Jump to content

Recommended Posts

Díky za rady a tipy. To s tou pětikorunou vyzkouším a teploměr taky pořídím.

Ten mlejnek co mám, by údajně hrudkovat neměl, protože má Anti-Clumps and Electrostaticity systém😅, ale jako laikovi mi přijde, že hrudkuje dost.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mame novy konicek:) Ako si spomenul priprava kavy je naozaj filozofia. Spravit poriadnu kavu je urcity druh umenia. Ci uz v podniku alebo niekde doma. Nie nadarmo taliani vymysleli aj sutaz barmanov o

Tak jsem vyměnil v mé Gaggii Classic klasický bimetalový termostat za PID, který elektronicky řídí teplotu. Velký skok dopředu, původní 107C termostat měl rozptyl až +- 15 stupňů, zatímco teď PID dosá

Přesně jak píšeš. Doma mám Rocketa a na chalupu dám ECM. No, a Silvii jsem měl v práci :-) Kruh se uzavřel.

Hrudkuje vsechno. Neco vic, neco mene. RDT a WDT delaji profici s mlynkama za 100k+. Je jasny, ze se s tim nebudou srat v kavarenskym provozu. Ale na top espresso je WDT imho nutnost.

Link to post
Share on other sites
V 15. 5. 2021 v 14:54, OndraPod napsal:

Hrudkovani neni jediny duvod proc se dela WDT, dalsi duvod je nerovnomernost prazeni, ruzny obsah oleje v jednotlivych zrnkach a pokud to nepromichas voda proste pujde cestou nejmensiho odporu a bude to kanalkovat.

Samozrejme zalezi na surovine, mlynku apod, pokud to nekanalkuje a chut je dobra neni duvod delat WDT ;)

pokud ti to nekanalkuje - mas to spravne "nadistribuovane" a utampovane, voda prochazi skrz cely puk, takze je jedno, jestli to michas nebo ne.. :)

Link to post
Share on other sites

Ještě jednou kluci díky za tipy na mlýnek. Včera došel Timemore C2 a naprosto splnil moje očekávání- mele se s ním příjemně a vypadá, že poměrně i něco vydrží. Za ty prachy (prošel mi bez dph a jakejchkoliv doplatků) asi nemá moc konkurenci

Link to post
Share on other sites
Před hodinou, sashator napsal:

Ještě jednou kluci díky za tipy na mlýnek. Včera došel Timemore C2 a naprosto splnil moje očekávání- mele se s ním příjemně a vypadá, že poměrně i něco vydrží. Za ty prachy (prošel mi bez dph a jakejchkoliv doplatků) asi nemá moc konkurenci

Nema veru. Nech sluzi.

Link to post
Share on other sites

zdravim vsechny kavomilce, do tehle diskuse jsem jeste nezabrousil, ale ted mi to neda. Po letech potrebuji doma upgrade automatu. Rozhoduji se mezi Jura E6 nebo ENA8 a zaujala me ted take Nivona rada 7xx. Chtel bych se zeptat, zda by mi nekdo zkuseny neprozradil nejake dlouhodobe zkusenosti s Nivonou? Juru znam vcelku dobre - v praci mame J9 a X6. Automat potrebuju hlavne kvuli ostatnim clenum rodiny, me osobne staci kdyz z toho dostanu solidni ristretto, ovsem damska vetsina me domacnosti touzi po jednotlacitkove jednoduchosti a slehanem mlece.
Neco jsem tu v historii nasel, ale odnesl jsem si z toho jen obecne, ze chybu neudelam ani v jednom pripade. Mate nekdo nejaky argument, z pohledu kvality vysledne kavy, ktery by rozhodl ve prospech jedne znacky? Nebo proste rozhodnout pocitove, protoze cena je ve vsech pripadech v podstate stejna. diky moc za rady.

Link to post
Share on other sites

Nivona versus Jura. Za mne: rozhodni se podle pocitu. Skoro stejné stroje za skoro stejnou cenu. U Nivony dostaneš o trochu víc.

Link to post
Share on other sites
před 2 hodinami, sashator napsal:

A jak často ho čistíte? Myslím, že ho komplet rozeberete?

Já popravdě ještě ani nečistil a to jsem si tam stihl namlýt i kmín, když mi došel mletej 😄

Čistil jsem jen štětečkem. Každopádně jsem namlel řekněme půl kila kafe, takže ještě asi chvilku počkám, než rozeberu. 

Link to post
Share on other sites
před 35 minutami, Bert napsal:

Nivona versus Jura. Za mne: rozhodni se podle pocitu. Skoro stejné stroje za skoro stejnou cenu. U Nivony dostaneš o trochu víc.

+1

Link to post
Share on other sites
Nivona versus Jura. Za mne: rozhodni se podle pocitu. Skoro stejné stroje za skoro stejnou cenu. U Nivony dostaneš o trochu víc.

diky moc Berte, zatim z toho mam podobny pocit, ze to bude asi v podstate jedno, ta Nivona me laka malinko vic, vypada, ze bude lepsi na udrzbu, vejde se do ni vyssi sklenice. Ovladanim pres mobil urcite zamachruju pred navstevou, ale kvalitu kavy dramaticky nezvysim. Jestli me nikdo nepresvedci, ze z Jury dostanu mnohem lepsi vysledek, pujdu do te Nivony.
Link to post
Share on other sites

Minulý týden jsem poprvé zkusil Brazilskou Facenda Lagoa kávu a musím doporučit, i z French Pressu (jsem ekolog : D) chutná fakt výborně (hořká ne kyselá)

Link to post
Share on other sites

diky moc Berte, zatim z toho mam podobny pocit, ze to bude asi v podstate jedno, ta Nivona me laka malinko vic, vypada, ze bude lepsi na udrzbu, vejde se do ni vyssi sklenice. Ovladanim pres mobil urcite zamachruju pred navstevou, ale kvalitu kavy dramaticky nezvysim. Jestli me nikdo nepresvedci, ze z Jury dostanu mnohem lepsi vysledek, pujdu do te Nivony.

tak nakonec po 20min diskusi s prodejcem, ktery dodava Juru i Nivonu, vyhrala 7ckova rada Nivony.
Moznost doladeni pripravy kavy, cisteni, hlucnost, obsluha, vse je o chloupek lepsi nez Jura. Navic pokud se smirim s cernou barvou stroje, tak i cena je aktualne o dost lepsi. Pokud bych chtel byt opravdu hnidopich - mohl bych lamentovat, ze filtr je o stovku drazsi nez Jura, ale pri vsech tech plusech me tohle vubec netrapi… diky vsem za podnety a preju hezky vikend
Link to post
Share on other sites

Myslím, že instantí kávu K-Classic Allegro bez kofeinu z řetězce Kaufland mohu v klidu doporučit. Nejraději si ji vychutnávám při dýmce z Proseče nacpané lahododným třešňovým tabákem Also Ruby. Aby intenzivní chuť tabáku příliš nenarušovala lahodné aroma této výběrové kávy, kouřím pro jistotu s filtrem Dr. Perl.

Dokonalosti pak dosáhnu tím, že mám obuté sandály s ponožkama.

Kamaráde promiň, nešlo jinak 🙂

Link to post
Share on other sites
Před hodinou, Bert napsal:

 

Dokonalosti pak dosáhnu tím, že mám obuté sandály s ponožkama.

A zagumičkované nohavice,aby jsi to netrousil z nohavic 😁

Link to post
Share on other sites
před 51 minutami, Mareka01 napsal:

Asi existuje jen špatná a méně špatná. To druhé by mohla splňovat instantní káva Freeze-dried (vzniká "vymražováním") - viz např poslední kapitolka v https://www.cafeeternity.cz/clanek/instantni-kava-vite-co-vlastne-pijete

Tak nějak jsem si to myslel... manželka se na mě obrátila s dotazem, že to chce do práce. A dělat si tam presso, co máme doma není čas....no, tak prostě si bude muset vystačit s běžně dostupnou produkcí...

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...