to nechce psát, tak bych rád slyšel nějakou radu od zkušenějšího. Pročistím, vysuším, napíše 2 řádky, a konec. Rozšroubuju, profouknu, zase píše max 2 řádky, a šlus. Díky.

Odkaz ke komentáři

Alky, problém ale vůbec nemusí být v hrotu... Co zbytek (neznámého) pera, jednotlivé díly? Jsou správně vyčištěné, sestavené, nepoškozené, kryje například vršek, aby hrot při nevyužívání pera nevysychal? Co inkoust (výrobce, typ - viz složení, staří - viz aktuální hustota, případné nečistoty v něm, atd.)? 

Odkaz ke komentáři

Ahoj,děkuji za reakci. Vyčištěné nevím, provedu revizi. Vršek kryje, je tam aretace na "cvaknutí". Inkousty (zásobníky) jsem zkusil asi šestery (Pelikan, Schneider,..), vždy nové, a vždy to samé: po chvíli přestane psát. Úplně poprvé se to stalo, když jsem vyměnil prázdný zásobník za nový, takže bych vyloučil vadu zásobníků, ale jako by nechtěl téct na hrot.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Není to sice plnící pero, ale je od tradičního výrobce kvalitních per a navíc přední část plnící pero evokuje, tak to dám s dovolením sem. Je to dárek k Vánocům, zpracování je výborné, pero je masivní a poměrně těžké, píše krásně, linka je tenká a po papíru klouže sametově. Náplň je černá, ale chci dokoupit originální modrou, která bude do práce vhodnější. Jde o tzv. keramické pero, náplň připomíná tu do propisovaček a hrot opravdu nejspíš skrývá miniaturní kuličku, ale nevím a proto se chci zeptat, zda tu někdo keramické pero Parker má a ví o jeho konstrukci něco víc. Díky. 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...