wawrik Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna před 1 minutou, warann napsal: A ty bereš od koho? Díky. Kupoval som z outdoorline.sk, ale to sú už roky. Majiteľ eshopu s nimi prestal robiť, lebo mu nebrali reklamácie z tej doživotnej záruky, čo sľubovali. Mne sa zatiaľ neprederavila tuším ani jediná. 1
cali Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna (upraveno) To popisovane odlepenie vyssie nie podla mna je vobec o lepidle, ale o degradovanej vrstve medzipodrazky a je to hlavne vekom. Potrebujes tvrdu vrstvu na vrchu, aby bota trochu drzala tvar a nebola z toho crocsa, potom tvrdu podrazku dole, aby sa hned nezodrala a nieco makke medzi tym, aby to trochu tlmilo. No a to makke pruzne proste viac ako 10-15 rokov v povodnom stave nevydrzi, zdegraduje a rozpadne sa. Aj keby boty len lezali 15 rokov na policke, budu sice vyzerat ako nove, ale obujes ich a po 500 metroch uz naraz znicoho nic ides bez podrazky. Ano obuvnik tu makku degradovanu vrstvu dokaze obrusit, nalepit tam novu a na nu potom novu podrazku. Vyjde to u vibram podrazky cele cca na dvojku a vysledok zavisi na mnohych faktoroch od sikovnosti obuvnika, po to ako si sadnu nove a stare pouzite materialy navzajom a pouzite lepidlo. Nikto poriadne nevie zarucit ake chemicke vlastnosti ma ta obrusena vrstva, ake mala pred 15 rokmi a ake ma teraz. U maloktorych bot sa to oplati (slova obuvnika). Upraveno 7. ledna uživatelem cali
Harwey Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna odliepanie podrazky napr. tu, aj ked je to pri namahanych trekovkach https://hiking.dennikn.sk/ar/2619/mcnett_freesole_lepidlo_na_podrazky.html mam pocit ze som niekde cital aj o odlepovani po dlhej dobe, skusim este pohladat pri brouzdani som nasiel cennik restday https://restday.sk/opravy-trekingovych-a-turistickych-topanok/
warann Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna (upraveno) Anebo vám ta podrážka udělá to, co jsem postoval pár let zpět (kurňa to to letí) Upraveno 7. ledna uživatelem warann
wawrik Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna @warann JJ, to je klasický rozpad PU medzipodrážky, to sa stáva bežne... Ale tu v debate vznikol postreh, že sa nejako bežne odlepuje podrážka vplyvom degradácie lepidla na podrážke, o čom som zatiaľ nepočul...
warann Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna @wawrik já vím, že to je něco jinýho, jen jsem si na to v rámci probíhající debaty vzpomněl. Každopádně když se to stane v půlce tůry, tak je skoro fuk, zda se rozpadne anebo rozlepí.
Ivan Lelák Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna před 4 hodinami, wawrik napsal: To s tým časom degradovaným lepidlom je nejaká známa vec? Ja sa priznám, že som o tom včera počul prvýkrát. Počul a videl som lepidlo zdegradované cyklickými teplotnými zmenami – zahriate, ochladené atď., ale že by zdegradovalo v bežných podmienkach bez zahrievania tak, aby pustili komplet celú podrážku, to nie. Niektoré lacné lepidlá niekedy dokážu povoliť už pri nejakých 60+ °C, čo sa dokáže udiať aj na priamom slnku, ale tie sa nepoužívajú na podrážky, skôr na zvršky. Btw, @Ivan Lelák, mohol by si, prosím, tú topánku zospodu plus podrážku zvrchu odfotiť? Je mi líto, ale včera jsem dal boty do opravny, takže to nevyfotím. Ale opravdu podrážky odpadly ne proto, že by se materiál rozpadl nebo vytrhl, prostě podrážky odpadly krátce po sobě (první za chůze, druhá doma, když jsem zkoumal, jestli na tom není podobně jako ta první). Podrážky v horní části i svršky bot ve spodní části byly nepoškozené, prostě jako by tam nebylo lepidlo. Paní v opravně řekla to co jsem psal - spoj se rozeschl a podrážka upadla, v podstatě jako by nebyla přilepená. Prý to přilepí znovu a mělo by to sloužit další roky. Prý se to u hodně starých bot stává, u moderních bot asi dojde k poškození či opotřebení bot (a tím k jejich vyhození) dříve než dojde k tomuto jevu. Aspoň tak jsem to pochopil. Jestli tomu jde zabránit nevím, boty jsem nosil z 90% v zimě, i při nízkých teplotách, po návratu domů jsem je nechával uschnout v chodbě při pokojové teplotě ale třeba na dovolené v horách jsem je dal vždy po návratu uschnout k radiátoru nebo jsem je asi občas položil i na radiátor, aby byly ráno zase suché. Boty se tedy dostávaly z nízkých teplot do relativně vysokých a holt si lepidlo po 20 letech řeklo, že toho má dost.
Kotlick Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna před 57 minutami, wawrik napsal: @warann JJ, to je klasický rozpad PU medzipodrážky, to sa stáva bežne... Ale tu v debate vznikol postreh, že sa nejako bežne odlepuje podrážka vplyvom degradácie lepidla na podrážke, o čom som zatiaľ nepočul... Loni se mi to stalo na 10 let starých Adidasech. Chodil jsem v nich jen občas, 1-2x do roka, poslední 2 roky skoro vůbec. Vytáhl jsem je do Jeseníků a na hotelu jsem zjistil, že gumová podešev se odlepila od pěnové podešve. Oba díly byly skoro čisté, jako by tam lepidlo nebylo. Pěna ani guma nezdegradované. Říkali mi kdysi v Partyzánském, že se to stane, když se v botech málo chodí. Tak nevím, ale možná to může být i časem, že to lepidlo nějak povolí. Nicméně to vypadalo , jako by tam nikdy nebylo.
Prochy68 Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna I mne se neco podobnyho stalo, asi pred 25 lety na nejakych prvnich airmaxech kdyz jsem je vytahl z pracky bez podrazek
bohus76 Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna Žádné lepidlo tam není,je to navulkanizovane na svršek. A ta tlumící vrstva co je mezi svrškem a podrážkou se rozpadne,pak to nemá na čem držet.
Kapo Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna Odtrhnutí podrážek je klasická degradace polyuretanové vrstvy - tkzv. hydrolýza PU, vlivem stárnutí dochází k rozpadu PU vrstvy a je zajímavé, že pokud se obuv používá častěji, tak vydrží déle než obuv uskladněná. Před vánoci jsem vyhodil Saltic Granit staré asi 22 roků, poslední dobou jsem je vůbec nenosil a při úklidu jsem zjistil, že u obou bot je podrážka separovaná od svršku. Saltic dělá opravu asi za 2200 Kč, ale protože už nosím lehčí boty, tak jsem je vyhodil.
bohus76 Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna Někteří mluvili o lepidle,ale o tom to není. Pochybuju,zda by někdo podrážku lepil ke svršku lepidlem. Bylo mi v Prabosu vysvětleno, že je to " nástřikem" uděláno.
wawrik Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna před 6 minutami, bohus76 napsal: Někteří mluvili o lepidle,ale o tom to není. Pochybuju,zda by někdo podrážku lepil ke svršku lepidlem. Bylo mi v Prabosu vysvětleno, že je to " nástřikem" uděláno. Podrážky sa lepia bežne, väčšinou na „bežeckej“ alebo na bežné nosenie, ale lepia. Niekedy sa aj gumená podrážka lepí na medzipodrážku namiesto vulkanizácie. Môžu sa aj vstrekovať rovno do formy, to je iná technológia používaná najmä pri topánkach bez vrstvenia, veľmi moderná a používaná u bežných topánok. Oldschool technológia pre kožené turistické topánky je šitie, tam sa občas používa lepidlo na vyplnenie priestoru a lepšie priľnutie.
African Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna Když jsme u těch degradovaných upadlých podrážek, tak jsem to v životě upřímně u sebe nezažil, ani jsem tedy nikdy neměl tendence boty podrážet. Kámoši to dělají, ale u profi bot cenově kolem dvacky, třicky, tam bych nad tím asi také přemýšlel Každopádně bráchovi upadla úplně celá u Asola, kterou nám nechal kámoš za nákupku, takové bledule které měl kámoš přes rok ve výloze na slunci. Zkusil reklamaci, Asolo poslalo nové boty a bylo to cajk...Ale nikdy nevíte kde Vaše boty a za jakých podmínek dlouho leželi, než k Vám doplavali.
bohus76 Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna Takže od teď na túru jen s pořádnou lepící páskou
Prochy68 Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna (upraveno) před 7 hodinami, warann napsal: Já včera přemohl svoji vrozenou lakotu a zkusil tohle. Tak jsem zvědav, zda to za ty prachy stojí. Každopádně aspoň těch 20% dolů potěšilo. https://www.4camping.cz/p/panske-ponozky-darn-tough-vangrizzle-boot-midweight Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Stojí, ale tyhle vzory já teda nevyhledávam . Ale nějaký DT už si snad kupoval co si pamatuju nebo se pletu? Upraveno 7. ledna uživatelem Prochy68
Prochy68 Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna před 3 minutami, bohus76 napsal: Takže od teď na túru jen s pořádnou lepící páskou Stačí tejpy
African Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna 14 minutes ago, bohus76 said: Takže od teď na túru jen s pořádnou lepící páskou Přesně Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
wawrik Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna před 15 minutami, Prochy68 napsal: Stačí tejpy Nestačia, to prederieš na prvej suti Osobná skúsenosť, okolo Dhaulágirí som musel ísť v šľapkách, len pár kilometrov po vyfúkanom snehu v sedle mi vydržalo toto: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
warann Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna před 22 minutami, Prochy68 napsal: Stojí, ale tyhle vzory já teda nevyhledávam . Ale nějaký DT už si snad kupoval co si pamatuju nebo se pletu? Tak mne se to libi. Ale ja jsem nejen v rodine vyhlasen svym nevybranym vkusem . Jinak si to pamatujes skoro dobre. Uz jsem je jednou … chtel … ted jsem postoupil na dalsi level a odhodlal se je i koupit. 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se