Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vždyť je to (podle velikosti) tak do tisícovky za oba, a budeš mít v záloze náhradní díly, testovací kus na tuningové pokusy, nebo pro někoho dárek...

Odesláno
před 10 hodinami, AndyAaron napsal:

Děda mě vždycky učil, že je potřeba mít u sebe nůž a ještě kousek špagátu. Nepamatuju si situaci, kdy by u sebe kudlu neměl. Učil mě jak se s nožem zachází. Pamatuju si, že jednou za čas na cirkulárku místo řezného kotouče nasadil brusný a brousil nože až jiskry lítaly. Pak je ještě přelízl na brousku a bylo.
Jeho rady jsem se vždy držel a asi tisíckrát mě už v životě zachránilo, že jsem kudlu v kapse měl. Ať ještě ve škole, nebo v lese, nebo v kanceláři na Manhattanu.
Dvacet let zpět jsem dědovi k narozeninám věnoval Opinel No. 8. Děda byl z toho nože nadšený. Krásně vešel do kapsy, byl lehký a řezivý. Stejně tak, jak děláme wrist check s hodinkama, když potkáme známého chronomagora, jsme s dědou dělali knife check. On vždycky vytáhl Opinel a já zrovna to, co jsem měl v kapse.
Minulý týden mi tohle skončilo. Přišel jsem o blízkého člověka. Doufám, že nikdy nezapomenu na to, jak se děda vždycky smál, jakým způsobem říkal mé jméno a jak mi vždycky třásl rukou. Pokud bych měl skončit pozitivně, tak se mi ale do sbírky vrátil nejcennější nůž na celém světě.
P.S. Dědovi bylo 93 let.

"Nejkrásnější jsou věci dotýkané."

Krásnější nůž jsem dlouho neviděl. Kam se na něj hrabou moje 🕷️.

• Like 4
Odesláno
před 13 hodinami, ... napsal:

Vždyť je to (podle velikosti) tak do tisícovky za oba, a budeš mít v záloze náhradní díly, testovací kus na tuningové pokusy, nebo pro někoho dárek...

Jako jo, ale poslední měsíc těch tisícovek šlo z domova nějak moc. Tady jsem dal cca 250,- za uhlík v buku a preziju to. Čas ukáže.... 

Odesláno

Chtěl jsi uhlík - máš uhlík, a čas ukáže, jestli dáš růsti semenáčům dubové marnivosti, nebo je vymýtíš palašem plamenným -
- to zní jako promyšlený plán usebraného zralého muže z obláčku moudrosti shlížejícího na hemžení mezi hojnými rubrikami Chronomagu. 😇

A když už jsme u těch plamenných čepelí - nevyrábí v dárkovém provedení něco i Opinel? Nějaký damašek s prehistorickou zkamenělou břízou
a dutou vývrtkou z titanu, umožňující vstříknutí nezjistitelného žabího jedu z tajné ampule v bohatě zdobené rukojeti, a záštitou s funkcí anemometru?  😄

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

• Like 1
Odesláno

Můžu poprosit o pár rad od zkušených, ohledně těch uhlíkových čepelí. Jak jsem zde psal. Hledám přirozenou a klidně pomalou patinu. Třeba jsem zjistil, že Higonokami chutná veprovka. Po krájení masa a promazavani drkotnici to chytlo modré až zlatavé odlesky. No nádhera....

Nicméně co potom? Jako po použití. Učebnice říká, okamžitě umýt saponátem, vysušit a nejlépe pak namazat nějakým tím olejem. Jenže to je pakárna a já chci své nože brát ven a taky je používat, ale ne zase jim ubližovat. Takže třeba když pokrojim lovecaku někde pod stromem, stačí to otřít o gatě? Nebo mám hledat potok a umývat a pak sušit? Někde jsem myslím četl, že ta mastnota vlastně konzervuje. 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno
před 44 minutami, papun napsal:

Můžu poprosit o pár rad od zkušených, ohledně těch uhlíkových čepelí. Jak jsem zde psal. Hledám přirozenou a klidně pomalou patinu. Třeba jsem zjistil, že Higonokami chutná veprovka. Po krájení masa a promazavani drkotnici to chytlo modré až zlatavé odlesky. No nádhera....

Nicméně co potom? Jako po použití. Učebnice říká, okamžitě umýt saponátem, vysušit a nejlépe pak namazat nějakým tím olejem. Jenže to je pakárna a já chci své nože brát ven a taky je používat, ale ne zase jim ubližovat. Takže třeba když pokrojim lovecaku někde pod stromem, stačí to otřít o gatě? Nebo mám hledat potok a umývat a pak sušit? Někde jsem myslím četl, že ta mastnota vlastně konzervuje. 

Nůž bude ok a gatě časem wasserdicht

• Dát hlas 1
Odesláno

To jsou (konzumně orientovaným materialistickým evropanům neznámé) jemné finesy rituálnů duchovní práce se samurajskými klobásovými noži;
úcta, oddanost, tradice, pokora, čistota těla i ducha, zdobené rituální úbory! 
A né že kudlu zmastíš žluklým bůčkem, a za krkání z přejedení ji otřeš do smrkáče z kapsy vytahaných tepláků. 😵‍💫

• Haha 1
Odesláno

Tak jsem projel celé vlákno, a zarazilo mě, že jsem (krom jednoho obrázku) nenarazil na jedinou zmínku o Mikovácké fince.

Pořídil jsem si ji v půlce osmdesátých let, a podle mě to byl jejich nejhezčí a hlavně nejlepší nůž (tehdy ještě s ocelí Martfrost).
Dlouho jsem s ním jezdil na výlety a na chalupu, bez obav otvíral ocelové konzervy luncheonmeatu (plech prorážel i krájel snadno jak plechovku od piva),
protáhl ho párkrát kuchyňským ocelovým brouskem, a kromě úrazu z jeho házení (ulomený kousíček špičky a ohnutá záštita - obojí snadná oprava)
vše přežil bez nějaké zásadní újmy. Na snímku s původním pouzdrem (světlé), ke kterému jsem si vyrobil i černou verzi
(šikovný systém: poutko zůstává na opasku, nůž v samotném pouzdře lze dát do batohu).
Na domácí krájení tenkých koleček salámu masivní čepel (tl. cca 4 mm? mohl by mi prizak, prosím, osvěžit paměť?) sice není, ale...
Teď mě trochu mrzí, že jsem se ho před časem (v rámci zbavování se nepoužívaných věcí i se super sekyrkou Fiskars s pouzdrem) zbavil.
No zas mám toho Sekáče "dva v jednom"... 😄

• Like 4
Odesláno

Jinými slovy trojtečko, tak jako mnozí jiní vyměnils funkční vzpomínky na mládí (které v šuflíku chleba nežraly) za výstavku černěnějch čínskejch dlát... -_-

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)

"Trojtečka" se nazývá výpustek/elipsa.
Pokud chceš stále předstírat zasvěceného odborníka znalého skrytého řádu světa, říkej mi Kogaku. 😄

"vyměnils funkční vzpomínky na mládí (které v šuflíku chleba nežraly) za výstavku černěnějch čínskejch dlát"
Vzpomínky jsou v mém stále funkčním mozku neustále jako živé - to mi věř! 😄
Nepoužívanou (byť oblíbenou) věc raději pošlu dál někomu, kdo ji opravdu chce a bude z ní mít radost,
než aby po mé smrti skončila na skládce s tunou dalších obdobných vzpomínkových konzerv.
Ten povzdech byl spíše kvůli současnému nožíkovému období na sociálním fóru, než že bych se nějak trápil.
Třeba peněženku, kterou jsem dostal v páté třídě od kamaráda/spolužáka, neustále používám dodnes;
navzdory nespočeným darům reprezentativních šrajtoflí (obratem poslaných dál) tato nejlépe ilustruje
můj vztah ke vzpomínkám i hmotným statkům/penězům, a nehodlám ji měnit:

"Mám rád staré funkční věci s příběhem...."
Jj, mám jich plný kvartýr. 😄

"ale minulosti se blbe zije, ted vymeni ten cinskwj za neco poradneho a bude v pohode xD"
Moje řeč! Když vidím kolem sebe tu spoustu o dekády mladších mentálně zkostnatělých dědků,
podivujících se, že v mém věku stále hraji CoD, a přestárlých mlaďochů odkládajících tvorbu
svých nejlepších vzpomínek až na apkou potvrzený sexuální konsens...
Žil jsem moudré mládí, a užívám si mladě stáří - to jediné mi nikdo nemůže nijak vzít! 😄
"Ten čínskej" (Sekáč) je náhodou velmi inspirativní kousek, a nejen ten!
Za ~7.500 Kč jsem pořídil sedm nožů, které mi poskytly nezprostředkované informace
o současné kvalitě čínské (tedy většiny světové) produkce, o způsobech/možnostech různého ovládání a tvarů,
kvalitě doma běžně brousitelných ocelí - za to bych nepořídil ani jeden z místními adorovaného "něčeho lepšího",
kterého prodejem za polovinu po všemožných bazarech se pak ilustruje investiční dovednost čímana,
nebo buduje jedinečný vzpomínkový příběh cestou kolem světa za běžnou údržbou ostří či banální opravě ulomené špičky.
A budovat/prezentovat "společenský status" vlastněním něčeho předraženého s uměle vyvolanou nedostupností jen kvůli tomu,
že to okolní (vesměs velmi vulgární a tupá) společnost obdivuje?
Jedu si spolehlivá/bezúdržbová Casia a kvalitní levné čínské nožíky (vybrané na základě vlastních požadavků a dle mého vkusu)
bez omezení, a jsem nadmíru spokojený; spotřebovávám (s odpovídajícím respektem) spotřební zboží,
umělecky krášlit obydlí si zvládnu sám, a příběhy/vzpomínky s tím už přibývají tak nějak samy od sebe... 🙂

Upraveno uživatelem ...
  • Like 1
Odesláno
V 5. 7. 2026 v 14:09, ... napsal:

Tak už jsou doma, zpracování velmi dobré, vůle na čepeli žádná, ostré jsou docela slušně,jen ta velikost je pro ty školáky. Přidávám pár fotek,snad se budou líbit.

Odesláno

Chlapci, existuje nějaký malý nožík (nejmenší v-nox nebo Leatherman) co mi neseberou na letišti, když letím jen s příručním zavazadlem? Bez nožíku jsem jak bez hodinek…

Odesláno

No pokial viem, tak su noziky, hoci aj mini, vseobecne zakazane. Multitooly detto. Treba si to overit priamo na webe dopravcu, ale velke sance tomu nedavam.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...