Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

S Brikkou jdete pozde, uz mam doma tu venus 4 a trochu lituju ze jsem neriskl tu mensi. Jinak bych tu cremu vubec nevyzadoval, ale v kazdem video navodu ji maji. 😀 Kazdopadne jsem spokojeny a kava chutna lip nez z levneho automatickeho presovace. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 hodinami, Tikal napsal:

Brikku jsem si pořídil na jachtu a na ryby. Ta crema tam fakt je a chutná mi to více, než z klasické Bialetky, jen je tam cítit taková ta lehce přepálená káva, ale to je vlastnost, halt to jde přes páru a ta teplota je vyšší, než mi leze doma z boileru Brasilie. Mám rozmazlenou hubu.

Na fotkách a videu je přístavní 70/30.

 

Jo a přidám svůj nový šlágr https://www.kavaprodej.cz/vietnam-gr-18

V práci z Nivony to celkem šlo, ale Brasílie to povýšila na skvělý zážitek.

Tahle čistá robusta se dostává do pravidelné rotace.

 

20200519_155432.jpg

20200911_114340.jpg

Ten bublající konec na videu, to je přesně to co do té kávy už nepatří a dělá to tu spálenou chuť. Plus ještě pomůže hrubší mletí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Upřímně netuším, jak to bublání zarazit, protože hned jak se ozve zvuk, že to jde, tak to sundavám...

Na tom videu jsem neměl volné ruce, tak to dobublalo.

 

Nědělní Vietnamská robusta

20240526_094306.jpg

  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...videl jsem video na youtube, jak to chlapik vzal a rovnou strcil spodek konvicky pod tekouci studenou vodu.. ale nevim, jak velky by to u tebe melo vliv, pokud opravdu rovnou sundavas a nalevas.. mozna odhadnout podle mnozstvi a sundat o "vterinu" driv..







Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, petr_cha napsal:

...videl jsem video na youtube, jak to chlapik vzal a rovnou strcil spodek konvicky pod tekouci studenou vodu.. ale nevim, jak velky by to u tebe melo vliv, pokud opravdu rovnou sundavas a nalevas.. mozna odhadnout podle mnozstvi a sundat o "vterinu" driv..






 

Jo podle videa jsem pochopil

- do trychtýře vložit kolečko filtračního papíru nasypat právě umletou kávu, nedusat, jen klepnout, aby se povrch srovnal.       Přikrýt dalším kolečkem filt. pap.

- přivést a držet to při 93°C , aby vyvěrání kávy bylo pomalé a plynulé cca 1-1,5 min.  aby odtékala pouze napěněná tekutina. 

Vše je podřízené faktu, že pokud voda "vylítne" přes trychtýř rychle, najde si cestu nejmenšího odporu nějakým kanálkem a zbytek z objemu pařené kávy zůstane nevyužitý. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hoši, tohle je konvička na moře do lodi, tam zpravidla není úplně čas na laboraci, nedej bože měření přesné teploty a mít po ruce připravenou misku vody na chlazení, jsem občas rád, že to v těch vlnách ustojím, když to držím na vařiči a trefím se alespoň částečně do hrnků... 🙂 🙂

Stejně tak i na rybách, jen bez vln...

Jsem s tou chutí smířený, každopádně jak jsem psal, výsledky jsou určitě lepší, než z klasické Bialetky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
Hoši, tohle je konvička na moře do lodi, tam zpravidla není úplně čas na laboraci, nedej bože měření přesné teploty a mít po ruce připravenou misku vody na chlazení, jsem občas rád, že to v těch vlnách ustojím, když to držím na vařiči a trefím se alespoň částečně do hrnků...
Stejně tak i na rybách, jen bez vln...
Jsem s tou chutí smířený, každopádně jak jsem psal, výsledky jsou určitě lepší, než z klasické Bialetky.
Tak co resis, dovaris a mrsknes to do vln... a mas schlazeno..:-))
  • Haha 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Plantaz kousek od Bucaramanga, Colombia

x9wvmhg.jpeg

hIf2W5r.jpeg

LJO6kJi.jpeg

Qz5ZvSP.jpeg

3SKSK1o.jpeg

V7pDqV5.jpeg

muSrQVT.jpeg

GSeHBut.jpeg

tPDx6Hj.jpeg

vSibCD8.jpeg

XupnJo4.jpeg

 

Kavarna v budove (hned vedle vchodu) muzea Fernanda Botera, město Medellin, Colombia

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fernando_Botero

 

VLlrUqH.jpeg

w9AJi3m.jpeg

Z9XLnJk.jpeg

 

Anglicky ale nic, takze s sebou nekoho kdo umi spanelsky, ja mel s sebou kamose a jeho holku. V Medellinu se anglicky da skoro vsude jinak, sou zvykly na turisty. Bucaramanga bez sance.

Upraveno uživatelem zceyee
  • Like 2
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 11 hodinami, Kotlick napsal:

@zceyee Tak to je pecka a ty Zetory jako bonus. Dokonce i Zetor Crystal....hmmm

Jj bylo to zajimavy.

 

kQZHCZ0.jpeg

396mytp.jpeg

NBvyAOT.jpeg

LOmUlFU.jpeg

Zetory prej furt jezděj a furt se využívaj.

 

AiXxxMI.jpeg

vxYKVel.jpeg

a tyhle dvě poslední  fotky ...

kDCWVdR.jpeg

alrNn3P.jpeg

... to sem se snažil najít tenhle strom, kdysi se z něj vyrobil u nás tak oblíbený toluen. Používá se na plantážích jako stínící strom, něco jsem tam našel, ale přijde mi to trochu jiný, ale nejsem si jistej, v tomhle se nevyznam. Nevěděl by někdo? Ženská z farmy taky nevěděla, že prej tam mají přes 300 různých druhů stromů.

https://en.wikipedia.org/wiki/Myroxylon_balsamum

https://en.wikipedia.org/wiki/Tolu_balsam

https://en.wikipedia.org/wiki/Toluene

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové třeba mi někdo poradíte - sháním francouzskou kávu Brosio, zastoupení u nás je jen pro velkoodběratele - https://professional.darboven.com/cs-cz/nase-znacky/brosio . Zkoušel jsem si s nimi vyměnit pár emailů, zda-li by mi neprodali 1,2 1kg pytlíky "na zkoušku", ale paní mi vysvětlila, že prodávají vzorky jen tomu, kdo si u nich objedná kávovar za XXX tisíc 

Nemáte prosím vás nějaký tip, kde by se to dalo sehnat? Zkoušel jsem i různé weby ve Francii, Polsku atp. ale v nejlepším jsem se dostal k tomu, že když už to měli, tak neposílali zrovna to kafe poštou..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, Perkele napsal:

Pánové třeba mi někdo poradíte - sháním francouzskou kávu Brosio, zastoupení u nás je jen pro velkoodběratele - https://professional.darboven.com/cs-cz/nase-znacky/brosio . Zkoušel jsem si s nimi vyměnit pár emailů, zda-li by mi neprodali 1,2 1kg pytlíky "na zkoušku", ale paní mi vysvětlila, že prodávají vzorky jen tomu, kdo si u nich objedná kávovar za XXX tisíc 

Nemáte prosím vás nějaký tip, kde by se to dalo sehnat? Zkoušel jsem i různé weby ve Francii, Polsku atp. ale v nejlepším jsem se dostal k tomu, že když už to měli, tak neposílali zrovna to kafe poštou..

https://allegro.pl/oferta/kawa-brosio-espresso-harem-1kg-ziarno-11293707690?reco_id=f3fbe1a7-2fa3-11ef-a58d-860afe4392c4&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Na mlýnku arabika z Etiopie a robusta z Vietnamu.
Ve finále je z toho docela dobrej českej turek (ve frenchpressu). 🤣

IMG_5095.jpeg

Upraveno uživatelem Dagoberd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kreativní odpoledne s nůžkami a filtry pro V60ku. 
Pokud byste měli tip na dospělý espresso maker, nejlépe veterána z druhé ruky, který nadělá parádu na polici a zvládne k tomu pár kafí týdně budu rád.

IMG_5233.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...