eskimak Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 Před hodinou, Kapo napsal: TIG je metoda svařování netavící se elektrodou. V inertnom plyne. Na wig sa vyprdni, korejsky sa to tiez povie nejak inak, preco sem tahat nemecke vyrazy. V usa je to GTAW. Jedna vec je ako je to zauzivane hovorit, druha technologicka stranka veci. Neboj, mam to nastudovane znacne. Uprimne, aj som cakal ze sa niekto chyti :). Myslim ze tym ale dotazovatelovi nepomozeme. Tak vela kilometrov dobrych zvarov ;). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 no to se do toho svařování pěkně zamotáváte. Původní téma bylo začátečnické občasné přismolení něčeho k něčemu.Na to je dnes volba jasná, malý invertor na obalenou elektrodu. Investice nepatrná, uživatelsky třeba ten z Lidlu funguje bez výhrad, i ta samozatmívací kukla za pár stovek funguje bezvadně. Můj brácha svařuje profesionálně a na domácí smolení si místo historického trafa s home made usměrněním pořídil tu Parkside z Lidlu. Sice to umí trošku míň věcí než profi ivertor co máme v práci ale zas to stojí zlomek ceny. A svařil s tím i sousedce řídítka u zahradního rotavátoru z tenoučkých trubiček. Podle vlastního vyjádření "by to céóčkem nedal". Doporučuju k studiu videa na joutrubce od člověka co si říká Killeroz. Je to servisák svářeček a s oblibou a humorem testuje divný věci. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kapo Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 Eskimáku, poučuješ chlapa, co posledních 30 let pracoval jako svářečský dozor v několika firmách na tlakových zařízeních, psal postupy na svařování WPS včetně zkoušek postupů WPQR. Určitě jsi nastudoval na internetu víc, než člověk, který to studoval na technice v Brně. Na domácí svařování stačí malý invertor 150 - 180 A, obalená elektroda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 @PepaSFI@Kapo Viete na také to spomínané hobby zváranie odporučiť konkrétne niektorú z tých lidláckych zváračiek? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kapo Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 Já bych hledal v jiných vodách - gama, alfa in, kutreiber a podobné, vždy okolo 160 A, na obalenou elektrodu. Většina těchto svářeček má jednoduchý TIG, zapaluje se škrtáním wolframové jehly o svařovaný materiál. U těch z Lídlu jsem nenašel hodnotu zatěžovatele. Zatěžovatel se udává v procentech a znamená to, jak dlouho mohu na určitý proud svařovat. Příklad: budu svařovat na 160 A a zatěžovatel je 50%, znamená to, že z 10 minut celkové doby svařování budu svařovat 5 minut a 5 minut bude svářečka stát. Na 120 A bude zatěžovatel třeba 80%, tak budu 8 minut svařovat. Proto mi přijde svářečka z Lídlu slabá. Svářečka na trubičkový drát je obdoba elektrody, jen obrácená - elektroda má ochranu oblouku v obalu, trubičkový drát uvnitř trubičky. Dostupnost různých typů a jakostí elektrod je mnohem větší, než trubičky. Takové svářečky se cenově pohybují kolem 5 tisíc Kč, koupil bych k tomu samozatemňovací kuklu - dají se sehnat za rozumný peníz v dobré kvalitě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 před 2 hodinami, Kapo napsal: Eskimáku, poučuješ chlapa, co posledních 30 let pracoval jako svářečský dozor v několika firmách na tlakových zařízeních, psal postupy na svařování WPS včetně zkoušek postupů WPQR. Určitě jsi nastudoval na internetu víc, než člověk, který to studoval na technice v Brně. Na domácí svařování stačí malý invertor 150 - 180 A, obalená elektroda. Zbytocne to beries osobne, nikoho nepoucujem, diskutujeme. Nevidim dovod byt ironicky. Do sutaze kto ma vacsi sa nehlasim, na dane argumenty nemam co povedat. Som rad ze sa zhodneme v odporucanych znackach invertorov pre dotazovatela. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 coby cynický praktik vám v tom udělám trošku čistku. Bavíme se o prostém domácím kutění. 180A? mluvíme o svařování vrátek do dvora, ne o velkorypadle. Navíc to doma nikde nezapne, skoro nikde není zásuvka na víc než 16A takže v reálu tak 120A svařovacího. Zatěžovatel? Nevaříme ropovod, zas v reálu to bude tak jedna elektroda a půl hodiny chystání. A přinejhorším se vypne tepelná pojistka a půjde se na kafe. Škrtací TIG? No fajn věc na pěkný práce ale proč si nepřiplatit za TIG se zapalováním? A jak teď u testu novinky z Lidlu pravil Killeroz, ono to svářečkou nekončí. Musí se pořídit ještě to plynové hospodářství a cena je najednou někde úplně jinde. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 před 20 minutami, PepaSFI napsal: coby cynický praktik vám v tom udělám trošku čistku. Bavíme se o prostém domácím kutění. 180A? mluvíme o svařování vrátek do dvora, ne o velkorypadle. Navíc to doma nikde nezapne, skoro nikde není zásuvka na víc než 16A takže v reálu tak 120A svařovacího. Zatěžovatel? Nevaříme ropovod, zas v reálu to bude tak jedna elektroda a půl hodiny chystání. A přinejhorším se vypne tepelná pojistka a půjde se na kafe. Škrtací TIG? No fajn věc na pěkný práce ale proč si nepřiplatit za TIG se zapalováním? A jak teď u testu novinky z Lidlu pravil Killeroz, ono to svářečkou nekončí. Musí se pořídit ještě to plynové hospodářství a cena je najednou někde úplně jinde. Mas pravdu, o max prud na to domace platanie 3-4mm materialov fakt nejde. Povedzme ze takych 90-100A aby si mohol slusne pouzit 2.5mm elektrodu bude stacit. Ale je potrebne nech to na tych 100A nema zatazovatel 20%, s tym sa uz fakt blbo pracuje, nezvaris ani regal, vkuse budes cakat na dochladenie. Takze za mna ak to bude mat na 90-100A aspon 60% (ano, je to malo, ale...) tak na domace lepenie to vacsinou postaci, lebo malokto zhavi zvaracku 10min vkuse ked lepi na branicku pant. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kapo Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 Proto doporučuji okolo 150 A, tak aby při normálním svařování elektrodou 2,5mm svářečka pracovala v rozmezí 50-80%. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gorlo Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 před 21 hodinami, Waya03 napsal: Žena mi řekla že se mám naučit svařovat, že prý potřebuje navařit nějakej kus železa na vrata, aby to nešlo tak lehce z venku rukou otevřít. Sám už jsem se to chtěl dlouho naučit, sem tam bych nějakou drobnost svařit potřeboval. Mám rád kvalitní nářadí, ale zas vzhledem k četnosti využití nic pro profi časté užití. Měl by někdo tip na najakou sadu vhodnou pro manuálně zručného začátečníka? Zatím jsem jen po deseti minutách studia pochopil, že asi potřebuju invektorovou svářečku. Předem dík! Já si koupil svářečku Gama 160 z druhé ruky za nějaké myslím 4tis. Byla k tomu kukla, elektrody a svářečka s kabelama. Mě žena k tomu nedokopala, ale já sám. Chtěl jsem umět svařovat. Což si myslím, že pořád neumím, ale pár věcí jsem si svařil a pořád se učím. Jdi do toho a neboj se toho. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 před 35 minutami, Kapo napsal: Proto doporučuji okolo 150 A, tak aby při normálním svařování elektrodou 2,5mm svářečka pracovala v rozmezí 50-80%. Jj, pri slusnych vyrobcoch to tak je. No nestavil by som nic ze to tak bude aj u ciny za 60Eur. Bohuzial Lidl na stranke neuvadza zatazovatel. Tym nevravim ze to nebude pouzitelne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 4. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. srpna 2022 tak jsem se šel podívat na tu lidlovku co má na štítku: 70A-100%, 85A-60%, 120A-30%. Ostatně, kdyby to bylo nějak nepoužitelně slabé, určitě by to Killeroz v tom testu zmínil. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kapo Odesláno 5. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. srpna 2022 Pokud to bude pravda, tak pro elektrody 2,5 mm to na domácí použití bude stačit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Strocek Odesláno 5. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. srpna 2022 Kuci potřeboval bych radu nebo spíš objasnění "záhady" co se týče připojení internetu. Přestěhoval jsem se do nového, kde jsou kabely pro internet vyvedeny společně se zásuvkami 220 + TV + internet. Z venku optickej kabel přivedený do routru doma - z routru kabely do těch zásuvek - v patře PC připojený přes tuto zásuvku. Když mám PC v režimu spánku a chci zase pracovat na PC, tak se internet připojí po cca 30s. Včera jsem zkoušel dlouhej kabel připojení routr - PC, že jsem obešel ty zásuvky a tam je to v režimu spánku bez tý prodlevy 30s. Jako je to sice chvíli, ale prostě mě těch 30s sere, že to nejde. Neví někdo jak tu prodlevu odstranit? Samozřejmě nechci mít hozenej kabel na schodech Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 6. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2022 Je nějakej rozdíl v rychlosti připojení mezi kabelem ze zásuvky a tím zapojeným napřímo? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 6. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2022 V 5. 8. 2022 v 10:34, Strocek napsal: Kuci potřeboval bych radu nebo spíš objasnění "záhady" co se týče připojení internetu. Přestěhoval jsem se do nového, kde jsou kabely pro internet vyvedeny společně se zásuvkami 220 + TV + internet. Z venku optickej kabel přivedený do routru doma - z routru kabely do těch zásuvek - v patře PC připojený přes tuto zásuvku. Když mám PC v režimu spánku a chci zase pracovat na PC, tak se internet připojí po cca 30s. Včera jsem zkoušel dlouhej kabel připojení routr - PC, že jsem obešel ty zásuvky a tam je to v režimu spánku bez tý prodlevy 30s. Jako je to sice chvíli, ale prostě mě těch 30s sere, že to nejde. Neví někdo jak tu prodlevu odstranit? Samozřejmě nechci mít hozenej kabel na schodech Za predpokladu ze v ceste nieje nic ine (switch) by som ako prve skusil vymenit patch kable (router - zasuvka, pc - zasuvka). Ak nepomoze, rozobrat a prekontrolovat tie LAN zasuvky. Ale osobne si myslim ze ak to nebudu patch kable tak to bude mizerny kabel v stene, pripadne mizerny a velmi zaruseny. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Strocek Odesláno 7. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2022 (upraveno) Kuci je to kabelem z tý zásuvky do PC, což nechápu... Do teď jsem byl přesvědčenej, že je to s kabelama ve smyslu funguje/nefunguje, a né že funguje až za 30 sekund . Přitom ping 5ms DW-86M / UP-78M s tim šitovym káblem. Ale tak je to závada za kilčo, tak alespoň tak . Upraveno 7. srpna 2022 uživatelem Strocek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zceyee Odesláno 8. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. srpna 2022 před 22 hodinami, Strocek napsal: Kuci je to kabelem z tý zásuvky do PC, což nechápu... Do teď jsem byl přesvědčenej, že je to s kabelama ve smyslu funguje/nefunguje, a né že funguje až za 30 sekund . Přitom ping 5ms DW-86M / UP-78M s tim šitovym káblem. Ale tak je to závada za kilčo, tak alespoň tak . To se mi nějak nezdá, kdyby znal nekdo nejake logicke vysvetleni tohoto problemu, jsem zvedavy. Neni ten kabel stary jen treba 100Mbit (ze nema vsechny piny obsazene) a pak PC trva chvilku to pochopit nebo tak neco? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Strocek Odesláno 8. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. srpna 2022 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
eskimak Odesláno 8. srpna 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. srpna 2022 před 22 hodinami, Strocek napsal: Kuci je to kabelem z tý zásuvky do PC, což nechápu... Do teď jsem byl přesvědčenej, že je to s kabelama ve smyslu funguje/nefunguje, a né že funguje až za 30 sekund . Přitom ping 5ms DW-86M / UP-78M s tim šitovym káblem. Ale tak je to závada za kilčo, tak alespoň tak . Ako som pisal, dalo sa to cakat. Nekvalitny kabel, velmi "narocna a citliva" sietovka (moderne casto padnu aj do "nudzovych 100Mbit" len z dovodu patch kabla. Vacsina novych sietoviek je aspon 2.5Gbit, a proti starym 1Gbit je to omnoho narocnejsie na kvalitu infra. Aj za rovnakych podmienok, tj infra len 1Gbit. Teda v situacii kde by stara 1Gbit sietovka bezala bez problemov na 1Gbit, padne na tej istej sieti nova 2.5Gbit do 100Mbit rezimu (z dovodu nedostatocnej infra). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se