nazdarhodiny Odesláno 31. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 31. prosince 2025 @Radek124 poetika zustava. O investici asi nemuze byt rec, ale prave ta poetika me laka vcetne lehce obskurnich materialu, podivnych znacek vyrazenych do levne mosazi, nepochopitelne exoticka konstrukce. Nevim kolik je v tom skutecne historie, ale potencial ze me to pobavi pokazde, kdyz to vytahnu ze supliku tu citim Do lesa mam Ka-bar, u sebe maleho gripa, na cesty do neznama (jako dnes) strkam do kapci Adamas. Na sneni u salku japonskeho caje zkusim Higonokami - aspon na otvirani baleni s ulezelou touchou pu-erhu by mohl stacit ️ Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
Lobber Odesláno 1. ledna Nahlásit Odesláno 1. ledna (upraveno) Tak jsem si uvědomil že jsem vůl v EDCéčku mám vždy když ne jeden z těchto nožů oba dva a ted mam od každého jeden v šuplíku navíc. u victorinoxu je rozdíl 10let u opinelu je rozdíl 3léta Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 1. ledna uživatelem Lobber 1
Vir Odesláno 2. ledna Nahlásit Odesláno 2. ledna Tak dnes dorazilo pár doplňků na broušení Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
siki Odesláno 15. ledna Nahlásit Odesláno 15. ledna Zajímavý test pojistek: https://youtu.be/4KmHfbG7z7g?si=bUPuClLhhQBCZILE 1
Lobber Odesláno 16. ledna Nahlásit Odesláno 16. ledna Chlapci, když jsem to tu nakousl. Hraji si s myšlenkou , ještě od Opinelu pořídit nějaký hezký dřívko s uhlíkovou čepelí … Je tu někdo, kdo už nějaký kousek od nich v uhlíku má a řekl mi, jak jsou na tom s kvalitou ? Zda-li to ma smysl ?! 1
cali Odesláno 16. ledna Nahlásit Odesláno 16. ledna Kvalita je dobra, ale dnes uz je uhlik podla mna proste prekonana zalezitost. Ano ako cepel to moze mat o trochu lepsie vlastnosti za tu cenu, ale kto ten nozik pouziva tak tvrdo ze by tie lepsie vlastnosti docenil, ten bude potrebovat mozno uplne iny nozik nez dreveny zatvarak. U dreveneho zatvaraku naopak ocenis ze nezkoroduje ani ked medzi cepelou a drevom zostane po pouziti trochu vlhkosti a Ty ho proste bacis do batohu a vytiahnes zas az boh vie kedy. 1
salámek Odesláno 16. ledna Nahlásit Odesláno 16. ledna Na druhou stranu zrovna u Opinelu se dá uhlík jednoduše nabrousit do žiletky a drží dýl. Nerez tak jednoduše do žiletky nenabrousím. Opinelů mám vícero. Hlavně uhlíkové. Nerez mám 2 a moc nepoužívám. Stačí po použití otřít do sucha nebo říznout něco mastného a nerezne. Jen chytne patinu. 1
Lobber Odesláno 16. ledna Nahlásit Odesláno 16. ledna (upraveno) Spíše než další nůž na používání, bych si rád pořídil něco „lepšího“ do šuplíku či vitríny, čistě pro radost. Na běžné používání jich mám už dost. Uvažuji proto o nějaké limitované edici, ideálně s uhlíkem. Zároveň ale nechci kus, který by se zničil při obyčejném zakrojení sýra. Díval jsem se i na varianty s japonskou čepelí nebo damaškem, ale tam už je pro mě vysoko nad cenovou i mentální hranicí. salámek : co máš za kousky ? já si zatím oblíbil jen ten Sampo . Upraveno 16. ledna uživatelem Lobber
cali Odesláno 16. ledna Nahlásit Odesláno 16. ledna To mas jednoduche potom, ak vies ze chces uhlika, kup normalne uhlika a nechaj nejakeho majstra sa riadne vyhrat s ruco upravou toho dreva.
salámek Odesláno 16. ledna Nahlásit Odesláno 16. ledna Mám velikosti od 6 do 12. Některé velikosti dvakrát. Žádné limitky. Jen první 8čka co jsem si před cca 20 lety koupil je v olivě. Mám je na běžné používání. Jsou to skvělé nože. 1
Harwey Odesláno 21. ledna Nahlásit Odesláno 21. ledna Chcel som vyskusat flipper s "button lock". Dobre to je. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
papun Odesláno neděle v 15:17 Nahlásit Odesláno neděle v 15:17 Jistě je tu i spousta zkušešných brusičů a mám na ně prosbu. Začínám šilhat po Tormeku. Nicméně mě překvapuje jeden rozdíl mezi Tormekem a ručním broušením. Tormek říká, že si v zásadě vystačím se základním kotoučem. Od tvorby fazety až po finální stav před lapováním. Kdežro u ručního broušesní bych šel tak přes tři hrubosti. Beru že ten základ Tormeku poskytne pro většinu lidí obstoujnou ostrost, ale nebude to nějaká topovka. Nicméně i tak mě to překvapuje. Budu tedy rád, kdo má praktické postřehy. Děkuji
bohus76 Odesláno neděle v 15:27 Nahlásit Odesláno neděle v 15:27 Na začátek by to to mohlo stačit,plus prelešteni na koženém kotouči. S přibývajícími zkušenostmi ti to bude málo.
Eiffeltom Odesláno neděle v 16:36 Nahlásit Odesláno neděle v 16:36 Ahoj. On ten tormek základní kotouč má jako dvě hrubosti. Dostaneš k němu zarovnávací kámen, který ka dvě strany. Jednou stranou odstraníš spíš lepidlo mezi brusivem a kotouč je hrubší. Druhou stranou pak spíš zahlazuješ to brusivo a kotouč je jemnější. Na ten normální základ to stačí s použitím toho koženého kotouče na vyleštění. Pak je to o tvých cílech, pocitech, nožomagorství. Teď dalších kotoučů se dá koupit hromadu. Záleží kolik chceš dělat nožů a na co. Mě to stačí pro to jemnější. Ale pořídil jsem si s nástavcem hodně hrubý kotouč, protože co mi přinesla rodina za nože na nabroušení, tak to bych rovnal den.
papun Odesláno neděle v 17:43 Nahlásit Odesláno neděle v 17:43 @Eiffeltom o tom kameni co ,,mění" hrubost vím. Nicméně ten jsem vlastně moc nepochopil. Respektive nenacházím v tom nějaký praktický smysl. Orovnání, očištění je v pohodě. Ale měnit hrubost..... jakože udělám dva nože a budu přebrušovat kotouč na jemnější a pak zase zpátky..... pak ještě otázka jak to ubírá kotouč. Nicméně to je věc kterou podle měnechceš dělat a přestane tě to brzy bavit. Je jasné, že se dá koupit dlaší kotouč, nicméně ceny jsou drsné, tudíž k tomu tak nějak musí člověk dozrát. Což vyplívá i z těch podnětů.
Eiffeltom Odesláno neděle v 18:01 Nahlásit Odesláno neděle v 18:01 @papun ja jsem neříkal, že je to ideální řešení. Na začátek to určitě stačí. Dva kotouče jsou lepší, a pak třetí, čtvrtý,... Dělám to tak, že si nejdřív udělám nože na hrubší, na nožích si udělám značky, jak jsem to měl upnuté v klemě. Pak přebrousím kotouč na jemnější a upinam nože znovu do klemy. Když nebudeš dělat to rovnání zničených nožů, tak to tolik nebere. Možná víc sebere, kdybys pořád přebrušoval ten kotouč sem a tam. Když už budeš mít nože ok, tak pak to stačí držet na jemném a jen dobrušovat. Ale to záleží podle tvých nožů, v jakém stavu budou, jak často to budeš chtít dělat atd atd. Metod a postupů je mraky, záleží kolik chceš investovat času a peněz. Pak můžeš mít třeba 10 klem, nemusíš nože přendavat, kotouče po 1000 až po 5000 hrubost a pak si sehnat rozsutec 7000-8000, atd. To už bude na tobě
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se