Jump to content

Káva


Recommended Posts

před 19 minutami, Anton_ napsal:

No, zbylo mi tu cca 100g, takže si myslím, že než bych to vyladil, tak by mi došla😁

Jinak mlýnek mám tento https://www.bunacafe.cz/emsibb-eureka-mignon-silenzio-bl-black

Recenze jsou na něj dobrý, prý je to o level výš než Rancilio Rocky, nicméně mi teda jako laikovi přijde, že to hrozně hrudkuje... 

Hardware máš cajk . Hrudkování je kapitola sama o sobě .

Tak si to zrno smíchej , 50% robusty 50% arabiky . Namel si to skleničky , hrudky rozbij kancelářskou sponkou .

S tou kyselostí arabiky nic nenaděláš , podle mne by to chtělo pražit víc do tmava .....

Link to comment
Share on other sites

Tak. Udělal jsem ten poměr 50 na 50. Do mlýnku jsem dal 14,7g zrnek a vypadlo mi 14,0g. Ale něco tam ještě skákalo, tak kdybych tomu nějak pomohl, tak by ještě něco vypadlo...

Nicméně chuť docela dobrá. Už mi to jakoby chutná a kdybych tohle dostal v restauraci, tak ani neceknu.

Nicméně chuť je pořád taková drsná. ještě to není uplně ono.

Tentokrát jsem měl trošku rychlejší průtok, tak možná trochu zjemnit mletí.
"Crema" taková dost bublinková...
Zato výsledný puk je pořád tragedie.

Ale zas mi to aspoň začíná bavit😅

 

 

20210505_162410e.jpg

20210505_162325e.jpg

Link to comment
Share on other sites

před 55 minutami, Anton_ napsal:

No to mi taky napadlo, ale bál jsem se abych se nedopustil nějakého kávového faux pas😁

Tak to schválně vyzkouším. Sponka připravena.

maximálně nám vyhostí diplomaty z Havany .....

Link to comment
Share on other sites

pokud chceš mít hezký puk tak bych asi dal více kávy....

k těm bublinám ... nevím na kolik je nastavený tlakový ventil , já měl od začátku na Gaggii 12 barů , tak jsem to snižoval na cca 9 bar , ale netvrdím , že je to tím

Link to comment
Share on other sites

Dáváš málo kávy. V misce nesmí být mezera mezi kávou a sprchou. Až dokážeš správně naplnit kafe do páky, tak potom ten čas průtoku ladíš jen hrubostí mletí. Měl jsem Gaggii a nikdy jsem se s tím takhle netrápil.

Edited by Oplt
Link to comment
Share on other sites

před 22 minutami, Oplt napsal:

Dáváš málo kávy. V misce nesmí být mezera mezi kávou a sprchou. Až dokážeš správně naplnit kafe do páky, tak potom ten čas průtoku ladíš jen hrubostí mletí. Měl jsem Gaggii a nikdy jsem se s tím takhle netrápil.

Nezdá se mi, že by v tom posledním puku bylo málo kávy. Sprchu má otisknutou tak akorát. Zjemnil bych mletí. Každopádně já na Silvii také nemám pokaždé krásný suchý puk, ale vyklepnout se dá pokaždé 🙂

Link to comment
Share on other sites

taky se už nestresuji pukem , v klasických miskách to šlo s větším množstvím kávy , ale např u singl VST to snad ani nejde , alespoň u mne

Link to comment
Share on other sites

před 3 minutami, Anton_ napsal:

Co mi přinese to precizní sítko oproti tomu rancilio základu?

pokud je to na mne , tak já měl na mysli VST misku , sítko na sprchu mám normální

podle mne to nic moc nepřinese , alespon já nic nepozoruji , ale musel jsem to prostě mít 🙂

k tomu je potřeba ještě jiný tamper 🙂

Link to comment
Share on other sites

V tuhle chvíli vůbec nic.
A vyprdnul bych se na tu robustu. 100% čerstvá robusta je na espresso dost nešťastná.
Jestli si chceš udělat výlet do Prahy, klidně to s tebou projdu a zkusíme zjistit, kde je problém.
M.

Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

před 7 minutami, redd napsal:

Lepší výsledek :) ... budeš moct mlýt jemněji...

Každopádně bys měl strávit trochu víc času samostudiem... informací je spousta... mrkni třeba na web home-barista 

Já toho mám nakoukáno...celýho Jamese Hofmana, tady jsem to pročetl, na primacafe...
Myslel jsem, že si budu jen hrát s kolečkem na mlýnku, jestli to chci víc hořký nebo ne...ale přišel tvrdý náraz reality a mého neumětelství😁 
@Effe já si asi pletu pojmy...to co se nacvakává do páky, tomu říkám sítko...a ona je to miska jo?
@RedAce666Dík, ještě tenhle týden zkusím zabojovat, po té bych se když tak ozval😅

Link to comment
Share on other sites

před 2 minutami, Anton_ napsal:

Já toho mám nakoukáno...celýho Jamese Hofmana, tady jsem to pročetl, na primacafe...
Myslel jsem, že si budu jen hrát s kolečkem na mlýnku, jestli to chci víc hořký nebo ne...ale přišel tvrdý náraz reality a mého neumětelství😁 
@Effe já si asi pletu pojmy...to co se nacvakává do páky, tomu říkám sítko...a ona je to miska jo?
@RedAce666Dík, ještě tenhle týden zkusím zabojovat, po té bych se když tak ozval😅

sítko je na sprše :https://www.kavovary-doplnky.cz/c/produkty/ims/precizni-sitka

miska je v páce :https://www.kavovary-doplnky.cz/c/produkty/ims/precizni-misky

Link to comment
Share on other sites

Já tedy nevím, ale puk jsem měl vžycky pevnej a celkem suchej. Teď mám sice automat, ale i ten jsem vyladil na pěknej puk. Jinak robusta vs arabica mi vždy přišla nej v pomeru 30/70

Link to comment
Share on other sites

Právě teď, Oplt napsal:

Já tedy nevím, ale puk jsem měl vžycky pevnej a celkem suchej. Teď mám sice automat, ale i ten jsem vyladil na pěknej puk. Jinak robusta vs arabica mi vždy přišla nej v pomeru 30/70

ono záleží , každá miska je jiná , v základu jsem měl u Gaggie Classic dokonce jen přetlakové misky ....

postupem času jsem měnil i disk sprchy za mosazný a pak nerezový , který si vyráběl nějaký  nadšenec na CNC , každý měl jinou výšku , ale ne o moc

Do té 7g VST LM se plní jen ta úzká část , takže tam je mezera mezi povrchem puku a diskem tak 10-20mm odhadem

IMG_20210505_193749.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pořád bojuju, přibližuji se, ale stále to není ono. Pořád to mám nakyslý. Což  já moc nemusím.

Dneska se mi stala 2x za sebou novinka... vyndal jsem páku a byla prázdná.....😅puk byl přilepenej na sprše.

Ale aspoň už to nějak vypadá.

Tímto veřejně děkuji @Daredevill, který mi poslal na zkoušku kávu.
Takhle to vypadá... 14,1g v misce. 28sec - 28g ale já bych si to pořád představoval méně kyselý.

Ještě si řikám, jestli nemůže být problém ve vodě. Používám balenou s 104-110mg pevných látek na litr.😀

 

20210507_134719e.jpg

20210507_134716e.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...