Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Souhlas. Jen nevím, jestli by klaplo, kdybychom dorazili s vlastním materiálem :-)

No tak zkusíme sehnat hospodu, kde jim to nebude vadit, já se poptám.

Odesláno

Pokud bude kávový sraz v této režii, dovoluji si skromně nabídnout, že bych přivezl tu moji malou mrchu (tím nemyslím paní Bertovou, ale Rocket R58).

Odesláno

Tak to abych si dal opravdu hodně záležet na pražení! Jen pro zajímavost, jakou úroveň propražení preferujete? Já se pro první várku chystám na teplotu krátce před second crack (219 st.C).

Odesláno

Tak to abych si dal opravdu hodně záležet na pražení! Jen pro zajímavost, jakou úroveň propražení preferujete? Já se pro první várku chystám na teplotu krátce před second crack (219 st.C).

Mi stačí když u pití bude kolem 20st.C, jinak ti věřím, že to uděláš dobře.  :lol2:

Odesláno

Tak konečně přišel čas na pražení. Jen pro ukázku přikládám foto kopi luwak, v jakém stavu přišla. Přiznám se, že jsem byl nejdříve trochu překvapený, na druhou stranu kvituji s povděkem, že ji takto poslali, protože o původu tak není absolutně pochyb.

ako toto mohlo prejst colnicou ... :o

• po 2 týdnech...
Odesláno

Dnes jsem byl pro první letošní dávku kávovin u Pejška v Křížanech. Kromě oblíbené Tanzánie a Indonésie Sulawesi jsem si dotáhl 100 g Jamaica Blue Mountain. Budu mlít ručně a testovat. Jaký způsob přípravy pro test doporučují místní kávomilci?

post-3826-0-69413900-1389899006_thumb.jpg

Odesláno

Nejvíc se pozná při cuppingu, pak asi na klasickým filtru (V60, Kalita a spol). Ale definitivní test musí být samozřejmě na metodě přípravy, kterou máš nejradši.

• po 2 týdnech...
Odesláno (upraveno)

Dnes přišla :-).....................už se těším na ochutnávku Barahony

post-28295-0-81500600-1391008204_thumb.jpg

Upraveno uživatelem barrym
  • po 4 týdnech...
Odesláno

Po etape pitia jednoodrodovej arabicy sa vraciam k zmesiam. Začala mi vadiť dosť silná acidita u väčšiny arabík, ktoré som pred časom začal uprednostňovať hlavne kôli nižšiemu obsahu kofeínu. Espresso mi prestalo chutiť, teda mimo niekoľkých osvedčených podnikov. Potom som od návštevy dostal zmes zrno 60A/40R od malého spracovateľa. Počas vianočných sviatkov bolo dosť času pohrať sa s rôznymi stupňami mletia, utlačenia do páky. Odvtedy som otestoval ďaľšie štyri zmesi a dnes mi káva znova chutí. Objavil som zmes Coffeein Elite a momentálne je mojim favoritom. Keď si robím espresso pre seba, robím si ju do poldecáka, kde môžem vidieť hrúbku peny, množstvo a farbu. :)

Odesláno

Zdar,

přítelkyně má v dohledný době (no... zejtra) narozky, takže na poslední chvíli scháním nějaký dárek. Dneska jsem si vzpomněl, že svýho času básnila furt o nějakým starým mlýnku na kafe na kliku.

Napadlo mě proto něco takovýho koupit, co byste doporučili?

Koukám, že tady ta firma: http://www.lodos.info/mlynky_na_kavu dělá i retro modely. (nicméně možná nakonec koupím moderní design, koneckonců bude to v paneláku v kuchyni od ikea, takže... ) Má s ní někdo zkušenost.

BTW - je pravda, že ruční mlýnek umele kafe líp než elektrický? Někdo mi tvrdil, že je to lepší než vysokootáčkový mlýnek, který kafe moc zahřívá. Není to bullshit?

Dále, ta samá osoba tvrdí, že je lepší keramické mlecí ústrojí než kovové. Je na tom něco pravdy?

Odesláno

Dále, ta samá osoba tvrdí, že je lepší keramické mlecí ústrojí než kovové. Je na tom něco pravdy?

V jednej talianskej domácnosti som videl bežne používať ručný kameňový mlynček, ale neviem, či by tvoja priateľka také niečo častejšie používala. Pokiaľ to má mať estetické poslanie s občasným použitím, tak OK. Medzi najlepšie elektrické kameňové mlynčeky do domácnosti patrí Rancilio Rocky.

O mlynčekoch platí, že nožový elektrický strojček kávu príliš rozbije a spáli, kameňový by nemal ublížiť, pokiaľ nie sú kamene veľmi malé a otáčky vysoké. Ja používam doma obchodný profi mlynček, čo mi zostal po zrušenej prevádzke. Bude mať vyše 20 rokov a je stále v dobrej kondícii. Dá sa ľahko rozobrať, vyčistiť a nastavovať, kamene sa dajú brúsiť. Nevýhodou je, že vzhľadom k veľkosti, má cca 25 kg, :) ho mám v komore vedľa chladničky a že malé množstvo kávy vždy vnútri ostane, ale keďže meliem kávu cca 2x denne po 2 porcie, tak to neriešim.

Odesláno

Odjinud: Těm Lodosům bych se vyhnul, co jsem o nich slyšel, tak často je to spíš pěkná dekorace, než funkční mlýnek. K tomu jestli je lepší elektrika nebo ruční - záleží na typu. Platí, že dobrej ruční (z těch bych dneska bral Porlexe, doma mám Hario Slim a i když maj stejný kameny, ten Porlex je má líp uchycený a je o chlup konzistentnější, navíc nerezový tělo je odolnější (Plastovou spodní nádobku z Haria už se mi povedlo rozflákat - pád na dlažbu v kuchyni) mele líp, než blbej elektrickej.

Z těch elektrik se určitě vyhnout tříštivejm "nožovejm" který kafe sekaj - ve výsledku budeš mít vždycky směs částic s hodně rozdílnou hrubostí, což je na houby.

Taky záleží, na jakou přípravu to je. Na filtr jsou v pohodě i celkem levný elektrický mlýnky, na espresso už je to horší a pod 5-6 se nedostaneš, opravdu dobrý domácí mlýnky na espresso jsou kolem 10-15 (Pro srovnání profi mlýnky začínaj na 20-30 a šplhaj i podstatně vejš).

Takže pokud chceš mlýnek za 1000, určitě ruční. Za nějaký 3 už můžeš mít elektriku, která bude mlít jako ten ruční porlex a od nějakejch 6 elektriku, která bude mlít i líp než ten ruční.

Odesláno

Mechanicky ma jeden zasadny problem  (Hario, Porlex) a to celkom velke skoky v hrubosti mletia. Lodos je nic moc, mam vsetky tri a lodos je uz iba dekoraciou, jeden mam nastaveny na preso, druhy na fp.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...