Jump to content

Recommended Posts

Hrozně se stydím, jakej jsem lempl...

Koupil jsem si indickou robustu u Buny... a teče mi z toho jen hnusná pěná a i kyselost cítím i zde🙄
Ty předchozí vypadaly lépe, ale na video jsem použil 80ml skleničku a musel jsem to vypnout u 25g, protože díky pěně se tam víc nevešlo s čímž jsem nepočítal😁
Co jsem dělal v pátek tu arabiku, tak ty poslední shoty alespoň pěkně vypadaly. Teď mi z toho leze jen hnusná pěna.

Přikládám video... nechcete se mě někdo ujmout? jsem z Plzně, ale dojel bych i do prahy na nějakej rychlokurz...

 

Link to post
Share on other sites
  • Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o

Tak jsem vyměnil v mé Gaggii Classic klasický bimetalový termostat za PID, který elektronicky řídí teplotu. Velký skok dopředu, původní 107C termostat měl rozptyl až +- 15 stupňů, zatímco teď PID dosá

Přesně jak píšeš. Doma mám Rocketa a na chalupu dám ECM. No, a Silvii jsem měl v práci :-) Kruh se uzavřel.

Wow wow wow. Tak ta crema ti z toho lezie sialena. Nieje ta kava moc cerstva? Ja mam vypozorovane ze najlepsie je az k dvom tyzdnom od prazenia.

Edited by eskimak
Typo
Link to post
Share on other sites

Kolik si dal kafe? Přijde mi ten tamper docela "utopený". Taky se mi stává, že když nemůžu vydržet a dám si kafe příliš čerstvé, má víc cremy. Na druhou stranu piju jen 100% arabiku, takže takové "creme" představení se nekoná.  

Link to post
Share on other sites

Málo kávy, špatně utempováno, příliš rychlý průtok. Předpokládám, za na puku není ani stopy po otisku sprchy ... To kafe je mimo jakoukoli pochybnost podextrahované.

Link to post
Share on other sites

To já dával na tu "trojmisku" co je originál k nahé páce určitě více kafe. Co jsem vyčetl, po utampování bys měl mít kafe tolik, aby na puku byl vidět otisk šroubu. Neměl by tam být výrazně vtlačený, ale jenom se lehce dotýkat. Jakmile budeš vědět to množství, už stačí "jen" měnit hrubost mletí, aby si dosáhl kýžené gramáže kafe za těch 25s. 

Edited by 14titi
Link to post
Share on other sites

Tak já zkusím přidat více kafe, ale aby mi to neutrhlo srdce..
Ten střední šroub tam mám většinou obtisklej.

Link to post
Share on other sites

Zjemnit mleti
Na 18 g kafe pouzivej doublemisku. V pripade arabic bych ciloval na 40g napoje pri 25-30s prutoku z paky (mereno od chvile, kdy spadne prvni kapka). Finalni cas doladit mletim, pripadne jemnou upravou gramaze

Link to post
Share on other sites

Na technice tampovani bych zapracoval. Tlac rovne a lehce bych zatocil az na konci bez tlaku. Kavu je vhodne v pace necim promichat, aby nekanalkovala. Vhodny je taky distributor pred samotnym tampovanim. A nekde si nacti, jak dlouho se nahriva silvia a jak dlouhy proplach je vhodny pred shotem

Link to post
Share on other sites

A taky se Ti pálí v páce, za těch pár vteřin mezi tím než tam strčíš váhu a šálek, Ti hlava sežehne vrchní vrstvu a bude to hnusný. Jinak viz výše.

Link to post
Share on other sites

Ok, zítra poreferuju, uvidíme zda bude posun či další frustrace.

Teplotu dělám, dle návodu, že jak skončí nahřívání, tak počítám cca 30 vteřin a  pak dám rychlý proplach.
Distributor pořídím. Podle mě  bude problém i  v tý síle tampování. Zkusil jsem na mojí osobní váze zatlačit na 20 kg a docela jsem musel zabrat. Když jsem podobnou sílu vyvinul při tampování, tak se mi neukázala ani kapka po 15 sec a vypnul jsem to.

Link to post
Share on other sites
před 11 minutami, JoyStick napsal:

A taky se Ti pálí v páce, za těch pár vteřin mezi tím než tam strčíš váhu a šálek, Ti hlava sežehne vrchní vrstvu a bude to hnusný. Jinak viz výše.

Standardně se v hlavě nahřívá prázdná páka včetně misky. V nahřaté misce se ti kafe nespálí?

Edited by redd
Link to post
Share on other sites
před 17 minutami, Anton_ napsal:

Ok, zítra poreferuju, uvidíme zda bude posun či další frustrace.

Teplotu dělám, dle návodu, že jak skončí nahřívání, tak počítám cca 30 vteřin a  pak dám rychlý proplach.
Distributor pořídím. Podle mě  bude problém i  v tý síle tampování. Zkusil jsem na mojí osobní váze zatlačit na 20 kg a docela jsem musel zabrat. Když jsem podobnou sílu vyvinul při tampování, tak se mi neukázala ani kapka po 15 sec a vypnul jsem to.

tak změň mletí na větší hrubost při zachování síly tampování....

Link to post
Share on other sites

To je samozřejmě cesta. Každopádně je důležité se následně naučit takový postup, který budeš shodně opakovat a měnit pouze jeden parametr, aby člověk bych schopen vysledovat vliv na výsledek. Pokud budeš měnit víc věcí zároveň, moc moudřejší nebudeš.

Link to post
Share on other sites
před 50 minutami, Anton_ napsal:

Ok, zítra poreferuju, uvidíme zda bude posun či další frustrace.

Teplotu dělám, dle návodu, že jak skončí nahřívání, tak počítám cca 30 vteřin a  pak dám rychlý proplach.
Distributor pořídím. Podle mě  bude problém i  v tý síle tampování. Zkusil jsem na mojí osobní váze zatlačit na 20 kg a docela jsem musel zabrat. Když jsem podobnou sílu vyvinul při tampování, tak se mi neukázala ani kapka po 15 sec a vypnul jsem to.

Sila tampovani ma na vysledek IMHO zdaleka nejmensi vliv, dulezitejsi je tampovat rovnomerene a urcite zacni s dvojitou miskou, ta obecne odpousti trochu vic chyb nez single miska ;)

Ja mam Silvii s PID + ECM S-Manuale 64 nekolik let a do dvojity I.M.S. misky davam obvykle 18-19g arabiky.

Melu tak aby vyteklo 36-40g kavy.

S robustou ale bohuzel zkusenosti nemam.

Link to post
Share on other sites
před 2 hodinami, Anton_ napsal:

Ok, zítra poreferuju, uvidíme zda bude posun či další frustrace.

Teplotu dělám, dle návodu, že jak skončí nahřívání, tak počítám cca 30 vteřin a  pak dám rychlý proplach.
Distributor pořídím. Podle mě  bude problém i  v tý síle tampování. Zkusil jsem na mojí osobní váze zatlačit na 20 kg a docela jsem musel zabrat. Když jsem podobnou sílu vyvinul při tampování, tak se mi neukázala ani kapka po 15 sec a vypnul jsem to.

Ale predpokladam ze ten kavovar nahrievas aspon 20-30min, s pakou v hlave. Inak sa nema zmysel zaoberat chutou, kavovar aj paka musia byt nahriate.

Link to post
Share on other sites

Ano, zapínám ho minimálně 30min předem a když z něj tu páku vyndám, tak je opravdu horká.

Problém bude určitě v tom mletí a tempování no..

 

Link to post
Share on other sites

Kluci, chci si pořídit ruční mlýnek především pro french press a moka konvičku (takže spíš hrubší mletí). Jde mi o to, aby mletí bylo pokud možno pohodlný (i pro ženu), narovinu nejsem žádnej barista, ale kafe mám rád. Jde mi zkrátka o to, aby mi někdo s osobní zkušeností narovinu řekl, jestli je blbost brát mlýnek za litr nebo naopak za 4, přeci jenom ten rozptyl cen je docela velkej...a je mi jasný, že se to tu řešilo, ale nemám sílu to celý procházet, tak se předem omlouvám:default_wink:

Link to post
Share on other sites

Já mám dva Porlexy (mini a tall) a jsem maximálně spokojenej. Mlýnek používám na stejné účely jako ty, hrubost jde nastavit. Na french press pro více lidí bych doporučil ten větší - tall. Každopádně trochu úsilí u mletí člověk vynaložit musí. Oproti levným mlýnkům z Tesca je Porelx nesrovnatelně lepší, jak je na tom ve srovnání s mlýnky za 4, bohužel netuším (nikdy jsem nezkusil).

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...